Jestem homo z przegranym życiem na starcie
Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Jestem homo z przegranym życiem na starcie
Toxo, pisałem Ci o tym wyżej. Szczęście jest dla każdego człowieka. Bóg, który chciałby nieszczęścia dla swoich stworzeń, przeczyłby sam sobie, ponadto byłby sprzeczny z jakimkolwiek Objawieniem zawartym w tzw. Słowie Bożym. Zagadnienie nie jest w tym, czy Bóg chce czy nie chce ludzkiego szczęścia. Zagadnienie dla każdego człowieka brzmi: Jak mam prowadzić swoje życie, w którym kierunku iść, by być szczęśliwym ? Być szczęśliwym naprawdę i w pełni? Jak to osiągnąć? Jak? Każdy człowiek indywidualnie stara się znaleźć odpowiedź w tej sprawie. Każdy szuka swojego szczęścia. Można znaleźć fałszywe szczęście, mieniące się pustym blaskiem. Szybko je da się rozpoznać. Bo takie szczęście nie grzeje. Raczej porusza sumienie, które zaczyna uwierać. Porzuca się takie szczęście, by znaleźć szczęście prawdziwe. Szczęście prawdziwe jest chodzeniem po ścieżce, jaką ma dla człowieka Bóg. Szczęście prawdziwe jest w jakiś sposób osiągnięciem Boga, złapaniem Go za rękę i pozwalanie się Mu prowadzić. Szczęście prawdziwe napełnia człowieka wewnętrznym światłem. Człowiek szczęśliwy emanuje ciepłem i dobrocią. Czasem warto szukać tego szczęścia kilkadziesiąt lat aby znaleźć je w dojrzałym wieku. Naprawdę warto. Pozdrawiam serdecznie 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr gru 08, 2010 22:16 |
|
|
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
toxo napisał(a): Nie wydaje wam się, że szczęście jest złem? Tak się zastanawiałem, że skoro dla homoseksualisty szczęściem jest życie z drugim mężczyzną - tak jak dla heteroseksualisty z kobietą - to dlaczego Bóg pozwolił, żeby jeden mógł być szczęśliwy a drugi nie? Szczęście nie jest dla wszystkich? Jaki jest Bóg tego nie wie nikt. Cała reszta to takie lokalne wierzenia i opinie włożone w usta boga aby nadać im więcej na znaczeniu. Na wschodzie Azji-hinduizm, bliski wschód-islam, Europa - chrześcijaństwo nie mówiąc już całej masie innych. Masa wyznawców, każdy wierzy w co innego i każdy święcie przekonany że jego religia jest tą słuszną i prawdziwą.  Czyżby wszechmocny „Bóg” nie potrafił wypowiedzieć się wyraźnie i zrozumiale dla wszystkich ludzi? To nie Bóg pozwolił na to że jeden może być szczęśliwy a drugi nie, tylko człowiek.
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Śr gru 08, 2010 22:21 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
To również nie Bóg stworzył religie, tylko ludzie... Bóg jest jeden. Ten Który Jest.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr gru 08, 2010 22:25 |
|
|
|
 |
lublin33338
|
Ok, jest jeden Bóg, ale różne religie i różne światopoglądy czy hierarchie wartości. Dlatego nie wszystko jest takie jednoznaczne. Nie wierzę, aby dla Boga podstawowym kryterium w ocenie człowieka była sfera seksualna. Przecież nie to jest najważniejsze z kim się śpi. Ważne jest to jak traktujesz drugiego człowieka, jaki motywami w życiu się kierujesz.
|
Śr gru 08, 2010 23:49 |
|
 |
zsoborniki
|
Angella_S
Dziwnie stawiasz sprawę! Uważam, że trzeba mieć swego ducha posadowionego na stałym, jednym i trwałym fundamencie. Jeśli się ten fundament zbuduje bez wad od dziecka, wówczas będzie można całe życie budować na nim i jeśli przyjdą różne zawieruchy gmach życia nie legnie w gruzach. Czy dzisiejszy czas w naszym kraju pozwala budować ten fundament bez wad?
Wątpliwości w stylu:
A może...hmm Każda religia zawiera część prawdy? Albo buddyści maja rację a Ty błądzisz? Albo buddyści błądzą razem z Tobą gdyż prawde głosi Islam? A moze poprostu wszystkie religie są wyssane z palca?
nie dają gwarancji jednoznaczności swoich postaw życiowych. Osobiście obserwuję wśród otaczającej mnie rzeczywistości, członków mojej społeczności budujących swoje życie na poglądach relatywistycznych, nie jednoznacznych i odrzucających jedyną prawdę jaką jest osoba Stwórcy - w naszym narodzie odrzucających Boga w Trójcy Jedynego, gdzie Jezus Chrystus jest DROGĄ, PRAWDĄ i ŻYCIEM. Jest On w naszej Ojczyźnie od jej momentu powstania tj. od ponad 1000 lat, a Polacy, tolerując inne wyznania przyjęli, jako swój, chrześcijański sposób życia. Warto o tym pamiętać i tego się jednoznacznie trzymać nie dając się zwodzić innym "naukom". Być po prostu Polakiem!
Pozdrawiam z rana! zsoborniki
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Cz gru 09, 2010 8:51 |
|
|
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
zsoborniki napisał(a): Angella_S
Wątpliwości w stylu:
A może...hmm Każda religia zawiera część prawdy? Albo buddyści maja rację a Ty błądzisz? Albo buddyści błądzą razem z Tobą gdyż prawde głosi Islam? A moze poprostu wszystkie religie są wyssane z palca?
nie dają gwarancji jednoznaczności swoich postaw życiowych.... ...dlatego wybrałam THELEMĘ. Liber LXXVII OZ "Każdy mężczyzna i każda kobieta jest gwiazdą." AL I:3 Nie ma boga prócz człowieka. 1. Człowiek ma prawo żyć podług własnego prawa -- żyć jak chce: pracować jak chce: bawić się jak chce: odpoczywać jak chce: umrzeć kiedy i jak chce. 2. Człowiek ma prawo jeść co chce: pić co chce: mieszkać gdzie chce: przemieszczać się po powierzchni ziemi jak tego chce 3. Człowiek ma prawo myśleć co chce: mówić co chce: pisać co chce: rysować, malować, rzeźbić, modelować, budować, co chce: ubierać się jak chce. 4. Człowiek ma prawo kochać jak chce: "Napełnijcie się również miłością i wolą kochania, tak jak tego chcecie, kiedy, gdzie i z kim, podług własnej woli!" AL I:51 5. Człowiek ma prawo zabić tych, którzy pogwałcą te prawa. "Niewolnicy będą służyć." -AL II:58 "Miłość jest prawem, miłość podług woli." AL I: _____________ Jeśli Polak = Katolik, to ja od dzisiaj jestem na wewnętrznej emigracji. 93!
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Cz gru 09, 2010 14:01 |
|
 |
zsoborniki
|
Angella_S
Życzę Ci powodzenia w życiu! Widzę, że już wybrałaś ale czy słusznie uciekasz od polskich korzeni? Czuj się wolną i wybieraj zawsze wolność a nie swawolę! Oby Twoje życie nie było przegranym życiem na starcie!
Pokój z Tobą! zsoborniki
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Cz gru 09, 2010 14:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie ma boga prócz człowieka. Marnego, słabego...ale za to butnego Cytuj: umrzeć kiedy i jak chce. Czyli samobójstwo, eutanazja na życzenie. Cytuj: mówić co chce: pisać co chce: rysować, malować, rzeźbić, modelować, budować, co chce: Pod warunkiem, że nie godzi to w godnosć, bezpieczeństwo drugiego człowieka. Cytuj: 5. Człowiek ma prawo zabić tych, którzy pogwałcą te prawa. W obronie żadnych praw człowiek nie ma prawa zabijać. Cytuj: "Niewolnicy będą służyć." -AL II:58 Powrót do barbarzyństwa? Cytuj: Jeśli Polak = Katolik, to ja od dzisiaj jestem na wewnętrznej emigracji. Nie istnieje takie automatyczne przełożenie....wyznawcy innych religii, bezwyznaniowi, budujący, tworzący współna Ojczyznę Polskę zawsze są POLAKAMI. Chyba, że z własnego wyboru odrzucą narodowośc lub obywatelstwo.
|
Cz gru 09, 2010 14:53 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Alus Zanim coś skomentujesz to zadaj sobie chociaz odrobine trudu, aby zagłebic sie w temat bo ta interpretecja jest troche płytka. Widzę że coś piszesz ale nawet nie wiesz o czym. Alus napisał(a): Nie istnieje takie automatyczne przełożenie....wyznawcy innych religii, bezwyznaniowi, budujący, tworzący współna Ojczyznę Polskę zawsze są POLAKAMI. Może i są Polakami ale nie tymi PRAWDZIWYMI (wg. niektórych) 
|
Cz gru 09, 2010 15:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Angella_S napisał(a): Alus Zanim coś skomentujesz to zadaj sobie chociaz odrobine trudu, aby zagłebic sie w temat bo ta interpretecja jest troche płytka. Widzę że coś piszesz ale nawet nie wiesz o czym. O głównych hasłach mistycznej filozofii-religii Thelema, jaką stworzył Crowley Aleister, okultysta, mistyk.
|
Cz gru 09, 2010 15:34 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Bravo! Chodzi mi jednak o interpretacje niektórych wersów Liber Oz.
np z tymi niewolnikami.
wiesz to niewolnictwo ma raczej charakter mentalny i albo ktoś chce być wolną i autonomiczną jednostką, albo też chce się podporządkowywać i nie umie samodzielnie myśleć. "Niewolnicy służyć będą" ten aspekt Thelemy bardzo przypomina np. filozofię Nietzschego, jego rozróżnienie na moralność panów i moralność niewolników.
Pozdrawiam.
|
Cz gru 09, 2010 15:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: wiesz to niewolnictwo ma raczej charakter mentalny i albo ktoś chce być wolną i autonomiczną jednostką, albo też chce się podporządkowywać i nie umie samodzielnie myśleć. "Niewolnicy służyć będą" ten aspekt Thelemy bardzo przypomina np. filozofię Nietzschego, jego rozróżnienie na moralność panów i moralność niewolników.
Pozdrawiam. W takim ujęciu każdy, kto przynależy do jakiejś religii, hołduje hasłom filozofii-religii, może stac się mentalnym niewolnikiem.
|
Cz gru 09, 2010 16:51 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): Cytuj: wiesz to niewolnictwo ma raczej charakter mentalny i albo ktoś chce być wolną i autonomiczną jednostką, albo też chce się podporządkowywać i nie umie samodzielnie myśleć. "Niewolnicy służyć będą" ten aspekt Thelemy bardzo przypomina np. filozofię Nietzschego, jego rozróżnienie na moralność panów i moralność niewolników.
Pozdrawiam. W takim ujęciu każdy, kto przynależy do jakiejś religii, hołduje hasłom filozofii-religii, może stac się mentalnym niewolnikiem. Jeśli ktoś przyjmuje religię/pogląd bez zastanawiania, zadawania pytań, sprawdzania, podważania tylko dlatego że jakiś autorytet tak powiedział, że zostało tak napisane w jakieś księdze, encyklice których nie można negować to tak. "Wąż, który nie może zrzucić swojej skóry ginie. To samo dzieje się z myślicielami, którym nie wolno zmieniać swych poglądów: przestają być myślicielami" Friedrich Nietzsche. Dzięki Bogu w Thelemie nie ma miejsca na hołdowanie czemukolwiek. Z tym że to co określiłas jako "mentalne niewolnictwo" nie sprowadza sie tylko do strefy religijnej a dotyczy wszystkich aspektów życia takiej jednostki. "Czyń swoją Wolę niechaj będzie całym Prawem." "Nie masz innego Prawa poza czynieniem swej Woli". ________ Koniec tego OT.
|
Cz gru 09, 2010 17:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Czyń swoją Wolę niechaj będzie całym Prawem." "Nie masz innego Prawa poza czynieniem swej Woli". Niebezpieczne, jak bezmyślny fanatyzm religijny.....wola prawem pasuje do idei Hitlera....bezmyślny fanatyzm religijny praktykują terroryści islamsy....
|
Cz gru 09, 2010 18:46 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): Niebezpieczne, jak bezmyślny fanatyzm religijny.....wola prawem pasuje do idei Hitlera....bezmyślny fanatyzm religijny praktykują terroryści islamsy.... Kolejny przykład pisania o czymś, o czym nie ma sie zielonego pojęcia Zapoznaj się ze znaczeniem terminu "Wola" w ujęciu thelemicznym, potem pisz!  Ale nie tu. Koniec OT. Domniemywam że o Hitlerze też za wiele nie wiesz. 
|
Cz gru 09, 2010 19:07 |
|
|
|