Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 8:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona
 Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny 
Autor Wiadomość

Post Re: Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
Alus napisał(a):
"Podobny twór" też jest negatywem?

Jak każdego obrazu, tak i tego da się zrobić negatyw. O co ta cała szopka?

Ponowne podawanie linków sobie odpuszczę, bo i tak widzę że nie raczysz na nie nawet spojrzeć.

W "odrzucaniu tego co nie pasuje do koncepcji" to wy akurat jesteście mistrzami.

Cz gru 09, 2010 17:35
Cytuj:
Jak każdego obrazu, tak i tego da się zrobić negatyw. O co ta cała szopka?

Ponowne podawanie linków sobie odpuszczę, bo i tak widzę że nie raczysz na nie nawet spojrzeć.

W "odrzucaniu tego co nie pasuje do koncepcji" to wy akurat jesteście mistrzami.

I każdy pod analizatorem obrazów VP-8 daje efekt wypukłej płaskorzeźby
http://members.optusnet.com.au/~pmjawor ... ynski.html

Cz gru 09, 2010 18:35

No dobra. Proszę bardzo. Trochę się nawet za bardzo przysmażył, ale cóż, to się najwyżej zwali na jakiś cud. Autor prawdziwego całunu też pewnie nie stworzył go za pierwszym razem.

Panie i panowie, daję wam

CAŁUN BUDDYJSKI*

Obrazek
Obrazek

* znaczy, chyba to jest Budda.

Wiem że zabawniej byłoby stworzyć całun np. z Leninem (pasowałby do jego cudownie zachowanych, nierozkładających się zwłok), ale niestety nie mam żadnej monety ani medalu, który by go przedstawiał...

Cytuj:
I każdy pod analizatorem obrazów VP-8 daje efekt wypukłej płaskorzeźby
http://members.optusnet.com.au/~pmjawor ... ynski.html

Bo też zapewne za pomocą wypukłej płaskorzeźby całun powstał i płaskorzeźbę faktycznie przedstawia.

Podobnie jak powyższy całun mojego autorstwa, czy całun autorstwa pilastra do którego link podawałem wcześniej...

A pod tym twoim linkiem strasznie komplikują. Kamery obscury, malowanie? No nie wiem, może. Ale żelazko jest jednak łatwiejsze.

Cz gru 09, 2010 18:37
Zapewne....a jakiś namiar na tekst

Cz gru 09, 2010 19:12

Jaki tekst?

Cz gru 09, 2010 19:16
zbanowany na stałe

Narodowy Bank Polski
Dalbys rade machnac?

Cz gru 09, 2010 19:22
Witold napisał(a):
Jaki tekst?

Do owego "całunu buddyjskiego".

Cz gru 09, 2010 19:26

Ale jaki tekst, o czym? Mam napisać, czy co?

Ten całun to ja zrobiłem niespełna półtorej godziny temu.

Cz gru 09, 2010 19:47

Arkadiuszu, Witoldzie, tudzież Fretensis
Struktura wizerunku na Całunie ma własności takie, że do dziś NIKOMU nie udało się takiego wizerunku wytworzyć.
Obraz ma współczynnik kontrastu 0.85, to oznacza, że najciemniejsze włókna odbijają światło tylko o 15 % gorzej od niezaciemnionych.
Zmiana barwy włókien sięga tylko ok. 14 mikrometrów w głąb nici. Sąsiadujące ze soba włókienka o zmienionych barwach nie są niczym sklejone. Grubość takiego włókna jest mniejsza od włosa bobra, który jest najcieńszym włosem stosowanym w malarstwie.
Wizerunek ma bardzo mały kontrast i charakteryzuje się brakiem „odcięcia” miejsca z wizerunkiem od tła. Kiedy zbliżamy się do Płótna, wizerunek ZNIKA, gdyż ma za mały kontrast aby oko mogło go zauważyć. Wizerunek Ciała widoczny jest z ok. 3-4 metrów od płótna.
Troszkę to utrudnia zadanie autorowi „Średniowiecznego artefaktu” jak tu został określony.
Ale to dopiero początek.
Zmianę barwy włókien nie spowodowało dodanie czegokolwiek do płótna, tylko – UJĘCIE z nich wody.
Ciemniejsze włókna mają barwę zmienioną w wyniku odwodnienia. Może to być efekt ciepła albo silnego światła. Tak samo ciemnieje kartka papieru wystawiona na światło słoneczne. Odsyłam jeszcze raz do strony o Całunie – znajdziecie tam publikacje m.in. po bardzo szczegółowych badaniach z 1978 roku, jedno z badań polegało na oświetlaniu kilku wybranych miejsc na płótnie światłem UV 395 nm i badaniu odpowiedzi płótna od 400 do 700 nm z rozdzielczością do 5 nm. A PO CO to robiono – znajdziecie tam właśnie. WTEDY w tamtych badaniach stworzono ścisłą, matematyczną bazę do określania kolorów występujących na Płótnie.
Jakie efekty daje przyłożenie do płótna rozgrzanej metalowej płaskorzeźby, możecie znaleźć w książce Marka Antonacciego „Zmartwychwstanie Całunu”. Pisałem już TU o niej. Antonacci opisał wszystkie dotąd sformułowane hipotezy dotyczące powstania wizerunku na Płótnie i podał wyniki eksperymentalnych ich weryfikacji. Niektóre rzeczywiście, trochę przypominają wizerunek na Płótnie, ale żaden nie jest tak dokładny i precyzyjny.
Macie zatem, panowie, nie lada zadanie: jak znaleźć geniusza, który – malując z odległości co najmniej 3 m - potrafił wytworzyć obraz negtywowy zawierający tak olbrzymią liczbę szczegółów mieszcząc się we współczynniku 0.85, obraz poza tym jest całkowicie zgodny z anatomią ciała ludzkiego.
Na ciele Człowieka z Całunu zidentyfikowano bowiem ponad 600 ran i urazów. WSZYSTKIE są zgodne z anatomią ciała ludzkiego i to na poziomie XX wieku, nie na poziomie choćby XIX wieku.
Dodatkowo, tam, gdzie krwawienie występowało z tętnicy, na płótnie jest krew tętnicza, tam, gdzie z żyły – krew żylna. Dla uzupełnienia przypomnę, z pierwszy raz te dwa rodzaje krwi medycyna rozróżniła w 1593 roku.
Odsyłam do publikacji prof. Bologne, Włocha publikacji z 1982 roku. (Chyba) w tej samej publikacji Bologne opisał wyniki testów na pozostałość koagulacji krwi. Chodzi o to, że krew inaczej koaguluje gdy wypływa z ciała żyjącego człowieka, a inaczej gdy wypływa z martwego ciała. Badając te ślady Bologne wykrył, że ze wszystkich ran Człowieka z Całunu krew wypłynęła za jego życia, tylko z rany w boku – po śmierci.

Poruszyłem powyżej TYLKO DWA obszary z bardzo rozległej wiedzy na temat Całunu. Proszę o wyjaśnienie mi tu, jak ten wizerunek powstał. I dlaczego DO DZIŚ nikt nie podjął się wytworzyć wizerunku o TAKICH własnościach. Choć przy pomocy komputera i lasera pewnie by się to udało.

Osoby nie zaślepione antykościelnością przyznają, że gdyby udało się wykazać XIV wieczne pochodzenie Całunu, to TO dopiero były cud……
GDZIE taki geniusz, znający medycynę na poziomie XX wieku żył, a przede wszystkim gdzie są inne jego dzieła? Skąd czerpał tak rozległą wiedzę ?

A przebieg dyskusji na ten temat uświadomił mi rzecz przykrą. Uświadomił mi, jak wielką prawdę o dyskutantach i przeciwnikach Chrystusa odkrył profesor A.K. Wróblewski w swym artykule.

PS. I - na litość Boską - NIE STOSUJCIE TUTAJ najbardziej prymitywnej formy manipulacji polegającej na przypisaniu ludziom żyjącym kilkaset lat temu sposobu myślenia cżłowieka zyjącego w XXI wieku.

Cz gru 09, 2010 19:56

Cytuj:
Zmianę barwy włókien nie spowodowało dodanie czegokolwiek do płótna, tylko – UJĘCIE z nich wody.

To by się zgadzało. Do robienia całunów, szmatkę wpierw należy zmoczyć :)

Nadal czekam na wyjaśnienie metody C14 dającej ujemny wiek badanych próbek.

Cz gru 09, 2010 20:19
Cytuj:
Nadal czekam na wyjaśnienie metody C14 dającej ujemny wiek badanych próbek.

W podanych linkach poruszana była kwestia badania C14 - pytaniem dowodzisz, że nie czytałeś.

Cz gru 09, 2010 20:25

Witold, zmoczoną szmatką mozesz sobie coś przetrzeć, na pewno. Ale jak spowodujesz ujęcie wody z włókien płotna (z wnetrza komórek) pocierając je mokrą szmatką, to jesteś pewnym kandydatem do Nobla.
IG Nobla.

Cz gru 09, 2010 20:35

WItold, a o ujemny wynik badania wieku metodą C14 zapytaj sam tych uczonych z Arizony, którzy ten test przeprowadzali - jak to im wyszło. Skoro uwierzyłeś w ICH wynik badania płótna, to pewnie i w to musisz uwierzyć....

Cz gru 09, 2010 20:37

Alus napisał(a):
W podanych linkach poruszana była kwestia badania C14 - pytaniem dowodzisz, że nie czytałeś.

Dowodzisz, że nie rozumiesz.

Ja zresztą też nie rozumiem :)

I dlatego czekam aż mi Sawoj wyjaśni, jakim cudem uzyskano taki ko(s)miczny wynik. Poczytajcie sobie moi drodzy, na czym właściwie polega datowanie radiowęglowe i wyjaśnijcie mi, w jaki sposób można wyznaczyć tą metodą powstanie badanego obiektu na 20 lat później, niż przeprowadzono badanie. Jak to się stało? Izotop C14 się z czasem pomnożył, zamiast rozpaść? W chwili badania było go mniej niż... w chwili badania?

Cytuj:
WItold, a o ujemny wynik badania wieku metodą C14 zapytaj sam tych uczonych z Arizony, którzy ten test przeprowadzali - jak to im wyszło. Skoro uwierzyłeś w ICH wynik badania płótna, to pewnie i w to musisz uwierzyć....

Właśnie nie mogę. Bo ten twój rzekomy wynik to kompletna bzdura.

Podobnie zresztą jak - najprawdopodobniej - reszta twoich informacji o cudownych właściwościach całunu. Te wszystkie twoje opowieści o cudach, badaniach, wyssanych komórkach etc. są równie wiarygodne jak ta bujda o monetach w oczach.

Cz gru 09, 2010 20:52
Cytuj:
Podobnie zresztą jak - najprawdopodobniej - reszta twoich informacji o cudownych właściwościach całunu. Te wszystkie twoje opowieści o cudach, badaniach, wyssanych komórkach etc. są równie wiarygodne jak ta bujda o monetach w oczach.

Za to bardziej wiarygodne jest, że w tym "Ciemnym średniowieczu" - jak nazywacie ten okres - znalazł się anonimowy geniusz, który stworzył unikatowy Całun, którego przy najwyższym osiągalnymw XXIw etapie wiedzy naukowej nikt nie potrafi powielić.
Lub ciemny, niepiśmienny Indianin z pustyni Meksyku stworzył obraz, i co naturalne umiescił w oczach Maryji miniaturki postaci, które przy dopiero kilku tysięcznym powiększeniu są widoczne.
Jeśli "ciemne" średniowiecze i prymitywny Indianin, potrafili stworzyć te niepowtarzalne arcydzieła, a współczesna nauka jest bezradna....to następuje rozwój nauki, czy regres? :D :lol:

Cz gru 09, 2010 21:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona