Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość

Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
maly_kwiatek napisał(a):
Jesteś pewna, że Rosja jest krajem w pełni demokratycznym?

Co by nie powiedzieć o Rosji, nie są głupkami, by rozbijać samolot na terenie swojego państwa, na i niby po co - ale nie chcę tego wątku kontynuować.

Wiesz o jakim kraju mówiłam, to dlaczego pytasz?
maly_kwiatek napisał(a):
czekamy na akceptację orzeczenia komisji przez stronę polską.

To pozwól mi spokojnie czekać.

Pn gru 13, 2010 15:20
zbanowany na stałe

naturalwoman napisał(a):
Wiesz o jakim kraju mówiłam, to dlaczego pytasz?

Wiem.
Dlatego zwracam uwagę, że faktyczne śledztwo w sprawie katastrofy, jak na razie prowadziła tylko strona rosyjska. Po stronie polskiej leży przyjęcie lub odrzucenie orzeczenia komisji strony rosyjskiej. My nawet nie wiemy, czy rząd naprawdę powołał ukonstytuowaną rządową komisję polską do tej sprawy. Dowiedziałem się z rządowych mediów tylko, ze trwa tłumaczenie materiałów z rosyjskiego na polski.

Komisja parlamentarna nie ma uprawnień komisji rządowej i nie może wydawać wiążących państwo orzeczeń w sprawie orzeczenia komisji rosyjskiej.

Pn gru 13, 2010 15:28
maly_kwiatek napisał(a):
Kamala,
byłoby naprawdę dobrze, gdybyś:
1. Tam gdzie są potrzebne rzeczowe analizy i oceny nie przemycała emocji.
2. Nie wkładała ludziom w usta kwestii, których nie powiedzieli.

Maly_kwiatku, spokojnie, po kolei i bez emocji.
To nie ty napisales?
maly_kwiatek napisał(a):

Gdyby prawda o katastrofie smoleńskiej była znana, nikt by jej nie zakłamywał, bo i po co. Problem w tym, że nie wiadomo, dlaczego część ludzi z uporem godnym najwyższej rangi sprawy, robi wszystko, by nie dowiedziano się przyczyn katastrofy smoleńskiej, a ewentualne materiały dowodowe zostały zniszczone.

To moze ktos sie pod ciebie podszyl?

Gdzie w mojej poprzedniej wypowiedzi przemycam "emocje"? Az sie boje zapytac, czy ty piszesz nieemocjonalnie.
Przyznaje, ze w sprawie katastrofy denerwuja mnie tylko ostateczne opinie "specjalistow" sprowadzajace sie do tezy: to byl zamach i zbrodnia.

Kazda teorie na ten temat przyjmuje spokojnie.

maly_kwiatek napisał(a):
Nie jestem odpowiednią osobą do oceny zawartości wykradanego z netu kilkadziesiąt razy filmu. Interesuje mnie, dlaczego czyniono to z takim uporem i kto to czynił?

Kamala, mówiąc wprost do Ciebie:

Kto i dlaczego ten film wykradał z netu aż kilkadziesiąt razy?
Ja nie wiem, kto to był.
Domyślam się, że były to osoby, grupy, którym zależy na zakłamywaniu prawdy o przyczynach katastrofy smoleńskiej.

A na to pytanie nie odpowiem ci juz chocby z tej prostej przyczyny, ze o "wykradaniu filmu z internetu" dowiedzialam sie wlasnie tu od ciebie.
Ja domyslam sie, ze, jezeli to jest prawda, a sprawdzic tego nie mam jak, to:
- albo byli to kompletni kretyni, ktorzy o internecie pojecia nie maja,
- albo tak jak ty uwazasz, osoby, ktorym zalezalo na "ukryciu prawdy"
- albo osoby, ktore chcialy podzegac teoria o spisku i w ramach akcji dowodzenia, ze rzad i wladze chca owa prawde ukryc, przeprowadzaly beznadziejne od poczatku, proby wymazania filmu z internetu.
- albo....

Ja widzisz, sa rozne mozliwosci, a nie tylko "jedynie sluszna".

Pn gru 13, 2010 16:03
Sprawa owego filmiku została już dawno wyjaśniona, białorusin złożył wyjaśnienia.
W necie jest rosyjski film dokumentalny poruszający kwestię owego filmiku, emitowany 10 pażdziernika w TVP2.
Tytuł "Syndrom Katyński", całość na YotuTube.

Pn gru 13, 2010 16:55
zbanowany na stałe

W kazdej teorii jest ziarnko prawdy (podobno :P ). W tej, o niekompetencji polskiej wladzy, tez. Z tym, ze (o zgrozo!) sugeruje jej doskonale dzialanie. Cale USA za wszelka cene chca wyciszyc WikiLeaks i nici! Polskie sluzby specjalne tasmowo "likwiduja" filmowe klipy na YouTube.
Jak juz mowa o likwidacji, to ciekawe co slychac u wybitnego redaktora poczytnego pisma, swego czasu publikujacego prawde niezbita o telefonie borowika do malzonki - "Marycha, kul mi zabraklo, jestesmy otoczenie - zegnaj!"- czy cos w tym stylu. Zyje? Nikt tego nie sledzi. Moze zmowa PiS z PO i facet plywa do gory brzuchem pod lodami Wisly?
Maly_kwiatek wie, ze wyniki sledztwa sa tlumaczone, ale dziwi go czemu nieopublikowane. Odpowiedz "Bo jeszcze tlumaczone, bo moga byc nieuznane, bo jeszcze kilka "bo"" jego nie przekonuje.
Moze ma racje. Po co nam oczekiwanie na wypociny ekspertow? Mamy Gite2 z jej blyskawicznymi komentarzami.
(jedynie ceny pewnych biletow pozostana w tajemnicy)! :D

Pn gru 13, 2010 17:47
zbanowany na stałe

W tej chwili przeczytalem, ze PJN chce powolania komisji do zbadania zaniedban w omawianej sprawie. Bardzo rozsadne zadanie! Z cala pewnoscia PO bedzie sie wzbraniac, a nawet ja widze uchybienia. Jednak najwazniejszy bedzie rezultat. Kiedy "odbieli" sie urzednikow Tuska, Kaczynskiemu stepi sie szabelke (ozorek tez) i moze zapanuje troche spokoju. (oczywiscie chwilowo) :)

Pn gru 13, 2010 18:03

maly_kwiatek napisał(a):
1. Gdyby Bliska Tobie Osoba, będąc zdrowa fizycznie i psychicznie, szła chodnikiem i została przejechana ze skutkiem śmiertelnym, a policja twierdziłaby, ze zeszła ona z chodnika w akcie samobójczym wchodząc pod nadjeżdzający samochód, to byłoby Ci to obojętne gdybyś wiedział, że była osobą pełną życia, jednocześnie ostrożną? Co zrobiłbyś, gdyby świadkowie mówili coś zupełnie innego, niż policja, gdyby twierdzili, że samochód wjechał jakby umyślnie na chodnik przejeżdzając Bliską Ci Osobę? Gdyby z dowodów materialnych zebranych przez tą policję nijak nie wychodziło potwierdzenie wersji policyjnej?

Po pierwsze gdyby to była bliska mi osoba, to zastrzegam sobie prawo do nieracjonalnych zachowań i dlatego też rozumiem nieracjonalne zachowania osób, których bliscy zginęli w katastrofie. Po drugie analogia jest nieadekwatna, nikt chyba nie twierdzi, że był to akt samobójczy.
Proponuję taką analogię: mój sąsiad, będąc zdrowym fizycznie i psychicznie, pełnym życia biznesmenem jechał we mgle na ważne spotkanie, wypadł na zakręcie, uderzył w drzewo i zginął. Do tego wiem, że sąsiad był kibicem drużyny X i przejeżdżał przez tereny zamieszkane przez kibiców wrogiej drużyny Y. Czy mam podstawy aby zakładać, że wypadek był wynikiem działań kibiców wrogiej drużyny?

Dodajmy, że co do ostrożności mojego sąsiada mam wątpliwości (słynna wizyta w Gruzji, której nie nazwiesz chyba pokazem ostrożności).

maly_kwiatek napisał(a):
Kto i dlaczego ten film wykradał z netu aż kilkadziesiąt razy?
Ja nie wiem, kto to był.

A skąd wiesz, że film był wykradany z netu aż kilkadziesiąt razy? I co ma znaczyć "wykradany"? Może to samo co ściągany?

Pn gru 13, 2010 18:05
Niektóre ozorki to się tak prędko nie stępią, niestety. Ostrzą się tylko ciągłym mieleniem z którego nie wynika nic poza wiecznym narzekaniem i kłótniami. Od czasów sarmackich się niektórzy uchowali z tą samą mentalnością i tyle...

Pn gru 13, 2010 18:06
zbanowany na stałe

Zastanawiające, z jaką zaciekłością niektórzy usiłują zasypać potokiem słów nie tylko prawdę o Katyniu, czy Smoleńsku. Zasypaliby najchętniej pamięć o tym, że kilkadziesiąt tysięcy Polaków zostało zamordowanych przez Rosjan. Zupełnie, jakby mieli za to płacone.

Technika skrytobójstwa, w razie potrzeby, też wchodzi w grę w tej sprawie. Dobrze zrozumiałem Cię, Dural?

SweetChild,
to już chyba nie ma znaczenia ile razy Youtube zdejmowało film z internetu, czy ktoś to robił jakimiś nieznanymi mi technikami. Fakty są jednoznaczne, że kilkadziesiąt razy film znikał z Youtube i kilkadziesiąt razy umieszczany był tam przez internautów, którzy zapisali sobie kopię filmu. Polska to nie Chiny i ludzie nie dadzą się zastraszyć, choć nieraz zdarzało się, ze Polaków zabijano.

Smutne to się zaczyna robić.
To nikt z Was nie rozumie, co to jest szacunek dla Prezydenta Polski?
Szacunek dla śmierci?

Prawdę mówiąc nie myślałem, że dożyję czasu, gdy w teoretycznie wolnej Polsce, patriotyczna troska o wyjaśnienie przyczyn tragicznej katastrofy w której ginie Prezydent Polski i wszyscy zwierzchnicy Polskiego Wojska spotka się z szyderstwem i ośmieszaniem tak wielu osób....

Pn gru 13, 2010 18:17

maly_kwiatek napisał(a):
SweetChild,
to już chyba nie ma znaczenia ile razy Youtube zdejmowało film z internetu, czy ktoś to robił jakimiś nieznanymi mi technikami. Fakty są jednoznaczne, że kilkadziesiąt razy film znikał z Youtube i kilkadziesiąt razy umieszczany był tam przez internautów, którzy zapisali sobie kopię filmu.

Nie ma znaczenia, ile razy film był zdejmowany (np. czy 50 czy 70), ale ma znaczenie, kto i jakimi technikami to robił. Bo może się okazać, że nikt i żadnymi technikami. Czy Ciebie przekonuje gdy ktoś po raz n-ty powtarza, że fakty są jednoznaczne i niczym ich nie popiera? Dla mnie to jest podejrzane, nawet jeśli czyni to forumowicz, którego nie posądzam o działanie w złych zamiarach.

maly_kwiatek napisał(a):
Smutne to się zaczyna robić.
Szacunek dla śmierci?

Prawdę mówiąc nie myślałem, że dożyję czasu, gdy w teoretycznie wolnej Polsce, patriotyczna troska o wyjaśnienie przyczyn tragicznej katastrofy w której ginie Prezydent Polski i wszyscy zwierzchnicy Polskiego Wojska spotka się z szyderstwem i ośmieszaniem tak wielu osób....

Jak widać co innego nas smuci. Dla mnie smutne jest robienie cyrku ze śmierci Prezydenta Polski przez tak wiele osób.

Pn gru 13, 2010 19:14
zbanowany na stałe

Cytuj:

Szacunek, szacunek, szacunek. Najwazniejszy szacunek. Ale czy zawsze? Osoby odnoszace sie z szacunkiem do Pana Prezydenta L.Kaczynskiego uwazaja za calkiem normalna rzecz, nazwanie Pana Premiera D.Tuska zabojca, inspiratorem zamachu. A jaki szacunek maja do istniejacego prawa? Jaki do podstaw przyjetych w demokracji, "winny po udowodnieniu winy"!?
Kolejny posel PiS ma za cos tam, kogos przepraszac. Dziwne? Nie dla mnie. Ten posel reprezentuje "szacunek po polsku" czyli kopy za zycia, pomnik po smierci (dwa pomniki w przypadku "swoich" ).
Pisze to z calym szacunkiem! Jakze inaczej!! Ale.... Tusk mial dziadka, a brat Naszego Ukochanego Zabitego Pana Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, to nawet kobity nie ma, takie to lobuzerstwo nami rzadzi. :D

Pn gru 13, 2010 19:49
Historia powstania owego filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=F_Oq90-6opY

Pn gru 13, 2010 19:57
zbanowany na stałe

Film jest rosyjski.
Andrej Mendrej, domniemany autor filmu ze strzałami prawdopodobnie nie żyje.
W rosyjskim filmie słyszymy, że prokuratorzy polscy NIE ZAJMUJĄ SIĘ SPRAWĄ TEGO FILMU. (sic!)
W Polsce słyszeliśmy ze strony rządowej, że prokuratura analizuje ten film i wszystkie hipotezy z nim związane.
Polakom nie wolno było kręcić żadnych filmów w rejonie miejsca katastrofy, grożąc im więzieniem i strasząc śmiercią.

Program "Misja specjalna" w którym swego czasu wyemitowano film na ten temat - został zlikwidowany. Dziennikarka, odpowiedzialna za wyemitowanie tego filmu zniknęła.

Pn gru 13, 2010 20:17
maly_kwiatek napisał(a):
Film jest rosyjski.
Andrej Mendrej, domniemany autor filmu ze strzałami prawdopodobnie nie żyje.
W rosyjskim filmie słyszymy, że prokuratorzy polscy NIE ZAJMUJĄ SIĘ SPRAWĄ TEGO FILMU. (sic!)
W Polsce słyszeliśmy ze strony rządowej, że prokuratura analizuje ten film i wszystkie hipotezy z nim związane.
Polakom nie wolno było kręcić żadnych filmów w rejonie miejsca katastrofy, grożąc im więzieniem i strasząc śmiercią.

Program "Misja specjalna" w którym swego czasu wyemitowano film na ten temat - został zlikwidowany. Dziennikarka, odpowiedzialna za wyemitowanie tego filmu zniknęła.

Nie ma to jak ukochane teorie spiskowe :D
Mendrej domniemany zapewne nie żyje, aktor grający mechanika Safonienko Władimira...też już napewno nie żyje??
A ci co to podobno dobijali rannych, też zabici, czy dostali ordery i awanse?

Pn gru 13, 2010 20:25
zbanowany na stałe

Osiągnęliście swój cel.
Kończę mój udział w tym temacie i idę zająć się czymś pożytecznym.

Pozdrawiam :twisted:

Pn gru 13, 2010 20:56
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 101  Następna strona