Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
 Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy 
Autor Wiadomość
Post Re: Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
Gita2 napisał(a):
Alus! Bronisz Komorowskiego jak niepodległości, często udawadniając, że czarne jest białe.
Tutaj się różnimy, gdyż ja jeśli widzę ewidentne błędy swoich faworytów nie bronię tych błędów.
Niezbitym faktem jest, że prałat Żarski nie podobał się Komorowskiemu i dlatego nie został mianowany Biskupem Polowym WP.Mamy juz nowego Biskupa Polowego, który nie podpadł Komorowskiemu i jego ingres do Katedry Polowej odbędzie się 19 grudnia.
http://www.ordynariat.wp.mil.pl/pl/2_11065.html

Gita2, skad takie dobre informacje? Moze jakis dowod na to, ze to prezydent Komorowski osobiscie decyduje o tym, kto zostanie bp ordynariuszem?
Opinie RM i Ndz mnie nie interesuja. Fakty poprosze.

Pn gru 13, 2010 11:11
zbanowany na stałe

Fakty są niezbite.
Do wczoraj nie wiedziałem nawet kto to jest ksiądz Żarski.
Ponieważ Alus zaczęła w dyskusji operować tym nazwiskiem, zainteresowałem się i przeczytałem 6 stron niniejszego tematu, a dzięki dodatkowej interwencji Alus, mogłem się zapoznać z homilią księdza. Wszystkie moje wypowiedzi są oparte o lekturę tego, co tu napisaliście na forum !!!

Teraz widać, jak bardzo propagandowe są to często wypowiedzi, nie zawierające danych a jedynie opinie i interpretacje.

Pn gru 13, 2010 11:16

Kamala napisał(a):
Gita2 napisał(a):
Alus! Bronisz Komorowskiego jak niepodległości, często udawadniając, że czarne jest białe.
Tutaj się różnimy, gdyż ja jeśli widzę ewidentne błędy swoich faworytów nie bronię tych błędów.
Niezbitym faktem jest, że prałat Żarski nie podobał się Komorowskiemu i dlatego nie został mianowany Biskupem Polowym WP.Mamy juz nowego Biskupa Polowego, który nie podpadł Komorowskiemu i jego ingres do Katedry Polowej odbędzie się 19 grudnia.
http://www.ordynariat.wp.mil.pl/pl/2_11065.html

Gita2, skad takie dobre informacje? Moze jakis dowod na to, ze to prezydent Komorowski osobiscie decyduje o tym, kto zostanie bp ordynariuszem?

Kama! Nie spełnię Twojej zachcianki, gdyż wiem, że ND piszę prawdę i mi to wystarczy.
Wiem, że i tak Ciebie nie przekonam więc szkoda mego wysiłku.

Pn gru 13, 2010 11:21
Gita2 napisał(a):
Kamala napisał(a):

Kama! Nie spełnię Twojej zachcianki, gdyż wiem, że ND piszę prawdę i mi to wystarczy.
Wiem, że i tak Ciebie nie przekonam więc szkoda mego wysiłku.

No tak, od fanatykow ktorzy posiedli monopol na Prawde nie mam co oczekiwac rzeczowej odpowiedzi. Dziekuje za wiarygodna i udokumentowana odpowiedz.
Inaczej mowiac: pomowilas prezydenta o cos, bez zadnego dowodu.

Pn gru 13, 2010 11:24

To, że Komorowski zbeształ ks.prałata Żarskiego za patriotyczne kazanie, też pomówienie, przeciez Kamala nie była tego świadkiem., to na pewno pomówienie!!!

Pn gru 13, 2010 12:14
Masz racje Gita2 "zbesztal" to pomowienie. Albo jak to powiedziec "ladnie" nadinterpretacja.

Gdyby Komorowski zbesztal w znaczeniu potocznym, to nie tylko NDz by o tym uslyszal.

Jezeli ty nie potrafisz powiedziec swojego zdania bez "besztania", to nie znaczy jeszcze ze prezydent tez nie potrafi.

Pn gru 13, 2010 12:18
zbanowany na stałe

Tak na marginesie.
Nie zawsze można oczekiwać, że dyskutanci znajdą pewne, rzetelne dowody na to co piszą. Dyskutanci nie są dziennikarzami i maja prawo pisać, że podobno coś tam się wydarzyło. Pod warunkiem, że napiszą to magiczne słowo "podobno".

Cytaty internetowe nie zapewniają rzetelności tego, co się cytuje. Internet jest pełen nieprawdziwych śmieci. Nie jest wolna od tego Wikipedia, w której ze zdziwieniem, należnym małemu kwiatkowi zauważyłem noty, zupełnie mijające się z prawdą o definiowanym temacie.

Nie domagajmy się więc 100% rzetelności od dyskutantów.
Mamy za to prawo, a moderatorzy nawet obowiązek, domagania się nie pomawiania nikogo na forum. Nikogo - to oznacza także osób publicznych.

Niektórzy moderatorzy bardzo dzielnie walczą o podawanie dowodów na głoszone, kontrowersyjne treści. Gratulacje ! :)

Teraz już wiecie, dlaczego stanąłem w obronie generała Jaruzelskiego w innym temacie?

Pn gru 13, 2010 12:19
Gita2 napisał(a):

Jeśli bronię, to może wyjaśnisz - czemu Komorowski nie zwolnił ks Żarskiego za niemal w 95% podobną homilię w dniu 15 08.2010r (brakło jedynie cytatu Bieleckiego)
Cytuj:
Niezbitym faktem jest, że prałat Żarski nie podobał się Komorowskiemu i dlatego nie został mianowany Biskupem Polowym WP.

Marne masz mniemanie o polskim Kościele, skoro uważasz, że działa na zlecenie polityków.
Bo ja nie neguję wpływu polityki na poczynania niektórych duchownych, ale zawsze uważam, że Kosciół jest suwerenny.
Cytuj:
a dzięki dodatkowej interwencji Alus, mogłem się zapoznać z homilią księdza. Wszystkie moje wypowiedzi są oparte o lekturę tego, co tu napisaliście na forum !!!

Teraz widać, jak bardzo propagandowe są to często wypowiedzi, nie zawierające danych a jedynie opinie i interpretacje.

To zapoznaj się z homilią ks Żarskiego z dnia 15.08.2010r i wyjasnij - może wspólnie z Gitą wyjdzie wam łatwiej ;) - czemu nie został ks Żarski zwolniony po tamtej homilii?
maly_kwiatek napisał(a):
Tak na marginesie.
Nie zawsze można oczekiwać, że dyskutanci znajdą pewne, rzetelne dowody na to co piszą. Dyskutanci nie są dziennikarzami i maja prawo pisać, że podobno coś tam się wydarzyło. Pod warunkiem, że napiszą to magiczne słowo "podobno".

Cytaty internetowe nie zapewniają rzetelności tego, co się cytuje. Internet jest pełen nieprawdziwych śmieci. Nie jest wolna od tego Wikipedia, w której ze zdziwieniem, należnym małemu kwiatkowi zauważyłem noty, zupełnie mijające się z prawdą o definiowanym temacie.

Nie domagajmy się więc 100% rzetelności od dyskutantów.
Mamy za to prawo, a moderatorzy nawet obowiązek, domagania się nie pomawiania nikogo na forum. Nikogo - to oznacza także osób publicznych.

Niektórzy moderatorzy bardzo dzielnie walczą o podawanie dowodów na głoszone, kontrowersyjne treści. Gratulacje ! :)

Teraz już wiecie, dlaczego stanąłem w obronie generała Jaruzelskiego w innym temacie?

Dziwne, że masz inne zdanie w kwestii gen Jaruzelskiego niż medium posiadające monopol na prawdę.....a apelu owego medium o czynny udział w proteście pod domem generała nie uwzględniłeś? ;)

PS. do informacji na wikipedii należy podchodzić z dużą ostrożnością.

Pn gru 13, 2010 12:51
A ja naprawdę nie rozumiem tu co po niektórych. Może się i ksiądz nie spodobał, może i dostał ochrzan, może prezydent nie powinien... nieistotne. Ale pogarda dla faktów jest dla mnie niezrozumiała.

Prezydent nie ma władzy odwoływania księży z żadnych stanowisk, włączając w to biskupa polowego. A wy i tak ciągle swoje...

Pn gru 13, 2010 12:55

"liam" zapoznałem się z wywiadem ks. Tadeusza Isakowicza -Zaleskiego dla Frondy i stwierdził on tam, że wybór bp. Józefa Guzdka na biskupa polowego to przykład ingerencji państwa w sprawy wewnętrzne Kościoła. Jego zdaniem Prezydent Komorowski usunął z rywalizacji " pewniaka" na to stanowisko ks. Żarskiego. Ks. Zaleski dodał też,że w krakowskiej kurii od dawna panują sympatie proplatformerskie. Najlepszym przykładem sa rekolekcje w Łagiewnikach właśnie dla PO. A jej organizatorami byli bracia Rasiowie - działacz partyjny i sekretarz kard. Stanisława Dziwisza. Tak bliskie zwiazki polityki i Kościoła - przyznasz muszą zastanawiać.

Pn gru 13, 2010 17:54
Zawsze mnie nie tyle zastanawiały, co budziły niesmak. Ale w obie strony. Zaangażowanie Kościoła w politykę po którejkolwiek ze stron uważam za skandaliczne.

Natomiast zdania księdza Isakowicza komentował nie będę. Jego zdanie - jego sprawa. Tyle, że to jego prywatna opinia, a nie fakt. Faktem jest to, co napisałem wyżej: prezydent nie ma takiej władzy. I kropka. A jeśli jakiś biskup chciał się władzy przypodobać, to ja bym potępił przede wszystkim tego biskupa. Ale nawet nie wiadomo który to i czy na pewno, prawda? Tak gadać to sobie możemy.

A zarzutu o rekolekcje to kompletnie nie rozumiem. Ja ze znajomymi też mogę sobie zaplanować rekolekcje. W Łagiewnikach, Kalwarii Zebrzydowskiej czy gdzie nam się podoba. I co z tego wynika? Chyba to jedynie, że na naszym poziomie nie sekretarz kardynała będzie sprawę załatwiał, tylko pani w rezerwacji. Od kiedy to grzech jest?

Pn gru 13, 2010 18:04

Post Re:
liam napisał(a):
Ale pogarda dla faktów jest dla mnie niezrozumiała.

Ciekawa jest zależność, że im ktoś więcej pisze o prawdzie (albo i Prawdzie), to w tym większej pogardzie ma fakty.

Pn gru 13, 2010 18:56
Post Re:
Cytuj:
Natomiast zdania księdza Isakowicza komentował nie będę. Jego zdanie - jego sprawa. Tyle, że to jego prywatna opinia, a nie fakty.

Ksiądz biedny całkiem się zagubił - co drugi kapłan wedle ks. diagnozy to agent SB, albo platformerski wyznawca.
Największy żal mam do niego za niszczenie Bozego kapłana ks. M. Malińskiego....kapłana, którego ksiązki na różnych zakrętach mojej drogi życiowej zawsze przyciagały mnie do Boga i Koscioła.
Swoimi prywatnymi opiniami krzywdzi ludzi :(

Pn gru 13, 2010 20:06
Cytuj:
Prezydent nie ma władzy odwoływania księży z żadnych stanowisk, włączając w to biskupa polowego. A wy i tak ciągle swoje...

Liam, nie wiedziałem iż jesteś tak dziecinnie naiwny.
Ponoć Premier i Prezydent nie ma wpływu na wiele rzeczy to po co zaistniała np. komisja do spraw nacisków?
Zaraz napiszesz, że okres władzy PiS to wyjątkowa sytuacja i przykładowa patologia a ja napiszę że to polska norma.
Tylko w takim głupim USA Prezydent nie może znieść wiz dla Polaków, bo są ustanowione sztywne procedury których nawet on nie przeskoczy ale nam daleko do tamtej demokracji.
Dla Komorowskiego, gdyby był w podobnej sytuacji, była by to przysłowiowa pestka.
Pamiętajmy też że Kościół w Polsce otrzymuje potężne dotacje z budżetu, więc jest chociażby z tego powodu uzależniony od Premiera i Prezydenta.
Gdyby Kościół był uzależniony tylko od podatku na niego, wtedy dopiero można by twierdzić iż nic na niego nie ma wpływu oprócz samych wiernych.

Wt gru 14, 2010 9:35
Cytuj:
Pamiętajmy też że Kościół w Polsce otrzymuje potężne dotacje z budżetu, więc jest chociażby z tego powodu uzależniony od Premiera i Prezydenta.

A jak rząd i Prezydent lepiej sie postara, dorzuci znacznijesz kwoty...to kto wiem, może Kosciół juz teraz przyda im nimbu świętości :D :lol:

Wt gru 14, 2010 10:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona