Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
Autor |
Wiadomość |
Gita2
|
 Re: Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
Ksiądz Sławomir Żarski został przeniesiony do rezerwy i to nam się nie podoba Marku. Mieszkasz w Gdyni, a więc podwójna moja radość.W Gdyni się urodziłam, a obecnie mieszkam niedaleko, bo w Rumi. Jak widać w Gdyni i Rumi mieszkają ludzie, którzy rozumieją pozytywną rolę jaka odgrywają kapłani oraz jak nie do zaakceptowania są reprymendy wygłaszane pod ich adresem przez vipów . Jeśli idzie o naszego Abp Głódzia, to robi on wiele dobrego np jutro tj 16 w kościele św. Brygidy odprawiać będzie mszę św. z okazji 40 rocznicy masakry stoczniowców w Gdańsku i Gdyni.
|
Śr gru 15, 2010 15:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2, zadalam dawno temu pytanie, na ktore mi nikt nie chce odpowiedziec. Wlasciwie nie wiem dlaczego. Moze ty sprobujesz? Cytuj: No i jak z nieprawdziwymi tresciami w kazaniach? Podlegaja wg ciebie pod "nieomylnosc" czy nie? Ksiedza nie wolno krytykowac nawet jak herezje przy mikrofonie glosi? A jezeli nie podoba sie wam, ze kadencja bpa Zarskiego sie skonczyla bez przedluzenia, to pretensje chyba powinniscie miec wprost do papieza?
|
Śr gru 15, 2010 15:35 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Marku! Mieszkasz w Gdyni, a więc podwójna moja radość. I ja sie ciesze, ze on mieszka tam, a nie tu gdzie ja. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr gru 15, 2010 15:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W każdym razie od 20 lat pierwsze tak poważne wtargnięcie w kompetencje biskupów. Widać Prezydent woli potakiwaczy.
|
Śr gru 15, 2010 19:53 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ja bym chcial wiedziec czy kompetencje biskupow gdzies maja granice. Czy moze jest tak, ze nie maja?
|
Śr gru 15, 2010 20:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek MRB napisał(a): W każdym razie od 20 lat pierwsze tak poważne wtargnięcie w kompetencje biskupów. Widać Prezydent woli potakiwaczy. A Kosciół aż taki spolegliwy i dostosowuje nominacje do woli wiernych? Ciekawe zatem czemu od czasu do czasu parafianie zamykają przed duchownymi drzwi do kościołów.... Czyzby duchowni stosowali różne miary, adekwatne do rangi wiernego?.....to po co wrogowie zewnętrzni, skoro duchowni dyskredytują Kosciół osobiscie.
|
Śr gru 15, 2010 20:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyzby duchowni stosowali różne miary, adekwatne do rangi wiernego?.....to po co wrogowie zewnętrzni, skoro duchowni dyskredytują Kosciół osobiscie. Lepiej nie można było tego opisać. 
Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 20:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr gru 15, 2010 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Marek MRB napisał(a): W każdym razie od 20 lat pierwsze tak poważne wtargnięcie w kompetencje biskupów. Widać Prezydent woli potakiwaczy. A Kosciół aż taki spolegliwy i dostosowuje nominacje do woli wiernych? Nie bardzo miał wyjście. Zresztą podobnie było za komuny... Cytuj: Ciekawe zatem czemu od czasu do czasu parafianie zamykają przed duchownymi drzwi do kościołów.... Czyzby duchowni stosowali różne miary, adekwatne do rangi wiernego?.....to po co wrogowie zewnętrzni, skoro duchowni dyskredytują Kosciół osobiscie. Ano, i tak się zdarza, al nie w tym wypadku. Prezydent wystąpił tu z pozycji urzędu, a nie "wiernego" a Kosciół nie poszedł "w zaparte". Czy słusznie czy nie - nie mi osądzać (nie wiem jakie były możliwości). Zresztą tu jest też sprawa rozgrywek wewnętrznych w Kościele - prośba Prezydenta była świetną okazją do wsadzenia tam "Krakowa" (tj. człowieka związanego z bp. Dziwiszem).
|
Śr gru 15, 2010 20:10 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Ja rozumiem, że Prezydent Komorowski jest Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych, gdzie ks. płk Żarski służył i że wobec tego miał prawo przenieść księdza do rezerwy. Nie rozmawiamy tu o prawach Prezydenta tylko o sytuacji, w której usuwa się kogoś na miarę Księdza Piotra Skargi za drzwi, bo mówi o sprawach niewygodnych dla Króla (czyli Prezydenta).
Wystąpienia księdza Żarskiego, Ojca Wiśniewskiego, a wcześniej księdza Małkowskiego napełniają mnie optymizmem, że kończy się czas milczącej akceptacji Kościoła dla głupoty, chamstwa, grabieży, zdrady. Budzą się nareszcie sumienia w duchowieństwie. To znak, że wnet zbudzimy się my - Polacy. Ksiądz Popiełuszko nie zginął na darmo. Bogu niech będą dzięki.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr gru 15, 2010 20:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wystąpienia księdza Żarskiego, Ojca Wiśniewskiego, a wcześniej księdza Małkowskiego napełniają mnie optymizmem, że kończy się czas milczącej akceptacji Kościoła dla głupoty, chamstwa, grabieży, zdrady. Budzą się nareszcie sumienia w duchowieństwie. To znak, że wnet zbudzimy się my - Polacy. Ksiądz Popiełuszko nie zginął na darmo. Bogu niech będą dzięki. Ależ dokonałeś nietrafionej zbitki...o. Wiśniewski z ks. Żarskim i ks Małkowskim różnią odległosci kosmiczne jesli chodzi o postrzegania Koscioła w sferze polityki http://wyborcza.pl/1,75248,8818487,0__W ... iele-.htmlA ja mam satysfakcję  dziś w mojej parafii zakończyły się rekolekcje adwentowe. Prowadził je młody doktorant KUL.....homilie żarliwe, głębokie, dotykające istoty-sedna wiary, ludzkich spraw....i ZERO polityki, patosu patriotycznego 
|
Śr gru 15, 2010 20:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): No i jak z nieprawdziwymi tresciami w kazaniach? Podlegaja wg ciebie pod "nieomylnosc" czy nie? Ksiedza nie wolno krytykowac nawet jak herezje przy mikrofonie glosi? Naprawde nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie? Bo wydaje mi sie kluczowe w kwestii owego "zrugania" bpa Zarskiego przez prezydenta.
|
Śr gru 15, 2010 20:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Kamala napisał(a): No i jak z nieprawdziwymi tresciami w kazaniach? Podlegaja wg ciebie pod "nieomylnosc" czy nie? Ksiedza nie wolno krytykowac nawet jak herezje przy mikrofonie glosi? Naprawde nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie? Bo wydaje mi sie kluczowe w kwestii owego "zrugania" bpa Zarskiego przez prezydenta. Oczywiście że nie są nieomylne. Co nie znaczy że Prezydent ma prawo zachowywać się po chamsku tylko dlatego że usłyszał parę słów prawdy.
|
Śr gru 15, 2010 20:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
PO puszczają nerwy, bo przecież już wszystkie media są ich i śpiewają z jednej partytury a tu taki, śmaki duchowny wyrwał się bezczelnie z krytyką władzy.
|
Śr gru 15, 2010 21:13 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: zachowywać się po chamsku Co to wlasciwie znaczy? Czy zwrocenie uwagi jest chamskie? Moze stanie w nieprzepisowej postawie? A moze myslenie o d... kiedy sie cos pisze? Co jest chamskie? Zna ktos odpowiedz?
|
Śr gru 15, 2010 21:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nawet sąd nie zna odpowiedzi który sprawę Palikota badał. Za to ta reprymenda była raczej niestosowna i świadczyła o niskiej kulturze osobistej Prezydenta jeśli takowe niestosowne uwagi poczynił wobec duchownego - publicznie, czyli w taki sposób żeby to dotarło nie tylko do besztanej osoby.
Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 21:25 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr gru 15, 2010 21:24 |
|
|
|