Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona
 Leki homoopatyczne a zniewolenia. 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Leki homoopatyczne,a zniewolenia.
maly_kwiatek napisał(a):

Problem siedzi w tym, że ludzie kompletnie nie zastanawiają się, czym jest magia i co to znaczy "przedmiot magiczny", "działanie magiczne".
Dopóki to nie będzie jasno w miarę określone, to zawsze będą problemy z interpretacją, a nawet polowanie na czarownice.
Kościół mało zrobił w temacie definiowania tych pojęć.
Najwyższy czas by to uporządkować, bo się zaczyna groteska z tym butelkowaniem Szatana, przy rozlewaniu ekstraktu ziołowego z ziół zbieranych przy Nowiu (Pełni - niepotrzebne skreślić) Księżyca, w co niektórzy ludzie autentycznie zaczynają wierzyć.

Po pierwsze: nie myl więcej, proszę, lecznictwa ziołowego z homeopatią. To jednak zupełnie inne sprawy. Krzywdzisz ziołolecznictwo a jednocześnie wprowadzasz atmosferę prześmiewczą.

Po drugie: to akurat Kosciół zrobił najwięcej w sprawie definiowania tych pojęć. Może dla niekórych nawet nazbyt wiele. A ja opieram się na definicjach z kręgów kościelnych

Śr gru 15, 2010 15:45
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Robert Tekiely nie jest jak na razie przedstawicielem Kościoła, a jedynie prowadzi działalność społeczną i biznesową wykorzystując autorytet Kościoła. To nie to samo.

Zrobimy tak.
Podam bulwersujące przykładu z internetu dotyczące wrzucania normalnych spraw, takich jak ziołolecznictwo czy akupunktura albo "zdrowe myślenie" :D do jednego wora z magią i Szatanami. Będę podawać od razu odpowiednie linki, by każdy mógł sobie zajrzeć do źródła.

Cytuj:
leksykon New Age
toksyczne duchowości
Twardy new age
aikido | amulety | astrologia | bioenergoterapia | channeling | chiromancja | feng shui | czary | horoskopy | huna | jasnowidztwo | joga | kabała | kontrola umysłu | kurs cudów | magia | magia runiczna | mediumizm | medytacja transcendentalna | numerologia | okultyzm | parapsychologia | pismo automatyczne | psychotronika | radiestezja | rebirthing | reiki | satanizm | sekty | metoda kontroli umysłu według Silvy | spirytyzm | synchronizacja półkul mózgu | szamanizm | tai chi | tarot | techno | uzdrowienia okultystyczne | wahadełko | voodoo | wróżbiarstwo | wywoływanie duchów; chodzenie po ogniu | eurytmia | hipnoza | homeopatia | podróże poza ciałem - podróże astralne - OOBE | polarity | świadome śnienie | qi gong | uzdrowicielski dotyk | talizmany | wschodnie sztuki walki
irracjonalne ideologie
Miękki New Age
aura | akupresura | akupunktura | antropozofia | antypedagogika | aromaterapia | biorezonans | BSM | diagnostyka paramedyczna | enneagram | ezoteryzm | Gwiezdne Wojny | Harry Potter | metoda Hellingera | holizm | leczenie holotropowe | irydologia | kinezjologia - metoda Dennisona | medycyna chińska | medycyna tybetańska | pozytywne myślenie | NLP - programowanie neurolingwistyczne | odmienne stany świadomości | prekognicja | psychologia transpersonalna | SITA - super nauczanie | szkoły steinerowskie | telekineza | teozofia | terapia gestalt | ufologia | zdjęcia Kiriliana | zen | życie po życiu

http://www.newage.info.pl/ To jest strona Roberta Tekielego.

Cytuj:
Internetowe serwisy ostrzegające o sektach wprawiają często w osłupienie, a nawet przerażenie. Pod sekty generalnie podpadają m.in. astrologia, medycyna niekonwencjonalna, ziołolecznictwo, bioenergoterapia, akupunktura, homeopatia, wegetarianizm i medytacja.

http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/kraj/de ... omosc.html

Cytuj:
Sekta Rodzina, korzystając z materialnego i finansowego wsparcia firm i osób zaprzyjaźnionych z sektą, organizuje bezpłatną dystrybucję żywności, odzieży, materiałów szkolnych. Z pomocy tej korzystają m.in. domy dziecka, domy starców, schroniska dla bezdomnych. Szczególnym zainteresowaniem sekty cieszy się młodzież. Amerykańska sekta Kirpal Light Satsung, stosująca podczas medytacji różne drastyczne środki, prowadzi poradnie odwykowe dla narkomanów. Inne sekty prowadzą kuchnie dla ubogich, świetlice, przedszkola, szkoły, organizują opiekę nad osobami starszymi, niepełnosprawnymi, czy też seanse terapeutyczne, bezpłatne zabiegi akupunktury, masażu wschodniego, ziołolecznictwa.

http://www.apologetyka.katolik.pl/inne- ... zycji-sekt

Cytuj:
Dobrym parawanem dla działań agitacyjnych jest działalność charytatywna . Sekty prowadzą kuchnie dla ubogich, świetlice, poczekalnie, przedszkola, szkoły, organizują pomoc przy douczaniu dzieci, opiekę nad osobami starszymi, niepełnosprawnymi. Niektóre, w ramach pomocy charytatywnej, organizują seanse terapeutyczne, bezpłatne zabiegi akupunktury, masażu wschodniego, ziołolecznictwa.

http://www.e-sancti.net/index.php?optio ... &Itemid=28

Słuchawki na uszach, w rękach dwie elektrody, na monitorze rysunki poszczególnych organów, pukanie w słuchawkach, kolorowy wydruk komputerowy… Urządzenia biorezonansowe typu oberon opracowano w Instytucie Psychofizyki Stosowanej w Omsku, pod kierownictwem prof. Niestierowa. Instytut zajmuje się ponadto aktywnym sterowaniem homeostazą, bada homeopatię, akupunkturę, teorię czakr, ziołolecznictwo itp. Aparaty biorezonansowe mogą być znane pod innymi nazwami niż Oberon (np. Aurum, Biolaz, Miranda, Iceberg, Vitatest, MORA). Do Polski sprowadzono kilkaset oberonów, nie mają one polskich ani europejskich atestów.

http://newage.info.pl/index.php?option= ... &Itemid=12 To jest strona Roberta Tekieliego.

Cytuj:
Sekty prowadzą kuchnie dla ubogich, świetlice, poczekalnie, przedszkola, szkoły, organizują pomoc przy douczaniu dzieci, opiekę nad osobami starszymi lub niepełnosprawnymi. Niektóre, w ramach pomocy charytatywnej, organizują seanse terapeutyczne, bezpłatne zabiegi akupunktury, masażu wschodniego, ziołolecznictwa.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS ... en_01.html

Cytuj:
Interesują mnie oszustwa medyczne. Np. medycyna holistyczna, która jest sztandarową dziedziną ruchu New Age. Ten "postmodernizm dla przygłupów" jest przyczyną ucieczki od rozumu wielu wydawałoby się rozsądnych ludzi. Wyznawcy tego ruchu akceptują najbardziej nieprawdopodobne teorie naukowe z opisywanym w moich artykułach szamanizmem leczniczym na czele. To jedyny przypadek w dziejach kultury gdy kierunek rozchodzenia się głupoty jest przeciwny naturze; gdy elity okazują się głupsze od zwykłych ludzi. Przecież to członkowie "elit" jako pierwsi zrozumieli istotę holistycznego świata i przeniknęła ich panteistyczna jedność z matką Ziemią i Kosmosem. Zaczęli wtedy majaczyć o zmianie paradygmatu leczenia z kartezjańskiego na 1. bioterapeutyczny, 2. radiestetyczny, 3. naturalny, 4. homeopatyczny, 5. energetyczny, 6. relaksacyjny, 7. niekonwencjonalny, 8. komplementarny, 9. alternatywny, 10. parapsychiczny, 11. antropozoficzny, 12. hipnotyczny, 13. chiropraktyczny, 14. wizjonerski, 15. mistyczny, 16. uzdrowicielski, 17. ekologiczny, 18. wschodni, 19. ziołoleczniczy, 20. intuicyjny, 21. elektrofizjologiczny, 22. ludowy, 23. tybetański, 24. behawioralistyczny, 25. witalistyczny, 26. synchroniczny, 27. wibracyjny, 28. oddechowy, 29. pulsacyjny, 30. funkcjonalistyczno-orgonomiczny, 31. chiński, 32. nadprzestrzenny, 33. kosmiczny, 34. orientalny, 35. azjatycki, 36. psychosomatyczny, 37. metafizyczny, 38. elektromagnetyczny, 39. popularny, 40. medytacyjny, 41. partnerski, 42. integralny, 43. filozoficzny, 44. uniwersalistyczny, 45. humanistyczny, 46. promocyjny, 47. ajuwerdyjski, 48. taoistyczny, 49. afirmacyjny, 50. dietetyczny, 51. aromatoterapeutyczny, 52. chromoterapeutyczny i - przysięgam, że mówię prawdę - 53. taneczno-ruchowy. Jednym słowem - holistyczny. Osobiście, proponuję uzupełnić zestawienie o paradygmat nocny, przydrożny, niebieski, oficerski, plażowy i towarzyski.

http://www.effatha.org.pl/zagrozenia/bioenergia2.htm

Cytuj:
Największy problem z sektami związany jest z faktem, że tak naprawdę nie ma jednolitej definicji określającej taką grupę, co sprzyja sytuacjom, w których za sektę bierze się wszystko, co w jakikolwiek sposób odbiega od społecznie znanej i akceptowanej normy.

Wyznawców Hare Kriszna też czasem uważa się za "sekciarzy"/fot. P. Grzybowski /Super Express

Ubolewa nad tym Maria Sobolewska. - W Polsce za sektę uważa się każde wyznanie i każdy światopogląd inny niż katolicki. Dowiedziałam się na przykład, że sektą jest antropozofia, metoda Silvy, New Age, radiestezja, astrologia, tarot, medycyna niekonwencjonalna, ziołolecznictwo, bioenergoterapia, akupunktura, homeopatia, medytacja, Amway, buddyzm, hinduizm, a nawet psychologia. Po prostu zgroza! - mówi.

http://fakty.interia.pl/fakty-dnia/news ... kty,681918

Zwracam uwagę, ze jedna zbitka tekstowa zawierająca słowo "ziołolecznictwo"jest identyczna w bodaj 3 tekstach wybranych z internetu w sposób losowy przeze mnie. Odpowiednio to też świadczy o autorach, nie szanujących praw autorskich innych osób a także o masowym kopiowaniu głupoty w internecie. I to bez żadnej refleksji.

Trzeba przyznać, że te znalezione przeze mnie strony są zazwyczaj sprzed kilku lat. Aktualnie w internecie we współczesnych tekstach widać coraz częściej zbitkę "homeopatia (nie mylić z ziołolecznictwem)".
Może doczekam czasów kiedy w internecie będzie można w pozytywnym świetle przeczytać frazę "uzdrawianie (nie mylić z medycyną)".

Śr gru 15, 2010 17:14
Cytuj:
Najwyższy czas by to uporządkować, bo się zaczyna groteska z tym butelkowaniem Szatana, przy rozlewaniu ekstraktu ziołowego z ziół zbieranych przy Nowiu (Pełni - niepotrzebne skreślić) Księżyca, w co niektórzy ludzie autentycznie zaczynają wierzyć.

To nie takie śmieszne...nie chodzi ściśle nów/pełnia, ale zioła zbiera się w określonej porze dnia, na odpowiednim etapie ich wzrostu, w określonych warunkach suszy, przechowuje.
Zioła, rosliny przyprawowe, wszystkie zawierające olejki eteryczne suszone w słońcu tracą swe właściwości....stają się zwykłym sianem.
I nie jest to żadna magia, a merytoryczna wiedza.

Śr gru 15, 2010 17:43
zbanowany na stałe

Alus,
sam czytałem na jakichś katolickich czatach czy forach, że jak ktoś zbiera zioła przy Księżycu a nie daj Boże w określonej fazie Księżyca to jest on pod wpływem Szatana i opętania i prawie na pewno jest to zły czarnoksiężnik lub czarownica.
Dowodem na to miało być przekonanie, że przyzwoici katolicy w nocy śpią.

Śr gru 15, 2010 17:52
Alus teraz to jest wiedza, teraz.

A kilkaset (?) lat temu o co posadzano kobiety zbierajace ziola przy nowi, albo pelni i to na rozstajnych drogach (bo tam akurat rosly)?

A jak maly_kwiatek pisze, i dzis....

Śr gru 15, 2010 17:54
Już w pierwszym linku pomyliłeś. Myślenie pozytywne wcale nie jest takie niewinne, tylko dlatego że tak ładnie się nazywa. A z kolei akupresura to metoda wykorzystująca te same receptory co akupunktura tylko bez nakłuwania, samym naciskiem czy masażem. Antypedagogika za mądra może nie jest, ale nic w niej magicznego też nie ma. A skoro hipnozę zaliczasz do "rzeczy normalnych" to i programowanie neurolingwistyczne... I to tylko kilka przykładów, reszty nie chce mi się sprawdzać.

Ale rozumiem co chciałeś powiedzieć. Można się w tym pogubić a, jak powiedziałem, kto szuka ten znajduje co chce.

Śr gru 15, 2010 17:56
zbanowany na stałe

Post Re:
liam napisał(a):
Myślenie pozytywne wcale nie jest takie niewinne

To ja bym się już naciął. Do głowy by mi nie wpadło, że to może prowadzić do opętania.

A hipnoza jest od czasów niepamiętnych stosowana w psychiatrii w tym w Polsce od lat 70tych (nieodżałowanej pamięci Pani Profesor Szulcowa).
Dzięki staraniom wybitnego popularyzatora metody akupunktury w Polsce, Pana Garnuszewskiego, od paru lat akupunktura stała się w Polsce praktyką medyczną.
Dziwię się, że tego nie wiedzą znawcy opętań i nie orientują się, że ich protesty i agresja są skierowane przeciwko dyscyplinie medycznej.

Śr gru 15, 2010 18:03
Nie powiedziałem że może prowadzić do opętania, ale jest to rodzaj magii, zaklinania rzeczywistości. W uproszczeniu polega to na tym, że jeśli będziesz sobie powtarzał, dajmy na to, że będziesz miał Porshe, to nakierujesz swoją podświadomość na takie zachowania, które w końcu doprowadzą do tego, że zarobisz, ukradniesz albo znajdziesz ten samochód. Dla mnie osobiście to głupota a nie opętanie, ale to już co kto woli.

Programowanie neurolingwistyczne to coś jakby pośredniego pomiędzy powyższym (z tym, że powtarzanym innym a nie sobie) i hipnozą.

No i skoro akupunkturę uznajesz za dyscyplinę medyczną, to akupresurę powinieneś również. Chodzi mi o konsekwencję tego podziału. Swoje zdanie na temat opętań, szatana itd, wyrażałem już nieraz.

Śr gru 15, 2010 18:15
Ja przepraszam, ale moze mnie ktos oswiecic, dlaczego myslenie pozytywne ma zaszkodzic (opetaniem, jak sie domyslam?). Czyzby typowe w Polsce myslenie negatywne bylo zdrowsze? A moze bardziej "katolickie"?

Czy nie mozna po prostu sprawdzic empirycznie roznych metod i podzielic na: pozyteczne, szkodliwe? Z punktu widzenia zdrowia fizycznego i psychicznego? Takie to trudne?
No tak, lepiej obrzydzic z gory wszystko "inne", a ludzie niech wierza tylko firmom farmaceutycznym i lekarzom konwencjonalnym.

Mam znajoma po ciezkich przejsciach osobistych. Min jej jedenastoletni syn zginal pod kolami ciezarowki. Lata cale miala przerozne dolegliwosci. Byla leczona na przerozne sposoby glownie konwencjonalnie tzn odsylano ja od lekarza do lekarza, zrobiona kilka operacji w tym usuniecia narzadow rodnych, ze wzgledu na silne bole plecow (!) i - nic nie pomagalo.
W ostatecznej desperacji poszla do "Heilpraktiker", czyli medycyny niekonwencjonalnej. Konkretnie nie wiem jakimi metodami (ale nie bioenergoterapia, raczej min akupunktura) zostala wyleczona. Nie jest uprzedzona do zadnych metod, wiec nie przypisuje im zadnej ideologii. Po prostu stwierdzila fakt, ze owa akupunktura uruchomila w niej rozne zablokowane sprawy, min zagluszana przez lata zalobe. I po przepracowaniu tej zaloby, poprawilo jej sie zdrowie fizyczne.

Rozumiem ze z punktu widzenia przeciwnikow wszystkiego, co nie jest wprost fizycznie mierzalne, powinna cierpiec dalej, bo "Bog tak chce", jezeli lekarze "naukowi" jej nie wyleczyli?

Śr gru 15, 2010 18:18
Kamala, napisałem powyżej. Myślenie pozytywne to rodzaj autohipnozy a nie zwykły optymizm. Ta nazwa jest myląca, wiem, ale wpadł mi kiedyś w ręce cały wielki podręcznik tego i, powiem szczerze, załamałem się po przeczytaniu kilku rozdziałów.

A o akupunkturze kwiatek mówi właśnie pozytywnie. Ja do tego dodałem tylko akupresurę, która jest podobną metodą.

Śr gru 15, 2010 18:22
medieval_man napisał(a):
Uważam, że osoby stosujące leki homeopatyczne ufają lekarzom i sa przekonane w związku z tym, co do skutecznego działania leków homeopatycznych.
Oscillococcinum, które wspominasz, jest najbardziej chyba znanym przykładem.

medieval_man napisał(a):
Jednak skuteczność (jesli jakaś jest, a niektórzy twierdzą, że jakaś jest - nawet poważni lekarze) leków homeopatycznych nie wynika z zasady placebo (przykład niemowląt - niekorzy twierdzą, że ich stan poprawia się po zażyciu Oscillococcinum)
Kto konkretnie i na jakiej podstawie twierdzi, że leki homeopatyczne pomagają niemowlętom? Czy w ogóle były prowadzone takie badania (nie znalazłem)? Jeśli tak, to gdzie są opublikowane wyniki? Bo na razie sądzę, że to, iż "niektórzy poważni lekarze tak twierdzą" świadczy tylko o tym, że są to niepoważni lekarze.

medieval_man napisał(a):
Uważam więc, że pacjenci tacy nieświadomie posługują się przedmiotami magicznymi.
Naprawdę uważasz, że firma Boiron posługuje się magią przy produkcji Oscillococcinum? Na czym konkretnie polega magiczność w tym przypadku?

Śr gru 15, 2010 18:29
zbanowany na stałe

Post Re:
liam napisał(a):
No i skoro akupunkturę uznajesz za dyscyplinę medyczną, to akupresurę powinieneś również. Chodzi mi o konsekwencję tego podziału. Swoje zdanie na temat opętań, szatana itd, wyrażałem już nieraz.

Liam, proszę Cię
To nie ja jestem od uznawania czegokolwiek za dyscyplinę medyczną tylko Minister Zdrowia :o
Akupresury nie uznał, bo nikt mu nie złożył takiego wniosku.
Konsekwencją uznania akupunktury za praktykę medyczną jest prawo do jej wykonywania wyłącznie przez lekarzy. W tej sytuacji, trudno, by ludzie utrzymujący się z akupresury na podstawie jej znajomości uzyskanej na kosztownych kursach, nierzadko przy wyjeździe do Chin zgodziliby się teraz na odebranie im prawa wykonywania tej praktyki i oddanie tych praw lekarzom.

Śr gru 15, 2010 18:40
Będę bardzo wdzięczny za umożliwienie mi wypowiadania się na tematy które mnie interesują bez zbędnych dogryzań. W tym temacie nie interesuje mnie (ani w żadnym innym) mały_kwiatek, tylko kilka terminów które wymieniłeś. Nie komentuję Ciebie ani ministra, tylko to co napisałeś. A napisałeś tak:
maly_kwiatek napisał(a):
Podam bulwersujące przykładu z internetu dotyczące wrzucania normalnych spraw, takich jak ziołolecznictwo czy akupunktura albo "zdrowe myślenie" :D do jednego wora z magią i Szatanami.

Po czym poleciał cytat, w którym wytłuściłeś obok ziołolecznictwa m.in. akupunkturę i myślenie pozytywne co - jak rozumiem - miało wskazywać że uważasz je za "normalne sprawy". Zwróciłem zatem uwagę czytających, że pod nazwą myślenie pozytywne kryje się więcej niż na pierwszy rzut oka się wydaje, natomiast akupresura jest metodą pochodną akupunktury.

Śr gru 15, 2010 18:51
Moderator

maly_kwiatek napisał(a):
Podam bulwersujące przykładu z internetu dotyczące wrzucania normalnych spraw, takich jak ziołolecznictwo czy akupunktura albo "zdrowe myślenie" :D do jednego wora z magią i Szatanami. Będę podawać od razu odpowiednie linki, by każdy mógł sobie zajrzeć do źródła.
(...)
Zwracam uwagę, ze jedna zbitka tekstowa zawierająca słowo "ziołolecznictwo"jest identyczna w bodaj 3 tekstach wybranych z internetu w sposób losowy przeze mnie. Odpowiednio to też świadczy o autorach, nie szanujących praw autorskich innych osób a także o masowym kopiowaniu głupoty w internecie. I to bez żadnej refleksji.

Trzeba przyznać, że te znalezione przeze mnie strony są zazwyczaj sprzed kilku lat. Aktualnie w internecie we współczesnych tekstach widać coraz częściej zbitkę "homeopatia (nie mylić z ziołolecznictwem)".
Może doczekam czasów kiedy w internecie będzie można w pozytywnym świetle przeczytać frazę "uzdrawianie (nie mylić z medycyną)".

Strasznie długa wypowiedź.
Zgadzam się z tym, co wytłuściłem. Internet jest śmietnikiem, gdzie można znaleźć perłę, albo odchody... Częściej to drugie.
Oczywiście, należałoby zastanowić się dlaczego ktoś kojarzy z magią i działaniem złego ducha różne sprawy, w tym ziołolecznictwo, akupunkturę czy "zdrowe myślenie".
Stąd bardzo cenne są uwagi liama
Cos może się nazywac niewinnie, ale kiedy zapoznasz się z tym u źródła, możesz zauważyć jakie to niebezpieczne/głupie.

Śr gru 15, 2010 19:03
Zobacz profil WWW
Moderator

akruk napisał(a):
Kto konkretnie i na jakiej podstawie twierdzi, że leki homeopatyczne pomagają niemowlętom? Czy w ogóle były prowadzone takie badania (nie znalazłem)? Jeśli tak, to gdzie są opublikowane wyniki? Bo na razie sądzę, że to, iż "niektórzy poważni lekarze tak twierdzą" świadczy tylko o tym, że są to niepoważni lekarze.

Tu akurat mam do czynienia z "zeznaniami rodziców" zakłopotanych tym, że coś, co naukowo nie ma prawa działać, leczy/działa na ich niemowlęta
akruk napisał(a):
Naprawdę uważasz, że firma Boiron posługuje się magią przy produkcji Oscillococcinum? Na czym konkretnie polega magiczność w tym przypadku?

Nie wiem.
Nie byłem w takim zakładzie.
Mogę, co najwyżej wskazać artykuły, ktore o tym piszą. Nie wiem na ile są wiarygodne.
Znana jest bowiem praktyka używania mediów czy jasnowidzów przy produkcji leków homeopatycznych. Wiemy to ze świadectw byłych homeopatów. z http://www.donbosco.salezjanie.pl/archiwum/czytaj.php?artykul=648

Śr gru 15, 2010 19:14
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona