Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 12:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
A co zostało z tej polskiej gospodarki???
Radio Maryja trwa i trwać będzie, ale to nie jest przecież polska gospodarka, a może jest???

Śr gru 15, 2010 11:44
Jestes pewna, ze polska?

A te wsparcia z zagranicy? Zagraniczne nadajniki?

Śr gru 15, 2010 11:48
Cytuj:
Alus,
to mi wygląda na spiskową teorię.
Ojciec Tadeusz podobnie jak 150 lat temu Andrzej Towiański są najlepszymi mesjanistami dla Polski, jakich udało się wychować i wykształcić ich mocodawcom.

Ich rola polega na krzewieniu utopijnego mesjanizmu wśród najlepszych Synów Polski aby nie dopuścić ich do konkretnego działania. :lol:

Podobno Ojciec Tadeusz jest inkarnacją Andrzeja Towiańskiego :x

Alus, rozważ też i pomedytuj nad tym, że Ojciec T. pochodzi z dokładnie tego samego Olkusza, co tragicznie zmarły pilot Arkadiusz P. To nie może być przypadkowe :o

Kwiatuszku wybacz, ale mesjanizm o. Tadeusza rosyjskiej cerkwi nie rusza (jaki piękne częstochowski rym :D ) i w żaden sposób nie wyjasnia tego ewenementu.....chyba nie uważasz, że rosjanie przedłożyli mesjanizm o. Rydzyka ponad papiestwo, wiare, misję Jana Pawła II?
Przeczytaj
http://www.przegladprawoslawny.pl/artic ... n=221&id=8

Śr gru 15, 2010 12:07
zbanowany na stałe

Rosjanie są dosyć pragmatyczni, pilnują interesu Moskwy, a Cerkiew temu nie uchybia. Cerkiew zawsze bała się też charyzmatu Jana Pawła II, który był w stanie zamącić w dość stabilnej pozycji Prawosławia w Rosji. Dlatego Jan Paweł II nie dostał zaproszenia do Rosji.

A co do Ojca Tadeusza.
To jest szczególna, niezwykła postać, obdarzona swoistym charyzmatem.
Nikt nie umie powiedzieć jakim cudem udało mu się zbudować to Radio Maryja i inne dzieła.
Nawet Episkopat.

Wypada pogratulować Ojcu. :)

Śr gru 15, 2010 12:31
maly_kwiatek napisał(a):
Rosjanie są dosyć pragmatyczni, pilnują interesu Moskwy, a Cerkiew temu nie uchybia. Cerkiew zawsze bała się też charyzmatu Jana Pawła II, który był w stanie zamącić w dość stabilnej pozycji Prawosławia w Rosji. Dlatego Jan Paweł II nie dostał zaproszenia do Rosji.

A co do Ojca Tadeusza.
To jest szczególna, niezwykła postać, obdarzona swoistym charyzmatem.
Nikt nie umie powiedzieć jakim cudem udało mu się zbudować to Radio Maryja i inne dzieła.
Nawet Episkopat.

Wypada pogratulować Ojcu. :)

A jaki interes konkretnie ma Rosja z nadajników RM????
Cerkiew nie obawia się mesjanistycznego namieszania przez o. Rydzyka w głowach społeczeństwa rosyjskiego?
Nie zbudował o. Rydzyk żadnym cudem.....nie chce on o tym za wiele mówić, ale wiadomo, że dostał sprzęt, zadatek finansowy od włoskiego siostrzanego radia "Maria".
Cudem to było zesłanie manny na pustyni, a ludzie korzystają z dóbr, znajomości doczesnych.
Nawet cudowne schody na chór w zakonie w Kanadzie, po modłach mniszek, zjawił się i skonstruował, wbrew wszelkim prawom fizycznym, człowiek....

Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 12:52 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Śr gru 15, 2010 12:41

To nie jest kwestia - jak mu się udało. Dobrze, że się udało - bo założenie i idea jak najlepsze. Problem dotyczy tego, co dalej - czyli tego, jakie słowa padały na antenie, co się na niej promowało, jakie sformułowania padały w eter w ramach tego "katolickiego głosu". Plus wprost, jednostronnego promowania konkretnych partii. A także niesubordynacji Rydzyka i nie tylko.

Pytanie zatem nie brzmi - jak to się stało, że to zbudował (prawda jest taka - samowolka, na którą mu w zakonie pozwolili i z uwagi na efekty do dzisiaj przymykają oczy) - a: czemu nikt nic z tym nie robi?

Cytując sławny już list o. Ludwika Wiśniewskiego OP do nuncjusza abp Migliore:
Cytuj:
Episkopat Polski nie rozwiązał także problemu Radia Maryja, który to problem jest coraz trudniejszy do rozwiązania. To radio jest miejscem, gdzie ludzie uczą się modlić (i chwała mu za to!), a zarazem jest miejscem - o paradoksie - gdzie ludzie uczą się fanatyzmu i niechęci, a nawet nienawiści do inaczej myślących. Jest to miejsce, w którym miesza się wiarę z pseudopolityką! Biskupi nie potrafili tego problemu rozwiązać. Kilkakrotnie pojawiały się oświadczenia, że biskupi są bezradni, bo radio i całe Dzieło z tym radiem związane należy do Zakonu Redemptorystów. W moim przekonaniu jest to ucieczka od problemu, jest to wymówka. Zakony cieszą się egzempcją w sprawach życia zakonnego. Natomiast duszpasterstwo prowadzone przez Zakony w pełni podlega biskupom - inaczej mielibyśmy w Kościele anarchię. Radio Maryja, które codziennie określa siebie jako „katolicki głos w twoim domu”, powinno być traktowane jako kościelna „ambona”, miejsce, gdzie prowadzi się intensywne duszpasterstwo. Ta „ambona” znajduje się w Toruniu i w pełni podlega Pasterzowi Toruńskiemu, który już dawno powinien sprawy uporządkować. To nie Prowincjał ani Generał Redemptorystów, ale biskup toruński jest odpowiedzialny za duszpasterstwo na terenie swojej diecezji i do niego należy czuwanie, aby ten „katolicki głos w twoim domu” był rzeczywiście katolicki.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr gru 15, 2010 12:43
Zobacz profil WWW

"...a nawet nienawiści do inaczej myślących".
Dziwne? Już ponad 12 lat jestem słuchaczką i sympatykiem RM i jakoś zamiast tej nienawiści czuję coraz większą milość do bliźnich, nawet tych inaczej myślących.
Jeszcze bardziej dziwne jest to, że NIGDY nie słyszałam wzywania do nienawiście na antenie RM.
Może dlatego, że nie słucham 24 godziny na dobę, a więc niech szanowny o.Ludwik Wiśniewski posłuzy się konkretami, a nie sloganami.

Śr gru 15, 2010 14:41
To moze Gita2 ty przeoczylas akurat te audycje, ktore mnie od RM odstraszyly?
To by wiele wyjasnialo. Po prostu ja mialam pecha...

Śr gru 15, 2010 14:55

Ani Ty miałaś pecha, Kamala, ani Gita nie słuchała innego radia. Każde z Was trafiło na inne audycje - Ty te negatywne, ona na pozytywne. Co nie zmienia faktu, że sam fakt istnienia pozytywnych usprawiedliwia tolerowanie i przymykanie oka na negatywne - bo nie usprawiedliwia.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr gru 15, 2010 15:13
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

No tutaj ToMu ma calkowita racje. No i co z tego? Teraz widzicie jak to wszystko polaczone, te rozne nasze tematy. Prezydent d...pa, Kosciol upada, zle w Rzeczpospolitej itd. .
Czemu wladze Kosciola nie wywala o. Rydzyka? Przeciez jemu sie to ewidentnie nalezy. Mamona drodzy moi, uklady. Mamona i uklady. :)

Śr gru 15, 2010 15:33

Gita2 napisał(a):
"...a nawet nienawiści do inaczej myślących". Dziwne? ....

Nie tylko my widzimy tę nienawiść (już była mowa o tym artykule):
http://wyborcza.pl/1,75478,8813410,Dram ... ciola.html

Śr gru 15, 2010 23:22
Wybaczcie, ale opinia kogokolwiek to trochę mało.
Ja - mimo wielu POWAŻNYCH zastrzeżeń do RM akurat "nienawiści" w nim nie widzę (już łatwiej zauwazyć nienawiść DO Radia Maryja, i to bardzo często formułowanej w chamskiej formie, nawet przez niektórych hierarchów).
Nadto zarzut "nienawiści" jest nie tylko uznaniowy, ale jest często używany jako pałka (podobnie jak "faszysta" i "antysemita"). Często proste powiedzenie prawdy o zbrodniarzach komunistycznych pławiących się w luksusie i ciepełku III RP bywa przedstawiane jako "nienawiść" (ja nawet oberwałem tu na forum tekst o tym jaki to jestem "żądny krwi").

Dlatego rozmawiajmy o faktach, a nie o epitetach.

Nie wykluczam że nienawistne teksty mogły się pojawić w RM - ale na razie nie ma podstaw do takiego twierdzenia. Więc proszę - cytaty, audycje, godziny.

Cz gru 16, 2010 9:44
Marek MRB napisał(a):
Wybaczcie, ale opinia kogokolwiek to trochę mało.
Ja - mimo wielu POWAŻNYCH zastrzeżeń do RM akurat "nienawiści" w nim nie widzę (już łatwiej zauwazyć nienawiść DO Radia Maryja, i to bardzo często formułowanej w chamskiej formie, nawet przez niektórych hierarchów).
Nadto zarzut "nienawiści" jest nie tylko uznaniowy, ale jest często używany jako pałka (podobnie jak "faszysta" i "antysemita"). Często proste powiedzenie prawdy o zbrodniarzach komunistycznych pławiących się w luksusie i ciepełku III RP bywa przedstawiane jako "nienawiść" (ja nawet oberwałem tu na forum tekst o tym jaki to jestem "żądny krwi").

Dlatego rozmawiajmy o faktach, a nie o epitetach.

Nie wykluczam że nienawistne teksty mogły się pojawić w RM - ale na razie nie ma podstaw do takiego twierdzenia. Więc proszę - cytaty, audycje, godziny.

Jesli to są słowa miłości, to wytłumaczenie jest jedno - inaczej pojmujemy miłość.
http://glosrydzyka.blox.pl/html

Cz gru 16, 2010 9:55
Rzeczywiście, jeżeli mówienie o faktach to "nienawiść" to w linku jaki podałaś jest nienawiść.
Obym zawsze był taki "nienawistny".

Cz gru 16, 2010 10:21
zbanowany na stałe

I tu popieram Marka MRB.
Na linkowanym blogu, więcej się czuje nienawiści autora blogu, choć prawda, że skrywanej skrzętnie, niż w wypowiedziach Ojca Rydzyka.
Ojciec Rydzyk występuje w Radiu w specyficznej roli, raczej komentatora wydarzeń, niż odpowiedzialnego programowo i redakcyjnie za przekazywane treści.
Używa on w radiu swoistej retoryki, którą nazwałbym retoryką politycznie ukierunkowaną w kierunku teoretycznie patriotyczno narodowym, a nie retoryką nienawiści.
Osoby występujące w radiu, takie jak Stanisław Michalkiewicz czy Antoni Macierewicz to osobna kwestia. Obserwując ich wypowiedzi przez lata uważam, że bardzo się stonowały, by nie obrażać ludzi a załatwiać sprawy, dla których panowie funkcjonują publicznie.

Przy okazji,
jestem szczególnym fanem Pani Beaty Kempy, która niezwykle barwnie opowiadała o wydarzeniach w komisji prowadzonej przez Pana Sekułę. To nadaje się wręcz do zapisania i opublikowania dla potomności.

Zwracam uwagę jeszcze raz, że Radio Maryja nie jest tubą propagandową partii politycznej PIS, ani żadnej innej. Owszem, partia PIS jest partią na ogół zbieżną z kierunkiem Radia Maryja, jednak radio, jeśli coś w PIS nie odpowiada, to reaguje czasem bardzo ostro.
Widać to, także w cytatach wymienionych na linkowanym blogu.

Cz gru 16, 2010 11:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 168  Następna strona