Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Oddano do użytku kolejny odcinek autostrady A1 
Autor Wiadomość

Post Oddano do użytku kolejny odcinek autostrady A1
Kod:
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Katowicach informuje, że w dniu 15 grudnia 2010 roku po godzinie 18.00 otwarta zostanie dla ruchu trasa zasadnicza odcinka autostrady A-1 od węzła „Bełk” do węzła „Rowień”. Odcinek o długości 7,5 km jest fragmentem kontraktu Bełk – Świerklany realizowanego przez konsorcjum firm STRABAG Sp. z o.o. i HEILIT+WOERNER Budowlana Sp. z o.o. Prace na całym odcinku od węzła „Bełk” do węzła „Świerklany” będą kontynuowane do połowy maja przyszłego roku.

Wiosenne powodzie i wczesna zima spowodowały spowolnienie robót na tym kontrakcie. Jednakże mając na względzie stale zwiększającą się liczbę pojazdów na drogach i rosnące oczekiwania kierowców co do komfortu podróżowania, otwarto odcinek autostrady A-1 dzięki któremu będzie można sprawnie i bezpiecznie dojechać do Żor i okolicznych miejscowości. Do Świerklan trasa zasadnicza udostępniona zostanie wczesną wiosną 2011 roku.

Roboty budowlane rozpoczęto 29 sierpnia 2008 roku; termin zakończenia wszystkich prac upływa w połowie maja 2011 roku. Inwestycja ta współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej z Funduszu Spójności. Wartość robót: 1,1 mld zł.
Wczoraj o 16 autostrada była już otwarta. Cały odcinek jest w przekroju 2x3 to znaczy po trzy pasy ruchu w obu kierunkach. Ładnie odśnieżone, można jeździć. Mieszkańcy Żor, Jastębia, Rybnika już zacierają rączki :)

Cz gru 16, 2010 8:23
Post Re: Oddano do użytku kolejny odcinek autostrady A1
Moje gratulacje.
Jeszcze tylko pytanie.
Kiedy przewidywany jest remont w 2011 roku?
Dokładnie chodzi mi o miesiąc.

Cz gru 16, 2010 9:01

osiris napisał(a):
Moje gratulacje.
Jeszcze tylko pytanie.
Kiedy przewidywany jest remont w 2011 roku?
Dokładnie chodzi mi o miesiąc.
Czarnowidztwo i defetyzm powinny być karane z urzędu :|

Cz gru 16, 2010 9:06
Cytuj:
Czarnowidztwo i defetyzm powinny być karane z urzędu :|

Wysokomi karami grzywny - przy 85% Polaków ogarnietych czarnowidztwem i defetyzmem zniwelowano by tym sposobem przynajmnie o 50% dług publiczny.

Cz gru 16, 2010 9:35
To nie jest czarnowidztwo tylko znajomość polskich realiów i bylejakości.

Cz gru 16, 2010 11:54

W oddanym już wczesniej do eksploatacji odcinku A1 Gdańsk - Nowe Marzy zostanie dziś otwarty dodatkowy węzeł w okolicy miejscowości Warlubie. Ułatwi on dojazd do Grudziądza kierowcom z Gdańska. LINK

Tak przy okazji: już około 3/4 z planowanej na 2000 km sieci autostrad jest obecnie w eksploatacji bądź budowie.

Wt lut 01, 2011 11:48

Po oddanym chyba w zeszłym roku fragmencie autostrady od Krakowa do Szarowa jeździ się bardzo dobrze, czekam niecierpliwie na oddanie dalszego fragmentu w kierunku Tarnowa. Dobrze, że budują autostrady, bo w Afryce lepsze drogi mają.

Wt lut 01, 2011 12:00

A ja tam wolę by budowali drogi ekspresowe niż autostrady, za które trzeba płacić. Standardem praktycznie niczym się nie różnią, można na nich spokojnie te 130 jechać i to za darmo (dobrym przykładem jest S3 do Gorzowa - ~90km w 40min to czas jaki pokonuje autobus z centrum Szczecina do mojego miasta ;p).

Więc autostradom mówię tak pod warunkiem, że będą w większości darmowe (i najlepiej bez ograniczeń prędkości).

Wt lut 01, 2011 16:46
zbanowany na stałe

Tu sie trzeba zgodzic. Podatek za benzyne horrendalny, jakies wymuszane ubezpieczenia za samochod, koszty jego utrzymania i jeszcze platne drogi. A to wszystko bulisz tylko ze wzgledu na chec dojechania do pracy, wiec rowniez utrzymania panstwa. Dlatego, miedzy innymi, nie jestem stuprocentowym liberalem. Tak byc nie powinno!

Wt lut 01, 2011 17:43

Mroczny Pasażer napisał(a):
A ja tam wolę by budowali drogi ekspresowe niż autostrady, za które trzeba płacić.
Ja natomiast na pewno nie będę się obrażał na wybudowanie autostrad, nawet płatnych. Nawet gdyby nie byłoby mnie stać na korzystanie z nich, to zawsze znajdą się inni kierowcy, który pojadą nimi wyżej wyceniając swój czas. A to oznacza, że będzie ich mniej na lokalnej drodze krajowej.

Śr lut 02, 2011 7:57

osiris napisał(a):
Moje gratulacje.
I gratulacje dla ministra Jerzego Polaczka, który przygotował i rozpisał przetarg na ten odcinek jeszcze w 2007 roku. Wstęgę przecinał już ktoś inny, ale tak to jest z budową autostrad

So lut 05, 2011 10:03

Micked napisał(a):
I gratulacje dla ministra Jerzego Polaczka, który przygotował i rozpisał przetarg na ten odcinek jeszcze w 2007 roku. Wstęgę przecinał już ktoś inny, ale tak to jest z budową autostrad
Gwoli ścisłości. Minister Jerzy Polaczek ani ministerstwo infrastruktury nie przygotowały ani nie rozpisały przetargu na żaden odcinek autostrady. Gratulacje należą się Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

So lut 05, 2011 18:32

Geonides napisał(a):
Gwoli ścisłości. Minister Jerzy Polaczek ani ministerstwo infrastruktury nie przygotowały ani nie rozpisały przetargu na żaden odcinek autostrady. Gratulacje należą się Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
GDDKiA jest rządową agendą podległą ministerstwu infrastruktury. To rząd na konferencjach prasowych chwali się nowymi drogami, podobnie jak to premier objeżdżał w swoim czasie ministra Grabarczyka, że nie zdaży z A2 na Euro 2012

Pn lut 07, 2011 8:52

Przypominam. Ja tylko sprostowałem Twoje stwierdzenie, jakoby min. infrastruktury przygotowało jakieś przetargi na odcinki autostrad.
Micked napisał(a):
GDDKiA jest rządową agendą podległą ministerstwu infrastruktury. To rząd na konferencjach prasowych chwali się nowymi drogami, podobnie jak to premier objeżdżał w swoim czasie ministra Grabarczyka, że nie zdaży z A2 na Euro 2012
Zgadzam się w całej rozciągłości. Co nadal nie zmienia faktu, iż ministerstwo infrastruktury nie przygotowało żadnego przetargu na budowę autostrady :)

Pn lut 07, 2011 9:40
zbanowany na stałe

Rzad Tuska komplikuje nam zycie. Za komuny bylo prosciej. Kazdy Polak wie - gierkowke wybudowal Gierek. :)

Pn lut 07, 2011 10:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona