Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:51

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość
Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
maly_kwiatek napisał(a):
Właśnie skończył się w TVP2 program Punkt Widzenia, którym się zainteresowałem z drugiego pokoju, bo nagle usłyszałem jakby powtarzano w sprawie katastrofy smoleńskiej te same kwestie, jakie wniosłem kilka postów wcześniej. To był jakiś profesor z Torunia, natychmiast opluty przez jakichś państwa w telewizji i komentarze na żywo.

Kochani, prawda jest brutalna.
Pani Minister Kopacz przechodzi do historii, nie jako obrończyni Polaków przed śmiercią od szkodliwych, wymyślonych przez Amerykanów, szczepionek na grypę, wymyślona i rozprowadzoną po świecie przez Amerykanów.
Pani Kopacz przechodzi do historii jako ta, która przekonywała Polaków, że ziemię smoleńską przekopano centymetr po centymetrze, chociaż to była nieprawda.

Az mi się przypomniała Anna Knysok, której głównym zajęciem za państwową pensję było swego czasu przekonywanie Polaków, że reforma systemu emerytalnego jest bardzo dobra, chociaż była wyjątkowo tragicznie okropna, co wówczas dało się przewidzieć nawet nie będąc ekspertem, a dziś zaczynają odczuwać pierwsze emeryckie ofiary tej reformy.

Myślenie ma wielką przyszłość.

Może miast bulwersować się Kopaczową i stałym zarzutem o kopaniu miejsca katasrofy, przeczytaj sobie opis ciała śp. L. Kaczyńskiego.
Prokuratorzy polscy i rosyjscy filmowali na miejscu katastrofy zbieranie zwłok.
Wszystkie te filmy są w dokumentacji o katastrofie.
Mec. Rogalski stawia teraz zarzut, że nie ma pewnosci kto jest pochowany w trumnie na Wawelu.
Wygląda na to, że 20 wieków krwiożercze społeczeństwo domaga się krwi - podzielenie się wiedzą zakłada chyba wyemitowanie tych filmów.
Makabra - jak dla mnie sam opis jest szokujący.

pS. słuchałam w TV wypowiedż Kopacz - nie mówiła o przekopaniu całego terenu, ale w miejscach gdzie leżały zwłoki, a widomo, że były rozrzucone w promieniu kilkunastu metrów.

Pt gru 17, 2010 9:03
(...)

Pt gru 17, 2010 9:36

Problem leży w czymś innym.
Problem jest w tym, że wszystkich nas a rodziny ofiar w szczególności OKŁAMYWANO I NADAL SIĘ OKŁAMUJE.
Kłamano w szczególności, że:
- przekopano teren, w sytuacji gdy go nie przekopano,
- polscy lekarze uczestniczyli w sekcjach zwłok, z których nie ma i chyba już nie będzie protokołów sekcji,
- polscy prokuratorzy uczestniczyli w śledztwie mimo, że z początku w ogóle nie uczestniczyli, bo nie mieli do tego tytułu, byli tam nieoficjalnie.

Kłamano w wielu innych sprawach, o czym piszą w wielu różnych mediach eksperci, a o czym ja nie będę pisać, bo się na tym nie znam. Aby kłamstwa nabrały wiarygodnego kształtu, opatrzono wszystkie materiały i informacje dotyczące katastrofy smoleńskiej klauzulą "ŚCIŚLE TAJNE", aby uniemożliwić dziennikarzom dotarcie do materiałów. Rodzinom pod groźbą kary więzienia zabroniono przekazywać jakichkolwiek oświadczeń w sprawach dotyczących "śledztwa".
Uruchomiono w określony sposób media, a ludzi w terenie poinstruowano, że mają przekonywać społeczeństwo, że Pan Jarosław Kaczyński ma obsesję i cierpi na nienawiść, oraz, że samolot spadł, bo piloci byli nieprofesjonalni.

W tym jest problem

Dobra. Zakładając, że w tych punktach masz rację - co proponujesz? Przekopywać jeszcze raz tamten teren? Fundować rodzinom zmarłych i pochowanych show w stylu ekshumacji resztek ich ukochanych zmarłych, oczywiście, w świetle fleszów i kamer?

Co do lekarzy - o ile kłamali w sprawie uczestniczenia czy wykonania sekcji zwłok, winni zostać pociągnięci do odpowiedzialności.

Marek MRB napisał(a):
ToMu napisał(a):
A uważacie, że bardziej słuszne byłoby - np. - półroczne przeczesywanie terenu katastrofy, metodycznie, z miotełkami, po czym nie wiedzieć jak długie badania specjalistów, patologów sądowych, którzy mieliby z tych resztek, strzępów ciał, poskładać, podzielić je na kupki przyporządkowane do 96 ofiar?
Dokładnie tak się to robi. Z tym że zbiera się nie tylko ciała, ale każda śrubkę w promieniu przynajmniej kilometra. To normalna procedura.

Nie pytam, jak się powinno postępować (wtedy, po katastrofie) - tylko co proponujesz w tej sytuacji, teraz, dzisiaj.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt gru 17, 2010 10:34
Zobacz profil WWW

maly_kwiatek napisał(a):
Właśnie skończył się w TVP2 program Punkt Widzenia, którym się zainteresowałem z drugiego pokoju, bo nagle usłyszałem jakby powtarzano w sprawie katastrofy smoleńskiej te same kwestie, jakie wniosłem kilka postów wcześniej. To był jakiś profesor z Torunia, natychmiast opluty przez jakichś państwa w telewizji i komentarze na żywo.

Znając Twoją (nad)wrażliwość to byłbym gotów się założyć, że to oplucie polegało na polemice z profesorem (zamiast nabożnego przyjęcia jego teorii). Ale programu nie widziałem.

maly_kwiatek napisał(a):
Kochani, prawda jest brutalna.
Pani Minister Kopacz przechodzi do historii, nie jako obrończyni Polaków przed śmiercią od szkodliwych, wymyślonych przez Amerykanów, szczepionek na grypę, wymyślona i rozprowadzoną po świecie przez Amerykanów.
Pani Kopacz przechodzi do historii jako ta, która przekonywała Polaków, że ziemię smoleńską przekopano centymetr po centymetrze, chociaż to była nieprawda.

Wątpię, aby minister Kopacz w ogóle przeszła do historii. Ale wyrokowanie już teraz o tym, w jaki sposób przejdzie do historii, do tego w kategoriach "prawdy", jest mało poważne. Mniej więcej na takich prywatnych "widzimisiach" oparte są kategoryczne sądy o zamachu na prezydenta Kaczyńskiego, też wygłaszane w kategoriach brutalnej prawdy niecierpiącej sprzeciwu.

maly_kwiatek napisał(a):
Az mi się przypomniała Anna Knysok, której głównym zajęciem za państwową pensję było swego czasu przekonywanie Polaków, że reforma systemu emerytalnego jest bardzo dobra, chociaż była wyjątkowo tragicznie okropna, co wówczas dało się przewidzieć nawet nie będąc ekspertem, a dziś zaczynają odczuwać pierwsze emeryckie ofiary tej reformy.

A masz chociaż blade pojęcie o reformie emerytalnej? Czy bezrefleksyjnie powtarzasz przewidywania osób niebędących ekspertami? Piszę to jako "ofiara" systemu, która nie chce być ratowana.

maly_kwiatek napisał(a):
Myślenie ma wielką przyszłość.

Chociaż w tym się zgodzę. Ale przy myśleniu należy zachować uczciwość intelektualną, taką higienę myślenia. Inaczej, jak każde narzędzie, może okazać się niebezpieczne.

Pt gru 17, 2010 10:35
Teraz ?
Słuchać tych, którzy WTEDY mówili że tak będzie.
Prawdopodobnie i w tym co mówią dziś mają rację.
A do zbadania jest przecież wiele innych rzeczy, nie tylko ziemia spod Tupolewa.

Swoją drogą dziwna polityka - najpierw "Spokojnie czekajmy na wyniki śledztwa, świetnie się współpracuje, Rosjanie robią co potrzeba" a potem "no, teraz nic już nic się nei da zrobić, nie bijcie piany".

=====
Co do reformy emerytur : lepiej z reformą niż bez reformy, choć reforma powinna polegać na zniesieniu obowiązku ubezpieczeń a nie na próbach ratowania tego, czego się uratować nie da.
A teraz jeszcze nawet tę szczątkową reformę cofną...

Ostatnio edytowano Pt gru 17, 2010 10:47 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 17, 2010 10:45
Mały kwiatek:
Cytuj:

Pominąłeś istotny szczegół.
Powiedziała dodatkowo że metr w głąb.

Tusk: projekt raportu MAK nie do przyjęcia

Zgadza się, bo Rosjanie nie stwierdzili nacisków LK na pilotów a to musi przecież znaleźć się w protokole końcowym - koniecznie.
Jaki ten TUSK pański człowiek. Zadba o wszystko.

Pt gru 17, 2010 10:47
Czy Kopacz przejdzie do historii? - watpliwe.
Ale napewno przejdą wszelkie przeinaczania - choćby te o braku polskich lekarzy w Moskwie.
http://wyborcza.pl/1,76842,8288011,Znaj ... &startsz=x

Pt gru 17, 2010 11:11
Alus napisał(a):
Czy Kopacz przejdzie do historii? - watpliwe.
Ale napewno przejdą wszelkie przeinaczania - choćby te o braku polskich lekarzy w Moskwie.
http://wyborcza.pl/1,76842,8288011,Znaj ... &startsz=x

Wyborcza miernikiem i wzorem obiektywizmu?
Weź się lepiej powołaj na bardziej miarodajne źródła.

Pt gru 17, 2010 11:16
Cytuj:
Wyborcza miernikiem i wzorem obiektywizmu?
Weź się lepiej powołaj na bardziej miarodajne źródła.

Biedny faryzeusz....boi się cienia poganina :D

Pt gru 17, 2010 11:38
zbanowany na stałe

Jestem pewny, że Pani Minister Kopacz przejdzie do historii. Już to zrobiła właściwie.

A ja?
Co ja mam robić, pytacie?
Ja nie jestem odpowiedzialny za żadne z omawianych spraw.
Jedyne co mam do działania - to kartka wyborcza.
Pistoletów nie używam, nie ma takiego powodu.

A Pani Anna Knysok niewątpliwie ekspertem w dziedzinie reform emerytalnych nie była, za to za eksperta się podawała i za eksperta była przedstawiana przez całe środowisko AWS, mało tego, była jedną z współtwórców tego zreformowanego systemu.

Pt gru 17, 2010 12:01
zbanowany na stałe

Marek MRB napisał(a):
Teraz ?
=====
Co do reformy emerytur : lepiej z reformą niż bez reformy, choć reforma powinna polegać na zniesieniu obowiązku ubezpieczeń a nie na próbach ratowania tego, czego się uratować nie da.
A teraz jeszcze nawet tę szczątkową reformę cofną...

Rząd cały czas grozi, że nie tyle cofną co zabiorą nam nasze pieniądze z OFE i przeniosą do ZUS.
OFE już odpowiedziały, że w takiej sytuacji wszystkie sprawy staną w sądach, w tym sądach gospodarczych Europy i skończy się to ogromnymi odszkodowaniami dla OFE.

Dlatego Pan Premier Tusk wstrzymał się chwilowo z propagandowym przygotowaniem terenu.

A co my mamy zrobić?
Przecież przenoszenie naszej własności w OFE i rozpuszczanie jej w państwowym niebycie to jest swoista grabież prywatnych oszczędności na starość.

Nic nie możemy zrobić.
Możemy tylko bacznie obserwować co się dzieje.
Rozumować i wyciągać wnioski.
Staram się to robić.

PS Jeszcze coś ważnego.
Kiedy Polska dotrze do statusu Grecji to będą tu akcje takie jak wczoraj były w Grecji i pokazywali w telewizji.
I myślę, że twórcy reformy emerytalnej sprzed 10 lat, mówiąc brutalnie AWS, a także odpowiedzialni za oczekiwany demontaż tej reformy (PO), powinni znaleźć sobie dobrze upatrzoną pozycję, gdzie rozgniewane tłumy ich nie znajdą.

Przykre, że dla wielu z nich nie będą to Wyspy Bahama, bo ich nie będzie stać.
Myślę, że Kościół powinien te osoby jakoś zabezpieczać przed gniewem społecznym.
W końcu po to jest Kościół, nie?

Ostatnio edytowano Pt gru 17, 2010 12:38 przez maly_kwiatek, łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 17, 2010 12:29

Marek MRB napisał(a):
Co do reformy emerytur : lepiej z reformą niż bez reformy, (...)

Aby nie rozwijać offtopa dodam tylko, że dokładnie też tak to widzę.

maly_kwiatek napisał(a):
Rząd cały czas grozi, że nie tyle cofną co zabiorą nam nasze pieniądze z OFE i przeniosą do ZUS.

Tak, ale to już wina obecnej ekipy a nie tamtej czy samej reformy.

Pt gru 17, 2010 12:35
zbanowany na stałe

SweetChild napisał(a):
Tak, ale to już wina obecnej ekipy a nie tamtej czy samej reformy.

Po pierwsze sama reforma była bajką dla nieświadomych dzieci, a nie poważną reformą. O tym krzyczeli wówczas eksperci spoza AWS, jednak, jak wiadomo, nie byli wysłuchani. Zabawki ładnie wyglądały i władza dobrze się bawiła.

Po drugie, obecna ekipa nie ma winy, w tym, ze ta reforma upada. Nie ma winy w tym, że skądś trzeba znaleźć pieniądze na bieżące spożycie, których nie ma. Obecna ekipa zbiera skutki głupoty władzy z lat co najmniej 20.To znaczy jeszcze nie widać, że zbiera. Na razie tworzy potężne zadłużenie publiczne, które będą spłacać Polacy przez kilkadziesiąt lat. Tak samo jak już zaczęli robić Grecy. Spektakularne rzeczy będzie widać prawdopodobnie, jak rządu Pana Premiera Tuska już dawno nie będzie.

Pt gru 17, 2010 12:45

Ale nie o reformie tu miało być, zwrócę uwagę z pewną dozą nieśmiałości :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt gru 17, 2010 12:47
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

ToMu,
przepraszam, to się wytnie.

Założę zaraz osobny temat, bo chyba warto, gdzie dam treść swoich uwag.

Temat już założony.
viewtopic.php?f=37&t=27047

Proszę moderację o wycięcie w niniejszym temacie zbędnych postów.
Przepraszam za zamieszanie.

Pt gru 17, 2010 12:51
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 101  Następna strona