Wszechobecność pentagramu
Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Wszechobecność pentagramu
Daniel86 napisał(a):  Pentagram Co Wy na to? http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_słoneczny (krąg słoneczny, krzyż Odyna, krzyż gnostycki) http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_celtycki
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt paź 08, 2010 13:36 |
|
|
|
 |
Nithael
|
Koło symbolizuje piekło,złe symbole ? Skąd takie przekonanie?
|
Pt paź 08, 2010 13:46 |
|
 |
ja_ja
|
A L w kółku symbolizuje Legię Warszawa? Biała gwiazda symbolizuje Wisłę Kraków? Skąd takie przekonanie? Po prostu te symbole mają swoje znaczenie i tyle.
_________________ Chwała Panu. Pozdrawiam ja ja
|
Wt gru 21, 2010 16:56 |
|
|
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Daniel86 napisał(a): Nie wiem, czy to prawda, ale chyba koło w takich symbolach jak pacyfka i symbol anarchii symbolizuje piekło. Koło pojawia się też w innych złych symbolach.
Koło danielu, symbolizuje podświadomość, a wszystko co w kręgu, symbolizuje poszczególne aspekty człowieka zatopione głęboko w podświadomości.
|
Śr gru 22, 2010 0:34 |
|
 |
ja_ja
|
A skąd masz takie informacje?
|
Śr gru 22, 2010 12:34 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
Pacyfizm nie jest zły. Ateizm nie jest zły. Pentagram to starożytny symbol magiczny.
|
Śr gru 22, 2010 18:23 |
|
 |
ja_ja
|
Pentagram to symbol satanistyczny. Pacyfka to symbol antychrześcijański - przedstawia złamany krzyż.
|
Śr gru 22, 2010 20:21 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Każdy dorabia sobie taką idologię jaką chce. Pentagram istniał zanim wymyślono satanizm.
|
Cz gru 23, 2010 10:53 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Był taki moment, kiedy pracowałem z pentagramem. Jakoś nie złapał mnie za nogę ani diabeł ani demon.
Był taki okres, kiedy wszystkim nam przyświecała pięcioramienna gwiazda, czyśmy chcieli, czy nie chcieli. Mój tata był pierwszym w mieście, który, w 1956, kazał pracownikom zdjąć tę gwiazdę z komina. Uczynił to kilka tygodni za wcześnie. Resztę życia spędził jako dysydent z zapaćkanymi papierami. I nie sprawiła tego mszcząca się gwiazda, tylko rządzący wówczas UB- cy.
Wiadomo, że pentagram, podobnie jak liczba 666 źle się kojarzy. Jednak chcę z całą mocą podkreślić, że człowiek czysty, niewinny może bawić się tą gwiazdą, czy trzema szóstkami, jak dziecko i nic mu się nie stanie. Ani nikomu się nic nie stanie.
Wszystko zależy od intencji. Jeśli intencja czysta - zero problemów. Jeśli zanieczyszczona choćby strachem dotyczącym magicznym przypisaniem pentagramu do złych rzeczy - efekt będzie. Strach jest potężną negatywną intencją przekonującą, że NA PEWNO STANIE SIĘ COŚ ZŁEGO. Dlatego zawsze jak jest okazja, namawiam: nie bójmy się !
Tak naprawdę my sami czynimy zło (jeśli czynimy), a nie przedmioty czy obrazki. Podobnie jest z dobrem.
Wszechobecność pentagramu (dyskutowałbym z tym) może być świadomie, rozmyślnie przez zwolenników zła czyniona na świecie. Bo skojarzenia z pentagramem są zdecydowanie szatańskie bardziej niż anielskie. I o to w tym chodzi.
Wszechobecność Krzyża ma to równoważyć. A może kolejność tych wszechobecności była odwrotna?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz gru 23, 2010 11:21 |
|
 |
ja_ja
|
a.R.E.k. napisał(a): Każdy dorabia sobie taką idologię jaką chce. Pentagram istniał zanim wymyślono satanizm. Krzyż istniał jeszcze przed śmiercią Chrystusa, co nie zmienia jego aktualnej symboliki.
|
Cz gru 23, 2010 12:03 |
|
 |
ja_ja
|
@ maly_kwiatek, Nieprawda. Symbol to symbol. Znak przynależności. Ktoś kto jest dobry nie nosi pentagramu na szyi, tak samo jak kibic Legii nie nosi koszulki Wisły, a kibic Wisły koszulki Legii. I nie można się tym bawić od tak, bo używając amuletów dajemy szatanowi furtkę do siebie.
|
Cz gru 23, 2010 12:05 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
ja_ja napisał(a): A skąd masz takie informacje?
Z lepszego źródła niż wy o tym że to "symbol zła". Z studiowania okultyzmu, symboliki, religioznawstwa i psychologii. ja_ja napisał(a): Pentagram to symbol satanistyczny "A skąd masz takie informacje?" Równie dobrze ktoś nie mając pojęcia o Chrześcijaństwie mógłby kiedyś powiedzieć że Chrześcijanie to kanibale bo "jedząc ciało i piją krew Chrystusa", lecz to by tylko znaczyło o ich braku wiedzy o Chrześcijaństwie, tak samo jak to co powiedziałeś świadczy o twoim braku wiedzy o pentagramie i okultyzmie. Lecz mimo wszystko sie na jego temat wypowiadasz. Ciekawostwa : Ludzi kiedyś takie mieli właśnie zdanie o Chrześcijanach. Również, gdy przygarniali i opiekowali się porzuconymi dziećmi, ludzie mówili że ich zabijali i jedli ich ciało i pili ich krew. Przez to ich nachodzili. Świadczy to tylko o tym jakie zło można wyrządzić ludzią poprzez swoją niewiedzę, którą ty właśnie pokazujesz. a.R.E.k. napisał(a): Pentagram istniał zanim wymyślono satanizm. Racja, o wiele wiele wcześniej zanim go "wymyślono". maly_kwiatek napisał(a): Dlatego zawsze jak jest okazja, namawiam: nie bójmy się !
Dokładnie, to strach jest naszym wrogiem. ja_ja napisał(a): Krzyż istniał jeszcze przed śmiercią Chrystusa, co nie zmienia jego aktualnej symboliki.
Krzyż istniał, lecz inny, równoramienny. Co do symboliki pentagramu, tak zmienia, wy, ludzie bez zielonego pojecia o jego znaczeniu i o satanizmie ni o okultyzmie, nadajecie mu wszelakie znaczenia nie majaca sensu. ja_ja napisał(a): Nieprawda. Symbol to symbol. Znak przynależności No to w końcu zdecyduj się, symbol czy "znak przynależności"? ja_ja napisał(a): I nie można się tym bawić od tak, bo używając amuletów dajemy szatanowi furtkę do siebie. Ty to sobie wymyśliłeś/łaś, przyczytałaś w Biblii (gdzie) czy Ksiądz ci to powiedział? Jestem ciekawy na jakiej podstawie. ja_Ja napisał(a): Ktoś kto jest dobry nie nosi pentagramu na szyi Ja noszę, jestem zły?
|
Cz gru 23, 2010 12:19 |
|
 |
Witold
|
ja_ja napisał(a): @ maly_kwiatek, Nieprawda. Symbol to symbol. Znak przynależności. A odznaka Polskich Związków Obrońców Ojczyzny z lat 20-tych dowodziła ich przynależności do NSDAP http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... j.1927.jpg
|
Cz gru 23, 2010 12:53 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Już nie mówiąc o swastyce. Według Wikipedii: Cytuj: Nazwa swastika pochodzi z sanskrytu i oznacza "przynoszący szczęście" (swasti – powodzenie, pomyślność, od su – "dobry" i asti – "jest", -ka sufiks rzeczownikowy). Obecnie symbol ten niesłusznie kojarzony jest prawie wyłącznie z Adolfem Hitlerem i nazizmem. W hinduizmie swastyka jest często stosowanym znakiem . Jest uznawana za symbol Ganapatiego[2], słoniogłowego bóstwa o ludzkim ciele, ku któremu kierowana jest początkowa mantra lub recytacja w większości praktyk religijnych hindusów . Podobnie, w nowożytnym hinduizmie, znak swastyki pojawia się na pierwszej karcie ksiąg.
W Chinach znak swastyki pojawił się ok. 2 000 lat temu, wraz ze sprowadzeniem buddyzmu z Indii. Za czasów dynastii Tang z woli jedynego w historii Chin kobiety cesarza Wu Zetian znak ten trafił do chińskiego pisma wraz z lekcją "wan", zapożyczoną od znaku “万” (dosł. dziesięć tysięcy)[3]. Dziesięć tysięcy to w Chinach symbol pełni, kompletności, a znaczenie znaku "卍" to "pomyślne zgromadzenie dziesięciu tysięcy cnót" (chiń. 吉祥万德之所集). Mnich Xuanzang, jeden z najważniejszych chińskich tłumaczy literatury buddyjskiej w epoce Tang, tłumaczył znaczenie swastyki terminem "德" (cnota). Wraz z innymi chińskimi znakami lewoskrętna postać swastyki trafiła do Korei (만 - man), gdzie jest najbardziej znanym symbolem buddyjskim, a potem także do Japonii. W kanji ma czytanie "man" lub "ban" i znaczenie takie, jak w Chinach. Magiczne podejście do symboli wyrażające się w tym co pisze ja-ja jest często spotykanym, jednak nie koniecznym przywiązaniem.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz gru 23, 2010 13:03 |
|
 |
Witold
|
maly_kwiatek napisał(a): W Chinach znak swastyki pojawił się ok. 2 000 lat temu, wraz ze sprowadzeniem buddyzmu z Indii. To dowodzi, że już wtedy istniał nazizm. Mam nadzieję, że to jest dla wszystkich oczywiste (szczególnie dla ja_ja) Bo przecież: Symbol to symbol. Znak przynależności. Ktoś kto nie jest nazistą nie używa swastyki , tak samo jak kibic Legii nie nosi koszulki Wisły, a kibic Wisły koszulki Legii. Es schau'n aufs Hakenkreuz voll Hoffnung schon Millionen...
|
Cz gru 23, 2010 13:06 |
|
|
|