Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość

Tomku, ja nie odebrałem tej wypowiedzi Geonidesa jako sarkastycznej. Może się nie zrozumieliście?
Być może :)

Nie twierdzę, że stan uzbrojenia armii, dróg :| kolei :badgrin: czy samolotów :biggrin: w tym kraju jest rewelacyjny. Nie jest - co potwierdza to, co się na drogach dzieje nie tylko zimą, wypadki CASY i niestety ten pod Smoleńskiem.

maly_kwiatek napisał(a):
Tymczasem, główny problem Państwa, dziś , jak się wydaje, leży w tym, że Pan Premier Tusk chce, aby wszyscy zapomnieli o katastrofie smoleńskiej i usiłuje przekonać, że to był nieszczęśliwy wypadek a nie, broń Boże, wynik braku inwestycji rządowych w rządowe samoloty, co, jako Premier, obiecywał nam już dawno i nie raz.
Nie uważam, żeby to był problem. Co więcej - nie uważam, że to, że stan polskich maszyn nie był nie wiem jak dobry, oznaczał winę za katastrofę po stronie polskiego rządu. To był wypadek, a nie awaria samolotu.

Brak inwestycji, przestarzałość maszyn - to jedno. Ale upatrywanie w tym przyczyny katastrofy - drugie, i coś zupełnie błędnego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz gru 23, 2010 15:23
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Ja to w ogóle nic nie uważam w sprawie przyczyn katastrofy samolotu, tylko zbieram fakty i dane i układam je sobie.
Widzę, że przecież Pan Premier tak wszystkich przekonywał, żeby się nie interesowali katastrofą smoleńską, bo wszyscy zainteresowani zostali objęci opieką rządu, zmarli pogrzebani uroczyście, a przyczynę katastrofy badają kompetentne komisje, że sam się dał na to nabrać.

A teraz nerwowo usiłuje to wszystko odkręcić, bo czuje że grozi mu Trybunał Stanu.
Właśnie za to, co działo się w Polsce PO KATASTROFIE, a nie za rzekome strącenie samolotu rękami Premiera.

Nie chciałbym nigdy usłyszeć w telewizji "Zdrastwujtie rebiata" zamiast teleranka.
Może dlatego, praktycznie nie oglądam TV. Za radą nieodżałowanego Prezydenta Wałęsy, który doradzał: "Nie chcesz pan być chory - stłucz pan termometr".

Cz gru 23, 2010 15:34
Cytuj:
Może nastanie niedługo taki teleranek gdzie spiker przywita dzieci: "zdrastwujtie rebiata"

Tęsknisz????
Cytuj:
To był wypadek, a nie awaria samolotu.

Nieważne....istotne - "winien Tuski, rząd i B.Komorowski", tego wymaga "polska racja stanu".

Cz gru 23, 2010 15:46
Post Re:
ToMu napisał(a):

Brak inwestycji, przestarzałość maszyn - to jedno. Ale upatrywanie w tym przyczyny katastrofy - drugie, i coś zupełnie błędnego.

Nie tylko, Tomku. Brak inwestycji to także kiepskie szkolenie kadry, a to już coś wspólnego z przyczynami katastrofy mieć może.

A Tobie, Kwiatku, jak zwykle znowu się wszystko pokiełbasiło. Trybunałem Stanu grożono premierowi zanim cokolwiek w ogóle był w stanie zrobić: http://trzyskowronki.salon24.pl/176108, ... z-w-sejmie

"Zdrastwujtie rebiata" to odzywka rodem z 1984 właśnie: ci barbarzyńcy z Eurazji zagarnęliby nas, gdyby nie poświęcenie takich jak Ty... :D

Cz gru 23, 2010 15:50
zbanowany na stałe

Liam,
gratuluje posta nr 1000. :D

Jestem wprawdzie małym kwiatkiem, jednak to nie znaczy, ze kompletnym debilem.
I wiem, że Trybunał Stanu, jak każdy inny sąd dotyczy działań lub zaniechań, a nie domniemań.

Po katastrofie działo się wystarczająco, by zacząć myśleć o Trybunale Stanu.
Nawet z pozycji głupiego małego kwiatka.

Cz gru 23, 2010 15:57
maly_kwiatek napisał(a):
Liam,
gratuluje posta nr 1000. :D

Jestem wprawdzie małym kwiatkiem, jednak to nie znaczy, ze kompletnym debilem.
I wiem, że Trybunał Stanu, jak każdy inny sąd dotyczy działań lub zaniechań, a nie domniemań.

Po katastrofie działo się wystarczająco, by zacząć myśleć o Trybunale Stanu.
Nawet z pozycji głupiego małego kwiatka.

kwiatuszku....będziesz miał szerszy ogląd gdy oderwiesz się od GP i blogów utrzymanych w podobnym tonie.
Tak na marginesie - Ty mnie trochę zadziwiasz - w sensie pozytywnym :)
Dominuje w Tobie przyjazne postrzeganie ludzi, świata, i..... zderzenie z autorami, dziennikarzami, postrzegającymi świat, ludzi w kategoriach tylko zła, niecnych zamysłów, intencji......
Nieprzebrane muszą w Tobie być pokłady wiary w ludzi, że Ty się jeszcze nie pozwoliłeś totalnie wciągnąć w ten lej niechęci, zła, ohydy ludzi i świata. :o
Ja bym chyba tak nie potrafiła.....dlatego prewencyjnie omijam pewne tytuły, autorów...

liam - w 1984r w Polsce była totalna bryndza, apatia po stanie wojennym...
Ja upatruję inną przyczynę zman ku lepszemu - dokonane 25 marca 1984r poświecenie świata i Rosji przez JPII w łączności ze wszystkimi biskupami świata, w tym przez bp Hlinica w Moskwie, Niepokalanemu Sercu Maryi.
Prosiła o to w Fatimie i mówiła, że skutkiem będzie upadek komunizmu i nawrócenie Rosji....za rok w marcu 1985r sekretarzem został Gorbaczow i zainicjował pierestrojkę.

Cz gru 23, 2010 18:14
zbanowany na stałe

Alus,
Bóg zapłać dobra kobieto :))))))

Ja staram się być uczniem Jezusa i kochać ludzi, tak jak On kochał.
Na ile mi to wychodzi, to Liam tu często pisze.
I Bóg jemu zapłać, bo uczy mnie pokory, której kwiatkowi tak bardzo brakuje ...

Cz gru 23, 2010 18:26
Cytuj:
kwiatuszku....będziesz miał szerszy ogląd gdy oderwiesz się od GP i blogów utrzymanych w podobnym tonie.

Wierz jej na słowo bo ona - z racji swego zajęcia - ma najświeższe wiadomości z pierwszej ręki.
Jeszcze pachnące świeżą farbą drukarską z ulicy Czerskiej, gdzie prawda spływa wręcz z papieru a patriotów tam tyle że aż strach.

Cytuj:
Bóg zapłać dobra kobieto

Nie wiem czy ona w tej walucie przyjmuje datki? ;)

Cytuj:
Ja staram się być uczniem Jezusa i kochać ludzi, tak jak On kochał.

Ja to samo, bo kocham ludzi mimo ich ułomności.

Cz gru 23, 2010 18:52
Cytuj:
Wierz jej na słowo bo ona - z racji swego zajęcia - ma najświeższe wiadomości z pierwszej ręki.
Jeszcze pachnące świeżą farbą drukarską z ulicy Czerskiej, gdzie prawda spływa wręcz z papieru a patriotów tam tyle że aż strach.
Nie wiem czy ona w tej walucie przyjmuje datki? ;)

Ja to samo, bo kocham ludzi mimo ich ułomności.

Kochasz dzięki ułomności.....fajnie mieć odpowiednie tło......

Cz gru 23, 2010 19:00
Cytuj:
Kochasz dzięki ułomności.

Kocham nie dzięki tylko mimo, ale jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to też Ciebie kocham mimo tej ułomności. ;)

Cz gru 23, 2010 19:03
Cytuj:
Kocham nie dzięki tylko mimo, ale jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to też Ciebie kocham mimo tej ułomności. ;)

Dzięki :-D
Polityka nie zasługuje aby ludzie stawali się sobie niechętni.

Cz gru 23, 2010 19:46
Ostatni post przed karpiem.
Za TVN24:
Cytuj:
Ostra ocena raportu MAK po katastrofie samolotu prezydenta Lecha Kaczyńskiego, dokonana przez polskiego premiera, jest związana przede wszystkim z emocjami i reakcją na komplikacje w polityce wewnętrznej w samej Polsce - powiedział prezydent Rosji Dmitrij Miedwiediew w transmitowanej bezpośrednio rozmowie z szefami państwowych kanałów telewizyjnych.
- Należy oczywiście doprowadzić śledztwo do końca, bez upolityczniania i bez wyrzutów (...) i przyjąć wnioski, do których powinny dojść instancje międzynarodowe i organy śledcze - zaznaczył rosyjski prezydent.

Z tej wypowiedzi wynika że Polacy maja przyjąć wnioski (rzekomej) międzynarodowej komisji oraz śledczych rosyjskich i basta.
Jaka z tego refleksja wynika dopiero po wigilijnej kolacji co by refleksja ością nie stanęła w gardle.

Cytuj:
"Reakcja Tuska związana z komplikacjami w Polsce"
PREZYDENT ROSJI O SŁOWACH PREMIERA POLSKI NA RAPORT MAK

A z powyższą diagnozą Miedwiediewa akurat się zgodzę, bo nawet on sam zauważył że Premier nie tyle przejął się treścią raportu co raczej sytuacją - niezbyt komfortową - w jakiej się znalazł.

Źródło cytatów poniżej:
http://www.tvn24.pl/0,1687248,0,1,reakcja-tuska-zwiazana-z-komplikacjami-w-polsce,wiadomosc.html

Pt gru 24, 2010 15:02
Jakże złośliwa ale też jakże celna ocena tego co się dzieje na salonach politycznych w związku z tą tragedią.
Cytuj:
Pan Prezydent Miedwiediew zatroskał się w wywiadzie telewizyjnym, czy aby polskiej stronie starczy rozumu. Zatroskanie jest jak najbardziej uzasadnione, odkąd Premier Tusk obudził się z wielomiesięcznego letargu i nagle, ku zaskoczeniu, a i częściowo rozbawieniu publiczności skrytykował raport rosyjskiej komisji MAK, z jakichś przyczyn nazywającej się międzypaństwową, co sugeruje niezależność od władz Rosji.

Do tej pory krytyka tego śledztwa kwitowana była przez tegoż premiera Donalda Tuska i cały otaczający i wspierający go system medialny śmiechem i oskarżeniami o chorobę psychiczną. A tu proszę, Premier przeszedł na stronę faszystów i psycholi!

Prasa rosyjska stwierdziła, że nie ma innego wyjaśnienia, jak takie, że Premier Tusk przestraszył się Jarosława Kaczyńskiego i dlatego na równi z nim zaczął jątrzyć i dzielić. Pan Prezydent ujął to bardziej delikatnie, że „to były emocje i reakcja na wewnątrzpolityczne perypetie, z jakimi zmaga się Polska”. Znaczy, lekko zasugerował, że Donald Tusk jest niestabilny emocjonalnie. Kto wie, może ma i rację, w końcu kto ma to wiedzieć lepiej, jak nie człowiek, który ma wgląd we wszystkie akta osobowe i opinie służbowe, no i kilka razy rozmawiał z Tuskiem osobiście?

Kogo się przestraszył Donald Tusk, sprawa dyskusyjna, moim zdaniem przestraszył się sondażu, w którym większość badanych nie ufa za cholerę temu raportowi, a w związku z tym popieranie go za cenę swojego honoru i autorytetu staje się niekorzystne PRowsko, co zawsze stanowi kryterium rozstrzygające w tej ekipie.

Pan Prezydent Miedwiediew stwierdził, że należy doprowadzić do końca śledztwa „bez upolityczniania i bez robienia sobie wyrzutów”. Dodał: „mam nadzieję, że polskim kolegom starczy rozumu i woli przyjęcia odpowiednich wniosków, bez jakichkolwiek zbytecznych komentarzy”

Przyznam, ze od dawna nie czytałem czegoś bardziej obraźliwego i upokarzającego w stosunkach międzynarodowych. „Nie histeryzuj, Donald, zamknij się, schowaj sobie swoje głupie komentarze do kieszeni, bo nikogo nie obchodzą i przyjmij nasze stanowisko bez zastrzeżeń i bez stawiania zarzutów. Uwagi do raportu możesz sobie wsadzić w buty, będziesz wyższy. Koniec, bez odbioru.”

Tak to Donald Tusk został publicznie ośmieszony i upokorzony, w nagrodę za swój serwilizm, za sprowadzenie Polski do roli bezwolnego petenta. Tak to jest, jak za politykę się biorą piłkarze- amatorzy.

Niestety, by trzymać się piłkarskiej terminologii, gdy na boisko wybiegają drużyny , z jednej strony pierwszoligowa, a z drugiej podwórkowa, która w dodatku dla podkreślenia przyjaźni, jak zapanowała miedzy drużynami postanowiła sobie związać razem sznurowadła, wystąpić w składzie 8- osobowym, pozwolić, by przeciwnicy grali dwiema piłkami, a w przerwie wydelegować do szatni przeciwników jednego ze swoich graczy, by spuścił spodenki i pochylił się z zapraszającym „izwinitie, druzja” , to wynik jest wiadomy. Oczekiwanie, że drużyna przeciwna doceni ten gest i pozwoli tramkarzomstrzelić chociaż jedną, honorową bramkę, a przynajmniej powstrzyma się od upokarzania i ośmieszania, jest dodatkowym komicznym elementem tej całej sytuacji.

Tak, czy owak, te standardy w polityce międzynarodowej można, a nawet trzeba rozszerzyć na inne drażliwe sprawy. Ot, choćby na Katyń. O ileż lepiej potoczyłyby się losy świata, gdyby rozwiązać problem, na przykład tak: „Miejmy nadzieję, że stronie polskiej starczy rozumu, by zakończyć sprawę bez robienia sobie wyrzutów”, ogłosiłby Stalin. „Chciałbym wierzyć, że to tylko niepotrzebne emocje i reakcja na wewnątrzrządowe tarcia powodują gaspadinem Sikorskim, który domaga się śledztwa Czerwonego Krzyża w tak zwanej sprawie katynskiej, czyli oficerów, którzy uciekli do Mandżurii, by tam dokonać samopostrzelenia na znak protestu przeciwko antyradzieckiej polityce endecko- faszystowskich elementów w Polsce, a których zwłoki faszyści zakopali w Katyniu, by jątrzyć i dzielić aliantów. Mam nadzieje, ze polskim kolegom starczy rozumu i woli do przyjęcia odpowiednich wniosków, bez jakichkolwiek zbytecznych komentarzy.”

Krótkie „Eta była prostaja aszybka, izwinitie” ze strony Generała Sikorskiego, przyjęte ze zrozumieniem przez stronę radziecka i owacjami ze strony światowej opinii publicznej zażegnałoby kryzys w stosunkach miedzy aliantami i do katastrofy w Gibraltarze w ogóle nie musiałoby dojść! Bo wszak wiadomo nie od dzisiaj, ze zgoda buduje!

Podpisuję się pod tym wszystkimi członkami. ;)

So gru 25, 2010 22:10

Ręce opadają :( ....nie przekona się niczym miłośnika teorii spiskowych....szkoda czasu i trudu.
Przecież Polaków w Katyniu zabili Niemcy, a nie nasi bracia, radzieccy patrioci- tylko miłośnicy teorii spiskowych wszystko przeinaczyli

So gru 25, 2010 22:59

ToMu napisał(a):

Nie tylko, Tomku. Brak inwestycji to także kiepskie szkolenie kadry, a to już coś wspólnego z przyczynami katastrofy mieć może.
Oczywiście, masz rację. Pisano o tym, m.in. w GN, właśnie w kontekście tego, że polscy piloci wojskowi po wyjściu do cywila nigdzie nie byli w stanie pracować w zawodzie, ponieważ nie spełniali norm, nie posiadali odpowiednich przeszkoleń i certyfikatów. Co nie przeszkadzało WP ich zatrudniać do latania z najważniejszymi osobami w kraju :|

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr gru 29, 2010 15:04
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 101  Następna strona