Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona
 ateizm czyli fanatyczna forma wiary 
Autor Wiadomość

Post Re: ateizm czyli fanatyczna forma wiary
Seweryn, zapomniałeś odpowiedzieć na jedno pytanie. Jakie znaczenie mają Twoje cele? :)
1) Ja osobiście nie widzę powodu aby przyjmować, że jest jakiś dłuższy terminowo cel. Ale przede wszystkim jakie to ma znaczenie? Dyskusja o tym przypomina mi spieranie się nastolatków, który ma dłuższego penisa, a przecież to nie jest najważniejsze (najważniejsze, że się ma :lol: )

2)Bogu jeżeli istnieje, ale nie obchodzi mnie czy ktoś będzie pamiętał o moich celach, ponieważ dążę do nich dla siebie lub dla moich najbliższych. Jeżeli już to moi wnukowie i prawnukowie będą pamiętać z opowiadań swoich ojców, że chciałem dla moich dzieci jak najlepiej. I nawet nie mów, że Ty masz lepiej, bo "Bóg będzie pamiętał na zawsze, a moi potomkowie w końcu zapomną", bo jakie to ma znaczenie?

3) Miałem na myśli, że tak powinni robić prawdziwi dobrzy rodzice, bo wiesz, można być ojcem jako dawca nasienia i można być ojcem jako tatą, wczesnym partnerem życiowym i nauczycielem :)

4) Poniekąd wszystko robimy z egoizmu, zastanów się nad tym :)

Cz gru 23, 2010 23:48

Seweryn napisał(a):
To rzeczywiście piękny cel , jednak bardzo krótkoterminowy . W skali świata nie ma żadnego znaczenia . 50 000 lat temu mógł żyć człowiek, który pragnął tego samego . Czy osiągnął swój cel ? Nikt się tym nie przejmuje. W dłuższej perspektywie ten cel i inne są niestety bezsensowne bo jakie znaczenie za kilkaset lat będzie miało to czy Twój syn był szczęśliwy? Co odpowiesz synowi gdy zapyta Cię " Tato dlaczego chcesz abym był szczęśliwy skoro i tak po śmierci nie będzie miało żadnego znaczenia czy byłem w życiu szczęśliwy czy nie" Co odpowiesz synowi jeśli zapyta Cię" Tato jak mogę być szczęśliwy nie wiedząc skąd pochodzę i dokąd zmierzam, po co żyje i kim jestem? "

A czy ty naprawdę nie możesz się uwolnić od tego egocentrycznego przekonania, że twoja marna egzystencja powinna mieć jakiekolwiek znaczenie, wyższy sens i za 50 tysięcy lat powinna kogokolwiek obchodzić? Niby dlaczego, po co?

Cytuj:
Czyli robisz to poniekąd z egoizmu.

Poniekąd większość, jeśli nie wszystkie, akcje podejmowane przez człowieka są podejmowane w celach które ty określasz jako "egoistyczne". Czyli w celu osiągnięcia jakiegoś zysku. Nawet jeśli tym zyskiem jest tylko lepsze samopoczucie, czy poczucie spełnienia jakiegoś "altruistycznego" obowiązku, to nadal jest egoistyczny zysk.

Pt gru 24, 2010 0:19

fiszbin napisał(a):

1) Pominę milczeniem fakt, że 50 000 lat temu istnienie raka nie było wiedzą powszechną. Napiszę raczej, że ten dystans jaki dzieli nas w sensie technologicznym czy społecznym od ludzkości takiej, jaką była 50 000 lat temu, jest sumą małych, krótkoterminowych żyć ludzi, którzy mieli jakiś cel w swoim krótkim życiu. Nie było nagłej eksplozji współczesnego społeczeństwa. Był mozolny rozwój napędzany mniej lub bardziej krótkoterminowymi celami.

2)Gdy dziś będzie szczęśliwy, to jutro nie będzie musiał zamartwiać się swoim marnym losem i całą energię skupi na czymś innym. Może na czymś, o czym - kto wie - za kilkaset lat ludzie będą mówić z podziwem. Czy Magellan opłynął świat napędzany własnym Weltschmerzem?

Jaki jest Twój cel, jaki Ty sens widzisz w swoim relatywnie krótkim życiu?

3) Synu, bo liczy się tu i teraz. Bo bycie szczęśliwym nie boli tak jak bycie nieszczęśliwym."

4) Synu, nauczyłem Cię kim jesteś: wolnym człowiekiem.
Synu, nauczyłem Cię, że nikt nie wybrał Twojego losu za Ciebie, nie jesteś niczyim niewolnikiem.
Synu, nauczyłem Cię, że sam powinieneś nadawać cel swojemu życiu. Nie pozwól, by robili to za Ciebie inni.
Synu, nauczyłem Cię, że szamani nie znają odpowiedzi na pytanie skąd pochodzisz i dokąd zmierzasz.
Synu, możesz być szczęśliwy, bo nauczyłem Cię być wolnym człowiekiem."
Następne pytanie do mojego syna proszę :)

5)Nie bardzo rozumiem jak ta perspektywa daje Ci moc i siłę, więc jeżeli chcesz bym to skomentował to musisz rozwinąć swoją wypowiedź.Możesz rozwinąć swoją myśl o "mocy"?

1) I tu się mylisz, była nagła eksplozja współczesnego społeczeństwa . Według nauki człowiek sprzed
60 000 nie różnił się od współczesnego człowieka . W skali ewolucji jest to zbyt krótki odcinek czasu aby stwierdzić , że człowiek sprzed 60000 lat posiadał mniejszy potencjał umysłowy . Jednak nagła eksplozja nie nastąpiła 60000 lat temu czy nawet 20000 lat temu . Nastąpiła ona około 2000 lat temu . W obliczu milionów lat jakimi operuje nauka i ewolucja jest to eksplozja w dosłownym tego słowa znaczeniu . Wygląda to tak jak gdyby człowiek siedział przez dziesiątki tysięcy lat bezczynnie po czym wstał i powiedział czas zabrać się za robotę i zbudować to co rozumiesz pod nazwą współczesnego społeczeństwa.

2) Gdy dziś będzie szczęśliwy jutro taki być nie musi . Człowiek nie jest tyle wart ile przemyślał czy przeżył lecz tyle ile dobrego w życiu zrobił.

3) "Ojcze a jeśli będę obłożnie chory i nieszczęśliwy to czym złagodzisz mój ból tu i teraz

4) Tato żyję teraz w 1944 roku ,jestem w obozie. Tato mówiłem panom w kozakach ,że jestem wolnym człowiekiem ,zaśmiali się , trafiłem do łaźni . Jest nas tu więcej .Kobiety mężczyźni i dzieci .Przeczuwam coś złego. Czy powinienem się bać ?

5) Tato zgasło światło , brakuje powietrza, obok mnie są ludzie , modlą się . Czy ja też powinienem się modlić?

Pt gru 24, 2010 0:35

Cytuj:
I tu się mylisz, była nagła eksplozja współczesnego społeczeństwa . Według nauki człowiek sprzed
60 000 nie różnił się od współczesnego człowieka . W skali ewolucji jest to zbyt krótki odcinek czasu aby stwierdzić , że człowiek sprzed 60000 lat posiadał mniejszy potencjał umysłowy . Jednak nagła eksplozja nie nastąpiła 60000 lat temu czy nawet 20000 lat temu . Nastąpiła ona około 2000 lat temu . W obliczu milionów lat jakimi operuje nauka i ewolucja jest to eksplozja w dosłownym tego słowa znaczeniu . Wygląda to tak jak gdyby człowiek siedział przez dziesiątki tysięcy lat bezczynnie po czym wstał i powiedział czas zabrać się za robotę i zbudować to co rozumiesz pod nazwą współczesnego społeczeństwa.

To jest wierutna bzdura i było już ci to nie raz tłumaczone.

Pt gru 24, 2010 0:57

Seweryn napisał(a):
Jednak nagła eksplozja nie nastąpiła 60000 lat temu czy nawet 20000 lat temu . Nastąpiła ona około 2000 lat temu
Wierutna bzdura. Nie było żadnej rewolucji cywilizacyjnej w okresie 2000 lat temu (nawet wliczając spory margines).
Historia rozwoju naszej cywilizacji rejestruje dwie rewolucje związane z tempem rozwoju:
1. Począwszy od paleolitu aż do rewolucji neolitycznej dochód "gospodarki światowej" podwajał się co 250 000 lat.
2. Po rewolucji neolitycznej (ok. 10 000 lat temu) aż do rewolucji przemysłowej (XVIII w.) identyczny wskaźnik ulegał podwojeniu co 900 lat.
3. Po rewolucji przemysłowej aż do dziś wskaźnik ten średnio podwaja się co 15 lat.

Dla zaspokojenia ciekawości podam elementy wchodzące w skład rewolucji neolitycznej (za Wikipedią):
* osiadły tryb życia
* rolnictwo kopieniacze i irygacyjne
* chów zwierząt
* wytwarzanie tzw. produktów wtórnych chowu
* handel i usługi
* profesjonalizacja życia społecznego
* wynalezienie garncarstwa i tkactwa
* eksplozja demograficzna
* stworzenie społecznej hierarchii, powstanie klas
* eksploatacja zasobów naturalnych na niespotykaną wcześniej skalę
* zasiedlanie nowych terenów
* regulatory przyrostu naturalnego: konflikty zbrojne, klęski głodu i epidemie

Tak więc doradzam panu Sewerynowi porzucenie modlitewników a zabranie się do książek zawierających jakąś rzetelną wiedzę. Może wtedy przestanie wypisywać bzdury.

Pt gru 24, 2010 11:40

Rutus napisał(a):
Wierutna bzdura. Nie było żadnej rewolucji cywilizacyjnej w okresie 2000 lat temu (nawet wliczając spory margines).
Historia rozwoju naszej cywilizacji rejestruje dwie rewolucje związane z tempem rozwoju:
1. Począwszy od paleolitu aż do rewolucji neolitycznej dochód "gospodarki światowej" podwajał się co 250 000 lat.
2. Po rewolucji neolitycznej (ok. 10 000 lat temu) aż do rewolucji przemysłowej (XVIII w.) identyczny wskaźnik ulegał podwojeniu co 900 lat.
3. Po rewolucji przemysłowej aż do dziś wskaźnik ten średnio podwaja się co 15 lat.

Dla zaspokojenia ciekawości podam elementy wchodzące w skład rewolucji neolitycznej (za Wikipedią):
* osiadły tryb życia
* rolnictwo kopieniacze i irygacyjne
* chów zwierząt
* wytwarzanie tzw. produktów wtórnych chowu
* handel i usługi
* profesjonalizacja życia społecznego
* wynalezienie garncarstwa i tkactwa
* eksplozja demograficzna
* stworzenie społecznej hierarchii, powstanie klas
* eksploatacja zasobów naturalnych na niespotykaną wcześniej skalę
* zasiedlanie nowych terenów
* regulatory przyrostu naturalnego: konflikty zbrojne, klęski głodu i epidemie

Tak więc doradzam panu Sewerynowi porzucenie modlitewników a zabranie się do książek zawierających jakąś rzetelną wiedzę. Może wtedy przestanie wypisywać bzdury.

Piszesz ,że dochód "gospodarki światowej" podwajał się co 250 000 lat. Z tego wynika,że bierzesz pod uwagę okres co najmniej 500 000 lat wstecz, aby dochód mógł się podwoić co 250 000 lat.
Powiedz Rutus jaką ty widziałeś gospodarkę światową 500 000 lub 250 000 lat temu. To co piszesz to jedynie dowód że bezmyślnie wklejasz ze swoich "naukowych" źródeł , a na końcu mówisz że to ja wypisuję bzdury. :)

Jeśli chodzi o moją wypowiedź to oczywiście chodzi o to, że eksplozja wystąpiła na przestrzeni ostatnich 2000 lat . Krzywa postępu z początku naszej ery do chwili obecnej przybiera postać hiperboli niezależnie czy ci się to podoba czy nie. Przed naszą erą wykres jest o wiele bardziej spłaszczony gdyż niewielkie zmiany rozciągnięte były na wiele dłuższym odcinku czasu.

Ostatnio edytowano Pt gru 24, 2010 14:47 przez Seweryn, łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 24, 2010 14:41

Seweryn napisał(a):
Jeśli chodzi o moją wypowiedź to oczywiście chodzi o to, że eksplozja wystąpiła na przestrzeni ostatnich 2000 lat . Postęp z początku naszej ery do chwili obecnej przybiera postać hiperboli niezależnie czy ci się to podoba czy nie.

2000 lat temu cywilizacja już od dawno istniała... sam wymyśliłeś tą "eksplozję"?

Pt gru 24, 2010 14:45

Oczywiście że cywilizacja już istniała jednak tak jak pisze wyżej , krzywa postępu z początku naszej ery do chwili obecnej przybiera postać hiperboli podczas gdy przed naszą erą wykres jest o wiele bardziej spłaszczony gdyż niewielkie zmiany rozciągnięte były na wiele dłuższym odcinku czasu.

Pt gru 24, 2010 14:53

Seweryn napisał(a):
Oczywiście że cywilizacja już istniała jednak tak jak pisze wyżej , krzywa postępu z początku naszej ery do chwili obecnej przybiera postać hiperboli podczas gdy przed naszą erą wykres jest o wiele bardziej spłaszczony gdyż niewielkie zmiany rozciągnięte były na wiele dłuższym odcinku czasu.

Z czego największy postęp to tak gdzieś ostatnie 200 lat, rewolucja przemysłowa i naukowo-techniczna. 2000 lat temu mogli sobie o tym pomarzyć.

Pt gru 24, 2010 14:58

Witold napisał(a):
Z czego największy postęp to tak gdzieś ostatnie 200 lat, rewolucja przemysłowa i naukowo-techniczna. 2000 lat temu mogli sobie o tym pomarzyć.

40000 lat temu ludzie również marzyli . Mieli rozum taki jak Ty . Nie byli wcale mniej inteligentni , a może nawet bardziej niż niektórzy współcześnie żyjący. Dlaczego postęp nie przebiegał proporcjonalnie do rozwoju umysłowego człowieka. Dlaczego 40 000 lat temu człowiek z umysłem dzisiejszego człowieka przebywał w lesie wśród krzaków i drzew , nie mając lepiej niż dzikie zwierzęta pozbawione rozumu?

Pt gru 24, 2010 15:14

Seweryn napisał(a):
Piszesz ,że dochód "gospodarki światowej" podwajał się co 250 000 lat. Z tego wynika,że bierzesz pod uwagę okres co najmniej 500 000 lat wstecz, aby dochód mógł się podwoić co 250 000 lat.
Czy Pan na prawdę chce się pochwalić boćwiną zamiast mózgu? Pana stwierdzenie jest tak samo inteligentne jak stwierdzenie: "Jak samochód mógł jechać sto kilometrów na godzinę, skoro jechał tylko dziesięć minut!".
Proszę się za bardzo nie kompromitować. Wiem, że Pan nie potrafi całkowicie przestać, ale radzę się choć trochę powstrzymywać. I rzeczywiście sięgnąć choć do jednej książki - to nie boli.

Seweryn napisał(a):
Jeśli chodzi o moją wypowiedź to oczywiście chodzi o to, że eksplozja wystąpiła na przestrzeni ostatnich 2000 lat
To uczepienie się tych 2000 lat jest identycznym chwytem technicznym, jak uczepienie się niejakiego Andrzeja Gduli kwestii "ewolucji nie ma". Obaj panowie zakładacie z góry tezę pasującą do własnych poglądów i później po prostu szukacie czegokolwiek, co by pasowało (nawet, jeśli w rzeczywistości byłaby to głupota) do z góry założonego kontekstu.
Więc jeszcze raz - 2000 lat (z dowolnym sensownym marginesem) nie nastąpił żaden skok cywilizacyjny. Najbliższa zmiana cywilizacyjna nastąpiła dopiero przy rozpadzie Imperium Rzymskiego. Ale to raczej żadne przyspieszenie, raczej lokalne spowolnienie cywilizacyjne.
A domyślne wciskanie tu (jako skoku cywilizacyjnego) urodzin niejakiego rabiego Jehoszuy ben Iosefa już wszyscy zrozumieliśmy.

Pt gru 24, 2010 18:59
zbanowany na stałe

Post Ateizm czyli agresja mitu antynaukowego
Do arsenalu ateistow wchodza nowo-stare ateistyczne mity antynaukowe np. kwantowa petla czasu, bedaca odswiezona wersja komosu cyklicznego, ulubionego przez towarzysza Jozefa Stalina (tzw jojo Stalina).
No ale zadajmy ateistom pytania:
Co bylo przed pierwszym cyklem kosmicznym? Kto stworzyl pierwszy cykl?
Takie same pytania , ktorymi ateisci wiercili brzuchy teistom:
Co bylo przed Bogiem? Kto stworzyl Boga?
Czyli widzicie ateisci, wasza wiara w bozka CYKLO-kosmosa jest tak samo irracjonalna jak wiara teistow w Nieskonczonego Boga w Trojcy Jedynego.

So gru 25, 2010 15:45
zbanowany na stałe

Z tym że ateiści są zdania, że te wszystkie zagadki gnębiące ludzkość nauka kiedyś rozwikła, sęk w tym, czy stanie się to za ich życia. A w to wierzyć, może tylko ateista mocny wiarą;)

So gru 25, 2010 16:44
zbanowany na stałe

Masz racje, wiara katolikow blednie w porownaniu z sila i fanatyzmem wiary ateistow z gruntu antynaukowa.

So gru 25, 2010 16:57
zbanowany na stałe

norman43 napisał(a):
... fanatyzmem wiary ateistow z gruntu antynaukowa.

Bo wiara katolików jest z gruntu naukowa.

Jedno "COŚ" czego dowieść nie można kontra drugie "COŚ" czego dowieść nie można.

Nie rozumiem skąd ten ton wyzszości pojawiający sie raz po jednej stronie innym razem po drugiej.

So gru 25, 2010 18:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona