Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Mam pytanie... 
Autor Wiadomość

Nie bardzo wiem, do czego teraz zmierzasz.
Natomiast przypomnę to co już pisałam - człowiek odpowiada moralnie za to, co należy do obszaru jego woli. Emocje są emocjami mogą być negatywne czy pozytywne, takie czy inne, natomiast nie są nigdy grzechem, nie ponosimy za nie odpowiedzialności moralnej, bo są od nas niezależne.
Odpowiedzialność zaczyna się w momencie gdy my sami je prowokujemy, nakręcamy itd.
Przerysuję nieco sytuację żeby wyeksponować co mam na myśli :)
- Jeżeli idę sobie po muzeum i trafiam na naturalnej wielkości piękny posąg nagiego Dawida dłuta Michała Anioła to trudno żebym na ten widok nie zareagowała :D
- Natomiast jeżeli teraz sobie siądę przed nim i będę się mu przyglądać PO TO, żeby się tym widokiem podniecać... to sprawa jest chyba jasna

Pn lut 28, 2005 13:40

No to mam pytanie - czy takie zachowanie jakie ja czasami prezentuje jest wedlug Ciebie (was:) odpowiednie dla malzenstwa?? czy np. moge sobie patrzec na nia w sobie wzbudzajac pozadanie a potem kochac sie tak tylko dla samej przyjemnosci(oczywiscie za zgoda tej drugiej osoby)??

Czy tez mam tlumic bo to nieodpowiednie, nieuporzadkowane uczucie czy tez patrzenie na druga osobe??

Pn lut 28, 2005 13:53

zwrot "wzbudzac w sobie pożądanie" troche mnie śmieszy, bo trąci sztucznością ;)
sądzę, że niczego nie będziesz musiał w sobie wzbudzać :>
a jesli to, co teraz przezywasz, bedziesz przezywał w małżenstwie - to jak dla mnie - jest całkiem normalne :) na tym polega małżenstwo :) by cieszyć sie z bycia ze sobą pod każdym względem :)

Pn lut 28, 2005 14:00

I chester, absolutnie nie wylupuj sobie oczu! Cala populacja meska musialaby to robic, ech zycie, ech :D
Kto czyta Ewangelie doslownie nie baczac na jej metaforycznosc i liczne figury stylistyczne uzyte przez starozytnych, ten powinien i bez rak i bez oczu chodzic, bo wszyscy grzeszymy.

Pn lut 28, 2005 18:37

Pozadanie i podniecenie to nie jest emocja! Milosci sie nie da stlumic, ale pozadanie i podniecenie tak. To dwie rozne sprawy, absolutnie. to gwoli scislosci dla rozwazan z dziedziny psychologii.

Pn lut 28, 2005 18:39

Zdecydowanie nie zamierzam sobie wylupywac oczu ani nic sobie skracac;)
Ale przemysle to wszystko co zostalo tu napisane i sprobuje znalezc ten "zloty" srodek. Po prostu chcialem sie wygadac, a ze "ktos" postanowil to wysluchac(w domysle przeczytac:) i do tego przedstawic swoje zdanie to bardzo dziekuje. Za kazde uderzenie w klawisze i klikniecie...:)

Pn lut 28, 2005 21:33

Post Re: Mam pytanie...
chester napisał(a):
Mam pytanie...Jestem od ponad roku z dziewczyna ktora bardzo kocham. Niestety ostatnio mam problemy emocjonalne tzn. brakuje mi wlasnie tych emocji kiedy np. jestesmy blisko, calujemy sie.

Masz problemy gdyz juz przekraczasz wole Boga.Co to znaczy calujemy sie ?????? Czy nie jest to preludium do rozpusty ??????

chester napisał(a):
Ja wiem czym to jest spowodowane - po prostu czuje ze ona mysli ze to co robimy jest zle i musi "leczyc" (tzn wyspowiadac sie).

Oczywiscie, ze musi sie spowiadac z tego grzechu.Rowniez i ty !!!!
chester napisał(a):
Zreszta sama mi to kiedys powiedziala(ze to jest grzech kiedy zbyt mocno sie calujemy). Dla mnie jest to nie do pomyslenia. Przeciez nie robimy nic zlego!!!

Grzech najczesciej smakuje.Dopuscic sie rozpusty z inna kobieta jest z pewnoscia przyjemne dla ciala.Dla duszy jest ruina.Pismo Sw. mowi jasno; uciekajcie od rozpusty !!!!

chester napisał(a):
Stracilem przez to ochote na jakokolwiek bliskosc. Jestem osoba wierzaca ale np. nie chodze do spowiedzi bo mi to nie jest potrzebne. I wiedza ze ona mowi to wszystko ksiedzu jest frustrujaca:((( To sa nasze sprawy!!!! Wiec mam pytanie : jak Wy to widzicie??

To jestes w smiertelnym bledzie.Radze korzystac z tej laski poki mozna.

chester napisał(a):
Ps. Odnosnie spowiedzi: ja nie potrzebuje spowiedzi zeby byc czlowiekiem dobrym, nie potrzebuje tego zeby sie starac. Ja wiem ze zostaniemy osadzeni za to jakimi ludzim bylismy....

Spowiedz jest Trybunalem Milosierdzia.To tam Pan udziela przebaczernia i wszelkich lask jezeli przystepuje sie do konfesjonalu z ufnoscia.

Pozdrawiam :)

N mar 06, 2005 21:27

chester jest takie piekne miejsce w slowie bozym

1 Jn 2:1-2
1. Dzieci moje, piszę wam to dlatego, żebyście nie grzeszyli. Jeśliby nawet ktoś zgrzeszył, mamy Rzecznika wobec Ojca - Jezusa Chrystusa sprawiedliwego.
2. On bowiem jest ofiarą przebłagalną za nasze grzechy i nie tylko za nasze, lecz również za grzechy całego świata.
(BT)

korzystaj z tego!

Cz mar 17, 2005 15:28

Rahelix nalezysz do sekty swiadkow Jehowy.Mam racje no nie ????

Pt mar 18, 2005 23:58

tess nie naleze do ś.j i nie chce miec z ta nauka nic wspolnego
gdzies juz pisalem ze jestem chrzescijaninem zbawionym darmo z laski bozej dzieki ofierze chrystusa na krzyzu golgoty

czy to ci wystarczy?

So mar 19, 2005 15:07

tess nie naleze do ś.j i nie chce miec z ta nauka nic wspolnego
gdzies juz pisalem ze jestem chrzescijaninem zbawionym darmo z laski bozej dzieki ofierze chrystusa na krzyzu golgoty

czy to ci wystarczy?

Wystarczy !! Nie moge pojac jednego. Ladnie mi odpisales i skory bylbym uwierzyc w to, ze ni jestes SJ ale twoje poglady wstrzymuja mnie od tego.

Pozdrawiam :-D

So mar 19, 2005 16:01

dlaczego uwazasz ze to poglady s.j.?

przeciez to najwspanialsze poselstwo biblii

Śr mar 23, 2005 21:51

Także zbawiony chrześcijanin grzeszy dopóki żyje w ciele na tym świecie i dlatego potrzebuje powracać do Miłosierdzia Bożego w Sakramencie Pokuty

Śr mar 23, 2005 22:56

:o Chester, wyrazy współczucia jak również i podziwu. Ja bym tak nie mógł...mój światopogld jest zupełnie inny i wiedząc o tym starałem się szybko dowiadywać czy poznana osoba nie jest przypadkiem osoba mocno wierzącą...na całe szczęście związałem się z taką, która ma zupełnie takie samo podejście do tych spraw jak ja. Tak więc robimy wszystko na co przyjdzei nam ochota i się nie przejmujemy, jesteśmy razem 3 lata i jest dalej super. Nie uważam tego za rozpustę (to slowo ma negatywny wydźwięk a mnie się to wszytsko kojarzy dobrze) pozatym jak mozna tak bredzic że pożądanie to egoizm? Mi akurat więcej przyjemności i radości sprawia w tej kwestii dawanie niż branie.
więc Kościołem się nie przejmuję.

Śr maja 18, 2005 12:04

http://www.lmm.pl/forum/viewtopic.php?t=465

Proponuje ci zadawać pytania w tym dziale i życzę konkretnych odpowiedzi.

Pozdrawiam
Arek

Śr maja 18, 2005 17:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona