Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:42

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
 Pirackie pliki 
Autor Wiadomość

Post Pirackie pliki
Czy jeśli wcześniej ściągnąłem z Internetu muzykę i filmy i wyspowiadałem się z tego jako ściąganie ich jako pliki pirackie to powinienem je wyrzucić czy mogę zatrzymać? Czy np. słuchanie tej muzyki w dalszym ciągu jest grzechem jeśli za nią nie zapłaciłem?

So gru 25, 2010 20:55

Post Re: Pirackie pliki
Tak, pozostaje to grzechem. Spowiedź to również gotowość do zerwania z grzechem. I na pewno nie jest to sakrament który uprawnia do tego aby grzech kontynuować. A w piractwie nie chodzi tylko o ściąganie, ale też co logiczne, korzystanie.

So gru 25, 2010 21:15

no właśnie Ty tylko się wyspowiadałeś, a powinieneś swiadomie przeżyć SAKRAMENT Pokuty i Pojednania który ma 5 punktów:
1- rachunek sumienia
2-żal doskonały
3-postanowienie poprawy, nienawiść i obrzydzenie do grzechu, umiłowanie prawa i sprawiedliwości, która jest doskonała, prawdziwa , zbawienna i dająca radość, ponieważ jej dawcą jest dobry , kochający i święty Bóg
4- wyznanie grzechów-spowiedź mówiąc potocznie
5- zadośćuczynienie Bogu i ludziom

punkt 5 mówi o naprawieniu skutków zła grzechów , które Bóg mi przebaczył i które spowodowały zerwanie więzi ze swoim człowieczeństwem, Bogiem, Kościołem

zatem jeżeli ukradłem sto złotych ze sklepu, to ide do sklepu i oddaje pieniądze i przepraszam za wyrządzoną krzywde,
W międzyczasie naprawią swoją relacje z Bogiem poprzez pokute daną przez kapłana
Dopiero po spełnienu wszystkich 5 warunków sakramentu pokuty/nawrócenia i pojednania jest ów sakrament spełniony

N gru 26, 2010 12:07

czego nie naprawisz na ziemii , to będziesz musiał odcierpiećw czyścu
możesz też popełniac grzech przeciw Duchowi Świętemu, a wtedy bracie możesz zostać potępiony
także zastanów się czy warto , trwać w grzechu i marnować swoje życie na coś co Cię upokarza i wiedzie na zatracenie
Bóg przedewszystkim jest miłosierny, ale jest też sprawiedliwy i nie pozwoli z Siebie szydzić

N gru 26, 2010 12:16

Metanoia możesz mi na chłopski rozum nakreślić w tym przypadku grzech przeciwko Duchowi Świętemu?

N gru 26, 2010 18:43

Znaczy to tyle że będziesz chodził do spowiedzi, a nie będziesz zrywał z grzechem. Nie dość że taka spowiedź będzie nie ważna to będziesz się oddalał od Boga.

N gru 26, 2010 18:45

Nawet Ojciec Święty powiedział że niesprawiedliwe jest że właściciele własności intelektualnej nie służą dobru ludzkości poprzez pobierania grubych pieniędzy za rzeczy co powinne być ogólnie dostępne. Szczególnie Ojciec Święty wskazał na to, że firmy farmaceutyczne nie zezwolą na kopiowanie ich leków bez "odpowiedniej"(drogiej) marży, której zapłacenie jest niemożliwe dla biednych krajów trzeciego świata. Ojciec Święty Benedykt XVI napisał to w swojej encyklice Caritas in Veritate w punkcie 22. Zachęcam do lektury.

Pn gru 27, 2010 20:52

czlowiek1 ja chce tylko zwrócić uwagę że to jest zupełnie nie na temat. Pisze to aby nikt przypadkiem nie pomyślał że Ojciec Święty nawołuje do nielegalnego kopiowania plików komputerowych jak muzyka czy filmy. A leki to już coś zupełnie innego.

Pn gru 27, 2010 21:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 8 ]