Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa
Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
 Re: Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa
Spragniony napisał(a): są to kraje rozwinięte oczywiście  Jednak np. USA w jaki sposób się rozwinęło? Przez pożyczki? Niee. Ludzka praca, kreatywność i przedsiębiorczość stworzyła z paru kolonii brytyjskich największe mocarstwo w historii. I to jest dobra droga do zostania krajem bardzo wysoko rozwiniętym. System finansowy w Ameryce to odrębna historia, ale wyraźnie widać, że odkąd ustalono 1913r czy 14r fed oraz w czas ekspansji keynesowskiej (po Wielkim Kryzysie) już USA nie są w stanie tak mocno iść do przodu jak kiedyś. Pisząc "kiedyś" masz na myśli czas przed rokiem 1913? Dosyć odległe czasy... Przyznam, że nie sięgałem tak daleko wstecz i nie wiem jakie wskaźniki opisywały ówczesne gospodarki. Nie przeczę oczywiście, że USA w XIX wieku nie przeżywały rozwoju. Ale np. Chiny obecnie też przeżywają dynamiczny rozwój, a akcja kredytowa w tym kraju kwitnie. Spragniony napisał(a): Druga sprawa to taka, że warto prześledzić na co rozchodzą się pieniądze z budżetu. http://parl.sejm.gov.pl/WydBAS.nsf/0/03 ... 6-2008.pdfna str. 17 jest tabelka na co wydatkowane są pieniądze z budżetu. rubryka: "Zabezpieczenie społeczne i wspieranie rodziny" zgarnia prawie 25% budżetu. A to nie jest właściwe wykorzystanie pieniędzy. Dzięki za link, od dawna chciałem zaznajomić się ze strukturą dochodów i wydatków budżetu, ale nie starczało mi determinacji do poszukiwań  Ciekawa tabelka jest też na stronie 14 - prawie 43% wydatków budżetu stanowią dotacje i subwencje. Domyślam się, że spora część to dotacje do ZUS, co chyba stanowi punkt "zabezpieczenie społeczne i wspieranie rodziny" na stronie 17, ale nawet po odjęciu tego pozostaje potężna kwota. Może część to pieniądze na udział własny w projektach współfinansowanych przez UE? Przyznam, że nie czytałem tekstu, może tam jest coś więcej wyjaśnione. Dobra lektura na Święta  Spragniony napisał(a): Jeśli chodzi o drogi - zgoda. Mało tego, budujemy ich za mało. Ale głównym problemem związanym z budową dróg, o którym nie wspomniałem wcześniej jest lekkomyślność w ich budowaniu. http://www.youtube.com/watch?v=2dVv-KJM ... re=relatednie wspominając o tym, że buduje je się często na nieutwardzonym dobrze gruncie, w wyniku czego po dwóch latach będą do wymiany. Z tą wymianą nie jest tak źle, po niektórych nowych drogach jeżdżę od kliku lat i nadal są w dobrym stanie. Natomiast prof. Rybiński wspomina istotną sprawę - budujemy dwa pasy zamiast trzech, bo na trzy nas nie stać. I tu właśnie rodzi się pytanie, czy nie korzystniejsze byłoby wzięcie pożyczki i wybudowanie jednak trzech pasów? Jeśli dobrze rozumiem profesora, to sugeruje właśnie to drugie rozwiązanie. Jasne, że różnie może być, tak jest z każdym biznesem - ważnym czynnikiem jest dobre wykorzystanie okazji. Są tacy, którzy to potrafią i ich firmy prosperują a są i tacy, którzy tej samej okazji nie potrafią wykorzystać i ich firmy padają. Doświadczenia RPA dobrze wziąć pod uwagę, ale chociażby problemy z transportem czy wizerunkiem mamy w dużo łagodniejszej formie. Jednak z pewnością nie należy liczyć na to, że ME to manna spadająca z nieba.
|
Wt gru 21, 2010 11:57 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Na koniec roku mam złe wiadomości dla wszystkich katastrofistów liczących na szybki upadek państwa polskiego: Euler Hermes podniósł rating Polski do BB z B: Cytuj: Warszawa, 28.12.2010 (ISB) - Euler Hermes, światowy lider w branży ubezpieczeń należności, podniósł rating Polski do poziomu BB z B, zwracając jednocześnie uwagę na to, że inflacja i poziom długu publicznego pozostają pod kontrolą, a ryzyko systemowe niestabilności politycznej jest niskie, choć nadal ostrożności w zarządzaniu wymaga sytuacja fiskalna, napisała firma w komunikacie. Wiem, że to przykre, ale może w Nowym Roku będzie gorzej 
|
Wt gru 28, 2010 15:26 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Efekty negatywne tego, co w tym roku zadecydowali władcy naszego grajdołka polskiego, pewnie przyniosą efekty później, i wyjdą w takich i innych sondażach za rok i później.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr gru 29, 2010 14:46 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Może tak może nie, to już obszar zastosowań gdybologii 
|
Śr gru 29, 2010 15:46 |
|
 |
ToMu
|
Ale to jest oczywiste. Pozycja i stan tego, co mamy dzisiaj, to wypadkowa tego, co się robiło i jak wczoraj. Efekty są długofalowe, nie z dnia na dzień.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr gru 29, 2010 16:27 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
To, że efekty są długofalowe, faktycznie jest oczywiste. Wcześniej jednak pisałeś ToMu napisał(a): Efekty negatywne tego, co w tym roku zadecydowali władcy naszego grajdołka polskiego, (...) Na bazie dzisiejszych danych można już oceniać efekty tego, co w ubiegłych latach zadecydowali władcy naszego grajdołka polskiego. A czy za rok efekty będą negatywne czy pozytywne, dopiero zobaczymy (jak będzie nam to dane  ), obecnie możemy jedynie pogdybać. Na marginesie, rok temu też wielu głosiło apokalipsę, dzisiaj często ci sami wizjonerzy mówią o dramacie w finansach publicznych. Polecam tu szczególnie mojego "ulubieńca" Janusza Szewczaka.
|
Śr gru 29, 2010 18:16 |
|
 |
ToMu
|
Nie chodzi mi o to, że jestem jakimś sceptykiem i uważam, że za rok wszyscy pójdziemy z torbami.
|
Śr gru 29, 2010 20:01 |
|
 |
SweetChild
|
Przed końcem roku Tusk się nie popisał: Rząd nacjonalizuje składki OFE. Tu niestety muszę przyznać, że pierwsza część tytułu wątku ("Upadek reform społecznych") jest uprawniona  . Zgadzam się z komentarzem Bankiera.pl: Cytuj: Dzisiejsza wiadomość wisiała na włosku od jakiegoś czasu. Cieszący się dotychczas złą sławą ZUS ma być teraz zdaniem premiera gwarantem przyszłych emerytur. W tym celu część pieniędzy(5 proc. składki) zamiast do OFE trafi na indywidualne konta w ZUS. Są to wszystko tematy zastępcze a faktyczny powód zmian jest jeden - dług publiczny, który za pomocą księgowych sztuczek zmniejszy swój rozmiar. Przypomnijmy, że jeszcze w listopadzie premier zapewniał, że „nie będzie rewolucji w OFE”. Warto też dodać, że proponowane przez rząd zmiany milczą na temat prowizji pobieranej przez OFE, która swego czasu tak oburzała Donalda Tuska. Stosując terminologię piłkarską określiłbym to zagranie PO mianem "brzydki faul". Ode mnie jako sędziego (wyborcy) zółta kartka.
|
Cz gru 30, 2010 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Stosując terminologię piłkarską określiłbym to zagranie PO mianem "brzydki faul". Ode mnie jako sędziego (wyborcy) zółta kartka. Czuję że po tej - Twojej - deklaracji Tusk się już nie podniesie i do końca swojej kadencji będzie na antydepresantach. Wzruszyłeś mnie do łez. Następnych wzruszeń dostarczył mi sam Premier. Cytuj: - Chciałbym, aby rok 2011 był bez porównania bardziej nudny niż 2010, co dla dziennikarzy jest mało atrakcyjną wizją - mówił. Po czym dodał: - Ale chyba zgodzicie się ze mną, że dobrze by było, żeby chociaż w 2011 roku los oszczędził nam klęsk żywiołowych, katastrof i żebyśmy mogli go ocenić za rok, jeszcze lepiej niż Polacy dzisiaj oceniają rok 2010.
Jak dodał, życzy też, aby "nie było w nas tej smugi cieni, która każdy z nas ma i po katastrofie smoleńskiej, i po powodziach, i nie możemy pełną piersią cieszyć się z tego, co w 2010 nam się udało". Czy ktoś przypomni co mu się w tym roku udało żebyśmy mogli przy końcu roku zachłysnąć się tymi sukcesami pełną piersią nie bacząc na te katastrofy i kataklizmy?
|
Cz gru 30, 2010 19:48 |
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): Czuję że po tej - Twojej - deklaracji Tusk się już nie podniesie i do końca swojej kadencji będzie na antydepresantach. Wzruszyłeś mnie do łez. Mam nadzieję, że Ty podniesiesz się bez antydepresantów  A Tuskowi uprzejmie nie donoś, to może się nie dowie o mojej deklaracji. Zresztą przez opowieści Rostowskiego czy Boniego <autocensored> można dostać, więc dlaczego tylko ja mam być "psychicznie poszkodowany" 
|
Pn sty 03, 2011 11:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mam nadzieję, że Ty podniesiesz się bez antydepresantów  A Tuskowi uprzejmie nie donoś, to może się nie dowie o mojej deklaracji. Zresztą przez opowieści Rostowskiego czy Boniego <autocensored> można dostać, więc dlaczego tylko ja mam być "psychicznie poszkodowany"  Oglądałeś może wczoraj w TVPInfo program publicystyczny "Młodzież kontra...." z udziałem Nelly Rokity???.......po takim programie na rok wykluczone antydepresanty. O!! przepraszam - obawiam się o satyryków - pani Nelly ewidentnie odbiera im chleb 
|
Pn sty 03, 2011 12:19 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): O!! przepraszam - obawiam się o satyryków - pani Nelly ewidentnie odbiera im chleb  Taka osoba w nielubianej partii to prawdziwy skarb  (programu nie oglądałem, ale znam zdolności p. Nelly).
|
Pn sty 03, 2011 12:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Taka osoba w nielubianej partii to prawdziwy skarb  (programu nie oglądałem, ale znam zdolności p. Nelly). Niezależnie od przynależności partyjnej w kwestii satyry p. Nelly to nieoceniony skarb. A jeśli chodzi o różnicę między PO i PiS, to p. Nelly nie dostrzega żadnych zasadniczych - jedynie co skutecznie dzieli to parcie na władzę. Żałuj, że nie oglądałeś 
|
Pn sty 03, 2011 12:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe ile jeszcze kilogramów offtopu wrzucicie do tego tematu, no ale jak chce się na siłę odciągnąć od niewygodnego tematu to każde zagranie jest dobre.
|
Pn sty 03, 2011 13:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Ciekawe ile jeszcze kilogramów offtopu wrzucicie do tego tematu, no ale jak chce się na siłę odciągnąć od niewygodnego tematu to każde zagranie jest dobre. Nie odciągam, bo się wcale nie udzielam w tym temacie.
|
Pn sty 03, 2011 13:33 |
|
|
|