Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje 
Autor Wiadomość
Post Re: Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
osiris, zapewniam ciebie, ze jezeli umiescisz taka petycje (ale z jakims konkretnym adresatem prosze!) w necie, to ja ja podpisze. Naprawde.

Ale zrob cos czlowieku konkretnego, albo przestan marudzic, ze inni robia nie to, co sie tobie podoba!
Kazdy robi to, co wydaje mu sie sluszne i sensowne plus mozliwe.

Zawsze mozesz pojechac do Egiptu na wakacje i pojsc do kosciola koptyjskiego zeby wesprzec tamtejszych braci w wierze duchowo i materialnie. Dobry pomysl?

So sty 01, 2011 18:53
Cytuj:
Zamach w Aleksandrii potępił Watykan, duchowy zwierzchnik Kościoła anglikańskiego abp Canterbury Rowan Williams i patriarcha Jerozolimy Fuad Twal.

A co na to polski kościół bo generalnie o to mi chodzi?
Jakieś oświadczenie?
No cóż, dajmy naszym hierarchom czas do namysłu bo widocznie mają ważniejsze sprawy na głowie.

liam napisał(a):
osiris napisał(a):
I to jest właściwa konstatacja ponieważ nie widzę tam żadnej polemiki z pomysłem modlenia się lecz zwracam uwagę iż jest to dalece niewystarczające działanie.

No i tu się różnimy ponieważ ja uważam, że dla chrześcijanina to wręcz przeciwnie. :)

Powiedz to ofiarom i ich rodzinom.

So sty 01, 2011 18:55
osiris, no to co konkretnie ty zrobisz (lepiej dodam, niz zaproponowane tu inicjatywy?)

So sty 01, 2011 18:58
zbanowany na stałe

osiris napisał(a):
motywem przewodnim jest brak konkretnej reakcji Kościoła Polskiego na prześladowania wiernych w innych krajach i ograniczenia swoich działań jedynie do robienia paczek oraz modlitwy.

Myślę, że to jest istota tematu.
Kościół w Polsce uważany jest za jeden z najważniejszych kościołów lokalnych Kościoła Katolickiego. Przez całe lata dawał on najwięcej na świecie misjonarzy. Zalepienie wiernym w Polsce najpierw oczu, potem uszy, w końcu ust sprawi, że będzie można wiernym związać ręce.

Liczba powołań spadnie, liczba misjonarzy tym bardziej.

A wyznawcy innych religii lub ateiści będą mogli robić na całym świecie, to co chcą.
To co dziś zrobiono w Egipcie.

Chciałbym też zwrócić uwagę, że nie słyszałem, aby Kościół w Polsce ustami Prymasa Kowalczyka lub Przewodniczącego Michalika wzywał do modlitwy za prześladowanych i mordowanych chrześcijan w Indiach. Tragiczność i krwawość wydarzeń indyjskich jest porażająca, a w Polskim Kościele zrobiono wszystko, by nie tylko nie modlić się za poległych i pomordowanych, ale także by wierni po prostu się o tym nie dowiedzieli.

Pisałem o tym w innym temacie, około 3 tygodni temu, gdy przypadkowo dowiedziałem się z mediów niezależnych o agresji wobec chrześcijan w krajach Dalekiego Wschodu.
Temat nie wzbudził zainteresowania forumowiczów.

Tymczasem modlitwa jest największym orężem wierzącego w Boga.
Kto się modli ten zwycięża.
Bo tego Bóg słucha, kto się modli, a nie tego, kto się nie modli.
Warto się modlić ...

So sty 01, 2011 19:00
Kamala napisał(a):
osiris, no to co konkretnie ty zrobisz (lepiej dodam, niz zaproponowane tu inicjatywy?)

Nic nie zrobię ponieważ nie napiszę tego tutaj aby nie narazić się na następne drwiny.
Nie wiem też czy modlitwa w Waszej intencji nie jest bardziej potrzebniejsza niż w intencji ofiar.

Cytuj:
Pisałem o tym w innym temacie, około 3 tygodni temu, gdy przypadkowo dowiedziałem się z mediów niezależnych o agresji wobec chrześcijan w krajach Dalekiego Wschodu.
Temat nie wzbudził zainteresowania forumowiczów.

Tymczasem modlitwa jest największym orężem wierzącego w Boga.
Kto się modli ten zwycięża.
Bo tego Bóg słucha, kto się modli, a nie tego, kto się nie modli.
Warto się modlić ...

I dlatego modlić się trzeba wpierw w intencji forumowiczów aby otworzyli się na cierpienia innych, bo nawet nie zauważyli lub nie zainteresowali się Twoim tematem.

Ostatnio edytowano So sty 01, 2011 19:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So sty 01, 2011 19:01
osiris napisał(a):
Powiedz to ofiarom i ich rodzinom.

Ofiarom to już raczej nie powiem. A za rodziny chętnie się pomodlę, czemu nie? Zresztą już to zrobiłem, jak tylko przeczytałem o tym zamachu.

Wiesz, nie rozumiem Twojej zaciętości, naprawdę. Polityka polityką, ale tutaj?

So sty 01, 2011 19:02
Cytuj:
Wiesz, nie rozumiem Twojej zaciętości,

Zaciętości w czym.
Raczej determinacji w uświadamianiu pewnych niewygodnych faktów.

So sty 01, 2011 19:05
To znaczy jakich faktów? Że modlitwa to za mało? Tobie się przypadkiem fora nie pomyliły?

So sty 01, 2011 19:06
osiris, ty sie drwin boisz, a tam chrzescijanie gina....

A co jezeli tobie przyjdzie zostac meczennikiem? Masz sensowny pomysl, to sie nim podziel, bo potem bedziesz narzekal, ze nikt go nie poparl.

Nie masz pomyslu? To tez nie tragedia, bo poza juz wymienionymi nic madrzejszego tu jakos do glowy nie przyszlo. Tyle, ze jezeli nie masz madrzejszego, to moze nie narzekaj na tych, ktorzy tez go nie maja?

A jesli chodzi o Kosciol w Polsce, to faktycznie, chyba jeszcze nie przyzwyczail sie do wysuwania nosa poza wlasne granice i odzywa sie w sprawach na swiecie tylko wtedy, kiedy np misjonarze z Polski gina.

To kolejna ze slabosci naszego Kosciola, ktory jest skupiony glownie na sprawach polskich, jakby tu Kosciol sie zaczynal i konczyl.

So sty 01, 2011 19:06

Więc gdy zapytam siebie, co mogę zrobić, jaką lekcję wyciągnąć z tego, by te osoby nie zginęły na darmo, by ich śmierci nadać jakiś sens, odpowiedź nasuwa się jedna - rozejrzeć się wokół siebie, popatrzeć w siebie - co mogę zrobić by w zakresie moich możliwości działań było mniej nienawiści a więcej miłości. Stąd modlitwa o której piszecie ma wartość ogromną. Łatwo jest chcieć, by ktoś coś zrobił gdzieś daleko. Tylko, że ta nienawiść jest nie daleko, ale blisko. W pracy, na ulicy, w domach, w słowach, gestach, osądzaniu innych, braku tolerancji, w codziennych relacjach. Tu rodzą się wojny i krzywdzenie innych. By udowodnić jakąś swoją rację. Czy słuszną?
I jak WIT powiedział, tak naprawdę nie wiemy o co chodziło podczas tego zamachu w dalekim kraju. Ale gdy nie tak dawno temu nienawiść rodziła się w sercach ludzi obok nas żyjących, bałam się czy nie skończy się rozlewem krwi. Bogu dzięki, że tak się nie stało. Możemy zrobić bardzo wiele, by tej nienawiści było mniej w naszym życiu. Na to mamy realny wpływ.

Ubolewam nad śmiercią tych 21 osób, ale jeśli ich śmierć miałaby rodzić dalszą nienawiść... błędne koło bez wyjścia.

So sty 01, 2011 19:08
Cytuj:
A co jezeli tobie przyjdzie zostac meczennikiem? Masz sensowny pomysl, to sie nim podziel, bo potem bedziesz narzekal, ze nikt go nie poparl.

Nie masz pomyslu? To tez nie tragedia, bo poza juz wymienionymi nic madrzejszego tu jakos do glowy nie przyszlo. Tyle, ze jezeli nie masz madrzejszego, to moze nie narzekaj na tych, ktorzy tez go nie maja?

Czyli rozumiem że pomysł był głupi i bezsensowny, bo jeśli piszesz że mam napisać mądry to jakby jedno z drugiego wynika.
Czyli AI stosuje raczej głupi pomysły.
A gdzie ja narzekam że nie macie pomysłu, tylko jestem wielce zasmucony że torpedujecie może jedyny.

So sty 01, 2011 19:10
W Faktach TVN24 ukazali mapę świata z zaznaczonymi kolorami dyskryminacji/przesladowań/prześladowań z zabójstwami.
Do krajów prześladujacych chrześcijan należą:USA, Meksyk, kilka krajów AmeryKi Południowej - Boliwia, Peru, kilka europejskich.
To nie kraje wyznaniowe, jak w przypadku Islamu.....
Cytuj:
Czyli rozumiem że pomysł był głupi i bezsensowny, bo jeśli piszesz że mam napisać mądry to jakby jedno z drugiego wynika.
Czyli AI stosuje raczej głupi pomysły.
A gdzie ja narzekam że nie macie pomysłu, tylko jestem wielce zasmucony że torpedujecie może jedyny.

Nie torpedujemy, ale uświadamiamy, że świat przestał reagować na apele, odezwy......jak bardzo prosił, apelował Jan Paweł II przed inwazją na Irak - chyba nie zapomniałeś.
Bezskutecznie.....a to prezydent, o którym w polskiej katolickiej prasie pisano jako o osobie wierzącej, wzór wiary - co dzień urzędowanie w Białym Domu rozpoczynał od wspólnej z pracownikami kancelarii, modlitwą....ale pokój go nie intersował, tylko odwet....

So sty 01, 2011 19:21
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
prezydent, o którym w polskiej katolickiej prasie pisano jako o osobie wierzącej, wzór wiary - co dzień urzędowanie w Białym Domu rozpoczynał od wspólnej z pracownikami kancelarii, modlitwą....ale pokój go nie intersował, tylko odwet....

To identycznie jak na naszym forum :o

So sty 01, 2011 19:26
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):
prezydent, o którym w polskiej katolickiej prasie pisano jako o osobie wierzącej, wzór wiary - co dzień urzędowanie w Białym Domu rozpoczynał od wspólnej z pracownikami kancelarii, modlitwą....ale pokój go nie intersował, tylko odwet....

To identycznie jak na naszym forum :o

Kwiatku nie widzisz że to jest kolejna próba ściągnięcia tematu na mieliznę.

So sty 01, 2011 19:31
Cytuj:
Kwiatku nie widzisz że to jest kolejna próba ściągnięcia tematu na mieliznę.

Baaaaaaaaaardzo merytoryczna konstatacja......

So sty 01, 2011 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona