Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
A gdzie ja mówię że zwalnia? Różnimy się w szczegółach, bo dla mnie pisanie petycji to nie jest żaden konkretny czyn tylko mydlenie sobie oczu. Konkretnym czynem to byłoby na przykład pojechać do Aleksandrii, stanąć na ruinach tego kościoła i głosić Dobrą Nowinę. Konkretna jest ewentualna pomoc materialna dla rodzin (jeśli jej potrzebują) a przede wszystkim duchowa i emocjonalna.
Jeśli miałbym już jakieś pismo do władz Kościoła wysyłać, to nie po to żeby sobie protestował, tylko na przykład wysłał kapłanów do tych rodzin, żeby im nieśli wsparcie na miejscu.
|
N sty 02, 2011 12:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Zamach na chrześcijan. 21 osób nie żyje
Kamala, był temat o scjentologicznym artyście gdzie pewien apel wyartykułowali dziennikarze w w licznej grupie. Dlaczego nie zrobił to jeden choć każdy z nich to znaczący dziennikarz? Właśnie tu jestem realistą.
|
N sty 02, 2011 12:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
liam napisał(a): A gdzie ja mówię że zwalnia? Różnimy się w szczegółach, bo dla mnie pisanie petycji to nie jest żaden konkretny czyn tylko mydlenie sobie oczu. Konkretnym czynem to byłoby na przykład pojechać do Aleksandrii, stanąć na ruinach tego kościoła i głosić Dobrą Nowinę. Konkretna jest ewentualna pomoc materialna dla rodzin (jeśli jej potrzebują) a przede wszystkim duchowa i emocjonalna.
Jeśli miałbym już jakieś pismo do władz Kościoła wysyłać, to nie po to żeby sobie protestował, tylko na przykład wysłał kapłanów do tych rodzin, żeby im nieśli wsparcie na miejscu. liam, moze przeoczyles, ale to wlasnie osirisowi zaproponowalam, jako konkretny pomysl ode mnie: pojechac do Egiptu i pojsc do kosciola koptyjskiego z pomoca materialna i duchowa. Ja od razu mowie, ze tam nie pojade, bo dla mnie jest za goraco. Znasz wielu polskich kaplanow, ktorzy by tam pojechali? Znasz wielu kaplanow diecezjalnych, ktorzy zdecydowaliby sie na misje poza Polska? Bo z diecezjalnych ja znam - jednego. A poza tym co za problem, zeby osiris to do tej petycji dopisal? Paczki? Prosze bardzo. A wiesz kto je robi, jak, komu daje? Mysle, ze dlatego chrzescijanie opuszczaja od 10 lat Bliski Wschod, gdzie przezyli 2000 lat, bo brakuje im glosnego i oficjalnego wsparcia braci chrzescijan na swiecie, ktorzy glosno, takze politycznymi srodkami walczyliby o ich prawa do tych ziem. A dlaczego? Bo takze wbrew apelom Ojca swietego, rozpetalismy tam brudna wojne "wyzwolencza", dla ropy i strefy wplywow USA, a terza nie wiemy, jak te demony uciszyc. Stac nas tylko (Polski chyba nawet na to nie), zeby im azyl dawac w Europie....
Ostatnio edytowano N sty 02, 2011 13:12 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 02, 2011 12:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus, to ze Kosciol taki Dzień Solidarności z Kościołem Prześladowanym obchodzi to wspaniale. GN o tym pisze - super. Ale spytaj sie przecietnego katolika wychodzacego z Kosciola, ilu o takim dniu slyszalo, ilu wie, ze mozna pomoc konkretnie, a nie tylko modlitwa, ilu wie, jak konkretnie ta pomoc wyglada: kto jest odpowiedzialny, gdzie i jak mozna dawac ofiary, co sie z nimi dzieje? j Jeśli wychodzi z koscioła a nie wie, to coś z owym katolikiem "nie tak". W te dni holilia, lub list odnosi się do konkretnej sytuacji chrześcijan w świecie, podaje sie liczby i albo taca, lub zbiórka do puszki jest przeznaczona na pomoc. Mało tego w mojej diecezji apele, zbiórki organizowane są w innych terminach. Cytuj: Za to zgodze sie z osirisem i chyba malym_kwiatkiem, ze, jak juz pisalam, Kosciol w Polsce martwi sie glownie o siebie, ewentualnie o "przesladowanych chrzescijan" w Europie. O tym mawia glosno. A moglby wyjsc troche z wlasnego kolka i poczuc sie czescia Kosciola na swiecie. Nie do końca....zbierane są datki na Pomoc Koscioła w Potrzebie, niemal w każdym przypadku ujawnionych masowych aktów przemocy w różnych karajach świata. Podawane sa opracowania, liczby w prasie katolickie, na portalach - KAI, opoka, wiara http://www.opoka.org.pl/aktualnosci/new ... 22&s=opokaTylko osoby nie zaiteresowanie "nie znajdują" informacji Koscioła o tych smutnych wydarzenaich.
|
N sty 02, 2011 13:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Kamala, był temat o scjentologicznym artyście gdzie pewien apel wyartykułowali dziennikarze w w licznej grupie. Dlaczego nie zrobił to jeden choć każdy z nich to znaczący dziennikarz? Właśnie tu jestem realistą. osiris, to by juz nas bylo dwoje. Przeciez ci obiecalam. A moge ci wyliczyc jeszcze kilka osob na forum, ktore powinny sie pod taka petycja chciec podpisac. Zreszta moze to byc zwyczajny list. Poza tym ty masz za malo cierpliwosci. Kropla drazy skale. Bez takich listow, skad ma sie cos zmienic? Jak moze wiesz, biskupi mysla sobie, a kontakt z baza jest dla przecietnego biskupa, powiedzmy, dosyc ograniczony. No to masz szanse powiedziec biskupowi co ty myslisz. Nawet gdybys to byl ty sam. Moze wlasnie twojego glosu zabraknie, zeby cos sie zmienilo?
|
N sty 02, 2011 13:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kościół w Polsce po raz drugi obchodzi Dzień Solidarności z Kościołem Prześladowanym. Przypada on w niedzielę 14 listopada. W tym roku modlitwą obejmiemy chrześcijan w Iraku. O ich cierpieniach będzie mówił podczas spotkań w Polsce abp Louis Sako. To mnie powaliło na kolana. Rzeczywiście straszna aktywność polskiego kościoła na tej niwie. Od wielkiego dzwonu tym się zajmują i nawet raz do roku poświęcą swój cenny czas na modlitwę. Bardzo budujące.
|
N sty 02, 2011 13:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To mnie powaliło na kolana. Rzeczywiście straszna aktywność polskiego kościoła na tej niwie. Od wielkiego dzwonu tym się zajmują i nawet raz do roku poświęcą swój cenny czas na modlitwę. Bardzo budujące. Ciebie non stop coś powala....przecież tylko Ty posiadasz monopol na prawdziwy ogląd rzeczywistości.....wyłuskasz z kilkudziesięciu postów 2-3 zdania i już masz wyrobioną opinię.... Nie za darmo uzyskałes od kolegi podzielającego Twoje poglądy ksywkę jajcarz 
|
N sty 02, 2011 13:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): liam, moze przeoczyles, ale to wlasnie osirisowi zaproponowalam, jako konkretny pomysl ode mnie: pojechac do Egiptu i pojsc do kosciola koptyjskiego z pomoca materialna i duchowa.
Może przeoczyłem. Kamala napisał(a): Znasz wielu polskich kaplanow, ktorzy by tam pojechali? Znasz wielu kaplanow diecezjalnych, ktorzy zdecydowaliby sie na misje poza Polska? Bo z diecezjalnych ja znam - jednego.
A czemu to mają być księża diecezjalni? Zawsze myślałem, że powołania misyjne to co innego jest? Kamala napisał(a): A poza tym co za problem, zeby osiris to do tej petycji dopisal? Jak dopisze to i ja podpiszę bo dla samego protestowania to nadal uważam że nie warto.
|
N sty 02, 2011 13:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A czemu to mają być księża diecezjalni? Zawsze myślałem, że powołania misyjne to co innego jest? Diecezjalni księża też wyjeżdżają - choćby mnóstwo wyjechało przez 20 lat po 1989r, do byłego ZSRR.
|
N sty 02, 2011 13:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, ale to chyba do parafii katolickich? Bo my tu przecież mówimy o Kościele Koptyjskim? W sumie to nawet chyba nie podano nigdzie o jaki obrządek chodzi...
|
N sty 02, 2011 13:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: wyłuskasz z kilkudziesięciu postów 2-3 zdania i już masz wyrobioną opinię.... Przepraszam ale był to komentarz do konkretnego postu a nie jakoweś wyłuskiwanie z kilkudziesięciu dla robienia sobie jaj i udowadnianiu swojej tezy, jak twierdzisz. Świetnie że dałaś ten link który tylko potwierdza - moim zdaniem - nieruchawość polskiego Kościoła w tej kwestii. Ad rem Cytuj: Jak podkreślają biskupi, "historia Mędrców - Trzech Króli - to głęboki w treści symbol życiowej drogi każdego człowieka podążającego za światłem wiary". Zwracają uwagę, że uroczystość Objawienia Pańskiego podkreśla bardzo mocno powszechność Kościoła oraz jego misyjny charakter. "Myślą i sercem obejmujemy wspólnoty chrześcijańskie żyjące na wszystkich kontynentach. Pragniemy wspierać zwłaszcza te, które przeżywają trudności oraz dni próby" - piszą hierarchowie. Żródło: http://www.tvn24.pl/-1,1688062,0,1,biskupi-dziekuja-poslom-za-wolny-dzien,wiadomosc.htmlBardzo delikatnie powiedziane. Zamiast powiedzieć jak jest używa się aksamitnego języka i eufemizmów. Ja nie oczekuję przecież działań odwetowych ale wystarczyło by nazwać po imieniu to co się wyprawia na świecie. Tu się troszeczkę poprawili: Cytuj: Wyrażamy naszą solidarność z cierpiącymi prześladowanie ze względu na wiarę w Chrystusa. Ale co po tej solidarności, gdzie nawet te oświadczenie nie trafi do cierpiących a co dopiero do decydentów. Tu się trzeba głośno dobijać o prawo do wolności wyznania i tolerancji dla innych wyznań.
|
N sty 02, 2011 14:04 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Myślę, że biskupi polscy zachowując się tak, jakby nie widzieli zmasowanej agresji na chrześcijaństwo na świecie, postępują może w myśl jakiejś tam idei, jednak ta idea zupełnie nie jest spójna z ich miejscem w Kościele Powszechnym. Żadna polska diecezja ani Kościół w Polsce nie są samotnymi wyspami. Nie uda się uratować żadnej polskiej diecezji przed nienawiścią i agresją Szatana, jeśli jej Pasterz, będzie zachowywał się, jakby nie widział realnych zagrożeń.
Biskupi Kościoła Katolickiego mają kanoniczny obowiązek występować jako biskupi Kościoła Powszechnego i w Jego interesie.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N sty 02, 2011 15:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
liam napisał(a): A gdzie ja mówię że zwalnia? Różnimy się w szczegółach, bo dla mnie pisanie petycji to nie jest żaden konkretny czyn tylko mydlenie sobie oczu. Konkretnym czynem to byłoby na przykład pojechać do Aleksandrii, stanąć na ruinach tego kościoła i głosić Dobrą Nowinę. Konkretna jest ewentualna pomoc materialna dla rodzin (jeśli jej potrzebują) a przede wszystkim duchowa i emocjonalna.
Jeśli miałbym już jakieś pismo do władz Kościoła wysyłać, to nie po to żeby sobie protestował, tylko na przykład wysłał kapłanów do tych rodzin, żeby im nieśli wsparcie na miejscu. liam napisał(a): No tak, ale to chyba do parafii katolickich? Bo my tu przecież mówimy o Kościele Koptyjskim? W sumie to nawet chyba nie podano nigdzie o jaki obrządek chodzi... Owszem ten zamach dotyczyl Kosciola Koptyjskiego, ale to ty chciales, zeby kaplani do rodzin ofiar poszli, z nadania polskiego Kosciola (bo o tym jest dyskusja) No wiec owszem, misjonarze z Polski wyjezdzaja, ale mamy tez duzo "niezagospodarowanych" (moim zdaniem) ksiezy diecezjalnych. Na ktorych np Europa Zachodnia (a nie tylko Wschodnia - Alus) czeka. A przy okazji: liam, jak ma wygladac owa pomoc "duchowa i emocjonalna" wg ciebie? Duchowa - moge sie domyslac - modlitwa w intencji. A emocjonalna? No wiec ja bylabym za glosnym wyrazaniem poparcia dla zagrozonych chrzescijan wlasnie w mediach "chrzescijanskiej" Europy i nie tylko. Zeby wiedzieli, ze reszta chrzescijan o nich pamieta. a nie tylko musieli w to wierzyc.
|
N sty 02, 2011 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Miałem na myśli raczej wsparcie na miejscu. I dla mnie mogą to być kapłani, misjonarze, psychologowie - wszystko jedno. Ktoś, kto tam będzie z nimi, a nie tylko deklaracje składał w mediach.
|
N sty 02, 2011 16:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiscie, ze wsparcie na miejscu jest wazne. Pytanie, czy na miejscu takie osoby sa? Kaplani na pewno, ale jak przygotowani do takich sytuacji?
Z tym, ze nie oznacza to, ze reszta swiata chrzescijanskiego ma nabrac wody w usta i cieszyc sie, ze to nie na nich spadlo. Mysle, ze swiadomosc, ze nie sa osamotnieni, tez moze pomoc.
|
N sty 02, 2011 16:18 |
|
|
|