Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 22:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
ToMu
To jak nie wiesz na pewno i nie szukasz prawdy u źródła - to nie powielaj plotek. Plotka szkodzi każdemu i Tobie również... Kłania się VIII przykazanie z Dekalogu!

zsoborniki

zsoborniki

Cz gru 30, 2010 7:37
zsoborniki, to podaj nam to "zrodlo", w ktorym RM samo od siebie wyjasni co sie stalo z pieniedzmi, ktore byly zbierane celowo na Stocznie.
Z tego co ja pamietam, byla co prawda jakas oferta, ze jezeli ktos sobie zyczy, mozna mu te pieniadze oddac, ale o ile ja znam sie na przepisach prawnych ( ToMu na pewno wie to lepiej), to w normalnym swiecie nie wolno przeznaczyc pieniedzy zbieranych na konkretny cel bez wyraznej (a nie tylko domyslnej) zgody ofiarodawcow na cel inny. Gdyz jest to sprzeniewierzenie srodkow.

A tu pieniadze zostaly poza tym wtopione w bloto. Tak to jest, kiedy zakonnicy zabieraja sie za pomnazanie dobr doczesnych. No ale przeciez ufac mozna tylko "swoim", czyli swiecki, nawet specjalista od finansow to juz "wrog".

Moim zdaniem, Kosciol w Polsce ciagle dziala jeszcze poza przestrzenia prawna. Jakby jego czlonkowie (oczywiscie hierarchiczni - nie przecietny swiecki) byli z innej planety i ich polskie prawo nie dotyczylo. Dopoki sie tego nie ujednolici, ze kazdy podmiot prawny ma okreslone prawa i obowiazki w stosunku do panstwa, w ktorym dziala, a nie tylko wewnatrz wlasnej organizacji, dopoty takie kwiatki beda.

Cz gru 30, 2010 8:02

Kamala

Jeśli jesteś członkiem Kościoła, to zdajesz sobie sprawę w czym uczestniczysz i masz wolność w dawaniu. Również to dotyczy katolickiej rozgłośni Radio Maryja.

Podobnie jest z lekarzami w służbie zdrowia: każdy, kto daje - daje sam z własnej woli a niejednokrotnie potem obmawia i tworzy plotki na temat lekarzy i ich środowiska...Czy to jest w porządku z ich sumieniem?

Jeśli nie jesteś członkiem Kościoła (lub nie poczuwasz się do łączności z Nim) i Kościoła (swojej wspólnoty) nie wspomagasz, to uczciwie by było, nie interesować się tym, na co dana wspólnota środki przeznacza a tym bardziej nic Cię nie upoważnia do wysuwania nieuzasadnionych pretensji w stosunku do tej wspólnoty.

A Kościół działa tak, jakimi są Jego członkowie i myślę, że ani Ty, ani ja, ani władze świeckie nie są do ujednolicania sytuacji obowiązującej w Kościele. A, że zachodzą w Kościele takie zjawiska jak kryzys wiary, desakralizacja i dechrystianizacja jest to wynik infantylnego pojmowania chrześcijaństwa przez wielu teoretycznych wyznawców Jezusa Chrystusa i ta sytuacja jakoby wymusza konieczność szerokiego wtajemniczania chrześcijańskiego dorosłych już ochrzczonych (i świeckich, i także w wielu przypadkach duchownych). Do tych zjawisk w Kościele przyczynia się wielu mających wpływ na człowieka a głównie nieprzyjazne Kościołowi media w tym ci, którzy ulegają ich manipulacji. Jednym z mediów jest internet (np. to forum), gdzie ujawnia się wielu myślących nie po katolicku mimo, iż urodzili się i wzrastali w narodzie o kulturze mającej swoje korzenie w cywilizacji łacińskiej...tłumacząc się, że są wolni i że wszystko jest dozwolone!

Duch Święty działa w Kościele i daje odpowiedzialnym za Kościół w odpowiednim czasie sygnały, co należy z tymi problemami zrobić...Stąd Sobór Watykański II ... ale człowiek jest z natury skażony egoizmem, brakiem pokory i stąd bunt na coś, co wymaga od człowieka odpowiedzialności za wspólnotę i respektowania ustaleń gremium odpowiedzialnych za Kościół!

Pozdrawiam Ciebie Kamala!
zsoborniki

zsoborniki

Cz gru 30, 2010 9:28
Kamala napisał(a):
zsoborniki, to podaj nam to "zrodlo", w ktorym RM samo od siebie wyjasni co sie stalo z pieniedzmi, ktore byly zbierane celowo na Stocznie.
Z tego co ja pamietam, byla co prawda jakas oferta, ze jezeli ktos sobie zyczy, mozna mu te pieniadze oddac, ale o ile ja znam sie na przepisach prawnych ( ToMu na pewno wie to lepiej), to w normalnym swiecie nie wolno przeznaczyc pieniedzy zbieranych na konkretny cel bez wyraznej (a nie tylko domyslnej) zgody ofiarodawcow na cel inny. Gdyz jest to sprzeniewierzenie srodkow.

A tu pieniadze zostaly poza tym wtopione w bloto. Tak to jest, kiedy zakonnicy zabieraja sie za pomnazanie dobr doczesnych. No ale przeciez ufac mozna tylko "swoim", czyli swiecki, nawet specjalista od finansow to juz "wrog".

Kamala - RM pośredio wyjaśniło dopominając się zbadania procesu upadłosci ESPBP Szczecin, pojawiały się nawet żadania zbadania upadłości przez prokuraturę.
Podnoszono bowiem, że ta upadłośc została spreparowana dla kradzieży pieniedzy o. Rydzykowi.
Wiadomo, że część upadłości, likwidacji była konstruowana na użytek .....ano tych co mieli pieniądze i wiedzieli co z nimi zrobić.
Nie sądzę, aby ktoś zniszczył firmę kierowany chęcią dokuczenia o. Rydzykowi.
Był to okres boomu Giełdy Polskiej, może redemptoryści wyklakulowali, że przekażą stoczni zebraną kwotę, zarobione na akcjach pieniądze przeznaczą na własne potrzeby.
http://w34.blox.pl/2006/04/Gazeta-Wybor ... ennik.html

Cz gru 30, 2010 9:57

ToMu
To jak nie wiesz na pewno i nie szukasz prawdy u źródła - to nie powielaj plotek. Plotka szkodzi każdemu i Tobie również... Kłania się VIII przykazanie z Dekalogu!

zsoborniki
Skoro uważasz, że to plotka - to udowodnij, że pieniądze dotarły tam, dla kogo były zbierane. W przeciwnym razie - sam plotkujesz, popierając coś, co nie miało miejsce, i twierdząc że miało.

Z ofiarodawców zrobiono idiotów, pieniądze zostały zainwestowane bez ich zgody, przepadły. Może celowo ktoś chciał pomóc koledze w interesach, a koledze nie wyszło. Nie wnikam. Faktem jest to, że pieniądze zostały zebrane na konkretnie wskazany cel, i w ogóle tam nie dotarły. I to, że po prostu omamieni i zapatrzeni w RM i Rydzyka ludzie, którzy je ofiarowali, nie kontaktują już chyba na tyle, żeby to zauważyć - nie oznacza, że doszło de facto do przestępstwa. To, czy ten, kto je inwestował, miał wiedzę i kompetencję w tym zakresie - to sprawa tutaj zupełnie poboczna (ich zdaniem - a po co miał mieć, w końcu nie o ich pieniądze chodziło - a pewnie złote góry obiecywał).

zsoborniki - nie mieszaj do tego Ducha Świętego. On pilnuje, aby Kościoła nie rozwalili także od środka właśnie tacy ludzie, którzy w tej sytuacji po prostu ukradli powierzone im w dobrej woli i konkretnym celu pieniądze.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz gru 30, 2010 11:10
Zobacz profil WWW
zsoborniki napisał(a):
Kamala

Jeśli jesteś członkiem Kościoła, to zdajesz sobie sprawę w czym uczestniczysz i masz wolność w dawaniu. Również to dotyczy katolickiej rozgłośni Radio Maryja.

Podobnie jest z lekarzami w służbie zdrowia: każdy, kto daje - daje sam z własnej woli a niejednokrotnie potem obmawia i tworzy plotki na temat lekarzy i ich środowiska...Czy to jest w porządku z ich sumieniem?

Bzdura. Organizacje pozytku publicznego maja obowiazek wykorzystywac darowizny tylko na te cele, na ktore zostaly dane. Pamietam, jak po tsunami w Azji, Lekarze bez Granic blagali, zeby nie dawac im wiecej darowizn celowych "na tsunami", bo mieli znacznie wiecej niz mogli tam konkretnie wykorzystac. A na inne projekty, ktore maja na swiecie, przeznaczyc darowizn celowych nie mogli. No ale dotyczylo to organizacji pozytku publicznego, ktora ma zwyczaj i obowiazek rozliczac sie z kazdego grosza, ktore otrzymuje, bo inaczej ow "pozytek publiczny" z wszystkimi przywilejami - straci. Jak rozumiem, Kosciol "pozytkiem publicznym" - nie jest.
A przywileje podatkowe z tytulu darowizn, tudziez mozliwosc odpisania ich od podatkow przez darczyncow ma? Na jakiej podstawie?

O.Rydzyk probuje wlasnie wykorzystywac te niepisane przywileje Kosciola i robic wlasne przekrety, przepraszam interesy, z pominieciem obowiazujacych przepisow. Jak np owa slynna zbiorka na geotermie bez zgody odpowiednich instancji. A kiedy mu jej zabroniona to byl "atak na dzielo Boze". Geotermie!

Nie moze byc tak, ze katolik olewa prawo panstwowe, bo "cel uswieca srodki".
zsoborniki napisał(a):
Jeśli nie jesteś członkiem Kościoła (lub nie poczuwasz się do łączności z Nim) i Kościoła (swojej wspólnoty) nie wspomagasz, to uczciwie by było, nie interesować się tym, na co dana wspólnota środki przeznacza a tym bardziej nic Cię nie upoważnia do wysuwania nieuzasadnionych pretensji w stosunku do tej wspólnoty.

A ciebie nic nie upowaznia do oceniania, kto jest na tyle katolikiem, zeby mial prawo wypowiadac sie o Kosciele. Mam ci metryke wyslac? Swiadectwo slubu? Czy tylko papierki z neokatechumenatu uznajesz za wystarczajace?
To sie zdziwisz, bo ja wlasnie poczuwam sie do wspolnoty z Kosciolem i kazdy grzech, szczegolnie jawny, jak lamanie prawa i oszustwa, rani takze mnie. I jako katoliczka mam obowiazek "napominac brata, ktory bladzi". Na razie czekam grzecznie, tak jak ty lubisz, az nasza hierarchia sie obudzi i zrobi to, co powinna. Ale widze pomalu, ze RM wszyscy omijaja szerokim lukiem, moze zeby sie nie pobrudzic?
Obawiam sie, ze bedzie to kolejna okazja dla Ducha sw, zeby naprawic bledy, ktore w tej sprawie popelniono. Ale skutki moga byc o wiele bardziej dramatyczne, niz bylyby, gdyby odpowiedni przelozeni zareagowali tak jak powinni: z odwaga i odpowiednio szybko.

zsoborniki napisał(a):
A Kościół działa tak, jakimi są Jego członkowie i myślę, że ani Ty, ani ja, ani władze świeckie nie są do ujednolicania sytuacji obowiązującej w Kościele.

Kolejna bzdura. Kosciol to ja, ty i biskup Zycinski. Tak samo jak papiez, nuncjusz i biskup Michalik i wiele innych osob. I my wszyscy mamy i powinnismy miec wplyw na ksztal Kosciola, szczegolnie w zakresie struktur tego swiata, jak przestrzeganie obowiazujacego prawa.
I nie ma takiego przepisu, ze akurat biskup, badz jakikolwiek zakonnik jest uniwersalny i nieomylny w kazdym temacie. Papiez Benedykt powiedzial wyraznie od czego specjalista ma byc kazdy kaplan. Bylo to juz wielokrotnie przytaczane chocby tu na forum. Na pewno nie od biznesu, budownictwa, finansow itp. No ale dla ciebie, jak widze istnieje tylko opcja Kosciol =hierarchia. Owce sa tylko do strzyzenia i maja miec gebe na klode. Tudziez niepokornym innym owcom ta gebe zamykac, kiedy maja pytania. To sobie cicho siedz i dawaj sie strzyc.

zsoborniki napisał(a):
Duch Święty działa w Kościele i daje odpowiedzialnym za Kościół w odpowiednim czasie sygnały, co należy z tymi problemami zrobić...Stąd Sobór Watykański II ... ale człowiek jest z natury skażony egoizmem, brakiem pokory i stąd bunt na coś, co wymaga od człowieka odpowiedzialności za wspólnotę i respektowania ustaleń gremium odpowiedzialnych za Kościół!

Masz racje. Jak ludzie zawioda, bo ich sumienie jest przygluszone np majatkiem tego swiata, to Duch swiety wieje. Ale jak wieje, to sie robi taki szturm, ze niektorym glowy urywa. Jak np w Roku Kaplanskim, kiedy na jaw wyszly wszystkie brudy kaplanow skrzetnie przed dziesiatki lat zamiatane pod dywan.
Dlatego ja uwazam, ze nie ma co czekac do ostatniego momentu, kiedy Duch sw straci cierpliwosc, tylko wlasnie kazdy wierzacy powinnien zawsze czuc sie odpowiedzialny za wspolnote Kosciola i to nie tylko finansowo. Masz obowiazek napoimnac grzesznikow. Takze kaplanow. A ze nie ma takiego zwyczaju? No coz, jak sam piszesz czasy sie zmienily i moze wreszcie dotrze takze do kaplanow, ze wszyscy wierzacy sa pielgrzymujacym Ludem Bozym, a nie tylko oni. I wszyscy sa "krolewskim kaplanstwem, ludem odkupionym". Sa tylko rozne funkcje, ale godnosc dziecka Bozego ma kazdy ochrzczony.

Ja pisalam o konkretnym prawie, do ktorego kazdy obywatel Polski, ba, kazdy przebywajacy na terenie Polski ma obowiazek sie stosowac. A z twojej pokretnej odpowiedzi wynika, ze owszem, ale... Kosciol nie. Od Kosciola prawu swieckiemu - wara!

Cz gru 30, 2010 11:53
zbanowany na stałe

W ramach Kościoła są różne wspólnoty, w tym wspólnoty o charakterze prawnym.
Prowadzą swoją księgowość, rozliczają się przed urzędami skarbowymi. Radio Maryja jest taką wspólnotą, wyodrębnioną w Kościele. Gospodarka wspólnoty należy do jej członków oraz, w ramach nadzoru prawnego i ekonomicznego, do Państwa.

Wciskanie swojego nosa z nieczysta intencją w sprawy księgowości Radia Maryja jest aktem nieczystym. To co ma tam do zrobienia urząd skarbowy, niech sobie robi. Jak na razie nie było słychać, by były z tym jakieś problemy.

Mógłby to z czystą intencją robić ofiarodawca, zainteresowany wydatkowaniem swej ofiary. Wśród zajadłych dyskutantów, przeciwnych Radiu Maryja i jego dyrektorowi, nie widać jednak ofiarodawców, jak słusznie zauważył zsoborniki.

Widać za to stopień zajadłości w emocjonalnej warstwie postów osób rzekomo nie zainteresowanych merytoryczną działalnością Radia Maryja. Ta emocjonalność wskazuje wyraźnie, że jesteście zainteresowani, oczywiście jako polityczni przeciwnicy radia i zwolennicy jego likwidacji.

Aby Prawdzie zamknąć jedne z ostatnich ust w tym kraju.

Cz gru 30, 2010 12:48

ToMu
Ile ToMu dałeś, że tak mocno troszczysz się o tych, których nazywasz "omamieni i zapatrzeni w RM i Rydzyka ludzie"? Ja jestem jednym z nich co dałem, daję i będę nadal wspierał każdą pozytywną inicjatywę i nie uważam się omamionym i zapatrzonym Ojca dyrektora Radia Maryja...Wiem na co pieniądze przeznaczyłem i na co później się zdeklarowałem i niech to Ci na razie wystarczy...
Uważam, jak wielu mądrzejszych i dostojniejszych w Kościele ode mnie, że Radio Maryja i dzieła wyrosłe przy nim są darem Pana Boga polskiemu społeczeństwu na ten czas aby przejrzeli, do czego prowadzi wolność pojmowana jako swawola.
Tylko Ci, którzy stoją z boku i niekonstruktywnie krytykują są u mnie zawsze godni pożałowania i przy każdej okazji staram się szczerze modlić za nich o dar zmiany optyki patrzenia czyli o ich nawrócenie.
Nie martw się, do pewnych sytuacji życiowych trzeba dojrzeć!

zsoborniki

zsoborniki

Cz gru 30, 2010 12:54
Cytuj:
W ramach Kościoła są różne wspólnoty, w tym wspólnoty o charakterze prawnym.
Prowadzą swoją księgowość, rozliczają się przed urzędami skarbowymi. Radio Maryja jest taką wspólnotą, wyodrębnioną w Kościele. Gospodarka wspólnoty należy do jej członków oraz, w ramach nadzoru prawnego i ekonomicznego, do Państwa.

Bajka 1000 i 1 nocy??????......skąd Ty wziąłeś informacje, że RM płaci podatki od zbiórki pieniedzy, rozlicza sie US?.....może dowodził będziesz, że księża także płacą podatek od zebranych kwot "na tacę"????

zsborniki - radziłabym Ci nie szafować tak "darami Bożymi"....o. Macial Marcel też przez lata uznawany był jako "dar Boży" :( :( ........zostaw lepiej Bogu ocenę czy On jest darczyńcą.
Napewno nie od Boga pochodzi inicjatywa dziękowania......Dziękujemy Ci Boże, że go od nas zabrałeś....niezależnie kogo te podziekowania dotyczą.

Ostatnio edytowano Cz gru 30, 2010 13:12 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 30, 2010 13:06

Offtop o offtopie, oszczerstwach itd. został usunięty. Przykro mi, jeśli gdzieniegdzie pojawiły się wypowiedzi na temat i zostały usunięte.

Cz gru 30, 2010 21:14
zbanowany na stałe

Cytuj:
"Radio Maryja, w całości jako takie, nie jest problemem dla Kościoła. Problemem są pewne audycje i wypowiedzi zbyt daleko ingerujące w politykę. Stacja ta często przekracza granicę, schodząc z płaszczyzny etycznej czy metapolitycznej na polityczną. Słuchacz musi wiedzieć, po jakiej stronie stoi radio katolickie. Każde medium katolickie ma obowiązek być na płaszczyźnie nauki Kościoła. Muszę się przyznać, że bardzo mało słucham radia, a Radia Maryja nie słucham wcale. Na ojcach redemptorystach, jako właścicielach tej stacji, leży odpowiedzialność
za radio. Ze strony konferencji Episkopatu, próbuję uczestniczyć w tej odpowiedzialności i wspierać zespół troski Radia Maryja czy radę programową" - mówi kardynał Nycz w Onet.pl.

Źródło: http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... aryja.html

Podkreślenia: maly_kwiatek

Skąd Kardynał Nycz wie, jakie granice przekracza, lub nie przekracza Radio Maryja, jeśli nie słucha tego radia w ogóle ? :|

Pt gru 31, 2010 1:36
Prawda przed duże "P"
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=po02.txt
I prawda przez małe "p".....niepatriotyczna, niekatolicka...
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezyden ... omosc.html

Gdzieś dzwonią.....tylko nie w tym kościele....ale czy to ważne??????

So sty 01, 2011 15:32

Cytuj:
Ile ToMu dałeś, że tak mocno troszczysz się o tych, których nazywasz "omamieni i zapatrzeni w RM i Rydzyka ludzie"?

Ciekawa postawa. Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumialem ale uwazasz, ze skoro ktos kogos wykorzystuje, to nie warto sie przejmowac losem tych wykorzystanych, nawet, gdy samemu sie jest osobą wykorzystaną? Tylko ci co dali maja prawo dochodzenia prawdy?
Bo tak rozumiem troskę ToMu, chodzi o to, zeby napiętnowac takie dzialania, aby jutro nie pasc ofiara tego samego naciągacza i żeby ci co dali, zobaczyli jak zostali wykorzystani.

N sty 02, 2011 14:33

"By odnowić oblicze Ziemi", to zawołanie JPII często emitowane na antenie RM powinno docierać do wielu z Was.
Powinno, ale czy dociera?
Wy wolicie dzielic włos na czworo. Roztrząsać sprawy drugo i trzeciorzędne. Radzę więc, zamiast tego, posłuchajcie naszego Wielkiego Papieża, Marko, Alus i Kamalo!

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=24260

Pn sty 03, 2011 16:51
Gita2 napisał(a):
"By odnowić oblicze Ziemi", to zawołanie JPII często emitowane na antenie RM powinno docierać do wielu z Was.
Powinno, ale czy dociera?
Wy wolicie dzielic włos na czworo. Roztrząsać sprawy drugo i trzeciorzędne. Radzę więc, zamiast tego, posłuchajcie naszego Wielkiego Papieża, Marko, Alus i Kamalo!

http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=24260

Gito - od kiedy to kłamstwo jest sprawą drugo/trzeciorzędną?????......czyli plotka o maybachu nie warta była całego zbędnego szumu, oskarżeń o zamierzony "atak na Kościół"???

Pn sty 03, 2011 17:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 168  Następna strona