Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 10:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa 
Autor Wiadomość

Post Re: Upadek reform społecznych, fatalny stan finansów Państwa
do poczytania:
http://www.polityka.pl/polska2020/15119 ... zimno.read

Cytuj:
Dziennikarze niedouczeni - sądy także???

nie tylko oni.

Śr sty 05, 2011 19:51
Spragniony napisał(a):

W połowie lat 90-tych podobne wizje roztaczał także niezalezny ekspert ekonomiczny Szewczak Janusz...one tyczyły roku 2010 :D

Śr sty 05, 2011 20:16

Alus napisał(a):

Podsunęłaś mi myśl. Dlaczego prezes PKP jest oceniany przez sejm - organ ustawodawczy ?
Od tego powinien być sąd w myśl zasady trójpodziału władzy. Przecież istnieją realnie sądy gospodarcze , gdzie można kogoś skarżyć o działanie na szkodę spółki.

Śr sty 05, 2011 21:26
ashkel86 napisał(a):
Alus napisał(a):

Podsunęłaś mi myśl. Dlaczego prezes PKP jest oceniany przez sejm - organ ustawodawczy ?
Od tego powinien być sąd w myśl zasady trójpodziału władzy. Przecież istnieją realnie sądy gospodarcze , gdzie można kogoś skarżyć o działanie na szkodę spółki.

Tu nie chodzi o dochodzenie sprawiedliwości tylko o teatr.
Przeciętny Kowalski za takie sytuacje dostał by wyrok żeby się przekręcił a u nas dany delikwent za porażkę dostaje kwiaty a drugi inne ciepłe, dobrze opłacane stanowisko.
Jeżeli co poniektórzy jeszcze nie pojęli że są widzami spektaklu to może czas się obudzić.

Śr sty 05, 2011 21:36

Teatr istnieje właśnie dlatego ,że zasady trójpodziału władzy się nie przestrzega. Czego ma się obawiać prezes PKP , jak jest oceniany przez swoich kolegów z PO ?
W normalnym kraju poseł zgłosiłby do sądu odpowiedni pozew. A resztą zajmowałby się niezależny sąd. Niestety mamy republikę bananową , więc mamy co mamy.

Chociaż nie oszukujmy się dopóki to będzie przedsiębiorstwo państwowe nic się nie zmieni.

Śr sty 05, 2011 21:51
[quote] Dlaczego prezes PKP jest oceniany przez sejm - organ ustawodawczy ?[/quote[
A od kiedy to minister infrastuktury jest prezesem PKP :D
http://www.mi.gov.pl/
Pociągi jak pamiętam, od lat niewiele się zmieniły....brud, smród.
W trakcie studióww Krakowie w okresie przed świętami Bozego narodzenia, Wielkanocy dość często "wsiadało" się przez okna, a podróżowała na stojąco upchnięci jak szprotki w puszkach.
A dopiero gdy zlikwidowano pociąg relacji Kielce-Szczecin i w 2008r latem musiałam w nocy w Koniecpolu poczekać ok 90 minut na pociąg relacji Kraków-Szczecin, to gdy zobaczyłam w jakim stanie był tamtejszy dworzec, doznałam totalnego szoku.....o toalecie mozna było tylko pomarzyć,a albo ściskacć nogi i kląć jak szewc.

Śr sty 05, 2011 22:17

Przepraszam za pomyłkę miałem ,rzeczywiście na myśli ministra. Ale to i tak nie zmienia postaci rzeczy ,że oceniali go jego koledzy partyjni w sejmie.

Śr sty 05, 2011 22:37

ashkel86 napisał(a):

Za działanie na szkodę spółki skarży się przed sądem, ale Sejm może oceniać ministra zanim jeszcze można mówić o działaniu na szkodę spółki. Tak samo Rada Nadzorcza czy Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy może negatywnie oceniać Prezesa czy Zarząd, nawet jeśli nie ma przesłanek do postawienia mu zarzutów przed sądem. Wystarczy, że Prezes słabo zarządza (co nie jest równoznaczne z działaniem na szkodę), a można go odwołać.
W przypadku spółek państwowych to obywatele są akcjonariuszami, którzy w wyborach (Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy) wybierają Sejm (Rada Nadzorcza), a z kolei Sejm wybiera rząd i ministrów (czyli zarząd i prezesów).

Tyle offtopa, a ramach powrotu do tematu proponuję wypowiedź prof. Balcerowicza na temat planowanych zmian w OFE:
Cytuj:
- Nie można Polaków traktować jak baranów - mówił w środę na spotkaniu z dziennikarzami prof. Balcerowicz. Przypomniał, że jeszcze pod koniec wakacji premier obiecywał, że żadnej rewolucji w systemie emerytalnym nie będzie. Także w budżecie na ten rok nie ma słowa o sięganiu do kieszeni przyszłych emerytów.
(...)
- Nie jestem w konflikcie z premierem, wręcz przeciwnie - bardzo go cenię - mówi Balcerowicz. - Nie docenia on jednak rozczarowania wyborców Platformy. Może i nie zagłosują na inną partię, bo nie mają na kogo. Po prostu nie pójdą głosować i z tym zagrożeniem premier powinien się liczyć, podejmując decyzje.

Myślę, że Tusk faktycznie mógł oszacować sobie (sondażowo), które cięcia ile głosów będą go kosztować. I widocznie doszedł do wniosku, że może uderzyć w elektorat PO, bo i tak nie mają na kogo głosować... Ale do wyborów nie ma już wiele czasu, a takich numerów łatwo się nie zapomina :evil:

Pt sty 07, 2011 10:31

sweetchild napisał(a):
Za działanie na szkodę spółki skarży się przed sądem, ale Sejm może oceniać ministra zanim jeszcze można mówić o działaniu na szkodę spółki. Tak samo Rada Nadzorcza czy Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy może negatywnie oceniać Prezesa czy Zarząd, nawet jeśli nie ma przesłanek do postawienia mu zarzutów przed sądem. Wystarczy, że Prezes słabo zarządza (co nie jest równoznaczne z działaniem na szkodę), a można go odwołać.
W przypadku spółek państwowych to obywatele są akcjonariuszami, którzy w wyborach (Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy) wybierają Sejm (Rada Nadzorcza), a z kolei Sejm wybiera rząd i ministrów (czyli zarząd i prezesów).

Tyle offtopa, a ramach powrotu do tematu proponuję wypowiedź prof. Balcerowicza na temat planowanych zmian w OFE:

Pomyśl przez chwilę ministrów ocenia sejm. A w nim rządzi większość czyli w naszym przypadku PO- PSL. Jutro żaden pociąg PKP może nie wyjechać w trasę , a ministra infrastruktury nie odwoła się bez poparcia sejmu.
W państwie musi istnieć jakaś równowaga. Pracę ministrów powinien oceniać niezależny organ. Sejm takim nie jest.

Podobną farsę masz w przypadku sejmowych komisji śledczych. Dlatego ,że polityk sądzi tam polityka. Dzieją się tam rzeczy skandaliczne. Z natury bowiem swojej taki twór jak komisje nie mogą być obiektywne w swojej ocenie.

Powiem więcej , co z tego ,że są wybory ? PO miało być partią liberalną , wprowadzić podatek 3x15 itp. Tymczasem prowadzi typowo socjalistyczną politykę gospodarczą.
Dowodzi to tego ,iż wybrany rząd czy samorząd , nie musi w żaden sposób dotrzymywać swoich obietnic. Konsekwencji żadnych nie poniesie. Pewnie można wybrać kogoś innego w nast. wyborach ,ale przez parę lat kadencji rząd może poczynić niewyobrażalne szkody.

Pt sty 07, 2011 11:05

ashkel86 napisał(a):
Pomyśl przez chwilę ministrów ocenia sejm. A w nim rządzi większość czyli w naszym przypadku PO- PSL. Jutro żaden pociąg PKP może nie wyjechać w trasę , a ministra infrastruktury nie odwoła się bez poparcia sejmu.
W państwie musi istnieć jakaś równowaga. Pracę ministrów powinien oceniać niezależny organ. Sejm takim nie jest.

Przeczytaj to co napisałem w poprzednim poście i pomyśl chwilę.

ashkel86 napisał(a):
Powiem więcej , co z tego ,że są wybory ? PO miało być partią liberalną , wprowadzić podatek 3x15 itp. Tymczasem prowadzi typowo socjalistyczną politykę gospodarczą.
Dowodzi to tego ,iż wybrany rząd czy samorząd , nie musi w żaden sposób dotrzymywać swoich obietnic. Konsekwencji żadnych nie poniesie. Pewnie można wybrać kogoś innego w nast. wyborach ,ale przez parę lat kadencji rząd może poczynić niewyobrażalne szkody.

Niestety, ta patologia (totalne niedotrzymywanie obietnic wyborczych) staje się regułą :evil:

Pt sty 07, 2011 11:31
A teraz o tym jak upiec dwie pieczenie (a może trzy) na jednym ogniu.
Cytuj:
Ustawa o racjonalizacji zatrudnienia w państwowych jednostkach budżetowych to pierwsza ustawa przygotowana przez rząd Donalda Tuska, której prezydent Bronisław Komorowski nie podpisał.

Przyjęta przez Sejm na początku grudnia ustawa zakłada zwolnienie w ramach oszczędności budżetowych 10 proc. pracowników administracji publicznej w latach 2011-2013. Przepisy miały wejść w życie 1 lutego 2011 roku.

Dziś był ostatni dzień na podjęcie decyzji przez prezydenta w sprawie ustawy.

1. Tusk daje znak iż szuka oszczędności wśród swoich więc stąd ten pomysł, więc wychodzi że traktuje w kryzysie wszystkich po równo a nie tylko przykręca śrubę społeczeństwu - pierwsza pieczeń.
2. Komorowski zrobił co zrobił i pokazuje że jest samodzielnym politykiem nie sterowanym z drugiego fotela - druga pieczeń.
3. Swojaki uratowane - trzecia pieczeń.

A więc wszyscy uratowani i zadowoleni a słupki rosną.
Jedynymi przegranymi w tym spektaklu - jak zwykle - jest społeczeństwo.
Ale co my tu będziemy się przejmowali społeczeństwem, przecież to margines narodu. ;)

Pt sty 07, 2011 16:03

Dodaje 4. Komorowski pokazał, że jest prawdziwym przyjacielem Narodu i zawsze wystąpi w obronie Biednych i Uciśnionych.

Dość mieliśmy dowodów na to, że Tusk nie chce żadnych reform - włącznie z jego własnymi słowami. Od początku więc ta ustawa była prawdopodobnie przygotowywana wyłącznie po to, by Komorowski mógł jej nie podpisać i skierować do TK. Jak wiemy, TK orzeka tak, by: a) finanse państwa nie ucierpiały, b ) moment był odpowiedni (w tym celu jedne ustawy przetrzymuje do świętego nigdy, a inne - jak lustracyjną - rozpatruje od razu). Scenariusz jest więc dość jasny: TK przetrzyma ustawę aż będzie coś konkretnego wiadomo w kwestii finansów państwa i wtedy, w zależności od tego, jak krytyczna będzie sytuacja, albo zezwoli (oczywiście, po poprawkach), albo nie zezwoli. Społeczną wściekłość z powodu zwolnień skanalizuje postawa Dobrego Prezydenta (który przecież walczył do końca), który następnie wyrazi zrozumienie dla posunięć rządu, który z kolei stwierdzi, że byłoby wszystko ok, gdyby Trybunał nie zażądał takich zmian, jakich zażąda. TK na tym nie ucierpi (bo i tak nie jest wybierany przez społeczeństwo), rząd na tym nie ucierpi, a prezydent zyska.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 07, 2011 16:56
Ja szybciej uwierzę w UFO niż samodzielność Komorowskiego.

Pt sty 07, 2011 19:07
osiris napisał(a):
Ja szybciej uwierzę w UFO niż samodzielność Komorowskiego.

To jeszcze nie wierzysz????...dziwne ;)

Pt sty 07, 2011 19:13

Zobaczymy co w roku 2011 przyniesie nam fatalny stan finansów Państwa.
Na razie w sklepach podwyżki cen, ale niestety to dopiero początek.

Wt sty 11, 2011 12:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona