Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 12:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość
Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Johnny99, czyli ty uwazasz, ze gdyby Polacy wbrew (znanym mi - ty moze znasz inne) konwencjom miedzynarodowym, zazadali od poczatku niezaleznej komisji miedzynarodowej, to by ona powstala ad hoc i wszystko byloby cacy?
Ja osobiscie (na szczescie nie jestem politykiem i nie musze o tym decydowac) uwazam, ze rownie prawdopodobne jest, ze by zadna komisja miedzynarodowa nie powstala, a czas zmarnowany na przepychanki nikomu nic by nie dal.

Cz sty 06, 2011 20:49

Ja wiem jedno - gorzej niż teraz na pewno by nie było, a rząd obroniłby swój honor.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sty 06, 2011 20:56
Johnny99 napisał(a):
Ja wiem jedno - gorzej niż teraz na pewno by nie było, a rząd obroniłby swój honor.

Pod warunkiem, ze Rosjanie zaakceptowaliby taka komisję na swoim terytorium.

Cz sty 06, 2011 21:20

Gdyby nie zaakceptowali, w świat poszłaby informacja, że Rosjanie nie akceptują komisji międzynarodowej dla wyjaśnienia okoliczności katastrofy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sty 06, 2011 21:36
Johnny99 napisał(a):
Gdyby nie zaakceptowali, w świat poszłaby informacja, że Rosjanie nie akceptują komisji międzynarodowej dla wyjaśnienia okoliczności katastrofy.

A historia dowodzi niezbicie, że oni tak respektują, zważają na opinię świata.....pokazali to skazując Chodorkowskiego na 13,5 roku więzienia.
Lepiej "po dobroci" uzyskac maksimim materiałów, a później wspomóc się międzynarodowymi ekspertami do ich oceny.

Cz sty 06, 2011 21:51
zbanowany na stałe

Moi mili, bez przesady.

Niech nasze słowa będą tak- tak, nie - nie.

Jeśli rząd bal się czegokolwiek, w tym oceny historii, to mógł złożyć dymisję.
Historia oceniłaby to po swojemu, jednak na pewno nie tak źle, jak w tej chwili wygląda, że oceni ...

Cz sty 06, 2011 22:15
Cytuj:
A historia dowodzi niezbicie, że oni tak respektują, zważają na opinię świata.....pokazali to skazując Chodorkowskiego na 13,5 roku więzienia.

Kompletnie nie adekwatny przykład.
To jest ich obywatel i mogą z nim robić dosłownie to co się rzewnie podoba nie bacząc na opinię świata.
Tutaj mamy zgoła odmienną sytuacje i liczyliby się z opinią światową gdyby rząd polski o cokolwiek wystąpił.
Rzecz w tym że o nic nie wystąpił.
Macie tawariszcze i róbta z tym co chceta.
Tusk udowodnił tym gestem, że ofiary tragedii nic dla niego nie znaczą. co jakby jest wiadome (tzw. tajemnica Poliszynela) a tylko potwierdził to w czynach.
To co wyprawiali i wyprawiają Rosjanie z tym śledztwem woła o pomstę do nieba a Tusk spokojnie oświadczał że wszystko jest OK.
Dopiero teraz coś mu się płyta zacięła.

Cz sty 06, 2011 22:30

Alus napisał(a):
A historia dowodzi niezbicie, że oni tak respektują, zważają na opinię świata.....

Może i słabo respektują, ale w każdym razie na pewno choć odrobinę bardziej, niż opinię samego Tuska. A nawet Tuska wespół z Komorowskim.

osiris napisał(a):
Dopiero teraz coś mu się płyta zacięła.

Jeszcze się okaże, czy ta wolta będzie miała jakiekolwiek znaczenie - poza wizerunkowym.

osiris napisał(a):
Tusk udowodnił tym gestem, że ofiary tragedii nic dla niego nie znaczą

Dla Tuska znaczenie ma wyłącznie utrzymanie się u władzy, co sam potwierdzał wielokrotnie i ze swadą, a nawet próbował być przy tym dowcipny. Próbował nawet przekonywać ludzi, że dla nich również tylko to ma znaczenie, bo przecież Kaczyński nie może powrócić - cokolwiek by Tusk i co. nie zrobili z państwem. Takiej błazenady jeszcze nowożytna Polska nie widziała.

Cz sty 06, 2011 23:01

Film
jest dostępny w Gazecie Polskiej wydanie z 5 stycznia,pewnie wyciekł już do sieci.
Ciekawostka:
Klich u Pospieszalskiego mówi o nagraniach z wieży, a dziś Rosjanie twierdza ,,nie ma nagrań"
Kto kłamie?

Cz sty 06, 2011 23:39

Obie strony kłamią. Tyle, że mnie kłamstwa Rosjan mało obchodzą. Co innego kłamstwa władz mojego kraju.

Cz sty 06, 2011 23:47
zbanowany na stałe

Polska przez kilkadziesiąt lat oficjalnie nie interesowała się i nie prowadziła śledztwa w sprawie śmierci Premiera generała Władysława Sikorskiego w katastrofie lotniczej pod Gibraltarem w lipcu 1943.

Były zapewne na to jakieś uzasadnienia.
Vox populi chce, aby było tak, że przyczyną tego zaniechania, była szalejąca w naszym kraju "Komuna". Według Wikipedii, pierwsze polskie śledztwo w tej sprawie rozpoczęto dopiero z inicjatywy Prezydenta Kaczyńskiego w roku 2008.

Mam pytanie.
Co jest przyczyną dla, której Polska zaniechała na wiele miesięcy polskiego śledztwa w sprawie śmierci Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, w katastrofie lotniczej, w lesie pod Smoleńskiem, w kwietniu 2010?

Kto i w jakim trybie będzie odpowiadał na to pytanie?
Czy znowu tylko Vox Populi przez kilkadziesiąt lat?

Cz sty 06, 2011 23:59
maly_kwiatku, z tego co ja wiem to polskie sledztwo trwa caly czas.

Johnny99 jest swiecie przekonany, ze na nasze zyczenie komisja miedzynarodowa na pewno by powstala.
No wiec ja smiem w to watpic. Z tego co wiem sa jakies konwencje miedzynarodowe o tym kto i gdzie sledztwo w takich sprawach prowadzi. W sytuacji krajow (byc moze tylko pozornie) normalnych, wszyscy trzymaja sie umow miedzynarodowych chocby po to, zeby precedensow nie robic.

Czy ktos w koncu wie jakie efekt miala prosba Polakow do USA w sprawie pomocy przy wyjasnianiu katastrofy? Bo dla mnie to papierek lakmusowy w sprawie owej "miedzynarodowej komisji". Tak samo szybko by sie zebrala.

Pt sty 07, 2011 8:30
Cytuj:
Może i słabo respektują, ale w każdym razie na pewno choć odrobinę bardziej, niż opinię samego Tuska. A nawet Tuska wespół z Komorowskim.

Tylko pobożne życzenie.

Cytuj:
Czy ktos w koncu wie jakie efekt miala prosba Polakow do USA w wsprawie pomocy przy wyjasnianiu katastrofy? Bo dla mnie to papierek lakmusowy w sprawie owej "miedzynarodowej komisji". Tak samo szybko by sie zebrala.

Polska zwracała się do USA o wyjasnienie pewnych detali we śledztwie i z wypowiedzi wynika, że uzyskała w tych kwestiach ekspertyzy.
Nie zwracano się o pomoc w całosci prowadzonego śledztwa.
Zapowiedziano, że gdy Rosjanie nie uwzględnią polskich uwag wniesionych do projektu raportu MAK, Polska zwróci się o pomoc międzynarodowej komisji.

Pt sty 07, 2011 8:42

Kamala napisał(a):
Jest oczywiste, ze co by Tusk nie zrobil - zrobilby zle (wg wielu uzytkownikow).

Zgadza się, jest to tzw. oczywista oczywistość. Tak samo oczywiste jest, wg. których użytkowników "co by Tusk nie zrobił - zrobiłby zle". Sprawa jest dużo bardziej polityczna niż merytoryczna.

Johnny99 napisał(a):
Dla Tuska znaczenie ma wyłącznie utrzymanie się u władzy, co sam potwierdzał wielokrotnie i ze swadą, a nawet próbował być przy tym dowcipny.

Tak jak dla jego przeciwników znaczenie ma wyłącznie odsunięcie Tuska od władzy i dopchanie się samemu do koryta.

Pt sty 07, 2011 10:12
Cytuj:
"co by Tusk nie zrobił - zrobiłby zle".

i vice versa

"co by zrobił Kaczyński - zrobiłby źle a nawet co by nie pomyślał to też by szkodził" ;)

To jest taka symetria.

Pt sty 07, 2011 11:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 101  Następna strona