Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Johnny99, czyli ty uwazasz, ze gdyby Polacy wbrew (znanym mi - ty moze znasz inne) konwencjom miedzynarodowym, zazadali od poczatku niezaleznej komisji miedzynarodowej, to by ona powstala ad hoc i wszystko byloby cacy? Ja osobiscie (na szczescie nie jestem politykiem i nie musze o tym decydowac) uwazam, ze rownie prawdopodobne jest, ze by zadna komisja miedzynarodowa nie powstala, a czas zmarnowany na przepychanki nikomu nic by nie dal.
|
Cz sty 06, 2011 20:49 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Ja wiem jedno - gorzej niż teraz na pewno by nie było, a rząd obroniłby swój honor.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sty 06, 2011 20:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ja wiem jedno - gorzej niż teraz na pewno by nie było, a rząd obroniłby swój honor. Pod warunkiem, ze Rosjanie zaakceptowaliby taka komisję na swoim terytorium.
|
Cz sty 06, 2011 21:20 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Gdyby nie zaakceptowali, w świat poszłaby informacja, że Rosjanie nie akceptują komisji międzynarodowej dla wyjaśnienia okoliczności katastrofy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz sty 06, 2011 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Gdyby nie zaakceptowali, w świat poszłaby informacja, że Rosjanie nie akceptują komisji międzynarodowej dla wyjaśnienia okoliczności katastrofy. A historia dowodzi niezbicie, że oni tak respektują, zważają na opinię świata.....pokazali to skazując Chodorkowskiego na 13,5 roku więzienia. Lepiej "po dobroci" uzyskac maksimim materiałów, a później wspomóc się międzynarodowymi ekspertami do ich oceny.
|
Cz sty 06, 2011 21:51 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Moi mili, bez przesady.
Niech nasze słowa będą tak- tak, nie - nie.
Jeśli rząd bal się czegokolwiek, w tym oceny historii, to mógł złożyć dymisję. Historia oceniłaby to po swojemu, jednak na pewno nie tak źle, jak w tej chwili wygląda, że oceni ...
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz sty 06, 2011 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A historia dowodzi niezbicie, że oni tak respektują, zważają na opinię świata.....pokazali to skazując Chodorkowskiego na 13,5 roku więzienia. Kompletnie nie adekwatny przykład. To jest ich obywatel i mogą z nim robić dosłownie to co się rzewnie podoba nie bacząc na opinię świata. Tutaj mamy zgoła odmienną sytuacje i liczyliby się z opinią światową gdyby rząd polski o cokolwiek wystąpił. Rzecz w tym że o nic nie wystąpił. Macie tawariszcze i róbta z tym co chceta. Tusk udowodnił tym gestem, że ofiary tragedii nic dla niego nie znaczą. co jakby jest wiadome (tzw. tajemnica Poliszynela) a tylko potwierdził to w czynach. To co wyprawiali i wyprawiają Rosjanie z tym śledztwem woła o pomstę do nieba a Tusk spokojnie oświadczał że wszystko jest OK. Dopiero teraz coś mu się płyta zacięła.
|
Cz sty 06, 2011 22:30 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): A historia dowodzi niezbicie, że oni tak respektują, zważają na opinię świata..... Może i słabo respektują, ale w każdym razie na pewno choć odrobinę bardziej, niż opinię samego Tuska. A nawet Tuska wespół z Komorowskim. osiris napisał(a): Dopiero teraz coś mu się płyta zacięła. Jeszcze się okaże, czy ta wolta będzie miała jakiekolwiek znaczenie - poza wizerunkowym. osiris napisał(a): Tusk udowodnił tym gestem, że ofiary tragedii nic dla niego nie znaczą Dla Tuska znaczenie ma wyłącznie utrzymanie się u władzy, co sam potwierdzał wielokrotnie i ze swadą, a nawet próbował być przy tym dowcipny. Próbował nawet przekonywać ludzi, że dla nich również tylko to ma znaczenie, bo przecież Kaczyński nie może powrócić - cokolwiek by Tusk i co. nie zrobili z państwem. Takiej błazenady jeszcze nowożytna Polska nie widziała.
|
Cz sty 06, 2011 23:01 |
|
 |
Awa
|
Film jest dostępny w Gazecie Polskiej wydanie z 5 stycznia,pewnie wyciekł już do sieci. Ciekawostka: Klich u Pospieszalskiego mówi o nagraniach z wieży, a dziś Rosjanie twierdza ,,nie ma nagrań" Kto kłamie?
|
Cz sty 06, 2011 23:39 |
|
 |
Johnny99
|
Obie strony kłamią. Tyle, że mnie kłamstwa Rosjan mało obchodzą. Co innego kłamstwa władz mojego kraju.
|
Cz sty 06, 2011 23:47 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Polska przez kilkadziesiąt lat oficjalnie nie interesowała się i nie prowadziła śledztwa w sprawie śmierci Premiera generała Władysława Sikorskiego w katastrofie lotniczej pod Gibraltarem w lipcu 1943.
Były zapewne na to jakieś uzasadnienia. Vox populi chce, aby było tak, że przyczyną tego zaniechania, była szalejąca w naszym kraju "Komuna". Według Wikipedii, pierwsze polskie śledztwo w tej sprawie rozpoczęto dopiero z inicjatywy Prezydenta Kaczyńskiego w roku 2008.
Mam pytanie. Co jest przyczyną dla, której Polska zaniechała na wiele miesięcy polskiego śledztwa w sprawie śmierci Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, w katastrofie lotniczej, w lesie pod Smoleńskiem, w kwietniu 2010?
Kto i w jakim trybie będzie odpowiadał na to pytanie? Czy znowu tylko Vox Populi przez kilkadziesiąt lat?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Cz sty 06, 2011 23:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatku, z tego co ja wiem to polskie sledztwo trwa caly czas.
Johnny99 jest swiecie przekonany, ze na nasze zyczenie komisja miedzynarodowa na pewno by powstala. No wiec ja smiem w to watpic. Z tego co wiem sa jakies konwencje miedzynarodowe o tym kto i gdzie sledztwo w takich sprawach prowadzi. W sytuacji krajow (byc moze tylko pozornie) normalnych, wszyscy trzymaja sie umow miedzynarodowych chocby po to, zeby precedensow nie robic.
Czy ktos w koncu wie jakie efekt miala prosba Polakow do USA w sprawie pomocy przy wyjasnianiu katastrofy? Bo dla mnie to papierek lakmusowy w sprawie owej "miedzynarodowej komisji". Tak samo szybko by sie zebrala.
|
Pt sty 07, 2011 8:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Może i słabo respektują, ale w każdym razie na pewno choć odrobinę bardziej, niż opinię samego Tuska. A nawet Tuska wespół z Komorowskim. Tylko pobożne życzenie. Cytuj: Czy ktos w koncu wie jakie efekt miala prosba Polakow do USA w wsprawie pomocy przy wyjasnianiu katastrofy? Bo dla mnie to papierek lakmusowy w sprawie owej "miedzynarodowej komisji". Tak samo szybko by sie zebrala. Polska zwracała się do USA o wyjasnienie pewnych detali we śledztwie i z wypowiedzi wynika, że uzyskała w tych kwestiach ekspertyzy. Nie zwracano się o pomoc w całosci prowadzonego śledztwa. Zapowiedziano, że gdy Rosjanie nie uwzględnią polskich uwag wniesionych do projektu raportu MAK, Polska zwróci się o pomoc międzynarodowej komisji.
|
Pt sty 07, 2011 8:42 |
|
 |
SweetChild
|
Kamala napisał(a): Jest oczywiste, ze co by Tusk nie zrobil - zrobilby zle (wg wielu uzytkownikow). Zgadza się, jest to tzw. oczywista oczywistość. Tak samo oczywiste jest, wg. których użytkowników "co by Tusk nie zrobił - zrobiłby zle". Sprawa jest dużo bardziej polityczna niż merytoryczna. Johnny99 napisał(a): Dla Tuska znaczenie ma wyłącznie utrzymanie się u władzy, co sam potwierdzał wielokrotnie i ze swadą, a nawet próbował być przy tym dowcipny. Tak jak dla jego przeciwników znaczenie ma wyłącznie odsunięcie Tuska od władzy i dopchanie się samemu do koryta.
|
Pt sty 07, 2011 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "co by Tusk nie zrobił - zrobiłby zle". i vice versa "co by zrobił Kaczyński - zrobiłby źle a nawet co by nie pomyślał to też by szkodził"  To jest taka symetria.
|
Pt sty 07, 2011 11:29 |
|
|
|