Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
kpawel125 napisał(a):
Poza tym dlaczego uważasz że Bóg nie jest Wszechwiedzący?

1. Nigdzie w Piśmie nie ma takiego określenia.
2. Przyjmując takie wyobrażenie Boga pojawia się problem z przeznaczeniem i wolną wolą a także pytanie o to czy stworzenie człowieka rzeczywiście było doskonałe (bo skoro Bóg wiedział że zgrzeszą i było to nieuniknione to stworzenie doskonałe nie było)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N sty 02, 2011 13:05
Cytuj:

Okreslenia "wszechwiedzący" nie ma, ale jest wyrazone wiedza Boga o wszystkim - Psalm (139,1-4; 139,6-12; 147,4-5), (Iz 55,8-9),(Mt 6,8), (J16,30).

Cytuj:
2. Przyjmując takie wyobrażenie Boga pojawia się problem z przeznaczeniem i wolną wolą a także pytanie o to czy stworzenie człowieka rzeczywiście było doskonałe (bo skoro Bóg wiedział że zgrzeszą i było to nieuniknione to stworzenie doskonałe nie było)

Było do czasu skonsumowania jabłka.

N sty 02, 2011 13:31

Alus napisał(a):
Cytuj:

Okreslenia "wszechwiedzący" nie ma, ale jest wyrazone wiedza Boga o wszystkim
- Psalm (139,1-4; 139,6-12;
Wiedza o czynach myślach człowieka.
Alus napisał(a):
147,4-5),
Bóg jest silny i mądry.
Alus napisał(a):
(Iz 55,8-9)
Myśli Boga górują nad myślami ludzkimi
(można to interpretować tak, że są wznioślejsze, zmierzają ku wyższym celom).
Alus napisał(a):
(Mt 6,8),
Bóg zna potrzeby ludzi.
Alus napisał(a):
(J16,30).
Jezus nie potrzebuje pytać się o cokolwiek ludzi, bo ma ich wiedzę.

Te fragmenty nie mówią nic o wszechwiedzy Boga, a co najwyżej o Jego telepatycznych zdolnościach,
którym do absolutnej wszechwiedzy wiele brakuje.
Alus napisał(a):
Cytuj:
2. Przyjmując takie wyobrażenie Boga pojawia się problem z przeznaczeniem i wolną wolą
a także pytanie o to czy stworzenie człowieka rzeczywiście było doskonałe
(bo skoro Bóg wiedział że zgrzeszą i było to nieuniknione to stworzenie doskonałe nie było)

Było do czasu skonsumowania jabłka.
To tak jakby ktoś powiedział, że bomba jest bezpieczna... do czasu jej detonacji.
A poza tym nie mamy pewności, że owocem z drzewa poznania dobra i zła było jabłko
(no a katoliccy teologowie z uporem maniaka powtarzają, że żadnego rzeczywistego owocu nie było).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N sty 02, 2011 13:54

Oczywiście, że Bóg jest wszechwiedzący. Gdyby chodziło tu tylko o zdolności telepatyczne, jak sugeruje Elbrus, to Bóg nie znałby jeszcze dni ludzkich, zanim jakikolwiek by nastał (Ps 139,16). Co więcej, wszystko dzieje się nie bez wiedzy lub nawet woli Boga (tekst dopuszcza obie interpretacje; por. Stander, H.F. The sparrow’s fall (Mt 10:29). HTS Teologiese Studies / Theological Studies, T. 61, nr 4, s. 1071-1083). Wiemy też, że Duch bada nie tylko czyni i myśli ludzkie, ale wszystko, także głębie Boga (1 Kor 2,10).

N sty 02, 2011 16:56

"I ja będę dla was ojcem , a wy będziecie dla mnie synami i córkami - mówi Jehowa Wszechmocny ." 2 List Do Koryntian 6.18 Biblia Nowego Świata . Pantokrator . Greckie "krateo" to : brac w posiadanie , ując , uchwycic , osiągnąc podtrzymywac , trzymac , powstrzymywac , zatrzymywac , panowac . Wszech oczywiście .

N sty 02, 2011 17:16
Cytuj:
Te fragmenty nie mówią nic o wszechwiedzy Boga, a co najwyżej o Jego telepatycznych zdolnościach,
którym do absolutnej wszechwiedzy wiele brakuje.

Bóg telepata...pierwszy raz w życiu słyszę :D
Ciekawe jakim sposobem Ten telepata poznał - Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię (Jr 1,40)
Cytuj:
To tak jakby ktoś powiedział, że bomba jest bezpieczna... do czasu jej detonacji.
A poza tym nie mamy pewności, że owocem z drzewa poznania dobra i zła było jabłko
(no a katoliccy teologowie z uporem maniaka powtarzają, że żadnego rzeczywistego owocu nie było).

Może gruszka ;)
Doskonały....ale zawsze tylko na wzór i podobieństwo Boga.

N sty 02, 2011 19:23

arcana85 napisał(a):
kpawel125 napisał(a):

ad. 1
A czy musi być w Piśmie takie określenie?
ad.2
Problem wolnej woli jest problemem jej zrozumienia i ograniczeń płynących z wymiaru czasu. Doskonałość odnosi się zawsze do pewnej idei, zatem na czy miała by taka idea stworzenia polegać? Wiemy że stworzenie nie może być Bogiem zatem doskonałość stworzenia nie jest doskonałością równą stwórcy.

N sty 02, 2011 19:41
Zobacz profil WWW

marcin_jarzębski napisał(a):
arcana85 napisał(a):
kpawel125 napisał(a):

ad. 1
A czy musi być w Piśmie takie określenie?
ad.2
Problem wolnej woli jest problemem jej zrozumienia i ograniczeń płynących z wymiaru czasu. Doskonałość odnosi się zawsze do pewnej idei, zatem na czy miała by taka idea stworzenia polegać? Wiemy że stworzenie nie może być Bogiem zatem doskonałość stworzenia nie jest doskonałością równą stwórcy.

Doprawdy?
Czyli Bóg nie może sie wcielić czyli stać stworzeniem?
Skoro stworzenie nie może być Bogiem to Jezus nie był Bogiem.
Zgadzasz się z takim wnioskiem?

Co do określenia Wszechmocny jest, więc 'Wszechwiedzący' to wtórny wniosek z teologicznych rozważań o zakresie wiedzy Boga.

doskonały znaczy nieposiadający żadnego braku
doskonałe stworzenie może zblądzic i stać się niedokonałe Zgoda
ale jeśli o tym że zbładzi Bóg wiedział wcześniej to:
- po jaką cholerę stwarzał?
- czyni to go odpowiedzianym za następstwa grzechu, wiedząc co się wydarzy mógł nie stwarzać tego jednego anioła który miał się zbuntować i podjudzić Ewę
- pytanie o motywy Boga i jego cechy. Jest miłością? Wolne żarty, wiedział że zgrzeszymy i bedziemy sie nawzajem mordować.

To przesłanki ku temu że wynikły z teologicznych rozważan pogląd o absolutnej wszechwiedzy Boga jest błędny.

PS: To samo dotyczy absolutnie pojmowanej wszechmocy - to akurat łatwiejsze bo samo Pismo mówi że "Bóg nie może kłamać" a więc są rzeczy których zrobić nie może ergo nie jest Wszechmogący.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pt sty 07, 2011 14:47

Cytuj:

A to Bóg nie brał pod uwagę tego, że stworzenie może stać się niedoskonałe, zacząć grzeszyć i mordować? W prawie karnym jest instytucja zamiaru ewentualnego - jeśli sprawca wprawdzie nie chce, by wystąpił skutek stanowiący znamiona przestępstwa, ale przewiduje, że może on wystąpić i godzi się na to. Czy Bóg stworzył świat z zamiarem ewentualnym by wystąpił w nim grzech i morderstwa?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 07, 2011 15:09

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

A to Bóg nie brał pod uwagę tego, że stworzenie może stać się niedoskonałe, zacząć grzeszyć i mordować? W prawie karnym jest instytucja zamiaru ewentualnego - jeśli sprawca wprawdzie nie chce, by wystąpił skutek stanowiący znamiona przestępstwa, ale przewiduje, że może on wystąpić i godzi się na to. Czy Bóg stworzył świat z zamiarem ewentualnym by wystąpił w nim grzech i morderstwa?

Widać nie brał.
Tak ja nie biorę pod uwagę że masz dwie ręce więc pewnie kiedyś kogoś nimi udusisz.
Posiadanie świadomości i jakiejkolwiek mocy sprawczej już implikuje to że 'można' postąpic źle czyli ma sie potrzebny, fizyczny potencjał do tego.
Jednak samo posiadanie tego potencjału nie znaczy że wykorzystamy go do czynienia zła.
Bóg tak samo nie wiedział że ludzie zgrzeszą jak Adam nie wiedział czym jest zło.
Bóg wiedział że świadomość i moc sprawczą można wykorzystać źle - ale teoretycznie.
Podobnie Adam wiedział że nieposłuszeństwo było by złem - więc teoretycznie wiedział co to jest zło zanim ono realnie zaistniało.

Bóg nie brał jednak pod uwagę że ludzie/anioły zgrzeszą. Mógł się spodziewać że świadome stworzenia obdarzone miłością będę czynić dobro. Dopiero gdy jeden z aniołów wychodował w swym sercu samolubne pragnienia które popchnęły go do czynu zło z teorii stało sie faktem.
A wcale tak nie musiało być - przeciez miliony innych aniołów dobrze korzystało ze swej wolnej woli i siły sprawczej i tak jest do dzisiaj.

Sprawę ta może rzeczywiście trudno pojąć ale nie pomaga w tym przypisywanie Bogu przymiotnika Wszechwiedzący.

Pt sty 07, 2011 19:30

Księga Wyjścia 9.20 "(Każdy) bojący się - Dawar -Słowa JHWH ...." 21 "A ten kto nie przyłożył serca swego do -Dawar -Słowa JHWH ... " . Dawar to "słowo sprawa rzecz" . Czym nie jest w takim razie Dawar skoro jest napisane " ...Bogiem było słowo ." Ewangelia Jana 1.1 ? Pamiętajmy o cytatach .

Pt sty 07, 2011 19:40

@arcana85 - przypominam, że w Prawdach Wiary obowiązuje wyłącznie katolicki punkt widzenia

So sty 08, 2011 9:16
zbanowany na stałe

Kamyk,
nie da się dyskutować w temacie "Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???" nie dopuszczając do prezentacji poglądów indywidualnych, które mogą się mniej, lub bardziej różnic od tzw. stanowiska Kościoła.

W ogóle w tematach o wierze, powinien aktywnie uczestniczyć moderator występujący z pozycji znawcy stanowiska Kościoła, aby można było się do tego stanowiska odnosić. Brak takiej osoby sprawia, że w temacie zmierza się nieraz na manowce, nawet pod pozorem zgodności z wiarą Kościoła.

Podam przykład.

Alus napisał(a):
Doskonały....ale zawsze tylko na wzór i podobieństwo Boga.

Ja nie siedzę w tym temacie, bo cóż ja, mały kwiatek, mógłbym dodać do teologii katolickiej w temacie przez wieki przepracowanym. Jednak dziś z racji soboty wszedłem rzucić okiem.

I to cytowane zdanie mnie uderzyło jak powiewem ognia piekielnego.

To ja całe życie cieszę się i raduję że jestem stworzeniem niezwykłym, bo podobnym do Boga, a Alus uważa, że to jest nic, że to za mało. Tak właśnie tłumaczył Szatan człowiekowi kusząc go w Raju. Nie jesteś Bogiem, choć mógłbyś być... Wystarczy spożyć owoc...

A skoro jestem w temacie, powiem jak ja odczuwam Trójcę Świętą.
Mam nadzieję, że nikt mnie nie wyrzuci za to, chociaż jestem nieco pod wpływem różnych poglądów o Bogu, zwłaszcza tych, ukształtowanych dawno temu na Dalekim Wschodzie.

Otóż Ojciec jest Źródłem wszystkiego. Jest Panem Stworzenia. Panem i Ojcem, bo Jego stworzycielska praca nie jest pracą bezduszną czy bezmyślną lub bez serca. Ojciec kształtuje stworzenie na swój wzór i podobieństwo...

Skąd właśnie taki kierunek stwarzania?
W stylu ojcowskim, a nie rzemieślniczym?
Bóg Ojciec ma Boga - Syna.
Syna odwiecznego. Tego, który jest Bogiem z Boga.
Nieustanna relacja Boga do Syna i Syna do Boga jest relacją Miłości.
Roznosicielem Boskiej Miłości w przestrzeni jest Duch Święty.
W przestrzeni transcendentnej i rzeczywistej przestrzeni stworzenia materialnego.
Duch Święty jest wszędzie. Cała przestrzeń stworzenia jest wypełniona Duchem Świętym i Jego Światłem. Duch Święty nieustannie tańczy pomiędzy Ojcem i Synem splatając się z nimi w jedną całość i stając się dzięki Nim Osobą.

Miłość jest Boską wibracją szczepioną w każde stworzenie.
Nie sposób wyobrazić sobie życia bez Boskiej Miłości. Gdybyśmy próbowali uruchomić wyobraźnię w tym kierunku, pojawiłyby się nam Istoty Ciemne, szare i smutne, schowane w cieniu.

Kiedyś starałem się je poznać.
Aby nie rozwadniać tematu, powiem tylko, że zauważyłem, iż te Istoty też potrzebują Boskiej Miłości i też mają Ją w sobie. Tyle, że znacznie mniej od istot istniejących w Świetle.
Naprawdę, nic nie istnieje i nie istniałoby ani przez ułamek sekundy, gdyby nie tchnienie Boskiej Miłości w to stworzenie.

Boska miłość szczególnie potrzebna jest do życia, jednak wypełnia ona każde stworzenie, także pustkę kosmiczną i przyrodę nieożywioną.

Pozdrawiam :)

So sty 08, 2011 14:17

Kamyk napisał(a):
@arcana85 - przypominam, że w Prawdach Wiary obowiązuje wyłącznie katolicki punkt widzenia

Sprawa rozbija się o rozumienie słowa Wszechwiedzący.
Prawdę mówiąc nie wiem jak rozumie je katolicka teologia i jak je absolutyzuje.
Jeśli wiesz podziel się tą wiedzą.

A w temacie -wszechwiedzy- tylko jeszcze tylko jedno porównanie mi się nasunęło:

Tak jak Tobie przez myśl nie przejdzie by wykorzystać swe ręce do pozbawienia kogoś życia tak Bóg miał prawo spodziewać się że Adamowi i Ewie (a wcześniej Szatanowi) nie przejdzie przez myśl buntowanie się przeciwko dwcy życia i wszelkiego dobra.

Pozdrawiam

N sty 09, 2011 16:52

Tak, jak piszesz, Arcana, w Prawdach wiary obowiązuje katolicki punkt widzenia. Amen.

Wracając do tematu wątku: jeśli chcemy poznać Trójcę św. rozumowo, rozkładając na części pierwsze, nigdy i nic z tego nie wyjdzie. Mamy wierzyć w istnienie Trójcy św. I tyle.

..."Prędzej piasek z plaży zmieścisz w wiaderku, niż poznasz tajemnice Trójcy św...." Nie jestem pewna dokładności cytatu, ale sens jest zachowany.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

N sty 09, 2011 17:17
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 114  Następna strona