Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 30, 2025 16:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 co to jest? [brak szczęścia po spowiedzi] 
Autor Wiadomość

Post co to jest? [brak szczęścia po spowiedzi]
Czy to cos normalnego ze nie jestem szczesliwa po spowiedzi? bo chyba nie.

Śr gru 29, 2010 19:21

"Normalne" czy "nienormalne" - to chyba nie to.

Faktycznie, większości z nas chyba na sercu się lżej robi po spowiedzi... Ale nie można mówić o prawidłowości i tym, że każdy musi to czuć zawsze.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr gru 29, 2010 19:39
Zobacz profil WWW

Post Re: co to jest?
nie widze w tym nic nienormalnego :) to dobrze ze tak sie czujesz :) choc faktycznie nie kazdy musi to odczuwac jesli chodzi do spowiedzi bo musi lub raz do roku aby odbebnic

Śr gru 29, 2010 20:44
Zobacz profil WWW

Czasem, gdy trzyma się w sobie jakiś grzech i wreszcie uda się go wyznać to czuć taką "lekkość" na sercu, ale nie należy kierować się tym patrząc na prawidłowość spowiedzi. Pewnie niektórzy ludzie są bardziej emocjonalni i wszystko muszą czuć a inni nie, ale nie oznacza to, że są gorsi. Tak jak żal za grzechy uczuciem być nie musi by spowiedź była dobra.

N sty 09, 2011 12:09

ja111 napisał(a):
Czy to cos normalnego ze nie jestem szczesliwa po spowiedzi? bo chyba nie.

................................
Wyznanie swoich grzechow moze tylko i wylacznie nastapic przed Bogiem inni posrednicy tacy jak ksieza nie sa brani pod uwage ...... problemem moze byc to ze w gruncie rzeczy mowisz obcemu czlowiekowi jakim jest ksiadz o swoich sprawach nawet intymnych i nigdy nie jestes pewna czy ksiadz tego nie uzyje kiedys przeciwko tobie lub nie rozpowie tego dalej ...taka sytuacja moze powodowac brak twojego szczecia ....
dlatego Jezus powiedzial tylko ja jestem posrednikiem miedzy czlowiekiem a moim Ojcem kto tego nie rozumie nie bedzie nigdy szczesliwym czlowiekiem po spowiedzi rowniez ....

N sty 09, 2011 12:39
Cytuj:
Wyznanie swoich grzechow moze tylko i wylacznie nastapic przed Bogiem inni posrednicy tacy jak ksieza nie sa brani pod uwage ...... problemem moze byc to ze w gruncie rzeczy mowisz obcemu czlowiekowi jakim jest ksiadz o swoich sprawach nawet intymnych i nigdy nie jestes pewna czy ksiadz tego nie uzyje kiedys przeciwko tobie lub nie rozpowie tego dalej ...taka sytuacja moze powodowac brak twojego szczecia ....
dlatego Jezus powiedzial tylko ja jestem posrednikiem miedzy czlowiekiem a moim Ojcem kto tego nie rozumie nie bedzie nigdy szczesliwym czlowiekiem po spowiedzi rowniez ....
[/color]

"Zapomniałeś"?..... komu odpuściecie grzechy są im odpuszczone, a komu zatrzymacie są im zatrzymane (J 20,22-23).
I oczywiście kapłan świadomy grzechu ciężkiego, zacznie wykorzystywać spowiedź i rozpowiadać innym.......jakiś niespełna rozumu - ale takich nie przyjmują do seminariów, a w momencie dostrzeżenia oznak choroby odsuwanisą od posługi kapłańskiej.

N sty 09, 2011 13:05

mysle , że to "normalne" w Twoim przypadku
wnioskuje , to po tym, ze uzyłaś słowa -spowiedź-
To nie żadna spowiedź a Sakrament Pokuty/uzdrowienia i Pojednania grzesznika z Miłosiernym Bogiem .
Proponuje przesledzić Sakrament P i P na bazie przypowieści o Ojcu Miłosiernym i synu marnotrawnym , który jest każdy z nas , ode mnie począwszy skończywszy na B16 .

N sty 09, 2011 13:26

Nie wiem czy to trzeba rozpatrywać w takich kategoriach: normalne - nienormalne...
Nie wszyscy przygotowują się porządnie do Sakramentu Pokuty i Pojednania, a i spowiednik też nie zawsze jest uważny i cierpliwy. Różnie bywa...

N sty 09, 2011 13:55

marzenamarzena napisał(a):
Nie wiem czy to trzeba rozpatrywać w takich kategoriach: normalne - nienormalne...
Nie wszyscy przygotowują się porządnie do Sakramentu Pokuty i Pojednania, a i spowiednik też nie zawsze jest uważny i cierpliwy. Różnie bywa...

...............................................
Spowiednikiem kazdego z nas jest sam Pan Bog a jego posrednikiem Jezus Chrystus kto uwaza inaczej i szuka szczescia na wlasna reke zycze powodzenia :)

Pn sty 10, 2011 10:31

Spowiednikiem kazdego z nas jest sam Pan Bog a jego posrednikiem Jezus Chrystus kto uwaza inaczej i szuka szczescia na wlasna reke zycze powodzenia :) [/quote]

... wiesz co, może jestem w błędzie, ale według mnie przystępując do Sakramentu Pokuty i Pojednania, spotykam się w konfesjonale i rozmawiam z Panem Bogiem, a pośrednikiem jest kapłan...
O co Ci chodzi z "szukaniem szczęścia na własną rękę", bo nie rozumiem...

Pn sty 10, 2011 21:04

Post Re: co to jest? [brak szczęścia po spowiedzi]
A dlaczego mamy się spowiadać kapłanowi? Niektórzy próbują się bronić twierdząc, że kapłan też jest grzesznikiem. Tylko kto z nas nie jest?

Kapłan jest tylko pośrednikiem między grzesznikiem, a Chrystusem. To nie spowiednik odpuszcza grzechy. Robi to Syn Boży poprzez spowiednika. Można powiedzieć, że kapłan jest reprezentantem obu stron. Sam z tego nic nie ma.

Spowiedź przed kapłanem stanowi okazję do dialogu, mogącego mieć duży wpływ na zmianę życia. Wskazane jest zatem znalezienie sobie jednego, stałego spowiednika, aby mógł on lepiej nas poznać i udzielić nam odpowiednich rad.

Nawet gdyby zachowanie się spowiednika było niezbyt przykładne, a jego posługa sakramentalna niedoskonała, pozostaje on zawsze znakiem i widzialnym narzędziem Chrystusa, który działa mocą swego Ducha, jest on pełnomocnikiem Kościoła. Zamiast więc oburzać się, bardziej właściwe byłoby podziękowanie Bogu, że nie stara się przytłaczać nas swą potęgą i świętością, lecz dostosowuje się do naszych ludzkich uwarunkowań. Bóg posługuje się bowiem rzeczami słabymi, a nawet bezwartościowymi, aby lepiej ukazać swą łaskę. To nie wartości ludzkie mają przeważać w sakramencie, nie mogą one bowiem nigdy przysłaniać, obecnej w nim, płaszczyzny wiary i faktu spotkania się w nim z Bogiem

Pn sty 10, 2011 21:33

marzenamarzena napisał(a):
Spowiednikiem kazdego z nas jest sam Pan Bog a jego posrednikiem Jezus Chrystus kto uwaza inaczej i szuka szczescia na wlasna reke zycze powodzenia :)

... wiesz co, może jestem w błędzie, ale według mnie przystępując do Sakramentu Pokuty i Pojednania, spotykam się w konfesjonale i rozmawiam z Panem Bogiem, a pośrednikiem jest kapłan...
O co Ci chodzi z "szukaniem szczęścia na własną rękę", bo nie rozumiem...[/quote]
.............................................

Jezus wyraznie przekazal poprzez Pismo Swiete ze tylko On jest posrednikiem miedzy czlowiekiem i Bogiem to jest podstawowy przekaz Pisma Swietego czytalas moze ?? zaden kaplan czy tez inny czlowiek nie ma zadnego prawa do posredniczenia , a grzechy Pan Bog odpuszcza tobie juz bez posrednika, przeciez to podstawowa wiedza z Bibli !! jak mozna tego nie wiedziec ?? :)

Pn sty 10, 2011 22:59

Amadeus,no tak zgadza się

"..... komu odpuściecie grzechy są im odpuszczone, a komu zatrzymacie są im zatrzymane (J 20,22-23).
Ale wobec tego w jaki sposób protestantyzm tłumaczy powyższy cytat?

Wt sty 11, 2011 0:32

zinta napisał(a):
Amadeus,no tak zgadza się

"..... komu odpuściecie grzechy są im odpuszczone, a komu zatrzymacie są im zatrzymane (J 20,22-23).
Ale wobec tego w jaki sposób protestantyzm tłumaczy powyższy cytat?

???

Amadeus, oprócz tego, że nakrzyczałeś na mnie, nie powiedziałeś, na czyją rękę szukasz szczęścia na tym portalu..?

pozdrawiam piękny Hamburg:-)

Wt sty 11, 2011 1:14

Jeśli ktoś chce dyskutować nad zasadnością spowiedzi usznej - tu są odpowiednie tematy:
viewtopic.php?f=23&t=15872 (Co Biblia mówi o spowiedzi ?),
viewtopic.php?f=23&t=5527 (Czy spowiedź jest niezbędna do odpuszczenia grzechu),
viewtopic.php?f=27&t=16578 (Dlaczego w spowiedzi musi pośredniczyć ksiądz?),
viewtopic.php?f=23&t=16626 (Czy rzeczywiście trzeba mówić grzechy? - Spowiedź),
viewtopic.php?f=23&t=97 (Spowiedź).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt sty 11, 2011 1:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona