Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość

Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
W Święto Trzech Króli podczas Komunii Św. widziałem coś inspirującego. Matka z synem, nie pchając się w tłum wstali sobie na końcu podeszli uklęknęli na ołtarzy ksiądz podszedł podał im Komunię. Coś co kiedyś w kościołach było normalnym widokiem dziś jest niezwykłym wydarzeniem.

W warszawie przy Al. Niepodległości niedaleko Polskiego Radia jest Kaplica. Bardzo pięknie utrzymana nowoczesny desing. Tam tradycja pryzmowania Ciała Chrystusa trwa nadal.

So sty 08, 2011 19:09

Jak spożywali Komunię św. pierwsi chrześcijanie? Wolę przyjąć Komunię św. na stojąco z zachowaniem właściwej pokory i nie zastanawiać się czy przypadkiem przy wstawaniu z klęczek nie przewrócę kogoś. Nie wszyscy przyjmujący Chrystusa są młodzi i wysportowani. Mam tylko nadzieję, że kiedyś tam nie będzie to miało żadnego znaczenia.

So sty 08, 2011 19:19

Obie pozycje są dopuszczalne, nie ma "lepsze" i "gorszej".

I tak decydująca jest postawa serca człowieka - a nie pozycja ciała. Niemniej jednak, zewnętrzna pozycja na kolanach lepiej oddaje uwielbienie i cześć dla Boga Eucharystycznego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So sty 08, 2011 20:53
Zobacz profil WWW

ArturP napisał(a):
Katarzyna Szymon - jeżeli ktoś nie czytał książki (a warto żeby wyrażać jaką kolwiek opinię) (...)

Myślę, że tym Kościół Katolicki różni się od protestantyzmu, że wiara nie zależy od opinii poszczególnych wiernych ale jest wspomagana nauczycielskim urzędem Kościoła. Jeżeli Kościół wyraził się negatywnie o objawieniach w Oławie to chyba szkoda czasu, by samemu szukać dowodów na ich prawdziwość. Tyle jest innych zweryfikowanych pięknych mistycznych tekstów, że życia człowiekowi nie starczy, by z nimi się zapoznać.

N sty 09, 2011 14:29

mój wujek też był pod wrażeniem ze na pasterce chłopak ukleknoł w kałuży w (błocie pośniegowym )
do komunii

N sty 09, 2011 21:53
Informacja zamieszczona w ostatnim numerze "GN":

>> "Dość już eksperymentów liturgicznych, kościół jest miejscem ciszy i modlitwy"(z wywiadu z prefektem Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, Kard. Antonio Canizares Llovera).
...Benedykt XVI polecił jego dykasterii odnowić liturgię zgodnie z nauczaniem Soboru Watykańskiego II, a zarazem w harmonii z liturgiczną tradycją Kościoła.
Szef watykańskiej dykasterii odnosi się krytycznie do reform ostatniego soboru. "Pomimo jak najlepszych intencji i woli urzeczywistnienia soborowych postanowień , za bardzo się śpieszono. Zabrakło czasu na zrozumienie i dogłębne rozważenie nauczania soboru. Z dnia na dzień zmieniono formę celebracji. Pamiętam panującą wówczas mentalność: zmieniać za wszelką cenę, tworzyć coś nowego.To natomiast, co odziedziczyliśmy, tradycja, było postrzegane jako przeszkoda. Reformę pojmowano jako twórczość człowieka. Wielu sądziło wówczas, że również Kościół jest dziełem naszych rąk, a nie Boga" - wspomina kard. Canizares.
Przyznaje on, że liturgia została " zraniona" deformacjami, mającymi swoje źródło między innymi w sekularyzacji, która dokonuje się, niestety, również wewnątrz Kościoła.
"W konsekwencji w centrum wielu nabożeństw nie ma już Boga. Najważniejszy staje się człowiek, jego kreatywność, zgromadzenie" - zauważa hierarcha.
Benedykt XVI nie chce pospiesznej reformy, ale zależy mu na powstaniu nowego ruchu liturgicznego, którego zadaniem będzie odnowienie poczucia sacrum w liturgii.
I z tego względu bardzo ważne są niektóre elementy wprowadzone do papieskich nabożeństw, jak orientacja akcji liturgicznej, krzyż pośrodku ołtarza, komunia na kolanach, chorał gregoriański, czas na ciszę, piękno sztuki sakralnej" - wylicza hiszpański kardynał.
Musimy być świadomi, że istnieją nie tylko prawa wiernych, lecz również Bóg ma swoje prawo. To On jest podmiotem liturgii, a nie my. Liturgia jest działaniem Boga, a nie człowieka.
Prawdziwy reformator liturgii jest jej stróżem, a nie panem- przypomina kard. Canizares. Przestrzega zarazem, by nie przekreślać tego, co jest dobre w posoborowej odnowie liturgii. Przyniosła ona Kościołowi wiele korzyści, np. bardziej świadome uczestnictwo wiernych czy dowartościowanie Pisma Świętego. <<
GN, 09.01.2011

Mamy więc konkretne działania Watykanu w interesującej nas sprawie. Jestem za.

N sty 09, 2011 22:13

Jeśli klękamy do pacierza w domu, to dlaczego mamy problem z uklęknięciem w chwili kiedy sam Bóg, Stworzyciel jednoczy się poprzez komunie świętą z mami?
Chyba, że już nie wierzymy w Jego obecność w tym sakramencie?
Ktoś kiedyś powiedział "Jeśli nie padamy na kolana przed Bogiem w czasie komunii świętej to wszelkie inne klękanie nie ma sensu."
Wierzysz w obecność Boga, to klękasz.
Masz wątpliwości to jest ci to obojętne jak odbywa się ten sakrament.
Nie wierzysz, nie uczestniczysz.
Jesteś wrogiem Boga, to zwodzisz, krytykujesz, wyśmiewasz, osądzasz innych za ich kult do Boga.
Czy właśnie to i takie podejście do komunii świętej jest nazwane u Daniela - ohydą spustoszenia.
Gdzie Bóg w postaci Eucharystii nie otrzymuje należytego szacunku i poprzez letniość swego stworzenia, cierpi.
I co się rzuca w większości wypowiedziach odnoście przeżywania większość dawała odpowiedź jak to JA przeżywam ten sakrament pomijając co może w tej chwili czuje Bóg.

Pn sty 10, 2011 9:10

merkaba napisał(a):
mój wujek też był pod wrażeniem ze na pasterce chłopak ukleknoł w kałuży w (błocie pośniegowym )
do komunii

........................................
nie wazne czy ktos kleka w kaluzy czy tez nie ...tego od nas Bog nie oczekuje :)
Bog oczekuje od nas szczerej wiary i otwartego serca dla Niego , to jest to co Jezus od nas oczekuje wszystko inne to tylko ceremonie i tradycje...

Pn sty 10, 2011 10:04

atryda napisał(a):
Jeśli klękamy do pacierza w domu, to dlaczego mamy problem z uklęknięciem w chwili kiedy sam Bóg, Stworzyciel jednoczy się poprzez komunie świętą z mami?
Chyba, że już nie wierzymy w Jego obecność w tym sakramencie?
Ktoś kiedyś powiedział "Jeśli nie padamy na kolana przed Bogiem w czasie komunii świętej to wszelkie inne klękanie nie ma sensu."
Wierzysz w obecność Boga, to klękasz.
Masz wątpliwości to jest ci to obojętne jak odbywa się ten sakrament.
Nie wierzysz, nie uczestniczysz.
Jesteś wrogiem Boga, to zwodzisz, krytykujesz, wyśmiewasz, osądzasz innych za ich kult do Boga.
Czy właśnie to i takie podejście do komunii świętej jest nazwane u Daniela - ohydą spustoszenia.
Gdzie Bóg w postaci Eucharystii nie otrzymuje należytego szacunku i poprzez letniość swego stworzenia, cierpi.
I co się rzuca w większości wypowiedziach odnoście przeżywania większość dawała odpowiedź jak to JA przeżywam ten sakrament pomijając co może w tej chwili czuje Bóg.

..............................................

Chcialbym tylko przypomniec ze tzw. komunia jest niczym innym jak ...symbolem Ostatniej Wieczerzy... czyniona na pamiatke Jezusa Chrystusa .... a jak wiemy Ostatnia Wiecierza odbywala sie przy stole wiec Apostolowie przyjmowali lamany chleb i wino siedzac lub stojac....z pewnoscia nikt nie kleczal .... w Pismie Swietym nigdzie nie ma napisane jak zachowac powinien sie czlowiek dokonujac symbolicznego dzielenia sie chlebem i winem....
wiec prosze niedopisywac swoich wlasnych histori ktore w zaden sposob nie maja powiazania z Biblia ...

Pn sty 10, 2011 10:18

amadeus35 napisał(a):
Chcialbym tylko przypomniec ze tzw. komunia jest niczym innym jak ...symbolem Ostatniej Wieczerzy... czyniona na pamiatke Jezusa Chrystusa .... a jak wiemy Ostatnia Wiecierza odbywala sie przy stole wiec Apostolowie przyjmowali lamany chleb i wino siedzac lub stojac....z pewnoscia nikt nie kleczal .... w Pismie Swietym nigdzie nie ma napisane jak zachowac powinien sie czlowiek dokonujac symbolicznego dzielenia sie chlebem i winem....
wiec prosze niedopisywac swoich wlasnych histori ktore w zaden sposob nie maja powiazania z Biblia ...

Otóż nie jest to prawdą.
Dla katolika w Eucharystii jest obecna pełnia bóstwa. Fizycznie i mistycznie jest to Ciało Jezusa Chrystusa.
Protestanci mogą sobie dziergać nie wiem jak i nie wiem na czym ale WIEM, że się mylą.
A jeśli takie słowa padają z ust katolika znaczy to, że wiara jego jest daleka od tego co naucza Kościół Święty i pozostawanie przy tak pojmowaniu tej tajemnicy stanowi herezje, co może prowadzić do ekskomuniki, na czas powrotu to prawdy jaka jest w depozycie KK.
Dla poznanie tematu proszę się zapoznać z cudami eucharystycznymi, wystarczy tylko z tymi, które zostały uznane przez Kościół.

Pn sty 10, 2011 11:40

atryda napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Otóż nie jest to prawdą.
Dla katolika w Eucharystii jest obecna pełnia bóstwa. Fizycznie i mistycznie jest to Ciało Jezusa Chrystusa.
Protestanci mogą sobie dziergać nie wiem jak i nie wiem na czym ale WIEM, że się mylą.
A jeśli takie słowa padają z ust katolika znaczy to, że wiara jego jest daleka od tego co naucza Kościół Święty i pozostawanie przy tak pojmowaniu tej tajemnicy stanowi herezje, co może prowadzić do ekskomuniki, na czas powrotu to prawdy jaka jest w depozycie KK.
Dla poznanie tematu proszę się zapoznać z cudami eucharystycznymi, wystarczy tylko z tymi, które zostały uznane przez Kościół.

.............................................
Moze jeszcze raz przypomne ze dla mnie fundamentem wiary jest Pismo Swiete dodatkowe nauki kosciola czyli tak zwana religia mnie nie interesuje ......
Pan Bog dokonal tyle cudownych rzeczy w moim zyciu dlatego co, jak i kto co pojmuje calkowicie mnie nie interesuje ..... dla mnie Jezus Chrystus jest najwazniejszy, milosc i wiara w niego daje mi sile a Duch Swiety prowadzi ......i to mi calkowicie wystarczy.... :)
zycze Blogoslawienstwa Bozego :)

Pn sty 10, 2011 11:50
Piszesz, ze wierzysz tylko temu co jest w Biblii?
To te teksty rozumiesz doslownie, czy symbolicznie?
Cytuj:
Kielich błogosławieństwa, który błogosławimy, czy nie jest udziałem we Krwi Chrystusa? Chleb, który łamiemy, czyż nie jest udziałem w Ciele Chrystusa? 1Kor 10,16

Cytuj:
Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: «To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę». Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej.
Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije. Dlatego to właśnie wielu wśród was słabych i chorych i wielu też umarło. 1Kor 11,23-30

A jezeli symbolicznie, to na jakiej podstawie?
Sw. Pawel wydawal sie traktowac to jak najbardziej doslownie.

Pn sty 10, 2011 11:56

Kamala napisał(a):
Piszesz, ze wierzysz tylko temu co jest w Biblii?
To te teksty rozumiesz doslownie, czy symbolicznie?
Cytuj:
Kielich błogosławieństwa, który błogosławimy, czy nie jest udziałem we Krwi Chrystusa? Chleb, który łamiemy, czyż nie jest udziałem w Ciele Chrystusa? 1Kor 10,16

Cytuj:
Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: «To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę». Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej.
Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije. Dlatego to właśnie wielu wśród was słabych i chorych i wielu też umarło. 1Kor 11,23-30

A jezeli symbolicznie, to na jakiej podstawie?
Sw. Pawel wydawal sie traktowac to jak najbardziej doslownie.

...................................................
Prosze mi powiedziec co to ma wspolnego z poprzednimi moimi wypowiedziami??
prosze o przeczytanie calosci dyskusji a pozniej mnie pouczac ......

Pn sty 10, 2011 12:03

Matka Boża powiedziała - żeby Polska strzegła wiary i niedopuszczała niedowiarstwa i złych praktyk- To ostrzeżenie bardzo poważanie traktował Św. Maksymilian Kolbe.

"Naród, który traci zdolność do ofiary i wyrzeczeń dla obrony wartości wyższych, wiecznych, duchowo – Boskich, wydaje na siebie z wolna wyrok śmierci, gdyż zamiast błogosławieństwa ściąga na siebie przekleństwo"

W Piśmie św. czytamy, żeby na imię Jezus zginało się wszelkie kolano, istot niebieskich, ziemskich i podziemnych. /Fil.2,10./ Nawet istot niebieskich, to cóż mówić o ziemskich? Przez Izajasza, Bóg mówił do nas: „Tak, przede Mną zegnie się wszelkie kolano.” /Iż. 45,23./ Trzej mędrcy upadli na twarz przed Bogiem Dziecięciem. /Mt.2,11./

Dlaczego na słowa kapłana, Pan Jezus przemienia chleb i wino w Swoje Ciało i Krew? Tylko dlatego żeby przyjść do serc ludzkich. W chwili Przeistoczenia, Pan Jezus zstępuje tylko na ołtarz. W chwili komunii Św. Pan Jezus wstępuje do serc ludzkich. Metą dla Pana Jezusa nie jest ołtarz, ale serce ludzkie. To, co zaczyna się w chwili Przeistoczenia – kończy się Komuną Św. wiernych. Skoro klękamy na przeistoczenie, tym bardziej trzeba klękać w czasie przyjmowania Pana Jezusa do serca własnego.

Wstąpienie Pana Jezusa do serca jest chyba ważniejsze niż zstąpienie na Ołtarz. Nie do przyjęcia jest, żeby na stojąco można było przyjmować Pana Jezusa do serca chyba że ktoś z powodu choroby nie może uklęknąć. W praktyce religijnej nie może być żadnych zwyczajów.
Dawniej gdy kapłan szedł do chorego, to ministrant dzwonił, a ludzie klękali nawet w błoto (jak wspominała markaba). Bo wiedzieli że idzie sam Pan Jezus. To jest szacunek, część i uwielbienie dla Niebieskiego Pana. I tu nie może być żadnej dyskusji w jakiej postawie należy przyjmować Pana Jezusa w Hostii świętej.

Skąd się bierze że są zwolennicy Komunii na stojąco? Gdy kard. Wojtyła został Papieżem pragną zaprowadzić porządek. Wtedy zarzucono Mu, że chce kościół spolonizować. Jeszcze w roku 1983, nikt w Polsce nie ośmieli się przyjąć Komunii z rąk Ojca Św. na stojąco. Ta zła praktyka przyszła z Zachodu. I to jest całe uzasadnienie, cała przyczyna. Czynią tak na Zachodzie, więc trzeba i tak w Polsce – Polska wcale nie musi być małpą Zachodu.
Ale należy zapytać, co się stało na zachodzie? Tam Komunię Świętą przyjmują na stojąco, na rękę, do kieszeni, podają ludzie świeccy. Bez żadnego przygotowania duchowego przystępują do komunii Św. Wystarczy uważnie przeczytać kazanie niemieckiego Biskupa Rudorfa Grabnera, z dnia 10-11 września 1977r. – Bp.R Graber mówi, że na Zachodzie zaprzeczono nadprzyrodzoności, zaprzeczono istnieniu diabła, piekła, grzechu… A wiec praktycznie zaprzeczono Objawieniu Bożemu.

I mamy odpowiedz na przytnie, dlaczego tak czynią na zachodzie.

Słowa Ojca Św. Benedykta do Ciebie:

„Proszę wszystkich o odważne i zdecydowane okazywanie swej wiary w rzeczywistą obecność Pana w Eucharystii”.

29. 06. 2008r. na rozpoczęcie roku św. Pawła miliony wiernych zasiadających przed telewizorami było świadkami jak na Watykanie Ojciec Św. Benedykt XVI podawał wiernym Komunię Św. na kolanach, bezpośrednio do ust i tylko z rąk kapłana. Nie podawano natomiast Komunii Św. osobom, które chciały ją przyjąć – świętokradzko na rękę. Podobnie było w czasie Święta Bożego Ciała. Papież w ten sposób przywraca dwutysięczną, nieomylną i ponadczasową Świętą Tradycję Kościoła – która jak to powiedział Ojciec Św. Jan Paweł II – na skutek „niedopuszczalnych nadużyć posoborowych odnośnie Eucharystii” (Ecclesia de Eucharystia) została wypaczona! Na Zachodzie spowodowało to prawie całkowity upadek Kultu Eucharystycznego i ruinę tamtejszego Kościoła. Ponad 90% katolików utraciło tam wiarę w realną i rzeczywistą obecność Jezusa w Eucharystii.

Co jest z naszą wiarą?

Wczoraj byłem w kościele jako jedyny uklęknąłem na ołtarzu - ksiądz który rozdawał komunię obok mnie odwrócił się i poszedł na ołtarz inny spojrzał i poszedł na ołtarz dopiero ostatni podszedł i zapytał czy do komunii tak odpowiedziałem (co byście pomyśleli jak byście byli świadkami tego wydarzenia - ale Bogo-modlitewny, jakiś wariat kilka osób było by zainspirowanych i na tym by stanęło)

Rozumiem Pokorę dla kościoła - ale, gdzie nasz szacunek do samego Boga - Wydaje mi się na dzień dzisiejszy, że wszystko zależy od głębokości naszej wiary, jeżeli uważamy że Panu Jezusowi należy się część a my jesteśmy się wstanie poniżyć i uklęknąć, to dobrze. Są ludzie dla których cała msza jest tylko wizytą w kościele, odbębnić i lecieć do domu, (20lat tak myślałem) Samo klęknięcie będzie dla nas bez znaczenia. W WIERZE TRZEBA SZUKAĆ PRAWDY, MODLIĆ SIĘ O PRAWDĘ - POKAZYWAĆ PRAWDĘ, UPOMINAĆ JEDEN DRUGIEGO - Za czasów Chrystusa był bardzo wielu mądrych i uczonych z Pism co za wszelką ceną chcieli podważyć PRAWDĘ.

Zastanówmy się czy dziś nie żyjemy w czasach gdzie znów PRAWDA jest fałszowana ludzie grzeszą i odwracają się od BOGA i od siebie Jan Paweł II tyle pisał i mówił o Miłości i Modlitwie, Ludzie są ślepi i głusi pamiętają i za chwilę zapominają.

Niebo się lituje i upomina (MATKA BOSKA)

„…Tysiąc razy jestem na tej ziemi i tysiąc razy powtarzam te słowa, i nic nie pomaga. Tyle razy przychodzę do ludu grzesznego, wołam, proszę i płaczę, a nic nie pomaga.”

„…Dlaczego ludzie Mnie nie chcą słuchać?...”

„…Jest dużo przekazów z Nieba i znaków (w różnych częściach świata) a nie chcą wierzyć…”

Wykonałem swoje i pozostawiam Przekaz waszemu sumieniu.

Duchu Święty Wspieraj nas w poszukiwaniu i rozumieniu prawdy.

Pn sty 10, 2011 12:04

amadeus35 napisał(a):
.............................................
Moze jeszcze raz przypomne ze dla mnie fundamentem wiary jest Pismo Swiete dodatkowe nauki kosciola czyli tak zwana religia mnie nie interesuje ......
Pan Bog dokonal tyle cudownych rzeczy w moim zyciu dlatego co, jak i kto co pojmuje calkowicie mnie nie interesuje ..... dla mnie Jezus Chrystus jest najwazniejszy, milosc i wiara w niego daje mi sile a Duch Swiety prowadzi ......i to mi calkowicie wystarczy.... :)
zycze Blogoslawienstwa Bozego :)

Czy to mówisz jako katolik?
Życie w oderwaniu od nauczania Kościoła i od Jego tradycji jest jak wywarzanie już dawno otwartych drzwi.
Kościół na przestrzeni 2000 lat przechodził wiele ataków szatana by Go zniszczyć, często były to ataki na wiernych, którym wmówiono, że coś zrozumieli, a tak na prawdę były to próby zniszczenie wiary i bóstwa Chrystusa jako Boga i człowieka.
Przed takim działaniem nieprzyjaciela Boga możemy ustrzec się zawierzając swą wiarę o nauczanie Kościoła oraz w oparciu o PŚ w interpretacji Kościoła, a Te dopiero możemy przeżywać w odbiorze osobistym.
Co do działania Jezusa w naszym życiu przez własne doświadczenie jest sprawą pewną, że przeżywamy to obiektywnie (co najwyżej możemy być zwiedzeni) i nikt z zewnątrz nie jest w stanie naszych doświadczeń podważyć a tym bardziej negować ale warto może wziąć pod rozwagę jak pełniej i jak wiele więcej łask byśmy doświadczali gdybyśmy z mocą i wiarą przeżywali tajemnice Ofiary Mszy Świętej oraz wierzyli w obecności Boga w Tej.
Fakt, Kościół popełniał błędy ale poprzez obecność i działanie w nim Ducha Świętego potrafił je rozpoznać i naprawiać więc i teraz można mieć nadzieję, że przetrwa kolejne lata głosząc prawdę i prowadząc wiernych ku ich zbawieniu, aż do widzialnego przyjścia Chrystusa na Sąd Ostateczny.

Pn sty 10, 2011 12:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 45  Następna strona