|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
damazy
|
 komentarze biblijne
Witam, jestem katolikiem, chciałbym czytać biblię ze zrozumieniem. Słyszałem, że są jakieś komentarze biblijne lub interpretacje biblijne. Czy możecie podać mi linki do takowych w internecie? Pozdrawiam i dziękuję.
|
N lis 07, 2010 22:04 |
|
|
|
 |
Silva
|
 Re: komentarze biblijne
Może to nie całkiem to, o co pytasz, ale jeśli chcesz czytać Biblię ze zrozumieniem to polecam serię Anny Świderkówny "Rozmowy o Biblii" - bardzo dobre wprowadzenie do zrozumienia Pisma Świętego. Autorka ciekawie przestawia proces powstawania Biblii, świat w którym powstawała, jej powiązania z innymi kulturami, pisze o gatunkach literackich poszczególnych ksiąg. To naprawdę bardzo dobra lektura na początek, jeśli chce się zacząć rozumieć Biblię. Seria dostępna w każdej (a na pewno większości) bibliotece i łatwa do kupienia. Naprawdę warto się zapoznać.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N lis 07, 2010 22:11 |
|
 |
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano N lis 07, 2010 22:14 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
N lis 07, 2010 22:11 |
|
|
|
 |
damazy
|
Dzięki za odpowiedzi.
|
Pn lis 08, 2010 14:50 |
|
 |
sztaf86
|
JA ZNAM DOBRY KOMENTARZ TYLKO ŻE PROTESTANCIE WILIAM MACDONALDA MAM GO JESTEM ZADOWOLONY NIE MAM W NIM JĘZYKA TEOLOGICZNEGO JEST KRÓTKI TEŻ KOMENTARZ WYDAWNICTWA PALLOTTINUM Księgę JEREMIASZA MAM TEŻ KOMENTARZ VOCATIO Z TEGO NIE JESTEM ZADOWOLONY NIE MAM ODNOŚNIKÓW DO BIBLIi DO KONKRETNYCH WERSETÓW. POSIADA TEŻ FAJNY PROGRAM Z KOMENTARZAMI NAZWA SIĘ E BIBLIA JEST W NIM konkordancja I 7 PRZEKŁADÓW PISMA ŚWIĘTEGO W TY PRZEKŁADA BIBLIA TYSIĄCLECIA Moim zdaniem najlepiej czytać biblie z przekładu z greckiego z słownikiem grecki i dobrym komentarze jeszcze do końca swojego protestanckiego komentarza nie przetestowałem obecnie. teraz czytam komentarze do ogólnego wglądu i wybiera to co mnie interesuję.Potem zacznę porównywać z innymi
|
Pn sty 10, 2011 12:20 |
|
|
|
 |
WIST
|
sztaf86 Napisz to normalnie.
_________________ Pozdrawiam
WIST