Średniowiecze - okres zacofania czy rozkwitu?
Autor |
Wiadomość |
pihu
|
 Re: Średniowiecze - okres zacofania czy rozkwitu?
nie jestem historykiem,ani się historią nawet za bardzo nie interesuje,ale moim zdaniem sredniowiecze jakie by nie było to jednak dało podstawę (dzięki chrześcijaństwu własnie) do jakichś cywilizowanych wartości w europie typu tolerancja,równość,uczciwość, zaczęto wtedy na poważnie badać świat, powstawały pierwsze uniwersytety itp. a zarzuty typu ze podczas wypraw kradziono,gwałcono, ze wymordowano całą jerozolime są poprostu śmieszne. czemu? bo to jest NORMALNE. tak się kiedyś robiło politykę. niestety ludzie są okrutni, my tacy poprostu jesteśmy. taka jest prawda. wiadomo-mozemy się porównywać do chińczyków,którzy nie mieli od tysięcy lat żadnych problemów ze sprawowaniem władzy, dzięki wpojonym wartościom konfucjanskim, albo do wielbiącego pokój buddy,ale to niebyły alternatywy dla europy-to zupełnie inne cywilizacje. średniowiecze nie było ideale-nic nie jest, ale było moim zdaniem wielkim szczęściem było dla europy to ze sprawy przybrały taki obrót- w przeciwnym wypadku mielibysmy "religię pokoju" na karku.
|
Pt sty 07, 2011 13:23 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
pihu napisał(a): moim zdaniem sredniowiecze jakie by nie było to jednak dało podstawę (dzięki chrześcijaństwu własnie) do jakichś cywilizowanych wartości w europie typu tolerancja,równość,uczciwość, Jakieś przykłady do powyższych? pihu napisał(a): dzięki wpojonym wartościom konfucjanskim, albo do wielbiącego pokój buddy, ale to niebyły alternatywy dla europy-to zupełnie inne cywilizacje. A co wspólnego miały ze sobą cywilizacje wczesnośredniowiecznych krajów europejskich z cywilizacjami bliskowschodnimi (jak rozumiem chodzi o chrześcijaństwo, czyli pochodną judaizmu, więc i afro-azjatyckiej kultury) ?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt sty 07, 2011 15:25 |
|
 |
Tomek44
|
Z wielką nieśmiałością się wtrące: Zapewne ze względu na sentymenty do wspaniałego okresu średniowiecza Pius XI w 1864r wydał encyklike Quanta Cura, w której potępił liberalizm, wolność sumienia i wyznania, ideę rozdziału Kościoła o państwa. Na końcu napisał Cytuj: Nie omieszkajcie też nauczać, że władza królewska udzielona została nie tylko po to, aby władać nad światem, ale szczególnie po to, aby bronić Kościoła, i że nie ma niczego, co by mogło przynieść większy pożytek i chwałę Książętom i Królom państw, niż jeśliby, jak polecał inny Nasz Poprzednik, najdzielniejszy i najroztropniejszy Papież, Święty Feliks, cesarzowi Zenonowi, pozwolili korzystać Kościołowi katolickiemu z jego praw i sprzeciwiali się, by ktokolwiek ograniczał jego wolność. Jest bowiem rzeczą pewną, iż ich działania odniosą pomyślny skutek, jeśli, gdy chodzi o sprawy Boże, według Jego postanowienia będą się starać wolę królewską poddać woli kapłanów Chrystusa, nie zaś stawiać ją wyżej. Dziś żadna konstytucja świecka nie zawiera obowiązku poddania się władz świeckich woli "kapłanów Chrystusa". W załączonym do tej encykliki Syllabusie Błędów znalazłem m. in. stwierdzenie, uważanej przez Piusa XI jako błędne: Cytuj: LXXX. Biskup Rzymski może i powinien pogodzić się i uporządkować swoje relacje z postępem, z liberalizmem i współczesną cywilizacją.
|
So sty 08, 2011 12:35 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
I jeszcze jedno: Papież Grzegorz XVI, który encykliką Cum Primum z 1832r. potępił Powstanie Listopadowe, znieważył polskich powstańców i nakazał posłuszeństwo carowi Rosji jako prawowitej władzy, był takim konserwatystą, iż sprzeciwiał się wprowadzeniu do Państwa Kościelnego kolei żelaznej oraz oświetlenia gazowego.
|
So sty 08, 2011 12:43 |
|
 |
tuti
|
Pamiętam zdanie mojej polonistki na temat średniowiecza. Mianowicie uważała, że slogan "zacofane średniowiecze" jest propagandą z czasów komuny, która zupełnie nie ma odbicia w rzeczywistości. Pod kątem teologi są to czasy wg mnie najciekawsze - Augustyn, Tomasz z Akwinu, Anzelm z Canterbury i wielu innych.
Pihu chyba jednak trochę się zagalopowałeś. Jak traktowano w tych czasach tzw "plebs"? Jak zwierzęta!Co w tym było z tolerancji, równości etc? Trudno oderwać wyprawy krzyżowe od średniowiecza z resztą tak samo jak całą inkwizycje. Szkoda, że to "robienie polityki" robiono pod płaszczykiem chrześcijaństwa.
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
Pn sty 10, 2011 21:38 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
tuti napisał(a): Augustyn Augustyn z Hippony tworzył i zmarł w starożytności.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn sty 10, 2011 21:52 |
|
 |
tuti
|
A nie prawda:) Data rozpoczęcia Średniowiecza nie jest ściśle ustalona. Zwyczajowo uznaje się za nią datę upadku Cesarstwa Bizantyjskiego - 395 rok. A więc obejmuje ona Augustyna, który żył do 430 roku, a jego najważniejsze dzieło Wyznania napisane zostało w 400. Jest on uznawany, w ogóle za filozofa średniowiecznego, twórce gradualizmu jednej z najważniejszych teorii rządzących średniowieczem.
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
Pn sty 10, 2011 22:04 |
|
 |
Elbrus
|
tuti napisał(a): A nie prawda:) Data rozpoczęcia Średniowiecza nie jest ściśle ustalona. Tak, ale z innych proponowanych dat tylko 1 jest wcześniejsza - zamordowanie Hypatii z Aleksandrii (415): http://pl.wikipedia.org/wiki/Średniowiecze#Granice_czasowetuti napisał(a): Zwyczajowo uznaje się za nią datę upadku Cesarstwa Bizantyjskiego - 395 rok. Rok 395 jest datą podziału cesarstwa na wschodnie i zachodnie za Teodozjusza Wielkiego, a przytoczony przez ciebie upadek Cesarstwa Bizantyjskiego wytycza jedną z mozliwych dat od których zaczyna się Renesans (a kończy Średniowiecze). Cesarstwo Bizantyjskie to to Wschodnie - to które przetrwało dłużej. tuti napisał(a): Jest on uznawany, w ogóle za filozofa średniowiecznego, twórce gradualizmu jednej z najważniejszych teorii rządzących średniowieczem. Istnieje więcej wielkich ludzi, którzy wyrastali poza ramy swojej epoki, ale wypadałoby dopasować ich do epoki związanej z latami ich życia, a w tym wypadku od śmierci Augustyna (430) do upadku Cesarstwa Zachodniorzymskiego (476) minęło 46 lat. Może przyjmijmy, że średniowiecze się rozpoczęło, kiedy starożytność się skończyła, zgoda?
|
Pn sty 10, 2011 22:40 |
|
 |
tuti
|
Ok powiem szczerze jakoś takie dyskusje nie za bardzo mnie frapują. Pozostałe jednak przy sowim zdaniu, bowiem wszelkie opracowania teologiczne podają Augustyna za teologa średniowiecznego:)
Za błędy przepraszam, ale o tej godzinie myślenie na inne tematy niż Boże mi nie wychodzi:)
|
Pn sty 10, 2011 22:56 |
|
 |
Elbrus
|
|
Pn sty 10, 2011 23:24 |
|
 |
Kamyk
|
tuti napisał(a): Ok powiem szczerze jakoś takie dyskusje nie za bardzo mnie frapują. Pozostałe jednak przy sowim zdaniu, bowiem wszelkie opracowania teologiczne podają Augustyna za teologa średniowiecznego:) Jakie na przykład? Pytam bez ironii i szczerze, bo sam pierwszy raz się spotykam z możliwością, że jakaś pozycja teologiczna klasyfikuje Augustyna w średniowieczu
|
Wt sty 11, 2011 9:56 |
|
 |
pilaster
|
Tomek44 napisał(a): Pius XI w 1864r ... Cytuj: Papież Grzegorz XVI, który encykliką Cum Primum z 1832r. ... No proszę jak to Średniowiecze jest rozciągliwe...  Nawet XIX wiek się zmieści. Cytuj: potępił Powstanie Listopadowe I co, nie miał racji? Czy sytuacja Polski i Polaków w wyniku tego powstania się poprawiła, czy pogroszyła?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt sty 11, 2011 11:32 |
|
 |
tuti
|
Szczerze? Nie czytałam ani jednego tekstu Lutra:)
Teraz np czytam "Filozofia i teologia w średniowieczu" G. R. Evans
|
Wt sty 11, 2011 11:57 |
|
 |
Elbrus
|
tuti napisał(a): Teraz np czytam "Filozofia i teologia w średniowieczu" G. R. Evans Czy tego Evansa masz na myśli: http://en.wikipedia.org/wiki/Lee_G._R._Evans " Lee Geoffrey Richard Evans is a British birder, author on rare birds and bird tour leader. He lives in Little Chalfont, Buckinghamshire with his partner Carmel Pentecost. Evans is a twitcher. He is one of a number of birders who have seen over 500 species in Britain;" Wygląda na takiego samego "specjalistę" od historii i teologii co Josh McDowell. Pogratulować trafnego wyboru...
|
Wt sty 11, 2011 12:09 |
|
 |
tuti
|
Nie Gillian Rosemary Evans."Dr. Gillian R. Evans Recognized as one of England's most prolific writers on medieval theology, Dr. Evans is presently lecturer in history at the University of Cambridge and British Academy Research Reader in Theology." A co masz do Josha McDowella? Pozwolisz, że zacytuje jedną z jego książek: "Postanowiłem zacząć od Biblii. Wiedziałem, że jeśli uda mi się znaleźć nieodparte dowody na brak wiarygodności Biblii, całe chrześcijaństwo legnie w gruzach. (...) Potraktowałem to wyzwnie bardzo poważnie. Poświęciłem długie miesiące na badania. Nawet przerwałem studia aby przeszukać bogate historyczne zasoby bibliotek europejskich." Dla mnie już to czyni go autorytetem. Ja nie mam dostępu do takiej wiedzy, nie spędziłam tyle czasu na badaniach etc, etc. Z resztą skończył teologię, a więc twój cudzysłów jest nie na miejscu. No chyba, że masz uprzedzenia co do ewangelicznego chrześcijaństwa, a to co innego. Czytałeś którąś z jego książek?
|
Wt sty 11, 2011 12:14 |
|
|
|