Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 16:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Osiris masz racje.
Tylko te samy fakty o których piszesz, czyli zlekceważenie przez pilotów sygnałów alarmowych systemu TAWS, komisja MAK uznała za bezpośrednią przyczynę katastrofy.

Nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać.

Pt sty 14, 2011 10:47
MAK będzie wszelkie okoliczności rozpatrywał na swoją obronę (mowa o Rosjanach) a obarczał nimi stronę polską bez względu na to jak to się ma do rzeczywistości i kontekstu danego zdarzenia.
W tym przypadku nie zawiodła załoga tylko sam TAWS który był całkowicie nieprzydatnych i zbędny w tych konkretnych warunkach i na tym lotnisku i wręcz wprowadzał w błąd a nie pomagał.

Konkluzja jest taka, że nie przygotowano prawidłowo tego lotu wiedząc o tym że w Smoleński TAWS nie ma żadnego zastosowania a MAK wiedząc o tym nie powinien obciążać winą pilotów za to że nie reagowali na alarm tego urządzenia i sugerując na tej podstawie iż piloci chcieli popełnić samobójstwo.
Niestety - nikt z polskiej strony nie zdementował tych nieścisłości i w świat poszedł taki przekaz a nie inny i wyszliśmy na idiotów.

A tak przy okazji.
Poprzednio - na ten sam temat i tego samego raportu - w grudniu Tusk stwierdził że jest nie do przyjęcia a po Dolomitach że tylko nie kompletny.
No to w końcu Panie Tusk, niech się Pan na coś zdecyduje, bo widzę że spuścił Pan z tonu.
Najgorsze jeśli się coś komentuje nie po to żeby rzeczywiście się do tego odnieść tylko dla samego piaru, więc potem mamy taką kakofonię informacyjną.

Ostatnio edytowano Pt sty 14, 2011 11:08 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Pt sty 14, 2011 10:54
osiris napisał(a):
Cytuj:
ani na alarm TAWS

Wieczorem w TV słyszałem komentarz do tego, że to standardowo nie zwracano uwagi na ten alarm ponieważ na wszystkich lotniskach takich jak w Smoleńsku się odzywał ze względu na to że do tego programu nie wprowadzono danych rosyjskich lotnisk, więc darł się ten alarm czy trzeba czy nie trzeba więc go standardowo wręcz ignorowano..

osiris, twoje rewelacje z wczoraj byly juz na samym poczatku znane. Ze alarm byl i nikt go nie sluchal, wlasnie z tego powodu.

maly_kwiatku: to ja ostatni raz do ciebie.
maly_kwiatek napisał(a):
Kamala napisał(a):
maly_kwiatku ty do mnie?
Bo ja nie do ciebie. Osiris doskonale zrozumie co i dlaczego do niego pisze.

Nic na to nie poradze, ze czujesz sie osobiscie dotkniety, kiedy "twoje nie jest na wierzchu". Nawolujesz chetnie do odpowiedniego zachowania na forum, ale tylko twoich "przeciwnikow". Osiris, jak widzisz sie nie obrazil, bo pamieta nasze wczesniejsze scysje i co wazniejsze swoje uwagi ad personam, ktore nazywal "komplementami". Tam ciebie nie bylo, zeby go upomniec.

Caly ciag dalszy twojego posta jest jak najbardziej na temat. Ale nie watku, a mojej osoby. To tobie wolno, a nikomu innemu nie? Zastanow sie troche.

maly_kwiatek napisał(a):
Nawiasem, Kamala jesteś typowym przykładem osoby od dziewięciu miesięcy wyrywającej źdźbła z oczu wszystkich adwersarzy. Czy wygodnie Ci dobierać się do nas z tą ogromną belką w oku, która uniemożliwia Ci ujrzenie łgarstw po stronie rosyjskiej, w szczególności w konkretnych państwowych dokumentach ze śledztwa technicznego, w których Pani Anodina podaje sensacyjne wieści o alkoholu we krwi człowieka, którego przez 8 dni nie umiano znaleźć w lasku smoleńskim? A następnie z miną Wszechwładnej Carycy Wszech Rosji twierdzi, że to ten alkohol podobno stwierdzony we krwi tego właśnie człowieka był jedną z przyczyn katastrofy?

To teraz nasz drogi maly_kwiatku udowodnij w moich postach, ze ja gdziekolwiek pisalam, ze wierze bez zastrzezen stronie rosyjskiej? Znowu pomowienie?

Ja pisalam o wspolpracy z Rosjanami, ktora ma nam umozliwic dostep do maksymalnie mozliwej ilosci dokumentow, obecnosc przy sledztwie itp. Co Rosjanie sobie napisali w tym raporcie jest dla mnie o tyle istotne, ze sa to wreszcie pewne fakty, tezy, badz stwierdzenia, ktore mozna zweryfikowac.
Ze nie Blasik sam osobiscie doprowadzil do katastrofy jest dla przecietnego, normalnego czlowieka oczywiste. Nawet teorii spiskowej na to nie potrzeba.
Ale ze mogl byc jednym z czynnikow, ktory doprowadzil do tego, ze pilot nie reagowal na nic, a "szukal ziemi", to niewykluczone. I akurat zawartosc alkoholu nic to nie ma do rzeczy. Blasik 36 pulku nie lubil i o tym juz szeroko w prasie bylo. A Protasiuk byl juz swiadkiem do czego niezadowolenie szefa moze doprowadzic.
Dlaczego on jedyny znal rosyjski, a nawigator juz nie? W jaki stopniu zrozumial owe "posadka dopolnitielno" wiezy? Tego juz sie nie dowiemy. Co by wieza zle nie zrobila, to tylko czesc ukladanki, ktora w calosci doprowadzila do katastrofy. I jakby na to nie patrzec, duza czesc odpowiedzialnosci lezy po stronie polskiej. Owszem, gdyby wieza jasno wiedziala: moge zabronic ladowania, to by do katastrofy nie doszlo, a tylko do kolejnego skandalu "prezydenta nie wpuscili". Dzis wiemy, ze byloby lepiej. Po incydecie gruzinskim, pilot pewnie nie wie, ze bylo lepiej odmowic prezydentowi. Ale przynajmniej zyje.

maly_kwiatek napisał(a):
A ja, jak każdy, przeciętny obywatel nie mam dowodów na cokolwiek w sprawie katastrofy smoleńskiej. Tych dowodów nie ma też Polska Prokuratura, bo Premier nie zapewnił współpracy ze strona rosyjska na równorzędnych partnerskich warunkach.
Mam natomiast dowody medialne, ze strona rosyjska skłamała w dokumentach końcowych śledztwa i nie odniosła się do faktów, powszechnie znanych, dotyczących katastrofy, a stanowiących przesłanki, że katastrofa nastąpiła w wyniku zamachu.
Dlatego teraz po 9 miesiącach mogę mówić, że mam jakieś dowody. Są publikowane we wszystkich mediach.

Dobrze piszesz: masz dowody na klamstwa strony rosyjskiej, badz pominiecie jej roli przy tej katastrofie. To jednak ciagle zaden dowod na zamach. Ale to powinienes wiedziec sam.
maly_kwiatek napisał(a):
A Ty Kamala, jakie masz dowody na to wszystko co mówiłaś tu nam przez 9 miesięcy?
Że nic nie było, że to tylko z torebki ktoś strzelał. A samolot spadł, bo była mgła.
A mgła ma to do siebie, że się rozchodzi. Itd., Itp.

A nie jest tak ze mgla sie moze sama rozejsc?
To ja gdzies o torebce pisalam? Moze mi przypomnisz?
I jakos zaden z polskich swiadkow, ktorzy czekali na prezydenta, do tej pory rewelacji o dobijaniu nie potwierdzil. Nawet w NDz. Przeoczylam cos?

Pt sty 14, 2011 11:07
I jeszcze o kłamstewkach Rosjan czyli tzw. półprawdach.
Cytuj:
Polska komisja badająca przyczyny katastrofy smoleńskiej występowała do Rosji o kopie nagrań rozmów kontrolerów. Do dziś ich nie otrzymała. - Dostaliśmy jedynie odpisy stenogramów - powiedziała rzeczniczka MSWiA Małgorzata Woźniak. W ten sposób odniosła się do oświadczenia rosyjskiego ministra transportu Rosji Igora Lewitina, który stwierdził, że "zapisy rozmów kontrolerów lotniska w Smoleńsku zostały oficjalnie przekazane stronie polskiej bezpośrednio po katastrofie".
- Od Rosji otrzymaliśmy jedynie odpisy stenogramów, a nam chodziło o kopie nagrań rozmów kontrolerów. Mimo że wielokrotnie o nie występowaliśmy, do dziś ich nie otrzymaliśmy - powiedziała PAP Woźniak.

Pt sty 14, 2011 11:09
zbanowany na stałe

Kamala,
jesteś urażona, bo zapewne odczułaś w ten sposób uwagę o belce w Twoim oku.
Właśnie z uporem godnym tej sprawy, proszę i tłumaczę, aby nie posługiwać się w dyskusjach na forum zarzutami osobistymi, obraźliwymi epitetami wobec dyskutantów.

Z Twojego postu widać wyraźnie, że prędzej, czy później takie akcje wracają do tych, którzy je rozpoczęli. Lepiej działać miłością, która, nawiasem, także wraca.

Pozdrawiam :)

Pt sty 14, 2011 11:27
maly_kwiatku, pewnie mi jak zwykle nie uwierzysz, ale ja nie jestem urazona.
To jest twoje zdanie na moj temat i to twoj problem, a nie moj. Moze jakis "obrazliwy epitet z mojej strony" przytoczysz?

Nie wiem dlaczego ty widzisz uwagi personalne tylko w moich postach, a nie widzisz ich w swoich?
Ja oprocz tego, pisze tez na temat watku, co zdaje sie ciebie kompletnie nie interesowac. Moze dlatego, ze nie potwierdzam twoich pomowien?

Pt sty 14, 2011 11:33
Kamala napisał(a):
maly_kwiatku, pewnie mi jak zwykle nie uwierzysz, ale ja nie jestem urazona.
To jest twoje zdanie na moj temat i to twoj problem, a nie moj. Moze jakis "obrazliwy epitet z mojej strony" przytoczysz?

Nie wiem dlaczego ty widzisz uwagi personalne tylko w moich postach, a nie widzisz ich w swoich?
Ja oprocz tego, pisze tez na temat watku, co zdaje sie ciebie kompletnie nie interesowac. Moze dlatego, ze nie potwierdzam twoich pomowien?

Jeszcze nie zwątpiłaś?.....Twoja wiara jest ogromna :)

Pt sty 14, 2011 11:49
zbanowany na stałe

osiris napisał(a):
A tak przy okazji.
Poprzednio - na ten sam temat i tego samego raportu - w grudniu Tusk stwierdził że jest nie do przyjęcia a po Dolomitach że tylko nie kompletny.
No to w końcu Panie Tusk, niech się Pan na coś zdecyduje, bo widzę że spuścił Pan z tonu.
Najgorsze jeśli się coś komentuje nie po to żeby rzeczywiście się do tego odnieść tylko dla samego piaru, więc potem mamy taką kakofonię informacyjną.

Ja mam od czasu katastrofy smoleńskiej wrażenie, że Pan Premier Tusk zachowuje się jak chłopiec, który wprawdzie ma coś na sumieniu, jednak, po pierwsze uważa, że to nie jego wina, a po drugie myśli, ze jak przestanie o tym myśleć i rozmawiać to sprawa przyschnie i zniknie.

Taki psychologicznie uzasadniony odruch.

Tylko, że mimo niechęci Premiera do zajmowania się sprawami katastrofy, skutkującej słabym rozeznaniem w faktach i materiałach, Lech Kaczyński wraz z 95 towarzyszami katastrofy nie chcą ożyć...

A my, Polacy, powinniśmy się starać stanowiska takie jak Prezydent i Premier obsadzać mężczyznami i kobietami, potrafiącymi być dorosłymi gdy trzeba, a będącymi dziećmi w w innych odpowiednich sytuacjach.

Pt sty 14, 2011 12:06
Gdyby tą sytuację strywializować i posługiwać się kolokwializmem to mamy do czynienia oto z taką sytuacją, że Tusk z Rosjanami na podwórku grali w piłkę i w czasie zabawy wybito w kamienicy szybę.
Teraz wywraca oczy, głupio się uśmiecha pokazuje na ruskich a ruskie na niego.
Co rusz - łapany na jakiejś nieścisłości - zmienia wypowiedzi patrząc na to jak odbiera to otoczenie.
I będzie tak kręcił bez końca patrząc na słupki, ale nie te od bramek tylko sondażowe.
I tu jest pies pogrzebany bo nie ma woli wyjaśnienia do końca czegokolwiek oprócz walki o wysokość słupków.
Ofiary katastrofy (prawda o niej) stały się zakładnikami wyborów i sondaży.

No i mamy powód do radości a chyba największy Tusk i jego ekipa.
Jakby na zamówienie rządu PO będącego obecnie w opałach..
Teraz wszyscy z tamtej strony będą wałkować ten temat zamiast te z ostatnich godzin mając świetny pretekst do tego że PiS znów dzieli zamiast radować się tym co nastąpiło!

Jan Paweł błogosławionym od 1 maja
BENEDYKT XVI UZNAŁ CUD PAPIEŻA POLAKA

Pt sty 14, 2011 12:22

osiris napisał(a):
Teraz wszyscy z tamtej strony będą wałkować ten temat zamiast te z ostatnich godzin mając świetny pretekst do tego że PiS znów dzieli zamiast radować się tym co nastąpiło!

Wniosek: Benedykt XVI chce ukryć zamach i działa w spisku :twisted: Jeszcze chwila, a wszyskich ich rozpracujemy ;)

Pt sty 14, 2011 13:15
zbanowany na stałe

SweetChild napisał(a):
osiris napisał(a):

Wniosek: Benedykt XVI chce ukryć zamach i działa w spisku :twisted: Jeszcze chwila, a wszyskich ich rozpracujemy ;)

SweetChild,
wiesz,że też o tym pomyślałem ? :o

Pt sty 14, 2011 13:28

Jan Paweł II Błogosławionym od 1 maja
Piękna i ważna informacja, warto poświęcic jej czas w odpowiednim wątku, a nie w wątku :Katastrofa smoleńska....
W dochodzeniu do prawdy na temat katastrofy smoleńskiej jesteśmy dość osamotnieni, nawet Ameryka pod rządami Obamy nam nie pomoże.
Na prawdę o Katyniu czekaliśmy 50 lat, a ile będziemy czekać na prawdę o Smoleńsku?
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my01.txt

Pt sty 14, 2011 13:40
zbanowany na stałe

A w czym Obama miałby tu coś pomagać?
W zacieraniu śladów?
Ameryka, jak dotąd nie pomogła Polsce w żaden sposób, jeśli chodzi o sprawę smoleńską. Obama nawet na pogrzeb ofiar nie przyleciał, mimo, że latał kilka razy do Rosji i do Pragi w tym czasie.

Cytuj:
Premier Donald Tusk w kwietniu dysponował ekspertyzą zawierającą m.in. materiały z wieży kontroli lotów w Smoleńsku - powiedział w piątek Antoni Macierewicz (PiS), szef parlamentarnego zespołu ds. wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej.

- Już od końca kwietnia pan Tusk osobiście, a myślę, że i także inni członkowie rządu, zapoznał się z ekspertyzą zbudowaną m.in. na materiale z wieży kontroli lotów. Ten materiał do Polski dotarł i był w pełni znany - podkreślił Macierewicz podczas konferencji prasowej w Sejmie.

Jak dodał ekspertyza zawierała m.in. rozmowy zarejestrowane (10 kwietnia) w wieży kontroli lotów w Smoleńsku z centralą w Moskwie. - To jest materiał przekazany stronie polskiej. Zapisy rozmów między wieżą kontroli lotów a centralą moskiewską ujawniające naciski centrali na to, żeby samolot (TU-154M) sprowadzić tak, jak to się stało. To są materiały przekazane przez Rosjan, uzyskane wtedy, gdy nie obowiązywała jeszcze konwencja chicagowska - zaznaczył poseł PiS.

- Od końca kwietnia rząd Rzeczypospolitej dysponował pełnym materiałem dowodowym pokazującym, jak na rozkaz centrali moskiewskiej ten samolot był naprowadzany na śmierć, a mimo to (rząd) milczał. Nie tylko milczał wobec opinii publicznej, a także wobec Unii Europejskiej i Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Lotniczego, która od 2 grudnia powinna być obowiązkowo powiadamianą instytucją - zaznaczył Macierewicz.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/raporty/katas ... omosc.html

I zaczyna się aspekt międzynarodowy całej sprawy.
Bo skoro tylko służby wywiadu USA i krajów Europy zorientowały się, że TU154 w Smoleńsku był naprowadzany na śmierć, to dlatego ŻADEN z przywódców zachodnich nie zdecydował się przylecieć na pogrzeb Prezydenta Lecha Kaczyńskiego do Polski.

Wymyślono wtedy erupcję wulkanu. Erupcja pewnie była. Tylko że niebo nad Krakowem było tego dnia wyjątkowo czyste. Nad południem Europy także.

Przywódcy zachodni nie przylecieli ze strachu.

Pt sty 14, 2011 13:54
Tylko nie wiem, czego mieli sie ci przywodcy przestaszyc? Macierewicza?

A jak bylo naprawde i dlaczego nikt nie wiedzial, czy samoloty moga czy nie moga latac w takich warunkach, to latwo po 9 miesiacach zapomniec.
Ja wiem, ze ten wybuch wulkanu to tylko Rosjanie mogli spreparowac, zeby doprowadzic np do tego, ze Merkel nie mogla doleciec do Berlina, tylko musiala droga ladowa z Madrytu jechac. Przepraszam, chyba z Madrytu udalo jej sie przeleciec do Rzymu.
No ale to byl spisek ogolnoswiatowy, jak twierdzi ks. Malkiewicz, wiec oczywiste jest, ze caly swiat dal sie wpuscic w kanal, linie lotnicze poniosly wielkie straty, pasazerowie kleli, na czym swiat stoi, a wszystko po to, zeby pomniejszyc skale uroczystosci pogrzebowych pary prezydenckiej na Wawelu. A do tego to kazdy srodek jest dobry. Nawet taki jak wybuch wulkanu w Islandii.

A te problemy na lotniskach w zwiazku z duzymi opadami sniegu w grudniu, to na czyja czesc zrobiono?

Ostatnio edytowano Pt sty 14, 2011 14:35 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt sty 14, 2011 14:26
Cytuj:
Na prawdę o Katyniu czekaliśmy 50 lat, a ile będziemy czekać na prawdę o Smoleńsku?
http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my01.txt

Jeśli chodzi Ci o "prawdę" dowodzącą zamach, to raczej ani w 2084r, ani nigdy.
Rosjanie zapewne wprowadzili częściowo pilotów w błąd, co nie zwalania zupełnie obsługi z odpowiedzialności.
Pilotaż tylko według wskazań obsługi lotniska, przypomina kierowcę, który bezrefleksyjnie ufa GPS....w ubiegłym roku jeden nawet nie zauważył, że GPS zaprowadził go starą drogą i wjechał do jeziora.

Pt sty 14, 2011 14:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 101  Następna strona