Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 18:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość

Post Re: Radio Maryja, cz. 2
Droga Olekso,

różnymi ludźmi Bóg się posługuje, nawet takimi z kiepskim awatarem :))))

N sty 16, 2011 23:35
Nie o awatar mi chodziło, ale o przecenianie swojej roli. Role rozdaje nam Bóg, i w żadnym wypadku nie możemy się sami do nich nominować.Pozdrawiam, życzę owocnych przemyśleń.

N sty 16, 2011 23:44
zsoborniki napisał(a):
Alus

A nie dostrzegłaś ile jest promowanego dobra w Radiu Maryja, TVTrwam ?

Dostrzegłam, ale dostrzegłam także zło i ta mieszanka mi nie odpowiada.
Gdyby tylko w RM pietnowano zło, grzech, ale tam personalnie pietnuje, potępia się ludzi rządzący to zgraja jakichś bandytów.
I tego nie potrafię zaakceptować.
Często kończy się modlitwa i nastepną audycją jest audycja polityczna w której padają oskarżenia, łajania.
Jak dziś pamiętam obecność w radiu H.G.Waltz kandydatki na prezydenta RP i z niewiadomych przyczyn odwrót "Waltz to Żydówka", więc należy ją odrzucić.
Bywał Wałęsa - później oskarżany o wszelkie zło.
A prof. ateista, wieloletni działacz na rzecz legalizacji eutanazji, który przeszczepy organów nazywa kanibalizmem, występuje w radiu, w którym dośc często straszy sie przygotowywanym prawem legalizacji eutanazji.
Nieświadomi poglądów prof. słuchacze stoją przed obrazem Maryi na Jasnej Górze z plakatem "Maryjo błogosław profesorowi Wolniewiczowi".
Typowe - wszedł diabeł na ołtarz i dzwoni na Mszę.
A dobro znajdę także w prasie, książkach, w ludziach.
Odpowiedziałeś mi "oglądaj TVN", a ja pisałam o TVReligii i negatywnej ocenie tego kanału w RM.
Pytałam czy Ty osobiscie dostrzegasz różnice między redemptarystami, a duchownymi z innych zgromadzeń prowadzących programy w tym kanale.

Ostatnio edytowano Pn sty 17, 2011 9:25 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 17, 2011 9:05
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
zsoborniki napisał(a):
Alus

Alus,
nareszcie bardzo dobry wybór!

Ja, gdy mi coś nie odpowiada, nie oglądam i nie czytam i nie patrzę. Od wielu lat nie patrzę jak głupi na telewizję, nie czytam głupich gazet, a Radio Maryja okazyjnie od czasu do czasu słucham dopiero od kilku lat. Wcześniej też nie mogłem znieść tej retoryki. Aktualnie Radio Maryja jest bardzo dobrym medium w sensie i retoryki i zawartości i pod kątem technicznym, jako radio on line.

Zephyr7,
nie rozumiem tej walki na awatary z Oleksa57.
Masz znakomity awatar i nie jest to awatar dziecka, tylko młodego myślącego i czującego człowieka. Poprzednie były takie sobie i dobrze, że wybrałeś taki.
Twoje posty są coraz głębsze i z zaciekawieniem je czytam.

Pn sty 17, 2011 9:22
zbanowany na stałe

Cytuj:
Aktualnie Radio Maryja jest bardzo dobrym medium w sensie i retoryki i zawartości i pod kątem technicznym

Szczególnie godne polecenia są wypowiedzi szefa RM. Ta kwiecista przemowa, ta wyjątkowo gramatyczna i poprawna polskość jego języka - to po prostu wzór idealnego kapłana, wychowawcy i dziennikarza. "Polsko-katolicki" wzór godny nasladowania wcałym kraju.
Nie wiem gdzie ten facet uczył się j-polskiego, ale chyba nie w Polsce, stawiałbym raczej na jakąś Koreę, czy inne egzotyczne kraje.

Pn sty 17, 2011 9:44

"Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził": WSZYSTKIM!!!
Dotyczy to wszystkich narodzonych, jak i wszystkich dzieł utworzonych.
Jezus też spotkał się ze sprzeciwem wielu Żydów, którzy do tej pory nie rozpoznali w nim Mesjasza.
Nie dziwi więc fakt, że nie wszyscy akceptuja Radio Maryja, nie wszyscy go słuchają.
Najgorsze jednak jest w tym to, że są ludzie, którzy nie słuchając RM, bezmyślnie powtarzają utarte,
niesprawiedliwe slogany.
Każde niefortunnie powiedziane zdanie o.Rydzyka wyplbrzymiane jest do granic możliwości.
Faktem jest, że o. Rydzyk powinien się czasami ugryźć w język nim powie coś ponadto co powinien powiedzieć, ale te drobne niuanse nie powinny kwestionować wielkiej roli jaką odgrywa RM w nawale poprawności politycznej.
Niektórym w RM za dużo modlitwy, niektórym za dużo polityki, co potwierdza przysłowie, które przytoczyłam na początku komentarza.
Niektórzy porównuja RM do roli RWE funkcjonującego za czasów PRL.
Tamto było zagłuszane, to jest oskarżane.
W RM poruszane są tematy, które są zwykle przemilczane, lub najwyżej minimalnie przedstawiane w innych mediach np. wczorajsza dyskusja na temat:"Zagrożenia wynikające z wtłaczania dwutlrnku węgla pod ziemię na terenach wiejskich"
W jakim medium znajdziecie dyskusję na ten temat???
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=24438

Pn sty 17, 2011 9:56
zbanowany na stałe

Gita2 napisał(a):
W RM poruszane są tematy, które są zwykle przemilczane, lub najwyżej minimalnie przedstawiane w innych mediach np. wczorajsza dyskusja na temat:"Zagrożenia wynikające z wtłaczania dwutlrnku węgla pod ziemię na terenach wiejskich"
W jakim medium znajdziecie dyskusję na ten temat???
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=24438

Gita2, dokładnie.
Radio Maryja nie unika trudnych, kontrowersyjnych tematów.
Glosy dyskutantów nie są ucinane bądź eliminowane, jeśli są niesłuszne, tylko na żywo prezentowane na antenie.

Mnie osobiście bardzo przyciągają tam audycje dla rodzin, dla ludzi którzy chcą założyć rodziny i dla tych, ze stażem wieloletnim. Niesamowite rzeczy tam się można dowiedzieć, posłuchać świadectw, a nade wszystko umocnić się w przekonaniu, że to co robimy w cichości naszych własnych domów to jest dobre.
Albo, że nie jest najlepsze i warto w tym coś poprawić.

Co do Ojca Rydzyka.
Moja żona jak pierwszy raz go usłyszała przez radio, chyba w zeszłym roku była zdumiona i kilka razy upewniała się czy to jest on. Powiedziała, że ma wybitnie medialny głos, mało, że te jego kiksy językowe przyciągają uwagę jak magnes i być może są czynione wręcz umyślnie jako technika. Podsumowując, oboje uważamy, ze ważne jest, że głos Ojca Rydzyka jest skuteczny. Oczywiście w sprawach, w których Ojciec ma rację.

Bo nie w każdej sprawie przecież można Mu tę rację przyznać. Nie jest to człowiek święty, tylko zwyczajny, mylący się, jak większość z nas.

Niech Bóg błogosławi dobrym dziełom Radia Maryja :)

Pn sty 17, 2011 10:07
Gita - wdrożenie ewentualnego procesu wtłaczania CO2 w Polsce to kwestia dziesiecioleci i tyczy terenów elektrowni, nie terenów wiejskich
http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?ak ... 600&cms=15

Pn sty 17, 2011 10:07

Alus! Chodziło mi o dyskusję w medium, a nie tylko o jakąś informacja w niszowym piśmie.
Takie i podobne dyskusje powinny być lansowane w mediach publicznych. Obecnie rola mediów publicznych zbliża się do dna, nie pełnia one roli misyjnej, jaką powinny pełnić.
RM w niewielkiej części przejmuję rolę mediów publicznych.

Pn sty 17, 2011 10:23

Alus napisał(a):
zsoborniki napisał(a):
Alus

Gdyby tylko w RM pietnowano zło, grzech, ale tam personalnie pietnuje, potępia się ludzi rządzący to zgraja jakichś bandytów.
I tego nie potrafię zaakceptować.
Często kończy się modlitwa i nastepną audycją jest audycja polityczna w której padają oskarżenia, łajania.
Jak dziś pamiętam obecność w radiu H.G.Waltz kandydatki na prezydenta RP i z niewiadomych przyczyn odwrót "Waltz to Żydówka", więc należy ją odrzucić.
Bywał Wałęsa - później oskarżany o wszelkie zło.
A prof. ateista, wieloletni działacz na rzecz legalizacji eutanazji, który przeszczepy organów nazywa kanibalizmem, występuje w radiu, w którym dośc często straszy sie przygotowywanym prawem legalizacji eutanazji.
Nieświadomi poglądów prof. słuchacze stoją przed obrazem Maryi na Jasnej Górze z plakatem "Maryjo błogosław profesorowi Wolniewiczowi".
Typowe - wszedł diabeł na ołtarz i dzwoni na Mszę.
Odpowiedziałeś mi "oglądaj TVN", a ja pisałam o TVReligii i negatywnej ocenie tego kanału w RM.
Pytałam czy Ty osobiscie dostrzegasz różnice między redemptarystami, a duchownymi z innych zgromadzeń prowadzących programy w tym kanale.

Jeszcze nie słyszałem, by Radio Maryja (etatowi pracownicy Radia Maryja) piętnowało ludzi - słyszę często piętnowanie czynów niektórych. Czynów, które nie mieszczą się w zakresie Katolickiej Nauki Społecznej Kościoła i dokumentów papieskich. Ludzi, prezentujących czyny wychodzące poza zakres Katolickiej Nauki Społecznej Kościoła i dokumentów papieskich, odpowiedzialni za Radio Maryja po prostu nie zapraszają do swoich programów. Te nie zapraszane osoby mają możliwość, jak każdy słuchacz, dodzwonić się do audycji na dany temat i wypowiedzieć się - nie anonimowo. Czy któraś z ważnych osób np. H.G.Waltz lub L.Wałęsa spróbowała się wypowiedzieć lub ustosunkować się do problemów ich dotyczących na falach Radia Maryja? Nie słyszałem a byłoby to bardzo ciekawe.

Jeśli chodzi o przemianę wewnętrzną człowieka na właściwy kierunek, na zgodny z wartościami chrześcijańskimi - i ukazywanie tego publicznie, uważam za słuszne działanie katolickiej rozgłośni.
Przykładem może być tu, przywołany przez Ciebie, prof. Wolniewicz

Przepraszam Cię, ja doczytałem się w twoim poście "TVN" - a jeśli pisałaś o TVReligia, to ja nie słyszałem o tym kanale wygłaszanej negatywnej opinii przez pracowników Radia Maryja. Często stosowana jest w tym radiu praktyka, że dopuszcza się wypowiedzi krytyczne słuchaczy Radia Maryja dzwoniących bezpośrednio podczas niektórych audycji...Może słyszałas właśnie opinie wygłaszane przez tych słuchaczy z Polski lub z zagranicy.

Czy dostrzegam różnice pomiędzy redemptorystami a duchownymi innych zgromadzeń prowadzących programy w kanale TVReligia? Oczywiście dostrzegam - każde radio katolickie ma swój specyficzny klimat i swój charakter. Tym się różnią między sobą i to jest prawidłowe lecz jeśli nie jest burzona zasada: jedność w różnorodności.

A o nieświadomości słuchaczy Radia Maryja gromadzących się corocznie na Jasnej Górze proszę Cię nie wspominaj, bo ich obrażasz. Ci co tam jadą, jadą z pełną świadomością tego w czym uczestniczą... Nie są to dzieci, którymi można manipulować ale ludzie dojrzali, którzy mają już "co nieco" różnych doświadczeń za sobą w życiu!

Pozdrawiam Ciebie Alus!
zsoborniki

zsoborniki

Pn sty 17, 2011 15:49
Cytuj:
Jeszcze nie słyszałem, by Radio Maryja (etatowi pracownicy Radia Maryja) piętnowało ludzi - słyszę często piętnowanie czynów niektórych.

Może i nie słyszałeś, ale to o. Rydzyk wypowiada zdanie o rządzących, że to zgraja bandytów (grudzień 2009r)

Cytuj:
Ludzi, prezentujących czyny wychodzące poza zakres Katolickiej Nauki Społecznej Kościoła i dokumentów papieskich, odpowiedzialni za Radio Maryja po prostu nie zapraszają do swoich programów. Te nie zapraszane osoby mają możliwość, jak każdy słuchacz, dodzwonić się do audycji na dany temat i wypowiedzieć się - nie anonimowo.

Aktywna działalność na rzecz legalizacji eutanazji jest niewątpliwie przeciwna nauce Koscioła - a prof. Wolniewicz bywał gościem w studiu RM.
Choćby
http://www.radiomaryja.pl/audycje.php?id=18171

Cytuj:
Przykładem może być tu, przywołany przez Ciebie, prof. Wolniewicz

Nawrócił sie?....bo zdania o eutanazji nie zmienił, nadal twierdzi, że jest "obrzędem religijnym"
http://www.bibula.com/?p=29060

Cytuj:
Często stosowana jest w tym radiu praktyka, że dopuszcza się wypowiedzi krytyczne słuchaczy Radia Maryja dzwoniących bezpośrednio podczas niektórych audycji...Może słyszałas właśnie opinie wygłaszane przez tych słuchaczy z Polski lub z zagranicy.

I powinnością osób prowadzących powinno być w takiej sytuacji skorygowanie opinii.

Cytuj:
A o nieświadomości słuchaczy Radia Maryja gromadzących się corocznie na Jasnej Górze proszę Cię nie wspominaj, bo ich obrażasz. Ci co tam jadą, jadą z pełną świadomością tego w czym uczestniczą... Nie są to dzieci, którymi można manipulować ale ludzie dojrzali, którzy mają już "co nieco" różnych doświadczeń za sobą w życiu!

Źle mnie zrozumiałeś.
Nie podważam świadomości religijnej, nikt nie ponosi trudów pielgrzymki, jeśli nie posiada wiary..
Chodziło mi jedynie, ze osoby z plakatem nie znają zapewne poglądów prof. Wolniewicza.
Mogę tak twierdzić, bo moi znajomi stali, od lat słuchacze RM, nie mieli o tym żadnego pojęcia.
Gdy im powiedziałam byli zaszokowani.

Pn sty 17, 2011 17:03

Alus
No dobrze Alus. Popisaliśmy sobie i z tego nic i tak nie wyniknie. Ja Ciebie nie przekonałem, Ty mnie również!

Niech tak zostanie a będziemy obserwować, co się będzie działo w przyszłości.

Kto dzisiaj ma rację przyszłość pokaże. Pamiętaj, że chrześcijaninowi powinno być zawsze dobrze, niezależnie kto sprawuje władzę - chrześcijanin jest chrześcijaninem w każdym politycznym ustroju (w niewolnictwie, feudalizmie, komunizmie i nawet w dzisiejszym liberalizmie). Wie, że jest na drodze do Królestwa Bożego i zawsze ma taką nadzieję, że tam się znajdzie (nawet za tego ziemskiego życia)! Ale nie może być naiwnym! Jego życie polega na mądrym wybieraniu i umiejętności rozróżniania dobra i zła. I o tą roztropność winien zawsze prosić Boga w każdym czasie!

Życzę Ci, abyś mądrze uświadamiała wszystkich swoich znajomych!

Powodzenia Alus!
zsoborniki

zsoborniki

Pn sty 17, 2011 17:28

Zsoborniki!
Prof. Wolniewicz, to As w rękawie Alus, gdy braknie jej argumentów przeciw Radiu Maryja wyciąga go z rękawa, aby udowodnić swoje racje.

Lubię słuchać trafnych i rzeczowych opinii prof. Wolniewicza. Na temat swoich poglądów co do eutanazji nie wypowiada się na antenie Radia Maryja. Wiem, że jest przeciwko aborccji, gdyz taką wypowiedź słyszałam.
Prof.Wolniewicza dawno nie słyszałam na antenie RM, szkoda.
Alus i tak znajdzie inne argumenty przeciw RM, które nie idzie na pasku Platformy,
niezależnie od tego czy prof. Wolniewicz będzie wypowiadał na antenie RM, czy też nie.

Pn sty 17, 2011 18:09

Gita2 - ja również słucham wybranych audycji Radia Maryja. Jestem nimi w pełni usatysfakcjonowany. Jest to pewne uzupełnienie i niejednokrotnie właściwe spojrzenie na wiele zagadnień w dzisiejszej, jakże instrumentalizowanej przez tzw. "wolnościowe" publikatory o poprawności politycznej.

Widzę, że nie jestem osamotniony w podobnym spojrzeniu na Radio Maryja!

Serdecznie pozdrawiam Cię Gita2!
zsoborniki

zsoborniki

Pn sty 17, 2011 19:31
Gita2 napisał(a):
Zsoborniki!
Prof. Wolniewicz, to As w rękawie Alus, gdy braknie jej argumentów przeciw Radiu Maryja wyciąga go z rękawa, aby udowodnić swoje racje.

Lubię słuchać trafnych i rzeczowych opinii prof. Wolniewicza. Na temat swoich poglądów co do eutanazji nie wypowiada się na antenie Radia Maryja. Wiem, że jest przeciwko aborccji, gdyz taką wypowiedź słyszałam.
Prof.Wolniewicza dawno nie słyszałam na antenie RM, szkoda.
Alus i tak znajdzie inne argumenty przeciw RM, które nie idzie na pasku Platformy,
niezależnie od tego czy prof. Wolniewicz będzie wypowiadał na antenie RM, czy też nie.

Jeszcze ptaszki o PO nie ćwierkały jak zaprzestałam słuchać RM.
Prof. Wolniewicza oglądałam w TVP w debacie o eutanazji, kiedy jeszcze nie miał żadnych kontaktów z RM.
Zapamietałam go z aroganckich, impertynenckich odzywek, wręcz pyskówek wobec kobiet z Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka.
Na jedną z nich wrzasął coś w rodzaju, że jak jej będą g...a wychodziły gardłem to pojmie głupia baba co plecie.
A chrześcijanin musi jeszcze pamiętać....Nie wprzęgajcie sie z niewierzącymi w jedno jarzmo.....Albowiem jakzą jest wspólnota Chrystusa z Beliarem, lub wierzącego z niewiernym (2 Kor 6,14-16)

Pn sty 17, 2011 20:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 168  Następna strona