Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Tarot i inne - czy należy uważać? 
Autor Wiadomość

Post Re: Tarot i inne - czy należy uważać?
Coś w temacie, być może dowód na rację Hydry: http://dbem.ws/FeelingFuture.pdf

PS aktualnie w psychologii obowiązuje termin "nieświadomość", nie "podświadomość" ;).

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Śr sty 19, 2011 20:02
zbanowany na stałe

Może dla jasności przytoczę klasyfikację, która dla mnie jest czytelna, którą się posługuję.

Cytuj:
Umysł nieświadomy – określenie stosowane dla opisania innych niż logiczne, schematyczne, świadome moce umysłu. Umysł nieświadomy to poziomy podświadomości i nadświadomości.

Świadomość umożliwia funkcjonowanie w świecie ludzkim, materialnym, doczesnym, w teraźniejszości, zbieranie doświadczeń, komunikowanie się. Świadomy umysł to zaledwie około 5 - 7% zdolności naszego umysłu. Na poziomie świadomym kreujemy siebie, swoje postawy, zmieniamy osobowość, decydujemy co chcemy robić, co przyjmujemy, a co odrzucamy.

Podświadomość jest odpowiedzialna za kontrolę autonomicznych funkcji organizmu. Stanowi bazę danych gromadzącą zapis wspomnień, doświadczeń, informacji, wiedzy. To zbiór schematów myślowych, wniosków, ocen, tworzących programy, według których automatycznie reagujemy na rzeczywistość. Jest utożsamiana z twórczą, kreatywną, spontaniczną, impulsywną i swobodną nieograniczoną naturą, źródłem wyobraźni.

Funkcjonuje w sposób przypadkowy, działa odtwórczo. Zdolność analizy, syntezy i oceny faktów należy do funkcji świadomości.

Nadświadomość jest określana jako jaźń łączącą umysł z wyższą energią umożliwiającą doznawanie oświecenia, oczyszczenia, wyższych wibracji duchowych, natchnień.

Wyższa, duchowa natura umysłu wykraczająca poza wibracje związane z niskimi (podświadomymi) energiami (np. lęk, obawa, smutek). utożsamiana z duchowym prowadzeniem, z duchowością, z wyższym ja.

To czyste intencje, prawda, prawość, dobro. Z nadświadomości pochodzą komunikaty niezależne od naszej woli czy doświadczeń życiowych.

O ile komunikaty z podświadomości popierane są uczuciami lęku, niepokoju, obaw, czy innymi negatywnymi odczuciami pojawiającymi się w obrębie ciała, o tyle komunikatom z nadświadomości towarzyszy uczucie spokoju, euforii, błogości, są jasne, czytelne (oświecenie) dają poczucie bezpieczeństwa, pewność, że jesteśmy na właściwej drodze.

* Świadomość jest utożsamiana z naszą tożsamością, osobowością i charakterem.
* Podświadomość z naszą mroczną stroną duszy, posługuje się swoim własnym specyficznym językiem obrazów, symboli, ukrytych znaczeń.
* Nadświadomość z duchowością, wyższym ja, duszą.

Oba, świadomy i nieświadomy, umysły działają jednocześnie.

Źródło: http://www.eioba.pl/a96345/pod_wiadomo_ ... mo_wiadomo

Śr sty 19, 2011 20:26

Wprawdzie nie jest to cytowanie dyskutanta forumowego, ale nie mogłam się oprzeć:
Cytuj:
Czym jest duchowość? Spróbuję otrzeć się o odpowiedź na to pytanie w niniejszym artykule, ale myślę, że dobrym punktem wyjścia będzie kwestia dla wróżbitów i Pytających najważniejsza: dlaczego i jak wróżenie W OGÓLE działa?
Kiedyś zostałem tym pytaniem zaskoczony przez znajomą i po chwili zamyślenia musiałem zapytać się jej: a w co wierzy? Czy wierzy w to, że istnieje niematerialna cząstka w człowieku, która żyje w nim i poprzez ciało, czy może człowiek umiera wraz ze śmiercią ciała i jest niczym więcej, jak bardzo zmyślnie nakręconą i uruchomioną machiną biologiczną? Uzależniłem swoją wypowiedź od wybrania jednego z tych dwóch sądów, gdyż jeśli wierzy się w to drugie, to nie ma racjonalnej i sensownie brzmiącej odpowiedzi. Jeśli to pierwsze, to możemy pójść w rozważaniach dalej. Dość powiedzieć, że pytanie to po prostu zawisnęło w powietrzu, nie padła bowiem żadna odpowiedź.

Piękne. Po prostu piękne. Można wybrać między wierzę a nie wierzę, myśleć już nie wolno. Racjonalna i sensownie brzmiąca odpowiedź istnieje, ale znajoma najwyraźniej używa wiedzy matematycznej wyłącznie do sprawdzania paragonów w supermarketach.
Aiveena napisał(a):
Rachunek prawdopodobieństwa jest jasny jak słońce, ale jego związek z tarotem już nie za bardzo.

Zobaczysz ten związek jak tylko przestaniesz oglądać koreańską telewizję.
grzmot napisał(a):
Coś w temacie, być może dowód na rację Hydry: http://dbem.ws/FeelingFuture.pdf

60 stron w języku angielskim, które MOŻE są dowodem na COŚ?
A MOŻE w krótkich, żołnierskich słowach JAKIE argumenty przemawiają za JAKĄ tezą? (z podaniem źródła :) )

Kwiatuszku:
Uznam, że pominąłeś moją wypowiedź ponieważ postanowiłeś mnie ignorować, a nie dlatego, że brakuje Ci merytorycznych argumentów.

Obserwuję w tej chwili "swobodny dryf" w kierunku dyskusji o "świadomościach", "duchowościach" i innych "ściach", na których każdy się zna. Tak jak w anegdocie o Stańczyku, który postanowił udowodnić, że najbardziej popularnym zawodem jest zawód lekarza. Niestety specjalistów "od nauk ścisłych" w tym temacie nie spotkałam. Szkoda.

Śr sty 19, 2011 22:13

Ten to dopiero umie wróżyć!
http://www.youtube.com/watch?v=wYfxk2zqkio

Cz sty 20, 2011 0:12

Koło Fortuny przeniesie Cię w świat tarotowych rozkładów, czyli schematów, ram zawężających znaczenia kart i ułatwiających odczytanie ich przesłania.

Dla mnie brzmi znajomo...

A tak na marginesie – nie sądziłam, że karty tarota są takie piękne (moja biedronkowa talia zakupiona na potrzeby eksperymentu prezentuje się marnie). Moim faworytem jest tarot snów, ale chyba najbardziej odpowiednia dla mnie byłaby ta:
http://www.as2.pl/gothic-tarot-vampires-p-41.html
w końcu "walczę z ENERGIAMI", więc chyba zajmuję się agresją psychoenergetyczną? :D

Cz sty 20, 2011 10:01
zbanowana na stałe

Tarot Thota ładniejszy :) http://www.aeclectic.net/tarot/cards/al ... ley-thoth/
Jak to mawiał Crowley - "Zadaniem maga jest tworzenie przyszłości, a nie jej przewidywanie"

Cz sty 20, 2011 15:15

Maroon jest bezkonkurencyjny: http://www.kartytarota.pl/index.php?opt ... &Itemid=56 (z małych arkan szczególnie podobają mi się miecze... cudowna, bajkowa grafika).

Cz sty 20, 2011 15:23

http://www.astroamerica.com/t-gummy.html
Ta talia rzuca na kolana. Gumiś-Śmierć z wyszczerzonymi zębiskami mnie pokonał :biggrin:

Pt sty 21, 2011 8:04

Hahaha... niektórzy to mają fantazję. :)

Pt sty 21, 2011 14:08

Niedługo po tym jak cudem uratowałam swoją przeponę przed pęknięciem w wyniku oglądania Gumisiowego Tarota nadeszła chwila refleksji: właściwie dlaczego się tak śmiałam? Co jest takie zabawne w tych kartach?
Dlatego też Drogi Czytelniku, który z jakichś tajemniczych powodów nie wypowiadasz się w tym temacie :) proszę Cię, byś przeczytał poniższe teksty i odpowiedział sobie na pytania:
1. Czy te teksty się różnią?
2. Czym te teksty się różnią?
3. Dlaczego uważasz, że się różnią?
Shamanka napisał(a):
[…] Ale jak działa Tarot oraz inne karciane wróżby, w tym tak popularne ostatnio karty anielskie nie każdy wie. A tu właśnie kryje się niebezpieczeństwo, bo wróżby karciane to swego rodzaju channeling.

Między wróżącym i kartami tworzy się pewnego rodzaju nić energetyczna często bardzo wzmocniona pewnymi rytuałami oczyszczania kart i energetyzowania ich. Od kart z kolei biegną połaczenia energetyczne do pewnych bytów, niestety wiem z obserwacji, ze do tych mrocznych. Nie są to demony ale mimo to, są bytami, które czerpią z nas energię, szkodzą nam i żerują na nas niczym pasożyty.
Podobne połączenia są między innymi kartami w tym Kartami Anielskimi, które z aniołami mają tyle wspólnego co ja z NASA, czyli nic. Mają tylko imiona zaczerpnięte z Kabały i tyle. Ich polaczenia takze prowadzą do swiata mrocznego, choć nie tak głęboko jak Tarot Lonormandy czy Karty Runiczne.Co ciekawe o ile karty runiczne maja takie podłączenia, o tyle już same runy, wykonane tradycyjnie na drewnianych krazkach czy kamieniach juz nie. Czemu nie wiem, ale przy zwyklych runach tych polączeń do "dołu" nie ma.

Najgłębiej w tym "bagnie" tkwi ttarot, najpłyciej Anielskie i Runiczne. Ale mimo wszystko wciąż są to połączenia channelingowe, energetyczne i niestety potrafiące sporo w życiu namieszać.

Hydra napisał(a):
Ale jak działa Tarot oraz inne karciane wróżby, w tym tak popularne ostatnio Karty Gumisiów nie każdy wie. A tu właśnie kryje się niebezpieczeństwo, bo wróżby karciane to swego rodzaju channeling.

Między wróżącym i kartami tworzy się pewnego rodzaju nić energetyczna często bardzo wzmocniona pewnymi rytuałami oczyszczania kart i energetyzowania ich. Od kart z kolei biegną połaczenia energetyczne do pewnych bytów, niestety wiem z obserwacji, ze do tych mrocznych. Nie są to demony ale mimo to, są bytami, które czerpią z nas energię, szkodzą nam i żerują na nas niczym pasożyty.
Podobne połączenia są między innymi kartami w tym Kartami Gumisiów, które z kreskówkami mają tyle wspólnego co ja z NASA, czyli nic. Mają tylko inspiracje zaczerpnięte z popkultury i tyle. Ich polaczenia takze prowadzą do swiata mrocznego, choć nie tak głęboko jak Tarot Barbie http://www.tarotistas.com/secciones/tarot/bar-Barbie czy Karty Lego http://www.reasonablyclever.com/tarot/major.html.
Co ciekawe o ile karty lego maja takie podłączenia, o tyle już same klocki lego, wykonane tradycyjnie z plastików ABS juz nie. Czemu nie wiem, ale przy zwyklych klockach tych polączeń do "dołu" nie ma.

Najgłębiej w tym "bagnie" tkwi Tarot UFO http://sklepmagiczny.pl/ufo-tarot-p-689.html, najpłyciej Gumisie i Klocki Lego. Ale mimo wszystko wciąż są to połączenia channelingowe, energetyczne i niestety potrafiące sporo w życiu namieszać.

Pt sty 21, 2011 21:18
zbanowany na stałe

Różnica jest taka, że Ty robisz sobie jaja z Tarota a Shamanka pisze o nim prawdę.

So sty 22, 2011 2:56

No fajnie :) Zadam jeszcze jedno prowokacyjne pytanie: a jak się komuś przyśni konkretna karta tarota?

Nie rozkładałem kart od ponad półtora roku, na dobrą sprawę jedynym skutkiem "odstawienia" było kilka naprawdę koszmarnych snów. Potem wszystko przeszło i było OK.

Niedawno, wyobraźcie sobie, śni mi się że rozmawiam ze swoim znajomym - i u niego w gabinecie wisi sobie w ramce anioł ze z rozpostartymi skrzydłami, przelewający wodę z jednego kielicha do drugiego.

Okej, ale to nie wsio... Wcześniej, prosiłem Boga żeby dał mi znać, co robić, choćby przez sen.
(no, serio, serio - tak się złożyło)

I wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, że nagle śni mi się jasno i wyraźnie karta "Umiarkowanie"... Tej samej nocy!

Tak, jak mówię - nie rozkładałem kart, nie czytałem żadnych książek z zakresu okultyzmu, w ogóle nie interesowałem się czymś podobnym przez ostatni rok. Gdybym wcześniej oglądał coś w telewizji na ten temat, ok.

Co o tym myśleć :) ?

So sty 22, 2011 9:38
zbanowany na stałe

Jeśli jesteś czysty - zaufaj intuicji.
Jeśli nie jesteś - oczyść się.

So sty 22, 2011 10:03

Zamierzam kupić sobie UFO tarot xD

Będzie mi służył w celach terenowych, na różnych imprezach itd.

Jeśli chodzi o runy... Są one starsze niż tarot. Są też bardziej niż on przepełnione "magią".
Często korzystam z nich w ostateczności jeśli chodzi o lecznictwo, czy wspomaganie w pewnych sytuacjach.
Wróżby z run też są ciekawe, niestety nie są tak szczegółowe jak z tarota.
Jednak, kto ma dobrą intuicję to i runy wiele są w stanie powiedzieć. Ja nie jedną tajemnicą dzięki nim już poznałem.

So sty 22, 2011 10:47

maly_kwiatek napisał(a):
Różnica jest taka, że Ty robisz sobie jaja z Tarota a Shamanka pisze o nim prawdę.

Teksty są identyczne, więc albo obie robimy sobie jaja, albo obie mówimy prawdę.
zephyr7 napisał(a):
Niedawno, wyobraźcie sobie, śni mi się że rozmawiam ze swoim znajomym - i u niego w gabinecie wisi sobie w ramce anioł ze z rozpostartymi skrzydłami, przelewający wodę z jednego kielicha do drugiego.

Okej, ale to nie wsio... Wcześniej, prosiłem Boga żeby dał mi znać, co robić, choćby przez sen.
(no, serio, serio - tak się złożyło)

I wszystko byłoby cacy, gdyby nie to, że nagle śni mi się jasno i wyraźnie karta "Umiarkowanie"... Tej samej nocy!
Co o tym myśleć :)?

Myśleć, że we śnie zobaczyłeś anioła przelewającego wodę z jednego kielicha do drugiego, a nie kartę "Umiarkowanie".
Na tej karcie jest przecież wódz indiański na koniu http://www.reasonablyclever.com/tarot/c ... rance.html
Żaden demon by się tak nie pomylił.
Powietrze93 napisał(a):
Zamierzam kupić sobie UFO tarot xD

Będzie mi służył w celach terenowych, na różnych imprezach itd.

A ja Gumiśki. :D Będą świetne w połączeniu z intensywnym seansem spirytusowym.
"Wróżę" sobie ogromny sukces towarzyski! :biggrin:

So sty 22, 2011 14:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona