Czy człowiek jest potrzebny Panu Bogu ?
Autor |
Wiadomość |
naturalwoman
|
 Re: Czy człowiek jest potrzebny Panu Bogu ?
Dlaczego mam zakładać, że jak chcę się z kimś dzielić, to z powodu poczucia pustki, a nie pełni? Nawet w relacjach międzyludzkich to nie zadziała. Tylko wtedy można być naprawdę z drugim człowiekiem, gdy samemu ma się poczucie szczęścia, spełnienia, zadowolenia i pełni. Miałabym ociążać innego człowieka za moje dobre samopoczucie? By ktoś inny zapełnił mi pustkę? Toż to fałsz i zakłamane na początku jakiejkolwiek relacji. Nie widzę pustki w Bogu, który pragnie dzielić się swoją miłością z człowiekiem. Jak mógłby się dzielić pustką? Dzieli się, bo ma czym. I bo chce.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
N sty 23, 2011 19:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale Elbrus nie pyta Cie z kim i czym Ty się zamierzasz dzielić, tylko:"z jakiej definicji czerpiesz obraz swojego Boga."? Twoja odpowiedź mogłaby nam co nieco, być może wyjaśnić.
|
N sty 23, 2011 19:16 |
|
 |
naturalwoman
|
apriori napisał(a): Ale Elbrus nie pyta Cie z kim i czym Ty się zamierzasz dzielić, tylko:"z jakiej definicji czerpiesz obraz swojego Boga."? Z żadnej definicji. Wszystko chcemy zaszufladkować, nazwać, przyporządkować, zamknąć w ramkach by mieściło się w granicach naszych pojęć i słów. Mogę podać tylko jedną definicję: Tajemnica.
|
N sty 23, 2011 19:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
naturalwoman napisał(a): apriori napisał(a): Ale Elbrus nie pyta Cie z kim i czym Ty się zamierzasz dzielić, tylko:"z jakiej definicji czerpiesz obraz swojego Boga."? Z żadnej definicji. Wszystko chcemy zaszufladkować, nazwać, przyporządkować, zamknąć w ramkach by mieściło się w granicach naszych pojęć i słów. Mogę podać tylko jedną definicję: Tajemnica.  Genialna odpowiedź katolików na coś czego nie wiedzą-tajemnica i już. Tylko skoro to tajemnica to jak możesz cokolwiek o tym powiedzeć skoro to tajemnica?
|
N sty 23, 2011 19:24 |
|
 |
Elbrus
|
naturalwoman napisał(a): Nawet w relacjach międzyludzkich to nie zadziała. Tylko wtedy można być naprawdę z drugim człowiekiem, gdy samemu ma się poczucie szczęścia, spełnienia, zadowolenia i pełni. Miałabym ociążać innego człowieka za moje dobre samopoczucie? Widzę, że czynisz sobie obraz Boga na podobieństwo człowieka. Poganie czynili podobnie, ale zdaje się, że popełniali grzech, zgadza się?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N sty 23, 2011 19:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Człowiekowi potrzebny jest Pan Bóg, kotu nie, więc zawraca ogonem.
|
N sty 23, 2011 19:37 |
|
 |
naturalwoman
|
apriori napisał(a):  Genialna odpowiedź katolików na coś czego nie wiedzą-tajemnica i już. Tylko skoro to tajemnica to jak możesz cokolwiek o tym powiedzeć skoro to tajemnica? To, że zaglądam do pałacu tylko przez wąską dziurkę od klucza oznacza, że wiem wszystko? Że reszta nie jest tajemnicą? I faktycznie. Mogę powiedzieć bardzo niewiele. To prawda. Bo staramy się w życiu - Ty w swoim, ja w swoim - dotykać tej tajemnicy w możliwym zakresie. Ale mam świadomość niedoskonałości z mojej strony, i potęgi z tamtej strony. On zawsze pozostanie Tajemnicą. Ale skoro uważasz, że taka postawa przekreśla mnie jako rozmówcę - OK.
|
N sty 23, 2011 19:42 |
|
 |
naturalwoman
|
Elbrus napisał(a): Widzę, że czynisz sobie obraz Boga na podobieństwo człowieka. Poganie czynili podobnie, ale zdaje się, że popełniali grzech, zgadza się? Łatwiej jest zrozumieć pewne sprawy na przykładach z życia. Masz absolutną rację. Zwykle ludzie wymyślają bogów, w których chcą wierzyć. Ale gdybyśmy wrócili do źródła, że to Bóg stworzył nas na swój obraz i podobieństwo, że chce dzielić się z nami swoją miłością której brak w sercu człowieka powoduje uczucie pustki tak wielkiej, że drugi człowiek nie potrafi jej zapełnić - to czy błędem jest zauważanie miłości Boga w relacjach miłości międzyludzich? Czy to nie ona jest przekazywana dalej - ta cierpliwa, ta łaskawa, ta rozumiejąca, pochylająca się nad innymi ludźmi, ta pozbawiona egoizmu? Jak widzę takie postawy - czy nie widzę obrazu i działania miłości Boga w postępowaniu człowieka? Stąd moje przykłady (nie znaczy, że oparte na moim niedoskonałym życiu żeby nie było).
|
N sty 23, 2011 20:04 |
|
 |
Elbrus
|
naturalwoman napisał(a): to Bóg stworzył nas na swój obraz i podobieństwo, że chce dzielić się z nami swoją miłością której brak w sercu człowieka powoduje uczucie pustki tak wielkiej, że drugi człowiek nie potrafi jej zapełnić Ale dlaczego akurat tą pustkę uznałaś za czynnik, który jest zobrazowaniem Boga w człowieku? naturalwoman napisał(a): to czy błędem jest zauważanie miłości Boga w relacjach miłości międzyludzich? Nie na temat. Nie pisałem o braku miłości tylko o braku braku, czyli o pełnej doskonałości. Czy twoim zdaniem, aby zbliżyć się do doskonałości, należy zwiększać czy ograniczać swoje pragnienia? Jako punkt odniesienia polecam zwrócić uwagę na życie Ojców Pustyni i ascetów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano N sty 23, 2011 20:18 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
N sty 23, 2011 20:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A wracając do tych "formułek"... Pod pojęciem doskonałość co rozumiesz? "Uchylisz nam rąbka tej tajemnicy"?
|
N sty 23, 2011 20:17 |
|
 |
naturalwoman
|
Elbrus napisał(a): naturalwoman napisał(a): to Bóg stworzył nas na swój obraz i podobieństwo, że chce dzielić się z nami swoją miłością której brak w sercu człowieka powoduje uczucie pustki tak wielkiej, że drugi człowiek nie potrafi jej zapełnić Ale dlaczego akurat tą pustkę uznałaś za czynnik, który jest zobrazowaniem Boga w człowieku? Odniosłam się do cytatu ze św Augustyna króry podałeś wcześniej - że tę pustkę może zapełnić tylko Bóg. Elbrus napisał(a): Nie pisałem o braku miłości tylko o braku braku, czyli o pełnej doskonałości. No właśnie. Tylko, że ja uważam odwrotnie - tą doskonałością nie jest brak braku, tylko pełnia pełni. Elbrus napisał(a): Czy twoim zdaniem, aby zbliżyć się do doskonałości, należy zwiększać czy ograniczać swoje pragnienia? Bradzo ważne pytanie na które odpowiedź uzależniona jest od pragnień do których dokopał się człowiek czy jakie zostały mu pokazane. Najważniejsze pragnienie z którego wypływa spełnienie innych, zasypane jest przez te inne, uważane za najważniejsze. A zbliżenie się do doskonałość? Nie tylko poznanie tego pragnienia, ale życie nim. Ale zajęłam głos w tej dyskusji, ponieważ uważam, że Bóg pragnie dzielić się z nami swoją miłością, nie zostawia jej dla siebie, nie zamyka - nie potrafię na to spojrzeć inaczej, jak na objaw miłości i odwagi. I zaufania do człowieka. A nie jako na brak w Bogu doskonałości.
|
N sty 23, 2011 20:38 |
|
 |
nikt-
|
Skoro Bóg stworzył człowieka to znaczy, że do czegoś był mu ten człowiek potrzebny. Bóg miał jakiś cel w stworzeniu człowieka i świata.
Ale jaki to jest sens czy cel? Trudno powiedzieć. Łatwiej jest zrozumieć ten sens istnienia człowiekowi, którego zycie jest w miarę udane, który jest szczęśliwy. Człowiek nieszczęśliwy nie widzi sensu swojego istnienia i zadaje pytania takie, jak autorka tematu.
|
N sty 23, 2011 21:03 |
|
 |
naturalwoman
|
apriori napisał(a): A wracając do tych "formułek"... Pod pojęciem doskonałość co rozumiesz? "Uchylisz nam rąbka tej tajemnicy"? Pytanie nie dotyczy tematu wątku.
|
N sty 23, 2011 21:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
naturalwoman napisał(a): apriori napisał(a): A wracając do tych "formułek"... Pod pojęciem doskonałość co rozumiesz? "Uchylisz nam rąbka tej tajemnicy"? Pytanie nie dotyczy tematu wątku. Skoro to pojęcie twoim zdaniem nie dotyczy tematu( co oczywiście jest nieprawdą) to po co go używasz w swoich postach?To po pierwsze. Po wtóre,pytanie o doskonałość wiąże się z tym tematem. a dokładnie z odpowiedzia na pytanie w temacie. Samo pojęcie ( doskonałośc , niedoskonałość)pada prawie w każdym poście, również w twoich postach. Czy Ty używasz słowa, którego znaczenia nie rozumiesz?
|
Pn sty 24, 2011 12:09 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: , ponieważ uważam, że Bóg pragnie dzielić się z nami swoją miłością, Moglabys podac pare przykladow na ktorych podstawie wyciagnelas ten wniosek? Cos mi sie wydaje, ze dam rade skontrowac przeciwnym kazdy z nich. Czy Bog potrzebuje czlowieka? Bog jest doskonaly, doskonalosc nie potrzebuje niczego.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn sty 24, 2011 13:17 |
|
|
|