Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych....
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych....
Elbrus napisał(a): Metanoia napisał(a): Seanse spirytystyczne zakładaja wywoływanie zmarłych w teori . Ale tak naprawde jest to kontakt z demonami a nie samymi ludźmi potepionymi . Z kim zatem kontaktował się Saul i co to są refaim: Ano z kim, skoro sam Saul mówi Bóg mnie opuściłCytuj: Chwila, chwila. Kawałek wcześniej pisałeś, że to są zawsze demony, które udają zmarłych. Jak wiemy, Szatan jest ojcem kłamstwa. Czy ty nie widzisz sprzeczności, w tym co napisałeś? Nie ma sprzeczności. Maria Simma słyszała prośby dusz czyśćcowych, które prosiły o modlitwy, Msze św pomocne im do zbawiena. Kontakty te nie wynikały z woli M. Simmy, lub na skutek jakichś jej zabiegów o kontakt. Cytuj: Poza działaniami około-egzorcystycznymi, które w swojej istocie polegają także na kontaktowaniu się z demonami i duszami potępionymi. A rozumiesz przez "około-egzorcystyczne"? Egzorcyzmów dokonuja jedynie duchowni wyznaczeni przez biskupa. Kosciół nie uznaje żadnych cywilnych egzorcystów.
|
N sty 23, 2011 17:30 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus napisał(a): Z kim zatem kontaktował się Saul i co to są refaim: Ano z kim, skoro sam Saul mówi Bóg mnie opuściłZ tego co kojarzę z lektury ST, to prorok-sędzia Samuel nie był Bogiem Jahwe. A może jest coś, o czym nie wiem? Alus napisał(a): Nie ma sprzeczności. Maria Simma słyszała prośby dusz czyśćcowych, które prosiły o modlitwy, Msze św pomocne im do zbawiena. Kontakty te nie wynikały z woli M. Simmy, lub na skutek jakichś jej zabiegów o kontakt. O tym mówiłem: Alus napisał(a): Demony zaś maja mozliwośc kontaktowania sie z ludźmi pod przykrywka zmarłych . Skoro mają taką moc, to nie potrzebują żadnych seansów spirytystycznych. Alus napisał(a): A rozumiesz przez "około-egzorcystyczne"? Działania związane z posługą egzorcysty. Nie jest to tylko wyrzucanie złych duchów, ale także pomoc osobie zniewolonej, dręczonej i wiele innych, o których właściwie niezbyt dużo wiem. Alus napisał(a): Egzorcyzmów dokonuja jedynie duchowni wyznaczeni przez biskupa. I ci duchowni kontaktują się (często werbalnie) z duchami nieczystymi. Jeszcze w ramach dopytki: ksiądz egzorcyzmujący Anneliese Michel mówił, że jednym z duchów, które opętały jej ciało, był Judasz. Chciałbym się spytać, czy z katolickiego punktu widzenia jest to możliwe, aby dusza zmarłej osoby mogła wstąpić do ciała żywego człowieka? //bo z biblijnego wiem, że to bzdura
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N sty 23, 2011 17:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z tego co kojarzę z lektury ST, to prorok-sędzia Samuel nie był Bogiem Jahwe. A może jest coś, o czym nie wiem? Dobrze kojarzysz Ale zauważ w scenie Saul nie widzi ducha, tylko kobieta mówi kogo ponoć widzi. O Judaszu, który ponoć był jednym z duchów - nie wiem.
|
N sty 23, 2011 18:08 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Ale zauważ w scenie Saul nie widzi ducha, tylko kobieta mówi kogo ponoć widzi. Nie wiem czy go widzi, czy się domyśla, ale autor natchniony pisze, że to był Samuel: Samuel rzekł do Saula: Dlaczego nie dajesz mi spokoju i wywołujesz mnie? Saul odrzekł: Znajduję się w wielkim ucisku, bo Filistyni walczą ze mną, a Bóg mię opuścił i nie daje mi odpowiedzi ani przez proroków, ani przez sen; dlatego ciebie wezwałem, abyś mi wskazał, jak mam postąpić. Samuel odrzekł: Dlaczego więc pytasz mnie, skoro Pan odstąpił cię i stał się twoim wrogiem? Pan czyni to, co przeze mnie zapowiedział: odebrał Pan królestwo z twej ręki, a oddał je innemu - Dawidowi. Dlatego Pan postępuje z tobą w ten sposób, ponieważ nie usłuchałeś Jego głosu, nie dopełniłeś płomiennego gniewu Jego nad Amalekiem. Dlatego Pan oddał Izraelitów razem z tobą w ręce Filistynów, jutro ty i twoi synowie będziecie razem ze mną, całe też wojsko izraelskie odda w ręce Filistynów. W tej chwili upadł Saul na ziemię jak długi, przeraził się bowiem słowami Samuela, brakowało mu też sił, gdyż nie jadł przez cały dzień i całą noc. (1 Sm 28:15-20) Jak stąd można wywnioskować, że był to demon?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N sty 23, 2011 18:31 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jesli wierzycie, ze Anneliese Michel opetal Hitler, to musicie wierzyc, ze pieklo nie takie straszne. Mozna przepustke dostac, poopetywac sobie. Po co twierdzicie, ze pieklo to WIECZNE meczarnie?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N sty 23, 2011 18:43 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Dural napisał(a): Jesli wierzycie, ze Anneliese Michel opetal Hitler, to musicie wierzyc, ze pieklo nie takie straszne. Mozna przepustke dostac, poopetywac sobie. Racja, w tym może być dużo prawdy. Na własne oczy widziałem, jak Patrick Swayze wszedł w ciało Whoopi Goldberg. Dural napisał(a): Po co twierdzicie, ze pieklo to WIECZNE meczarnie? Dlatego że kiedyś świat się skończy, a potępione dusze ludzkie nie będą mogły opętywać już ludzi, bo ci będą przebywali w niebie: A nic nieczystego do niego nie wejdzie ani ten, co popełnia ohydę i kłamstwo, lecz tylko zapisani w księdze życia Baranka.(Ap 21:27)
|
N sty 23, 2011 18:57 |
|
 |
Tomek__
|
1. Seanse spirytystyczne są ciężkim grzechem przeciwko pierwszemu przykazaniu. Ich praktykowanie sprowadza śmierć duchową na każdego ( jak każdy grzech ciężki) 2. Seanse spirytystyczne są wśród najczęstszych przyczyn opętań. 3. Bóg zabrania takich praktyk 4. Podczas takich seansów nie kontaktuje się z osobami zmarłych, ale złymi duchami pod nich się podszywającymi. 5. Znany mi z opowieści zakonnicy przypadek seansu skończył się szpitalem psychiatrycznym dla uczestników.
pozdrawiam
|
N sty 23, 2011 20:25 |
|
 |
Elbrus
|
Tomek__ napisał(a): 4. Podczas takich seansów nie kontaktuje się z osobami zmarłych, ale złymi duchami pod nich się podszywającymi. Dla mnie takie stwierdzenie nic nie znaczy. Proszę o konkretne dowody, a nie opinie.
|
N sty 23, 2011 20:34 |
|
 |
amadeus35
|
maly_kwiatek napisał(a): Metanoia napisał(a): Umarli to Ci w piekle. Demony zaś maja mozliwość kontaktowania się z ludźmi pod przykrywka zmarłych. Auuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaa  !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Metanoia, czy ty znasz zasady świętych obcowania, które są zawarte w Składzie Apostolskim od ponad 1000 lat??????? Czy wierzysz w świętych obcowanie??? Jakie znowu demony  ???????????? Alicja, nie powiem co mówi biblia w tej sprawie, nie jestem znawcą. Wiem, że wiara w świętych obcowanie pozwala, a nawet zaleca, by żywi modlili się za zmarłych a zmarli za żywych. I jeśli zmarli mogą zrobić coś dobrego wstawiając się za żywych, to z pewnością to zrobią. Podobnie robią żywi, zamawiając Msze święte za zmarłych. ......................... Piszesz nieprawde i wrowadzasz w blad Jesli nie wiesz co mowi Biblia na ten temat to skad wiesz co wolno a co nie w takim razie jakie sa twoje zrodla informacji jak nie Biblia
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N sty 23, 2011 21:31 |
|
 |
amadeus35
|
Alicja2011 napisał(a): Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych... Czy można prosić ich o wstawiennictwo w sprawie poprawy zdrowia.... ............................ W Bibli nie ma zadnego Wersetu ktory by zezwalal na tego rodzaju praktyki ......!
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N sty 23, 2011 21:34 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
amadeus35 napisał(a): Alicja2011 napisał(a): Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych... Czy można prosić ich o wstawiennictwo w sprawie poprawy zdrowia.... ............................ W Bibli nie ma zadnego Wersetu ktory by zezwalal na tego rodzaju praktyki ......!
Amadeus35, nie znasz się. Alus napisała, że jest. A ona się zna. Alus napisał(a): Oczywiście można prosić o wstawiennictwo, modlitwę. Biblia zabrania wywoływania duchów w seansach spirytystycznych.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N sty 23, 2011 21:57 |
|
 |
Elbrus
|
maly_kwiatek napisał(a): nie znasz się. Alus napisała, że jest. A ona się zna. A dlaczego się zna? Bo mówi to, czego Kościół naucza... Jeśli w dziale 'Prawdy wiary' są robione "czystki", to może wysil się trochę, poszperaj w Piśmie i udowodnij, że to co piszesz, jest prawdziwe.
|
N sty 23, 2011 22:05 |
|
 |
tuti
|
Amadeus35, nie znasz się. Alus napisała, że jest. A ona się zna.
ahahaha no fajny masz autorytet - cenisz ją bardziej niż Pismo Święte? wow.
Chyba że to był sarkazm <błagam>
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
N sty 23, 2011 22:08 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Jesteś blisko 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N sty 23, 2011 22:10 |
|
 |
tuti
|
uff! Odetchnęłam z ulgą!:))
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
N sty 23, 2011 22:19 |
|
|
|