Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Marsz Polskości w Katowicach - Śląsk to Polska 
Autor Wiadomość

Post Marsz Polskości w Katowicach - Śląsk to Polska
Ze względu na coraz większą propagandę postaw autonomicznych na Śląsku, na prośbę mieszkańców Śląska, Narodowe Odrodzenie Polski podjęło projekt MARSZ POLSKOŚCI. Inicjatywa wypłynęła oddolnie, ma na celu ukazanie, że w sercach ludzi tutaj mieszkających, Śląsk to Polska.

Marsz rozpocznie się o godzinie 16.00 na Pl. Wolności 22 stycznie 2011.

Więcej pod adresem:
http://www.nop.org.pl/2011/01/05/zapras ... icach.html

Pn sty 17, 2011 12:22

Post Re: Marsz Polskości w Katowicach - Śląsk to Polska
Brak strony w linku. Nie wiem też jaka propaganda i jaką prośbę mieszkanów Śląska.

Pn sty 17, 2011 21:40

Strona przestała działać, ponieważ okazało się, że Marsz Polskości zostanie przeniesiony na inny termin :/
http://www.nacjonalista.pl/2011/01/17/m ... ermin.html

WISIT
Chociażby propaganda RAŚ.

Przepraszam za zamieszanie.

Pn sty 17, 2011 21:46

Dla mnie sprawa nie jest czytelna co też chciałem zaznaczyć. Jakiś ruch o którym coś tam czasem w tv się powie, a ilu ludzi go popiera? Jaką rolę odgrywa? Właściwie w kim ma wsparcie i czego oczekuje? Czy są ku temu podstawy? Jacy ludzi i gdzie poprosili o realizacje projektu? Czy ci z RAŚ nie mieszkają na Śląsku?

Dużo tu chwytliwych haseł, słów kluczy ale żadnej informacji dla mnie o co chodzi.

Pn sty 17, 2011 22:06

Może i dążenia pewnych środowisk do autonomii Śląska jest dziwne i w pewnym sensie sztuczne (pod koniec roku w GN był taki fajny tekst o tym - http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1291810425), ale wykorzystywanie tego przez organizacje nacjonalistyczne w drugą stronę - wcale nie lepsze.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sty 18, 2011 11:33
Zobacz profil WWW

Właśnie dzisiaj (a w zasadzie już wczoraj) jak byłam na Placu Wolności, to przypomniało mi się o marszu NOP-u, a tu proszę, odwołany. Co do rzeczywistej skali problemu autonomizacji Śląska, słabo się orientuję, bo Śląsk zasiedlam od niedawna, ale może i bym wybrała się zobaczyć, czy faktycznie jesteście tacy straszni, jak Was media malują ;)

So sty 22, 2011 0:57

WIST napisał(a):
Dla mnie sprawa nie jest czytelna co też chciałem zaznaczyć. Jakiś ruch o którym coś tam czasem w tv się powie, a ilu ludzi go popiera? Jaką rolę odgrywa? Właściwie w kim ma wsparcie i czego oczekuje? Czy są ku temu podstawy? Jacy ludzi i gdzie poprosili o realizacje projektu? Czy ci z RAŚ nie mieszkają na Śląsku?

Dużo tu chwytliwych haseł, słów kluczy ale żadnej informacji dla mnie o co chodzi.

Zastanawiam się czy mówimy tu o Górnym Śląsku czy o całej Polsce? Ponieważ, nie jestem z Górnego Śląska , odniosę się do NOP w skali całego kraju.

NOP w ostatnich wyborach samorządowych poparło bodajże ok. 40 000 osób , a zgłosiliśmy swoje listy tylko w ok. 20 okręgach na ponad 80. W niektórych regionach jak Zachodniopomorskie pokonaliśmy LPR czy Prawice RP. Jaką rolę NOP odgrywa i w kim ma wsparcie? NOP jest najdłużej istniejącą partią nacjonalistyczną w Polsce. Prowadzi działalność wydawniczą (Szczerbiec , 17 czy też różnego rodzaju książki i publikacje), współtworzy portal nacjonalista.pl oraz prowadzi szereg akcji takich jak : Zapal znicz bohaterom (1 listopada) , Aborcja prawdziwy holocaust , zakaz pedałowania itd. ( źródło: nop.org.pl). O ile mi dobrze wiadomo , to NOP został poproszony przez mieszkańców Górnego Śląska o zorganizowanie marszu (górników, kibiców itd. ). A i tak na marginesie - NOP na Górnym Śląsku uzyskało prawie 7 000 głosów podczas ostatnich wyborów. Nic mi nie wiadomo na temat miejsca zamieszkania działaczy RAŚ.

N sty 23, 2011 23:17

MRO napisał(a):
O ile mi dobrze wiadomo , to NOP został poproszony przez mieszkańców Górnego Śląska o zorganizowanie marszu

Rozumiem że wszyscy mieszkańcy Górnego Śląska przyszli do okręgowej siedziby NOP i jednym głosem zawołali - "ratujcie". Nie jestem ani zwolennikiem, ani przeciwnikiem NOPu, natomiast takie sformułowanie ładnie brzmią, ale nic nie mówią jeśli ktoś jest bardziej dociekliwy.

Pn sty 24, 2011 1:13

WIST napisał(a):
MRO napisał(a):
O ile mi dobrze wiadomo , to NOP został poproszony przez mieszkańców Górnego Śląska o zorganizowanie marszu

Rozumiem że wszyscy mieszkańcy Górnego Śląska przyszli do okręgowej siedziby NOP i jednym głosem zawołali - "ratujcie". Nie jestem ani zwolennikiem, ani przeciwnikiem NOPu, natomiast takie sformułowanie ładnie brzmią, ale nic nie mówią jeśli ktoś jest bardziej dociekliwy.

Nie wyobrażam sobie aby 4 mln. mieszkańców województwa Śląskiego , miało prosić o Marsz :) Chodzi o głosy , które dobiegały ze środowisk patriotycznych ( w tym kibiców kilku klubów) oraz zwykłych mieszkańców. Wyobraź sobie , że członkowie NOP pracują wśród różnych środowisk , niektórzy są górnikami, niektórzy przedsiębiorcami czy też nauczycielami i słyszą to i owo. Ludzie wprost mówią ,że irytują ich marsze RAŚ , a jeszcze bardziej bierność z naszej strony. Stąd zrodził się ten pomysł :)

Cz sty 27, 2011 20:32

Ja też sobie tego nie wyobrażam, ale jako chwyt erystyczny można zastosować. A to co opisałeś, to coś innego niż "na prośbę mieszkańców Śląska". I co to jest ta bierność? Nie bieganie po ulicach z transparentami oraz krzykiem?

To wszystko są hasła, słowa klucze, które dla kogoś z zewnątrz nic nie znaczą, chyba że da się złapać na erystykę. Zresztą typowy przykład już wskazałem - mieszkańcy Śląska - czyli owi źli którzy chcą autonomii już nie są mieszkańcami Śląska - tomi pachnie trochę "odwiecznym polskim Śląskiem" z poprzedniej epoki. Bynajmniej nie jestem za jakąś autonomią nawet wzorem autonomii Śląska w II RP, choć jakoś szczególnie to Polsce nie szkodziło - zwykły układ w kontekście wydarzeń 1918-1924. Dziś sytuacja jest inna.

Cz sty 27, 2011 20:58

http://www.youtube.com/watch?v=moDDb-Wdj_U#t=14m25s
(Warto rozmawiać - (Ruch Autonomii Śląska) cz.1/3)

Co Pan opowiada?! Pan rozmydla prawdę!
Prawda była taka:
dla Ślązaków, którzy przeszli okupację... ja jestem synem powstańca.
Auschwitz i kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt, pododobozów poauschwitztowskich
przekształciło się w polskie obozy koncentracyjne.

(Kazimierz Kutz, niezrzeszony poseł na Sejm RP VI kadencji)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr mar 02, 2011 12:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]