co sie stalo z drugim przykazaniem?
Autor |
Wiadomość |
krunch
|
Nie no Tess mi się zdaje, ze to ty jesteś dziwny...  To chyba jasne, że nie zwalam wszytkich księży, którzy odstąpili od Boga na ramiona ojca Rydzyka...  To był tylko jeden przykład  No i jasne jest, że taki ksiądz nie jest stracony, ale Ty podałeś jeden przykład księdza, który się nawrócił na łono Kościoła... uczniowie też zaparli się Jezusa, a potem nauczali w Jego imieniu, ale są księża, którzy do końca nie przyznają się do winy...
I jeszcze jedno... Cytuj: Pozwol Bogu zajac sie sprawa osobistego odstepstwa ksiezy. Bóg na ziemi często działa rekami swoich dzieci, które są mu oddane  To, ze mamy pozostawić to Bogu, to nie znaczy, że mamy się od tego odciąć. Moze to właśnie my mamy coś z tym akurat zrobić 
|
N mar 27, 2005 1:07 |
|
|
|
 |
Tess
|
krunch napisał(a): Nie no Tess mi się zdaje, ze to ty jesteś dziwny...  Moze jestem dziwny bracie lecz swoje zdanie nam a jest ono oparte o wole Pana, ktory powiedzial; "Nie sadzcie a nie bedzie cie sadzeni". Grzechy, ktore popelniaja ksieza sa popelniane we wszystkich religjach i jakos z tego tytulu nikt nie krzyczy, a kiedy podwinie sie noga jakiemus ksiedzu to sprawa nabiera rozglosu jak by dopuszczoo sie zbrodni na masowa skale. krunch napisał(a): ale Ty podałeś jeden przykład księdza, który się nawrócił na łono Kościoła... uczniowie też zaparli się Jezusa, a potem nauczali w Jego imieniu, ale są księża, którzy do końca nie przyznają się do winy... Ten ksiadz byl w lonie Kosciola lecz prowadzil odstepcze zycie polegajace na tym, ze mial romans z kobieta, ktora go uwiodla. Jezeli chodzi o uczniow Pana to tylko jeden sie zaparl a drugi Go zdaradzil.Dzis zle postepujac czynimy podobnie tj. zapieramy sie i GO zdradzamy. krunch napisał(a): I jeszcze jedno... Cytuj: Pozwol Bogu zajac sie sprawa osobistego odstepstwa ksiezy. Bóg na ziemi często działa rekami swoich dzieci, które są mu oddane  To, ze mamy pozostawić to Bogu, to nie znaczy, że mamy się od tego odciąć. Moze to właśnie my mamy coś z tym akurat zrobić 
Sady zostawmy Bogu i nie ciskajmy kamieniem osadu swiadomi bedac naszych slabosci i upadkow.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N mar 27, 2005 3:35 |
|
 |
krunch
|
Cytuj: kiedy podwinie sie noga jakiemus ksiedzu to sprawa nabiera rozglosu jak by dopuszczoo sie zbrodni na masowa skale Dlatego, że z tego co piszecie ksiądz nie jest zwykłym człowiekiem, ale następcą apostołów, jest wyświęcony, a to do czegoś zobowiązuje. Cytuj: Ten ksiadz byl w lonie Kosciola lecz prowadzil odstepcze zycie polegajace na tym, ze mial romans z kobieta, ktora go uwiodla. No to według mnie odsunął się od Boga i zszedł z Jego ścieżki  Cytuj: Jezeli chodzi o uczniow Pana to tylko jeden sie zaparl a drugi Go zdaradzil.Dzis zle postepujac czynimy podobnie tj. zapieramy sie i GO zdradzamy. No tylko kwestja tego, czy wracamy do Niego  Cytuj: Sady zostawmy Bogu i nie ciskajmy kamieniem osadu swiadomi bedac naszych slabosci i upadkow. Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeniu, to szczera prawda i ja nie mówię, że księża są potępieni. Ale stwierdzenie, zę pedofil jest dlaeko od Boga nie jest sądem, tylko obserwacją 
|
N mar 27, 2005 10:09 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
krunch napisał(a): Dlatego, że z tego co piszecie ksiądz nie jest zwykłym człowiekiem, ale następcą apostołów, jest wyświęcony, a to do czegoś zobowiązuje
Proponuję ci uważną lekturę Księgi Sędziów. Zobaczysz tam, że charyzmat wybrania Bożego nie wiąże się automatycznie z osobistą świętością. A równocześnie braki w tej świętości wcale nie zmieniają faktu, że Bóg posługuje się nadal tą wybraną przez Siebie osobą do realizacji planów, które ma względem Swojego Ludu.
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
N mar 27, 2005 11:10 |
|
 |
krunch
|
Bóg posługuje sie każdym swoim dzieckiem, Tobą i mną również  Co do Księgi Sędziów, to moge powiedzieć tylko tyle, że w czasach starego przymierza sprawa wyglądała troszeczkę inaczej, bo wśród ludzi nie działał Duch Święty.
|
N mar 27, 2005 12:53 |
|
|
|
 |
Tess
|
krunch napisał(a): Bóg posługuje sie każdym swoim dzieckiem, Tobą i mną również  Co do Księgi Sędziów, to moge powiedzieć tylko tyle, że w czasach starego przymierza sprawa wyglądała troszeczkę inaczej, bo wśród ludzi nie działał Duch Święty.
Bog posluguje sie nie tymi, ktorzy nieswiadomie zwodza krunch i nie masz racji, ze Duch Swiety nie dzialal w w czasach ST.Otoz kiedy Samuel namascil Dawida na Krola to Duch Swiety zstapil na niego.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N mar 27, 2005 17:35 |
|
 |
Agniulka
|
"wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca i Syna pochodzi, który z Ojcem i Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę, który mówił przez proroków..."
|
N mar 27, 2005 18:39 |
|
 |
-=TenebrosuS=-
|
przyjmujac ze jezus byl bogiem to sklad wymyslil czlowiek a nie jezus wiec skad wiecie ze tak bylo naprawde??
N mar 27, 2005 19:27 |
|
 |
Tess
|
-=TenebrosuS=- napisał(a): przyjmujac ze jezus byl bogiem to sklad wymyslil czlowiek a nie jezus wiec skad wiecie ze tak bylo naprawde??
Tu nie ma co przyjmowac.Jezus jest Bogiem Wszechmogacym o czym zaswiadcza ST i NT.Polecam list do Tytusa do rozwazenia.
Pozdr. 
Pozdrawiam
|
N mar 27, 2005 19:38 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Widze, ze Bibli uczyniles sobie balwana i tlumaczysz ja po swojemu zapominajac o Tradycji Kosciola i o autorytecie Ojca Swietego, ktory jest nieomylny. czy ta kobieta-papiez tez byla nieomylna bo w historii kk tez taka byla  czy ten papiez ktory zarzadzil t. zw. sw. inkwizycje tez byl nieomylny?? czy ten papiez ktory swięcil armaty podczas wojen tez byl nieomylny?? co do nieomylnosci papieza to moze jeszcze jeden cytat: Mt 23:8-10 8. Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście. 9. Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. 10. Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. (BT) Rz 3:10-12 10. jak jest napisane: Nie ma sprawiedliwego, nawet ani jednego,11. nie ma rozumnego, nie ma, kto by szukał Boga. 12. Wszyscy zboczyli z drogi, zarazem się zepsuli, nie ma takiego, co dobrze czyni, zgoła ani jednego. (BT) Cytuj: Pozwol Bogu zajac sie sprawa osobistego odstepstwa ksiezy. ludziom kazecie isc z grzechami do spowiedzi a byc moze w konfesjonale siedzi taki ksiadz a grzechem ksiedza ma sie zajac bog?? a moze powinien isc do takiego samego biskupa i.t.d. czyz to nie absurd???????? Cytuj: Radze poczytac pisma Sw. Teresy z Awila.To za jej przyczyna pewien ksiadz porzucil grzeszne zycie i powrocil do swietego zycia kaplanskiego .
za sprawa biblii miliony grzesznikow nawrocily sie do boga i znalazlo pokoj duszy a ty zachecasz do cytania jakis ludzkich opowiesci
|
Pn mar 28, 2005 20:38 |
|
 |
Agniulka
|
Proponuję poczytać COKOLWIEK na temat katolickiego rozumienia nieomyloności a nie inputować nam tu kompletnych bzdur
|
Pn mar 28, 2005 20:47 |
|
 |
pedziwiatr
|
-=TenebrosuS=- napisał(a): przyjmujac ze jezus byl bogiem to sklad wymyslil czlowiek a nie jezus wiec skad wiecie ze tak bylo naprawde??
Credo nie zostalo wymyslone tylko sformulowane na podstawie Tradycji Kosciola, ktora korzeniami siega Apostolow i samego Chrystusa, a to jest roznica. To, co zostalo ujete w Credo, to nic innego, jak wiara oddziedziczona od tych, ktorzy chodzili z Jezusem, doswiadczali Jego milosci i ogladali Jego chwale, i te prawde przekazali nastepnym pokoleniom. Sformulowanie Credo bylo konieczne, by odpowiedziec na herezje rozwijace sie pod wplywem filozfii greckiej.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pn mar 28, 2005 21:02 |
|
 |
-=TenebrosuS=-
|
pedziwiatr napisał(a): -=TenebrosuS=- napisał(a): przyjmujac ze jezus byl bogiem to sklad wymyslil czlowiek a nie jezus wiec skad wiecie ze tak bylo naprawde?? Credo nie zostalo wymyslone tylko sformulowane na podstawie Tradycji Kosciola, ktora korzeniami siega Apostolow i samego Chrystusa, a to jest roznica. To, co zostalo ujete w Credo, to nic innego, jak wiara oddziedziczona od tych, ktorzy chodzili z Jezusem, doswiadczali Jego milosci i ogladali Jego chwale, i te prawde przekazali nastepnym pokoleniom. Sformulowanie Credo bylo konieczne, by odpowiedziec na herezje rozwijace sie pod wplywem filozfii greckiej. niema to jak kazdy sobie cos doda i wyjdzie ladnie brzmiaca modlitwa
Pn mar 28, 2005 22:17 |
|
 |
pedziwiatr
|
[/quote]niema to jak kazdy sobie cos doda i wyjdzie ladnie brzmiaca modlitwa[/quote]
Jesli chodzi o Credo, to chyba jednak nie kazdy.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Wt mar 29, 2005 2:21 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Proponuję poczytać COKOLWIEK na temat katolickiego rozumienia nieomyloności a nie inputować nam tu kompletnych bzdur
agniulko nie denerwuj sie tylko mi wyjasnij na czym to polega ta nieomylnosc bo ja myslalem ze nieomylny znaczy...nieomylny
ja jestem czlowiekiem prostym niewyksztalconym i omylnym wiec moze sie myle
moze jeszczejeden przyklad z pisma:
Ga 2:11-14
11. Gdy następnie Kefas przybył do Antiochii, otwarcie mu się sprzeciwiłem, bo na to zasłużył.
12. Zanim jeszcze nadeszli niektórzy z otoczenia Jakuba, brał udział w posiłkach z tymi, którzy pochodzili z pogaństwa. Kiedy jednak oni się zjawili, począł się usuwać i trzymać się z dala, bojąc się tych, którzy pochodzili z obrzezania.
13. To jego nieszczere postępowanie podjęli też inni pochodzenia żydowskiego, tak że wciągnięto w to udawanie nawet Barnabę.
14. Gdy więc spostrzegłem, że nie idą słuszną drogą, zgodną z prawdą Ewangelii, powiedziałem Kefasowi wobec wszystkich: Jeżeli ty, choć jesteś Żydem, żyjesz według obyczajów przyjętych wśród pogan, a nie wśród Żydów, jak możesz zmuszać pogan do przyjmowania zwyczajów żydowskich?
(BT)
zastanow sie jak tomozliwe zeby pawel sprzeciwil sie i to otwarcie nieomylnej glowie kosciola i mogl go strofowac wobec innych???
czy to wogole mozliwe zeby nieomylny zastepca chrystusa na ziemi mogl postapic niszczerze-obludnie  ?
tak sobie mysle pocichu ze moze piotr byl jeszcze omylny poniewaz nikt go nie wyksztalcil ani nie wyswiecil????a dopiero w pozniejszych wiekach paierze doszli do tej nieomylnosci???? bo dognat o nieomylnosci z tego co sie orientuje powstal dosyc pozno
agniulko" czyz to nie zluda czego sie trzymasz?" iz. 44,20
|
Wt mar 29, 2005 12:04 |
|
|
|