Polacy biorą rozwód z Kościołem
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polacy biorą rozwód z Kościołem
zsoborniki napisał(a): Kościół nie wymaga, by każdy jego członek na siłę "napinając swoje mięśnie" musiał wypełniać prawo..., pozostawia człowieka w pełnej wolności, gdyż człowiek obdarzony jest przez Stwórcę wolną wolą. Kościół (wspólnota) inaczej mistyczne ciało Jezusa a Jezus to Bóg. Bóg to Stwórca.
Tak ja to pojmuję i tym chcę się podzielić z innymi - można to przyjąć lub odrzucić... Wolna wola... Dlatego odejścia z Kościoła są wpisane w system. Jedni przyjmą, inni odrzucą - wolna wola .. Ale pierwszych jest zdecydowanie więcej. Osobna kwestia, jaka jest ich wiara. Ale o tym jest inny wątek.
|
Wt mar 23, 2010 11:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): [quote="arzachel]Wg mnie, to jedynie może czynić Bóg.[/quote]
Tak, np. za pośrednictwem Kościoła. Chrystus np. przekazał apostołom władzę przebaczania, uzdrawiania, a nawet wskrzeszania. Nie za często się o tym mówi poza Kościołem, bo wielu ludzi religijnych cierpi na olbrzymią niechęć do wszystkiego, co "ludzkie". [/quote][/quote] Z drugiej strony część ludzi wierzy, że to ksiądz odpuszcza grzechy 
|
Wt mar 23, 2010 11:14 |
|
 |
Johnny99
|
arzachel napisał(a): Z drugiej strony część ludzi wierzy, że to ksiądz odpuszcza grzechy  I słusznie wierzą - którym odpuścicie, są im odpuszczone. Dlatego ksiądz mówi: ja odpuszczam Tobie grzechy w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt mar 23, 2010 11:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Johnny, pytanie, ilu jest takich, co właśnie tak wierzą, jak piszesz. Dziś podczas kazania ksiądz powiedział tak: "Czy dostrzegacie Chrystusa w konfesjonale, przecież nie ksiądz odpuszcza grzechy, ale Chrystus zmartwychwstały?". Ciekawe, dlaczego tak powiedział. Może część wiernych dostrzega jedynie "ja odpuszczam"? I dlatego rzadko korzysta z tego sakramentu?
|
Śr kwi 07, 2010 11:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
. Bo Jezus wyraził zaufanie do człowieka. A my dalej nie umiemy ufać ludziom...
|
Śr kwi 07, 2010 11:25 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Aż sprawdziłem w Katechizmie - owszem, tylko Bóg przebacza grzechy ( 1441 ), jednakże na mocy swego Boskiego autorytetu, Jezus daje tę władzę ludziom, by ją wykonywali w Jego imieniu. I na innym miejscu: na mocy sakramentu święceń biskupi i prezbiterzy mają władzę odpuszczania wszystkich grzechów "w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego" ( 1461 ). Więc ksiądz ten wyraził się co najmniej nieściśle.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr kwi 07, 2010 12:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Aż sprawdziłem w Katechizmie - owszem, tylko Bóg przebacza grzechy ( 1441 ), jednakże na mocy swego Boskiego autorytetu, Jezus daje tę władzę ludziom, by ją wykonywali w Jego imieniu. I na innym miejscu: na mocy sakramentu święceń biskupi i prezbiterzy mają władzę odpuszczania wszystkich grzechów "w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego" ( 1461 ). Więc ksiądz ten wyraził się co najmniej nieściśle. Nieściśle, ale pewnie uznał, że trzeba to przypominać ludowi. A dlaczego? Cytuję fragment z innego wątku "Sakramenty/Spowiedź - brak rozgrzeszenia..." (wytłuszczenia moje): Cytuj: Mam taki problem.Byłem dziś w spowiedzi i nie jestem pewien czy otrzymałem rozgrzeszenie. Wydaje mi się, że usłyszałem tylko "Bóg, Ojciec miłosierdzia, który pojednał świat ze sobą przez śmierć i zmartwychwstanie swojego Syna, i zesłał Ducha Świętego na odpuszczenie grzechów, niech ci udzieli przebaczenia i pokoju przez posługę Kościoła." a ksiądz pominął "I ja odpuszczam tobie grzechy w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego." Widać, Moc Boża za słaba ..
|
Śr kwi 28, 2010 12:58 |
|
 |
zsoborniki
|
Dyskusja, którą ostatnio przeczytałem w tym wątku się toczy o rzeczy ważne ale nie bardzo istotne - temat wątku bardzo ważny "Polacy biorą rozwód z Kościołem" - moim zdaniem warto posłuchać prof. dr hab. Kazimierza Ryczana - pasterza Kościoła kieleckiego i odpowiedzieć sobie na pytanie Dlaczego Polacy biorą rozwód z Kościołem? i nad jego słowami próbować się zastanowić i podyskutować... http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2010/ ... 2.04.h.mp3
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Śr gru 15, 2010 16:08 |
|
 |
zsoborniki
|
I co, po wysłuchaniu prof. dr hab. Kazimierza Ryczana - pasterza Kościoła kieleckiego, aktywni internauci w tym wątku profilaktycznie zamilkli? http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2010/ ... 2.04.h.mp3
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Pt sty 28, 2011 16:53 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Spójrz na date ostaniego postu (przed Twoim). Zamilkli zanim umieściłes link, nawet nie wiem do czego bo nie klikłam 
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pt sty 28, 2011 17:04 |
|
 |
Acro
|
Dorzucając kamyczek do ogródka - z dzisiejszej GW: Kandydatów do kapłaństwa ubywa systematycznie od wielu lat. W ciągu ostatnich pięciu prawie o 40 proc.! Do zakonów żeńskich wstąpiło o ponad połowę mniej kobiet niż jeszcze dziesięć lat temu. Czy za parę lat zabraknie młodych ludzi gotowych poświęcić kapłaństwu całe życie?
Więcej... http://wyborcza.pl/0,0.html#ixzz1CLr5CVMu
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt sty 28, 2011 18:20 |
|
 |
amadeus35
|
Acro napisał(a): Dorzucając kamyczek do ogródka - z dzisiejszej GW: Kandydatów do kapłaństwa ubywa systematycznie od wielu lat. W ciągu ostatnich pięciu prawie o 40 proc.! Do zakonów żeńskich wstąpiło o ponad połowę mniej kobiet niż jeszcze dziesięć lat temu. Czy za parę lat zabraknie młodych ludzi gotowych poświęcić kapłaństwu całe życie?
Więcej... http://wyborcza.pl/0,0.html#ixzz1CLr5CVMu
.......................................... Moim zdaniem glowna przyczyna dla ktorej coraz mniej jest chetnych do kaplanstwa jest ... celibat tym bardziej ze Pismo Swiete wyraznie sie wypowiada ze kaplan powinien miec zone i dzieci...dlaczego to zmienil Watykan 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So sty 29, 2011 10:31 |
|
 |
Acro
|
amadeus35 napisał(a): .......................................... Moim zdaniem glowna przyczyna dla ktorej coraz mniej jest chetnych do kaplanstwa jest ... celibat tym bardziej ze Pismo Swiete wyraznie sie wypowiada ze kaplan powinien miec zone i dzieci...dlaczego to zmienil Watykan  Chyba kościół sam tego nie ukrywa, że zmienił to, aby nie uszczuplać swojego majątku w wyniku dziedziczenia przez potomstwo kapłanów.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So sty 29, 2011 10:53 |
|
 |
amadeus35
|
Acro napisał(a): amadeus35 napisał(a): .......................................... Moim zdaniem glowna przyczyna dla ktorej coraz mniej jest chetnych do kaplanstwa jest ... celibat tym bardziej ze Pismo Swiete wyraznie sie wypowiada ze kaplan powinien miec zone i dzieci...dlaczego to zmienil Watykan  Chyba kościół sam tego nie ukrywa, że zmienił to, aby nie uszczuplać swojego majątku w wyniku dziedziczenia przez potomstwo kapłanów. ................................... dlatego to co nie jest Wola Boza ... nie bedzie sie rozwijalo .... a to co ostatnio ujrzalo swiatlo dzienne sytuacja w KK i pedofilia tylko to wlasnie potwierdza ....
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So sty 29, 2011 10:59 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Bo Kościół to nic innego jak pedofilia i kasa, prawda? Nic dobrego, nic pożytecznego. Skąd wyście się urwali 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn sty 31, 2011 12:07 |
|
|
|