Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 zarzuty na nieistnienie Boga 
Autor Wiadomość
Post Re: zarzuty na nieistnienie Boga
gnostyk napisał(a):
Zaraz, zaraz!To wierzący twierdzą, że bóg istnieje więc cały obowiązek dowodowy spoczywa na was.To nie ten, który w boga nie wierzy ma udowodnić, że go nie ma a ten, który twierdzi, że on istnieje.Chcecie aby nauczać w szkole religii, wasze uczucia religijne mają być chronione prawem więc udowodnijcie, że to prawda.Pokażcie w końcu tego wszechmogącego co oczywiście nigdy nie nastąpi.

Wiara gdyby miała dowody to by nie była już wiarą. To nie wierzący gadają o dowodach i się nimi posługują tylko ateiści. Wy gadacie że
opieracie się tylko na dowodach więc się nimi popiszcie. Swoją drogą mimo tego że tak opieracie się na dowodach, wierzycie w to że Boga nie ma. To jest jeden z absurdów ateizmu. To że Ty nie odczuwasz Boga bo nie chcesz, nie znaczy że miliony ludzi na świecie jest w błędzie. A powiedz mi jak Ty jako ateista tłumaczysz powstanie wszechświata, powstał samoistnie i przez przypadek, czy też w tej kwestii jako ateista opierasz się na szeroko pojętej wyobrazni naukowców fantastów. Teza że to Bóg stworzył wrzechświat jest najbardziej oczywista.

Wt lut 01, 2011 18:59

Polecam mój poprzedni post.

Wt lut 01, 2011 19:02
czasowo zablokowany

Login2 napisał(a):
Polecam mój poprzedni post.

Niejasne i podatne na interpretacje.

Wt lut 01, 2011 19:46

Nom szczególnie te o Żydach. Nie wiadomo co i jak. Obaliłeś mnie kompletnie.

Wt lut 01, 2011 19:55

Cytuj:
Wiara gdyby miała dowody to by nie była już wiarą. To nie wierzący gadają o dowodach i się nimi posługują tylko ateiści. Wy gadacie że
opieracie się tylko na dowodach więc się nimi popiszcie. Swoją drogą mimo tego że tak opieracie się na dowodach, wierzycie w to że Boga nie ma. To jest jeden z absurdów ateizmu. To że Ty nie odczuwasz Boga bo nie chcesz, nie znaczy że miliony ludzi na świecie jest w błędzie. A powiedz mi jak Ty jako ateista tłumaczysz powstanie wszechświata, powstał samoistnie i przez przypadek, czy też w tej kwestii jako ateista opierasz się na szeroko pojętej wyobrazni naukowców fantastów. Teza że to Bóg stworzył wrzechświat jest najbardziej oczywista.

Ty chyba sam nie przeczytałeś jeszcze tego co napisałeś :brawo:

Ateista nie twierdzi, że wierzy, iż Boga nie ma tylko, że nie ma na to dowodu.
To, że jeszcze nauka wszystkiego nie wyjaśniła co dotyczy powstania wszechświata nie oznacza, że powstał w wyniku działania jakiegoś bóstwa.

Nauka to młoda dziedzina i jeszcze wiele przed nią.
Tym się właśnie różni zabobon od nauki.
Dla zabobonu jest wszystko wiadome i skończone a dla nauki cały czas stanowi pole badań, dostarczania dowodów, konstruowania nowych teorii.

Wy macie już swoje wyjaśnienie, że Bóg stworzył wszechświat ale kto w takim razie stworzył Boga?

Aby nie wiem jakie KRK wywijał salta, że oto nauka i religia nie wykluczają się itd...., to nie uda mu się i tak.
Religia i nauka nie mają ze sobą nic ale to nic wspólnego.

A dla Ciebie Ziemia jest nadal płaska?

Kościół, — bez ducha bożego i słowa.

Juliusz Słowacki

Wt lut 01, 2011 20:32

Witam

@Login2

Skoro Biblia jest taka świetna to dlaczego opisuje np. stworzenie świata w 7 dni? Potop?

A te twoje "odkrycia" są żenujące. Coś takiego to mogło dziecko w przeczkolu wymyślić. Bez obrazy. :)

@quas
A powiedz mi jak Ty jako ateista tłumaczysz powstanie wszechświata, powstał samoistnie i przez przypadek, czy też w tej kwestii jako ateista opierasz się na szeroko pojętej wyobrazni naukowców fantastów. Teza że to Bóg stworzył wrzechświat jest najbardziej oczywista.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fizyka_kwantowa

Człowieku poczytak coś o fizyce kwantowej, to nam się nie mieści w głowach jak działa "mikrokosmos", tam jest np. tak że jakaś cząstka jest jednocześnie w dwóch miejscach, wydaje się nie logiczne i bez sensu? Dla nas tak bo nie jesteśmy przyzwyczjeni do tej fizyki, naukowcy właśnie to badają ale z bez przeszkód można stwierdzić że świat powstał właśnie sam z siebie. Są już teorie np WW.Przestańcie się oszukiwać, poczytajcie o najsławniejszych fizykach świata (sami ateiści) i wyciągnijcie wnioski. Nie warto się oszukiwać i żyć złudzeniami.

Wt lut 01, 2011 20:37

rybeczka napisał(a):
Witam

@Login2

Skoro Biblia jest taka świetna to dlaczego opisuje np. stworzenie świata w 7 dni? Potop?

A te twoje "odkrycia" są żenujące. Coś takiego to mogło dziecko w przeczkolu wymyślić. Bez obrazy. :)

@quas
A powiedz mi jak Ty jako ateista tłumaczysz powstanie wszechświata, powstał samoistnie i przez przypadek, czy też w tej kwestii jako ateista opierasz się na szeroko pojętej wyobrazni naukowców fantastów. Teza że to Bóg stworzył wrzechświat jest najbardziej oczywista.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fizyka_kwantowa

Człowieku poczytak coś o fizyce kwantowej, to nam się nie mieści w głowach jak działa "mikrokosmos", tam jest np. tak że jakaś cząstka jest jednocześnie w dwóch miejscach, wydaje się nie logiczne i bez sensu? Dla nas tak bo nie jesteśmy przyzwyczjeni do tej fizyki, naukowcy właśnie to badają ale z bez przeszkód można stwierdzić że świat powstał właśnie sam z siebie. Są już teorie np WW.Przestańcie się oszukiwać, poczytajcie o najsławniejszych fizykach świata (sami ateiści) i wyciągnijcie wnioski. Nie warto się oszukiwać i żyć złudzeniami.

Szkoda, że twoja energia pójdzie na marne!
Nie przekonasz już przekonanych i wiedzących.
Ich to nie interesuje bo oni wiedzą.

Na szczęście jest bardzo wielu co chcą się jeszcze dowiedzieć a to tylko już kwestia czasu.

Juliusz Słowacki

Wt lut 01, 2011 20:45

Cytuj:
@Login2

Bo tak właśnie było rybeczka...

Jeśli nie, to udowodnij.

Cytuj:

Kiedyś myślałem podobnie. Naczytałem się w internecie przeróżnych informacji, oglądałem mnóstwo "naukowych" filmów obalających istnienie Boga. Byłem ateistą. Podobnie jak tobie teraz wydawało mi się, że poznałem prawdę, a ci wszyscy głupi wierzący nie mają o niczym pojęcia i są zaślepieni. Przecież tyle dowodów jest! Wydaje ci się, że prowadzisz tu wojnę w imię prawdy, ale prawda jak na ironię jest taka, że ani u ciebie, ani u u tych z którymi walczysz, prawdy nie ma. Te całe dowody to nic innego jak filozofia i religia. Przechodziłem przez to sam.

Śr lut 02, 2011 13:55

Login2 napisał(a):
Cytuj:
@Login2

Bo tak właśnie było rybeczka...

Jeśli nie, to udowodnij.

Cytuj:

Kiedyś myślałem podobnie. Naczytałem się w internecie przeróżnych informacji, oglądałem mnóstwo "naukowych" filmów obalających istnienie Boga. Byłem ateistą. Podobnie jak tobie teraz wydawało mi się, że poznałem prawdę, a ci wszyscy głupi wierzący nie mają o niczym pojęcia i są zaślepieni. Przecież tyle dowodów jest! Wydaje ci się, że prowadzisz tu wojnę w imię prawdy, ale prawda jak na ironię jest taka, że ani u ciebie, ani u u tych z którymi walczysz, prawdy nie ma. Te całe dowody to nic innego jak filozofia i religia. Przechodziłem przez to sam.

Bardzo wątpliwe że byłeś prawdziwym ateistą. :(
I znowu to samo z udowadnianiem przez niewierzących, że boga nie ma.
To na tych co twierdzą, że jest czyli wierzących spoczywa ten zaszczytny obowiązek bo to wy twierdzicie, że bóg istnieje.
Typowe odkręcanie kota ogonem i nic więcej.

Juliusz Słowacki

Śr lut 02, 2011 20:31

Beliver napisał(a):
witajcie na pewnym forum ktoś tak napisał
Cytuj:
Dagome napisał(a):
gweth pisze
Cytuj:
Ja powiem krótko co myślę w temacie - nie ma żadnego boga. ... Druga sprawa - religia katolicka (i nie tylko ona) sama sobie zaprzecza w wielu aspektach. Mógłbym wymienić wiele argumentów, tylko nie mam niestety na to czasu.

A ja mógłbym polemizować z Tobą tylko mi szkoda na to czasu :lol:

To podaj niepodważalne dowody na istnienie, no czekam. Najlepiej źródła historyczne mówiące bezpośrednio że ktoś taki istnieje. A tak w ogóle jeśli jest taki wszechmogący to czemu mi się nie pokaże albo nie udowodni nam swojego istnienia od tylu lat??
To kolejna bajka powtarzana od czasu egiptu jak nie prędzej. Polecam film Zeitgeist - warto przemyśleć zawarte tam argumenty gdyż są dowodami na to że ten cały bóg to wymysł. Przykład? Ten cały niby bóg urodził się w tym samym dniu co wszyscy bogowie od czasów starożytnych, udowodnione jest że wszystkie niby wydarzenia z jego życia (mowa o jezusie) są związane z cyklami astronomicznymi. Nie ma żadnych dowodów na to że ktoś taki istnieje - dajcie jakiś przykład że ktoś taki w ogóle istniał. Wiara katolicka jest jednym wielkim zaprzeczeniem - np. skoro tzw. bóg nas tak kocha, to czemu nas skazuje na męki i cierpienia w piekle?? Z miłości?? Śmiech na sali po prostu. Ponoć stworzył ziemię - tylko ziemia nie ma 6000 lat jak twierdzi ta wiara. A propo stworzenia ziemi - to kto w takim razie stworzył wszechświat?? Mogę wymieniać i wymieniać. Jestem ciekaw ile dowodów na istnienie bog możesz wymienić jeśli już chcesz polemizować - czekam na konkrety, jestem w stanie ci wymienić wiele swoich

Czy mozna mu jakoś odpowiedzieć na to?
bo on żąda potwierdzenia a wiara to wiara, a nie wiedza
Ja co najwyżej moglbym mu polecić Książkę "Jezus Żyje"
a co wy polecicie,
jak ktoś chce mogę mu coś odpisać, tylko nie wiem co

wiara to wiara. niema dowodu i nie będzie.
Odpowiedz mu ze nie możesz mu odpowiedzieć na pytania na które teologia szuka odpowiedzi setki lat.
Podkreśl zalety wiary w boga.
Napisz o tym jak pozwoliła Ci wyzbyć się naturalnego strachu przed śmiercią, przemijaniem.
Napisz ze w tej ważnej chwili agonii będziesz przekonany o życiu wiecznym-czyli w ostatnie co zapamiętasz to wizja nieśmiertelności-jeżeli to blef to nie przekonasz się o tym że to blef-co własciwie oznacza dla Ciebie życie wieczne itak! taka będzie twoja ostatnia myśl. w to wierzysz.
Napisz jak wiele Ci dała.
Nie baw się w logikę bo zapędzi Cię w kozi róg.
Napisz też ze nie obchodzi Cię jego opinia na temat twojego prywatnego postrzegania świata.Chyba ze Cie obchodzi.

film zeitegeist mozesz podważyć na setki sposobów!
nieścisłości z mitologiami, połowa fatów o bogach wyssana z palca.

póki nie wytoczą ciężkiego działa i nie porównają chrześcijaństwa do zaratusztrianizmu to teksty w tym stylu(ich stylu) nie powinny raczej żadnemu wiernemu dać za wiele do myślenia.

powodzenia!

Śr lut 02, 2011 22:09

Cytuj:
I znowu to samo z udowadnianiem przez niewierzących, że boga nie ma.
To na tych co twierdzą, że jest czyli wierzących spoczywa ten zaszczytny obowiązek bo to wy twierdzicie, że bóg istnieje.
Typowe odkręcanie kota ogonem i nic więcej.

Przecież ja nie kazałem jej udowadniać, że Boga nie ma. Napisała o potopie i o tym, że Bóg stworzył świat w siedem dni jakby wiedziała, że jedno i drugie to nie prawda. Chciałem się dowiedzieć na jakiej podstawie tak uważa.

Nie mam pojęcia co to znaczy być prawdziwym ateistą. Dla mnie ateista to ten który nie wierzy w istnienie Boga. Kiedyś nie wierzyłem więc piszę, że byłem ateistą.

Śr lut 02, 2011 22:32
zbanowany na stałe

Login2 napisał(a):
Ja chętnie odpowiem, bo sam zgłębiałem temat. Zacytuję siebie z innego wątku.

Kilka ciekawostek.

Jonasz 2:6 "Wody objęły mnie zewsząd, aż po gardło, ocean mnie otoczył, sitowie okoliło mi głowę. (7) Do posad gór zstąpiłem".

O górach pod wodą zdaje się, że dowiedzieliśmy się dopiero w XX wieku.

Hioba 26:7 "a ziemię zawiesił na niczem"
O tym też wiemy od niedawna zdaję się. Inne religie głosiły, że ziemia podtrzymywana jest przez Atlasa albo słonia przykładowo.

List do hebrajczyków 11:3 "iż rzeczy, które widzimy stały się z rzeczy niewidomych"
Czyżby mowa tu o atomach?

Izajasza 43:16 "Tak mówi Pan, który sposobił na morzu drogę, i ścieszkę na bystrych wodach." psalmy 8:9 "i cokolwiek chodzi po ścieszkach morskich"
O prądach morskich ?

Izajasz 40:22 "Ten, który siedzi nad okręgiem ziemi,"
Przecież wtedy wierzono, że Ziemia to placek. Skąd więc okrąg ziemi?

Coś nie mogę wersetu znaleźć ale Biblia też stwierdza, że gwiazdy na niebie są niezliczone. O tym dowiedzieliśmy się dopiero od Galileusza. Ówczesna nauka głosiła, że liczba gwiazd na niebie wynosi około 6 tysięcy. To wszystko informacje o których nie miał prawa wiedzieć ówczesny człowiek, a jednak Biblia wie. To jeszcze nic... Wystarczy zainteresować się trochę proroctwami biblijnymi, żeby zobaczyć jak wypełniały się wieki po tym jak były przepowiedziane. To są namacalne dowody.

Wybrane prorocze wersety dotyczące dziejów Izraela.

"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..."
"Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie."
"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. "
"Wzbudzi Pan przeciw tobie lud z daleka, z krańców ziemi,.. Będzie cię oblegał we wszystkich twoich grodach, aż padną w całym kraju twe mury najwyższe i najmocniejsze, na których polegałeś. Będzie cię oblegał we wszystkich grodach w całym kraju, który ci dał Pan, Bóg twój."
"Gdy tedy przyjdzie na cię to wszystko, błogosławieństwo i przekleństwo ... i będziesz słuchał jego głosu, zgodnie z tym wszystkim co ja ci dziś nakazuję, ty i twoi synowie ... wtedy przywróci PAN, Bóg twój, twoich jeńców ... i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów ... I sprowadzi cię PAN, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie..." Pwt. 30:1-5
"I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń." IZAJASZA 61:4
"Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, 41 wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. 42 Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. 45 Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan!" 46 To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza

Tak jak było zapowiedziane Żydzi utracili kraj, zostali rozproszenie po całym świecie, stali się pośmiewiskiem i przedmiotem żartów, chyba najbardziej nielubianą i prześladowaną nacją. Mimo wszystkiego nie stracili tożsamości narodowej i przetrwali do dnia dzisiejszego. Odzyskali i odbudowali państwo(w 1947r), wszystko zgodnie z tym jak to zapowiedziała Biblia.

Jeszcze ze 2 filmiki wrzucę chętnie:

http://www.youtube.com/watch?v=MyhkXkWf7D4 - kilka proroctw
http://www.youtube.com/watch?v=OSl31lTNAOk - Miażdżący filmik

Miłego oglądania/czytania. Wybrałem tylko kilka, a tego jest cała masa.

Dobry post, widzę, że ateiści żadnych mądrych słów w odpowiedzi nie napisali.

A co do dowodów na istnienie Boga, to jest ich całe mnostwo w świadectwach ludzi, którzy otrzymali pomoc, lub nawocili się pod wpływem takiego czy innego wydarzenia.
Jak nie masz takich w swoim otoczeniu to wstukaj w google np.Andre Frossard, i poczytaj.

Pt lut 04, 2011 1:32

Login2 napisał(a):
"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..."

To proroctwo akurat sie nie spelnilo. Polska Akademia Nauk nadal ma placowki glownie (a moze i jedynie) w Polsce...

Pt lut 04, 2011 7:40

Cytuj:
To proroctwo akurat sie nie spelnilo. Polska Akademia Nauk nadal ma placowki glownie (a moze i jedynie) w Polsce...

Nie rozumiem, a jak to się ma do proroctwa?

Pt lut 04, 2011 12:08
zbanowany na stałe

Austalijczyk żartuje przecież, więcej poczucia humoru !!

PAN - Polska Akademia Nauk

Pt lut 04, 2011 13:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona