Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Prośba o wyjaśnienie [stopień pokrewieństwa] 
Autor Wiadomość

Post Prośba o wyjaśnienie [stopień pokrewieństwa]
Witam wszystkich i z góry przepraszam adminów i modów za to że zapewne się powtarzam ale chciałbym żeby ktoś mi wyjaśnił stopień pokrewieństwa miedzy mną a kuzynka a że jestem świeży proszę o wyrozumiałość :roll:

Problem wygląda tak: Dziadek mojej Dziewczyny to brat Mojej Babci a żeby było śmieszniej Mąż Mojej Babci(Mój Dziadek) to brat Babci Mojej Dziewczyny(wymienili się miedzy sobą mówiąc prosto)Mama Dziewczyny i Moja Mama to kuzynki, czyli Ja i Moja Dziewczyna jesteśmy dalszym kuzynostwem....jesteśmy w związku od prawie półtora roku i chcielibyśmy wiedzieć jak do tego wszystkiego ma się to ze nasi Dziadkowie są rodzeństwem :? Jak Liczy się te stopnie i czy nadal musimy się martwić?
Pytamy dlatego bo wiemy że Chcemy ze Sobą być i chcielibyśmy zasięgnąć rade jak to wytłumaczyć innym żeby zrozumieli.
Z góry Dziękujemy!

Pn lut 07, 2011 21:56

Post Re: Prośba o wyjaśnienie
Nie można zawrzeć małżeństwa do czwartego stopnia w linii bocznej. Wasze pokrewieństwo to szósty stopień w linii bocznej, więc prawo kanoniczne nie jest przeszkodą.

Stopień pokrewieństwa oblicza się dodając kolejne pokolenie was dzielące aż do wspólnego rodzica. Czyli poniżej podaję stopnie pokrewieństwa między Tobą a:
- twoimi rodzicami - 1. stopień
- twoimi dziadkami - 2. stopień
- twoimi pradziadkami - 3. stopień
- dziadkami twojej dziewczyny - 4. stopień
- rodzicami twojej dziewczyny - 5. stopień
- twoją dziewczyną - 6. stopień.

Jak wytłumaczyć innym, to już sami musicie się zastanowić. Ja Was nie znam i nie wiem, czy powinniście planować wspólne życie ze sobą, czy też nie.

Kan. 1091 -
§ 1. W linii prostej pokrewieństwa nieważne jest małżeństwo między wszystkimi wstępnymi i zstępnymi, zarówno prawego pochodzenia, jak i naturalnymi.
§ 2. W linii bocznej nieważne jest aż do czwartego stopnia włącznie.
§ 3. Przeszkoda pokrewieństwa nie zwielokrotnia się.
§ 4. Nigdy nie zezwala się na małżeństwo, jeśli istnieje wątpliwość, czy strony są spokrewnione w jakimś stopniu linii prostej lub w drugim stopniu linii bocznej.

Wt lut 08, 2011 0:34

Post Re: Prośba o wyjaśnienie [stopień pokrewieństwa]
Maxx Dziękuję za szybką odpowiedz pozdrawiam!

Wt lut 08, 2011 9:11

Post Re: Prośba o wyjaśnienie [stopień pokrewieństwa]
Cieszę się, że mogłem pomóc. Pozdrawiam!

Wt lut 08, 2011 22:44
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]