Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dyspensa na wesele w piątek 
Autor Wiadomość

Post Dyspensa na wesele w piątek
Witam
Ja i mój narzeczony odeszliśmy od Kościoła. Nasza rodzina jest tego świadoma.
Ze względu na brak odpowiedniego terminu musimy zrobić wesele w piątek (wszystkie miejsca które oferują cenę w miarę atrakcyjną i możliwą do zapłacenia przez nas są zajęte na rok do przodu).
Moje pytanie brzmi:
Czy ksiądz z miejscowości gdzie znajduje się sala weselna, może udzielić dyspensy od zachowania pokutnego charakteru piątku, naszym gościom (nam osobiście wszystko jedno, ale 80% gości to katolicy). Ksiądz zapytany powiedział że nie wie :shock:
Wiem, że prosić o to musimy my dlatego się tym interesujemy. Czujemy się odpowiedzialni za wybranie tego terminu i za komfort sumienia naszych gości.
Powód: nie chcemy gości katolickich wrzucać w niezręczną sytuację, i zmuszać ich do czegość wbrew ich przekonaniom i religii.
Pozdr.

Pn lut 07, 2011 13:23
Zobacz profil WWW

Kan. 1245 - Przy zachowaniu prawa biskupów diecezjalnych, o których w kan. 87, proboszcz może, dla słusznej przyczyny i według przepisów biskupa diecezjalnego, udzielić w poszczególnych wypadkach dyspensy od obowiązku zachowania dnia świątecznego lub dnia pokuty, albo dokonać zamiany tego obowiązku na inne uczynki pobożne; to samo może uczynić również przełożony kleryckiego instytutu zakonnego lub stowarzyszenia życia apostolskiego na prawie papieskim, w odniesieniu do swoich podwładnych oraz innych osób przebywających na stałe w domu.
Udziela jej proboszcz parafii - wydaje mi się, że miejsca zawarcia ślubu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lut 07, 2011 13:39
Zobacz profil WWW

Post Re: Dyspensa na wesele w piątek
Wiem kto jej udziela, kuria albo proboszcz parafii z miejsca wesela. Problem w tym czy może jeśli my o to prosimy.

Pn lut 07, 2011 13:44
Zobacz profil WWW

Chyba jednak proboszcz miejsca, gdzie się wesele odbędzie. Może, ale nie musi. To jest rodzaj łaski, a nie czegoś, co się należy, jesli tylko prośba wpłynie.

Pn lut 07, 2011 17:54
Zobacz profil WWW

To po co tworzyć prawo kanoniczne skoro decyzja zależy od łaski?

Pn lut 07, 2011 20:50
Zobacz profil WWW
Moderator

Bo właśnie prawo kanoniczne określa, że jest to łaska.

Obowiązkiem katolików jest zachować pokutny charakter piątków, ze względu na wydarzenie męki i śmierci Chrystusa.

Jednak prawodawca dał możliwość w pewnych okolicznościach zmienić ustalone formy pokutowania (w Polsce są to: powstrzymanie się od zabaw hucznych i jedzenia potraw mięsnych). Dyspensa jest jednorazowym rozluźnieniem prawa czystokościelnego. I jest to pewna łaska jaką daje Ci upoważniona do tego osoba. Ale tylko wówczas, gdy uzna to za słuszne.

(J 8, 32b)

Pn lut 07, 2011 21:03

Nefer, nie ma sie o co obrażac. W prawie państwowym identycznie - jest mnóstwo przypadków, kiedy decyzja zależy od swobodnego uznania organu. Na przykład obywatelstwo polskie cudzoziemiec (wyjąwszy przypadek małżeństwa z obywatelem polskim plus spełnienie kilku innych warunków - wtedy należy się z mocy prawa) może dostac, a może nie dostac. Odznaczenie państwowe możesz dostac, możesz nie dostac. I to jest właśnie rodzaj łaski (tyle że prawo państwowe terminu "gratia" nie używa, no chyba że mowa o prawie łaski w odniesieniu do skazanych :D). I nikt się nie dziwi, po co w ogóle wobec tego prawo...

Pn lut 07, 2011 21:16
Zobacz profil WWW

Drażni mnie po prostu brak jednolitego postępowania.
W Warszawie jest tak w Poznaniu np. zalecenia są takie"
"Słuszną przyczyną dla uzyskania dyspensy od powstrzymania się od zabawy w dany piątek poza okresem Wielkiego Postu może być np. konieczność urządzenia w tym dniu wesela ze względów lokalowych, studniówki lub innej szkolnej zabawy ze względów organizacyjnych, czy też zabawy dla pracowników danego zakładu ze względów lokalowych czy organizacyjnych."
A poza tym jeśli osoba niekatolicka idzie z szacunku do swoich gości prosi o dyspensę dla nich czy nie zasługuje to na przychylność ze strony kapłana? Na tę łaskę o której mowa?
Co myślicie na ten temat? Hm?

Pn lut 07, 2011 21:43
Zobacz profil WWW

A nie drażni Cię, że Rada Miasta Poznania może uchwalac inne przepisy lokalne niż Rada Miasta Łodzi? Że w jednym mieście mieszkanie komunalne mozesz wykupic z bonifikatą, a w drugim nie? Nie drażni Ci, że urzędniczka MOPS w jednym mieście może - uznaniowo! - dac specjalny zasiłek celowy na wykup leków choremu na jakąś chorobę, a w innym nie?
Dyskrecjonalnośc to bardzo szacowna instytucja prawna i porywanie się na nią z motyką...

Oczywiście - podobnie jak w przypadku prawa państwowego - to, że jest swobodne uznanie, nie znaczy, że decyzja może byc złośliwa czy krzywdząca. Tak jak uznanie administracyjne w systemie prawa państwowego musi zachowywac wymogi słuszności, sprawiedliwości etc., tak i udzielając łaski ma się na względzie dobro wiernych.
Ale nie zawsze prośba wiernego musi byc spełniona. Gdyby sam fakt jej sformułowania ("skoro prosi, znaczy ma powód") obligował władzę do czegoś - to po co w ogóle by była potrzebna? Sam wierny by się mógł zdyspensowac, i bez biurokracji by było, nie?

Pn lut 07, 2011 22:00
Zobacz profil WWW

Pewnie że drażni mnie i prawo cywilne;) A prawo pracy to już w ogóle...
Drażni mnie bardziej fakt że wielu katolików olewa post w piątki a mi musiało się to przypomnieć...

Pn lut 07, 2011 22:21
Zobacz profil WWW

No, ja wiem. Ci paskudni katolicy, hipokryci tacy... I my, troskliwi niewierzący :bukiet:

Pn lut 07, 2011 22:57
Zobacz profil WWW

To było trochę, pół żartem pół serio...W każdym razie piszę prośbę i postaram się przekonać władzę kościelną tamtejszego regionu.
Niekoniecznie hipokryci, ale jesli kolega mi mówi że jemu by się nie chciało pisać jakieś listy to mówię od razu "Po co w takim razie chodzisz do tego kościoła skoro nie rozumiesz dlaczego?"
Jeśli np. katolik któremu zależy na własnej religii (a będą i tacy) przyjdzie na wesele pomimo piątku bo nas lubi i złamie zakaz dla nas świadomie to po cóż ma to robić skoro można wcześniej sprawie się przyjrzeć i coś na to poradzić.

Wt lut 08, 2011 9:54
Zobacz profil WWW
Moderator

nefer- ja uważam, że Twoje postępowanie jest bardzo dobre. Bo faktycznie wielu niewierzących w ogóle by się tym nie przejmowało. Natomiast taka próba wyjścia naprzeciw osobom wierzącym, które będą na weselu jest przejawem dużej empatii.

Dlatego ja myślę, że nie będzie problemu w tej kwestii i proboszcz faktycznie dyspensy udzieli. Zwłaszcza, że brak tej dyspensy i tak pewnie nie jest w stanie zmienić Waszych planów, czyli ma wyjście: albo udzielić i pozwolić ze spokojem bawić się gościom, albo nie udzielić i albo będą się bawić mimo wszystko, albo co gorzej zrezygnują z obecności na weselu (co byłoby dla Was pewnie sporą przykrością). Ja bym udzielił w takiej sytuacji (ale ja nie mam takiej władzy ;) ).

Natomiast musisz się liczyć z tym, że proboszcz nałoży jakąś inną formę pokutną na bawiących się. Np. odmówić jakieś modlitwy, czy coś innego. I wówczas musicie też o tym poinformować gości, korzystających z dyspensy, lub nawet w formie zbiorowej uczynić zadość temu obowiązkowi.

I zastanawiam się czy pisać list, czy może lepiej wybrać się osobiście. Jeśli to nie jest jakiś wielki problem, zawsze lepiej porozmawiać osobiście i wytłumaczyć ewentualne wątpliwości. Ale to tylko moja sugestia ;)
A jeszcze tylko jedno pytanie: to będzie ślub cywilny, czy kościelny?

(J 8, 32b)

Wt lut 08, 2011 12:04

Hm odpowiedź chyba jest oczywista, cywilny.

Wt lut 08, 2011 12:07
Zobacz profil WWW

A ksiądz woli pismo bo chce się zastanowić. Nie miał jeszcze takiej prośby i woli zasięgnąć opinii. Pozostaje mi więc napisać list i czekać na odpowiedź.

Wt lut 08, 2011 12:09
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona