Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 16:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Kto jest patriota 
Autor Wiadomość
Post Kto jest patriota
Przyznaje ze podobny watek juz istnieje
viewtopic.php?f=46&t=16456
Nie mam pojecia dlaczego w dziale Wiara i Prawda, ale jezeli moderacja uzna to za sensowne, to prosze je scalic.

Zainspirowala mnie wypowiedz pewnego uzytkownika, w innym watku, jak on rozumie patriotyzm
Cytuj:
Obawiam się, ze coś takiego jak polski patriotyzm zostało pogrzebane wraz z parą prezydencka na Wawelu.
To, co jeszcze zostało i przejawia ślady patriotyzmu, jest zaciekle ścigane i dobijane, jako przypadki psychiatryczne, przez jakieś dziwne szeregi lojalnych wobec Rządu cywilnych funkcjonariuszy, rozproszonych w społeczeństwie.
(...)
A patriota,to ktoś kto kocha własna Ojczyznę, działa i pracuje dla niej, a nie ucieka na emigrację, pracuje, działa dla innych mocarstw i serce ma w ich kierunku skierowane a nie w kierunku Ojczyzny.

viewtopic.php?f=37&t=27422&start=187

Chcialabym dowiedziec sie od was, kto jest dla was patriota?

Czy patriota to czlowiek, ktory pracuje tylko dla polskiego pracodawcy, nie korzysta z zadnych zagranicznych pieniedzy, wakacje spedza zawsze w Polsce i wspiera tylko polska gospodarke?

Czy praca na rzecz koncernu miedzynarodowego, kupowanie chinskiej odziezy i wakacje w Tunezji oznaczaja ze dana osoba jest "gorszym patriota"?

Czy wystarczy "kierunek serca" a mieszkac i pracowac mozna gdzie sie chce?

Czy ktos, kto dobrze wypelnia swoje obowiazki tam, gdzie go los (czyli Pan Bog) zeslal, moze uwazac sie jeszcze za patriote?

Czy patriota to ktos, kto siedzi na kanapie i wyrzeka na wszystkich, ktorzy w miare swoich sil staraja sie pracowac dla ojczyzny, przypisuje im najgorsze cechy i wyszukuje ich slabe punkty, choc nie ma ani teoretycznej ani praktycznej wiedzy o rzadzeniu nawet gmina?

Czy moze ten, ktory naraza sie na oplucie przez "prawdziwych patriotow" probuje wlasna praca i wiedza sluzyc ojczyznie, jak umie?

Czy patriota powinien przede wszystkim starac sie dla ojczyzny zyc i pracowac, czy dbac o swoiscie pojety honor i ginac, nawet kiedy nie jest to konieczne?

I pytania dodatkowe: czy patriota byl:
- papiez Jan Pawel II, ktory prawie 30 lat spedzil poza krajem?
- czy sa patriotami misjonarze, ktorzy kilkadziest lat spedzaja za granica?
- czy patriotka byla Maria Curie Sklodowska, Fryderyk Chopin i inni, ktorzy dobrowolnie i bez przymusu wyjechali z kraju na zawsze?
- czy patriota byl o.Rydzyk ktory w stanie wojennym uciekl za granice, czy tez "wiekszym patriota byl" ks. Popieluszko, ktory za granice uciekac nie chcial?
- czy byla patriotka matka Teresa z Kalkuty?

Czy dobry chrzescijanin, ktory dazy do swietosci automatycznie jest dobrym patriota a jezeli nie, to czy swiety musi byc patriota?

I dla refleksji:
Cytuj:
Kasprowicz Jan

Rzadko na moich wargach

Rzadko na moich wargach -
Niech dziś to warga ma wyzna -
Jawi się krwią przepojony,
Najdroższy wyraz: Ojczyzna.

Widziałem, jak się na rynkach
Gromadzą kupczykowie,
Licytujący się wzajem,
Kto Ją najgłośniej wypowie.

Widziałem, jak między ludźmi
Ten się urządza najtaniej,
Jak poklask zdobywa i rentę,
Kto krzyczy, iż żyje dla Niej.

Widziałem, jak do Jej kolan -
Wstręt dotąd serce me czuje -
Z pokłonem się cisną i radą
Najpospolitsi szuje.

Widziałem rozliczne tłumy
Z pustą, leniwą duszą,
Jak dźwiękiem orkiestry świątecznej
Resztki sumienia głuszą.

Sztandary i proporczyki,
Przemowy i procesyje,
Oto jest treść Majestatu,
Który w niewielu żyje.

Więc się nie dziwcie - ktoś może
Choć milczkiem słuszność mi przyzna -
Ze na mych wargach tak rzadko
Jawi się wyraz: Ojczyzna.

Lecz brat mój najbliższy i siostra,
W tak czarnych żałobach ninie,
Ci widzą, że chowam tę świętość
W najgłębszej serca głębinie.

Ta siostra najbliższa i brat ten,
Wybrani spomiędzy rzeszy,
Ci znają drogi, którymi
Moja Wybrana spieszy.

Krwawnikiem zarosłe ich brzegi,
Łopianem i podbiałami:
Śpieszę z Nią razem, topole
Ślą swe westchnienia za nami.

Przystajem na cichych mogiłach,
Słuchamy, azali z ich wnętrza
Taki się głos nie odezwie,
Jakaś nadzieja najświętsza.

Zboża się złocą dojrzało,
A tam już widzimy żniwiarzy,
Ta dłoń swą na czoło mi kładzie
I razem o sprzętach marzy.

A potom, podniósłszy głowę
Do dalszej wstając podróży,
Woła: "Miej radość w duszy,
Bo tylko radość nie nuży.

Podporą ci będzie i brzaskiem
Ta ziemia tak bujna, tak żyzna,
Nią ci Ja jestem na zawsze
Twa ukochana Ojczyzna".

Jakiś złośliwy złoczyńca
Pszeniczne podpala stogi,
U bram się wije niebieskich
W rozpaczy człowiek ubogi.

Jakaś mordercza zaraza
Z głodem zawiera przymierze,
Na przepełnionych cmentarzach
Krzyże się wznoszą świeże.

Jakoweś głuche tętenty
Wskroś przeszywają powietrze,
Kłębią się gęste chmurzyska,
Czyjaż to ręka je zetrze?

Jakaś olbrzymia rzeka
Wezbrała krwią i rozlewa
W krąg purpurowe swe nurty,
Zabiera domy i drzewa.

Jakoweś idą pomruki -
Drży niepoznana puszcza,
Dęby się groźne ozwały,
Cóż to za moc je poduszcza?

A nad tą dolą - niedolą
Poranna nieci się zorza,
Na pieśń mą, Ojczyzny pełną
Spływa promienność jej Boża.

W mej pieśni, bogatej czy biednej -
Przyzna mi ktoś lub nie przyzna -
Żyje, tak rzadka na wargach,
Moja najdroższa Ojczyzna
.

http://www.wiersze.annet.pl/w,,972

Śr lut 09, 2011 14:54

Post Re: Kto jest patriota
Patriotyzm- moim zdaniem- jest dbaniem o swoje miejsce na ziemi, aby było piękne i godne szacunku. Może to być państwo, miasto, region... jakaś ziemska wspólnota. Oraz oczywiście troska i szacunek wobec współobywateli.
Wyrazem patriotyzmu jest segregacja odpadów, pomaganie słabszym, rzetelna praca, kształcenie się, udział w wydarzeniach kulturalnych. Wszystko co sprawia że nasz świat staje się piękniejszy i lepszy.
Patriotyzm według mnie nie łączy się z państwowością.

"Ten jest z ojczyzny mojej"- A. Słonimski

Ten, co o własnym kraju zapomina
Na wieść, jak krwią opływa naród czeski,
Bratem się czuje Jugosłowianina,
Norwegiem, kiedy cierpi lud norweski,

Z matką żydowską nad pobite syny
Schyla się, ręce załamując z żalem,
Gdy Moskal pada czuje się Moskalem,
Z Ukraińcami płacze Ukrainy.

Ten, który wszystkim serce swe otwiera,
Francuzem jest, gdy Francja cierpi, Grekiem,
Gdy naród grecki z głodu obumiera.
Ten jest z ojczyzny mojej. Jest człowiekiem.

Śr lut 09, 2011 15:11
Cytuj:
Chcialabym dowiedziec sie od was, kto jest dla was patriota?

Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi i jeśli oczekujesz że ktoś tu stworzy matematyczną formułkę lub wzorzec na patriotę to się rozczarujesz.
Ale zdaję sobie sprawę jaki przyświecał Tobie cel tworząc ten wątek.
Zdeprecjonować pojęcie patriotyzmu jako takiego aby już nigdy PiS nie mógł twierdzić że tu stoją patrioci a tam zdrajcy.
Tak naprawdę nie szukasz odpowiedzi tylko zbudowałaś arenę do następnego konfliktu.

Śr lut 09, 2011 15:38
zbanowany na stałe

Na pewno nie jest patriotą ten kto strzela sobie w łeb z miłości do Ojczyzny i wznieca rozmyślnie samobójcze powstanie w stolicy, skutkujące śmiercią większości mieszkańców miasta a miasto zamieniające w kupę gruzów. Nie jest patriotą też ten, kto w samobójczym, lub desperackim kroku rozmyślnie rozbija samoloty wiozące elity polskiego Państwa, duchowieństwa i wojska.
W szczególności nie jest patriotą ten, kto uważa, ze jedynymi patriotami, którzy skądinąd na szczęście już nie żyją, byli ci, opisani przeze mnie wyżej.

Śr lut 09, 2011 15:45
Cytuj:
Zdeprecjonować pojęcie patriotyzmu jako takiego aby już nigdy PiS nie mógł twierdzić że tu stoją patrioci a tam zdrajcy.

Może nacjonalizmu?.....patriotyzm jako taki nie przynależy do żadnej partii, kraju, stronnictwa.

Śr lut 09, 2011 15:49

osiris napisał(a):

Tego typu zachowania PiSu i jego zwolenników są właśnie przejawem deprecjonowania pojęcia patriotyzmu. Przez nich.

Śr lut 09, 2011 15:51
Rojza, na pewno masz racje, ze najwazniejsze jest byc czlowiekiem. W gruncie rzeczy kazdy chrzescijanin powinien byc przede wszystkim czlowiekiem, tak jak to pisal Slonimski.

Dlatego zadalam takze pytanie czy swiety musi byc patriota?
A przede wszystkim kim patriota jest? I czy to zawsze komplement? Czy tylko kiedy jasno okresli sie, co sie przez patriotyzm rozumie?
Czy patriota jest bojowkarz nacjonalistow? Czy patriota jest ten, kto wychowany w ojczyznie wykorzystuje te wartosci ktore wyniosl z domu, pomagajac tym, ktorzy nie mieli tak dobrze jak on? Czy powinien je zachowac tylko "dla swoich"?

Śr lut 09, 2011 16:02
Kamala , przecież można było sięgnąć do nie zawodnej Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm
Po co tu wszczynać bójki?

Ostatnio edytowano Śr lut 09, 2011 16:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 09, 2011 16:11

Rojza Genendel napisał(a):
Patriotyzm- moim zdaniem- jest dbaniem o swoje miejsce na ziemi, aby było piękne i godne szacunku. Może to być państwo, miasto, region... jakaś ziemska wspólnota. Oraz oczywiście troska i szacunek wobec współobywateli.
Wyrazem patriotyzmu jest segregacja odpadów, pomaganie słabszym, rzetelna praca, kształcenie się, udział w wydarzeniach kulturalnych. Wszystko co sprawia że nasz świat staje się piękniejszy i lepszy.
Patriotyzm według mnie nie łączy się z państwowością.

Patriotyzm nie musi łączyć się z państwowością, może się łączyć z dowolną organizacją czy społecznością. W szczególności jednak organizacją może być państwo, a społecznością jego obywatele.

Ale niezależnie od organizacji i społeczności, uważam, że podana przez Ciebie "definicja" dobrze oddaje istotę patriotyzmu - wszystko co sprawia że nasz świat/kraj staje się piękniejszy i lepszy. Pozostaje ustalić, co znaczy piękniejszy i lepszy. Tu zdania są podzielone, dla jednych X będzie wielkim patriotą, dla innych zdrajcą. Czy np. Hitler, budując potężną Rzeszę, był niemieckim patriotą? Czy pułkownik von Stauffenberg, organizując zamach na Hitlera, był patriotą czy zdrajcą? Czy Adenauer, współpracując z okupantami po II WŚ przy odbudowie narzuconej Niemcom RFN był patriotą czy zdrajcą?
Celowo nie daję przykładów z naszego podwórka ;)

Śr lut 09, 2011 16:11
Patriotyzm (łac. patrio = ojczyzna, gr. patriates) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia oraz pracy dla jej dobra. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Cechami patrioty jest umiłowanie własnej ojczyzny i narodu. Może być ono realizowane poprzez kultywowanie tradycji, oddawanie czci bohaterom narodowym i pamięć o nich, jak i również działania na rzecz danej społeczności; uczestnictwo w wyborach, świadoma postawa obywatelska. Jednakże również działania na szkodę aparatu państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeśli służą budowaniu ojczyzny - nieposłuszeństwo obywatelskie.

Patriotyzm to stawianie dobra kraju ponad interes osobisty, a nawet rezygnacja z prywatnych korzyści. Wynika on z więzi społecznej i emocjonalnej z narodem, kulturą i tradycją. Wiąże się także z poszanowaniem innych narodów i ich kultury.

Źródło: wikipedia

Cytuj:
Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia oraz pracy dla jej dobra. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Nie do wszystkich polityków można przyłożyć te kryteria.

Cytuj:
postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar.

Cecha przynależna młodym, wykształconym z wielkich miast.

Cytuj:
Jednakże również działania na szkodę aparatu państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeśli służą budowaniu ojczyzny - nieposłuszeństwo obywatelskie.

To PiS.

Śr lut 09, 2011 16:12
Ja moze przypomne, ze temat watku jest:
kto jest patriota
Zadalam konkretne pytania. Na razie odpowiedzi na te pytania (z uzasadnieniem) raczej nie widze.

Owszem, nalezy zaczac od definicji czym jest patriotyzm. I tu juz moga sie pojawic pierwsze problemy.

Definicja z wikipedii, ktora przytoczyl osiris:
Cytuj:
Cechami patrioty jest umiłowanie własnej ojczyzny i narodu. Może być ono realizowane poprzez kultywowanie tradycji, oddawanie czci bohaterom narodowym i pamięć o nich, jak i również działania na rzecz danej społeczności; uczestnictwo w wyborach, świadoma postawa obywatelska. Jednakże również działania na szkodę aparatu państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeśli służą budowaniu ojczyzny - nieposłuszeństwo obywatelskie.

Jest naprawde jednoznaczny?
Czy wystarczy kultywowac tradycje i czcic bohaterow narodowych? I kto to jest bohater narodowy? Ten kto polegl za ojczyzne, choc mogl dla niej zyc? Kto polegl za granica? Kto polegl w nierozumnym zrywie powstanczym? Kto zyl i pracowal za granica jak Modrzejewska, czy Curie Sklodowska, ale rozslawil imie Polski, bo byl Polakiem ? Albo Albanii jak Matka Teresa?

Czy trzeba koniecznie poza oltarzykiem w domu jednak cos konkretnego zrobic w zyciu?

I kiedy "działania na szkodę aparatu państwowego" sluza "budowaniu ojczyzny" i kto to weryfikuje?

Śr lut 09, 2011 16:22

maly_kwiatek napisał(a):
Na pewno nie jest patriotą ten
kto strzela sobie w łeb z miłości do Ojczyzny i wznieca rozmyślnie samobójcze powstanie w stolicy,
skutkujące śmiercią większości mieszkańców miasta a miasto zamieniające w kupę gruzów.
Bardzo śliska sprawa:
viewtopic.php?f=37&t=25773 (Powstanie Warszawskie = Powstanie Głupoty).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lut 09, 2011 16:23
osiris już podjął rękawicę :D ....wszak Kamala zbudowała arenę do następnego konfliktu

Śr lut 09, 2011 16:25
Cytuj:
Jest naprawde jednoznaczny?
Czy wystarczy kultywowac tradycje i czcic bohaterow narodowych? I kto to jest bohater narodowy? Ten kto polegl za ojczyzne, choc mogl dla niej zyc? Kto polegl za granica? Kto polegl w nierozumnym zrywie powstanczym? Kto zyl i pracowal za granica jak Modrzejewska, czy Curie Sklodowska, ale rozslawil imie Polski, bo byl Polakiem ? Albo Albanii jak Matka Teresa?

Czy trzeba koniecznie poza oltarzykiem w domu jednak cos konkretnego zrobic w zyciu?

I kiedy "działania na szkodę aparatu państwowego" sluza "budowaniu ojczyzny" i kto to weryfikuje?

Zaczynasz się czepiać szczegółów co Cię zaprowadzi w ciemny zaułek bez wyjścia.

Śr lut 09, 2011 16:27
Prosilabym o odpowiedzi na temat a nie uwagi osobiste. Od tego jest pw.

Śr lut 09, 2011 16:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona