Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 w jakim wieku chrzest dziecka? 
Autor Wiadomość

Post w jakim wieku chrzest dziecka?
Czy są odnośnie tego jakieś zalecenia Kościoła? U nas chrzci sie raczej dzieci wcześnie, zwykle sa to niemowlaki 2-3 miesięczne, ale spotkałam się z przypadkami że rodzice zwlekali z chrztem długo, dziecko miało już często blisko rok a jeszcze nie było ochrzczone.

Śr lut 09, 2011 13:36

Post Re: w jakim wieku chrzest dziecka?
kropeczka_ns napisał(a):
Czy są odnośnie tego jakieś zalecenia Kościoła?
KKK 1257
Sam Pan potwierdza, że chrzest jest konieczny do zbawienia.
Dlatego też polecił On swoim uczniom głosić Ewangelię i chrzcić wszystkie narody.
Chrzest jest konieczny do zbawienia dla tych,
którym była głoszona Ewangelia i którzy mieli możliwość proszenia o ten sakrament.
Kościół nie zna oprócz chrztu innego środka, by zapewnić wejście do szczęścia wiecznego.
Stara się więc nie zaniedbywać otrzymanego od Pana nakazu,
by "odradzać z wody i z Ducha Świętego" wszystkich, którzy mogą być ochrzczeni.
Bóg związał zbawienie z sakramentem chrztu, ale sam nie jest związany swoimi sakramentami.

Z Katechizmu kard. Gasparri'ego:
354. Kiedy dzieci należy chrzcić?
Dzieci należy chrzcić jak najwcześniej:
ciężko grzeszą rodzice i inni, do których należy troska o dzieci,
jeżeli dopuszczają do tego, że dziecko umiera bez Chrztu,
albo jeżeli bez ważnej przyczyny odkładają Chrzest na później.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Śr lut 09, 2011 13:49 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 09, 2011 13:46
Nie wiem. Mój syn był chrzczony w wieku 9 miesięcy bo po prostu łatwiej nam było zorganizować przyjazd rodziny na wiosnę niż zimą.

Śr lut 09, 2011 13:47

jak ja swoja Mala chrzcilam miala nie cale 2m-ce a pozostale dziciaczki byly jakos w wieku od 6m-cy do 1roku. ludzie roznie chrzcza ale uwazam ze max. do 1roku zycia dziecko powinni byc ochrzczone.

Śr lut 09, 2011 18:35
Zobacz profil WWW
Moderator

To może dodam jeszcze tylko zdanie z Kodeksu Prawa Kanonicznego:
Cytuj:
Kan. 867 -

§ 1. Rodzice mają obowiązek troszczyć się, ażeby ich dzieci zostały ochrzczone w pierwszych tygodniach; możliwie najszybciej po urodzeniu, a nawet jeszcze przed nim powinni się udać do proboszcza, by prosić o sakrament dla dziecka i odpowiednio do niego się przygotować.

(J 8, 32b)

Śr lut 09, 2011 18:38

gorzej jak proboszcz ma swoje odpały np. ze nie ochrzci tak jak by Tobie pasowalo w sensie daty tylko na hura wieksza ilosc gdzie czasami trzeba troche poczekac.

Śr lut 09, 2011 19:11
Zobacz profil WWW
A coś się stanie jeśli się poczeka? Ja mam wrażenie, że kodeks powstawał w czasach, kiedy śmiertelność noworodków była o wiele większa niż dzisiaj. Wtedy pośpiech miał sens. Teraz, przy zdrowym dziecku, to raczej pozostał zwyczaj.

Śr lut 09, 2011 19:20
Moderator

No faktycznie od 1983 roku nastąpiła taka zmiana śmiertelności noworodków...

Bez przesady, liam, nie to było powodem takiego zapisu. Raczej ogólna troska o to, by ktoś nie zmarł niezaopatrzony w sakrament chrztu. Nie sądzę, by warunki były wówczas znacznie odbiegające od obecnych.

(J 8, 32b)

Śr lut 09, 2011 19:27
E, no nie mów, że ten zapis pojawił się w prawie kanonicznym dopiero w 1983 roku? A co wcześniej?

Śr lut 09, 2011 19:28
Moderator

A wcześnie pewnie też był, co nie zmienia faktu, że ten przepis jest z 1983 r. Jeśli Kościół uznałby, że już nie jest potrzebny, bo śmiertelność jest mniejsza, bo warunki lepsze, bo dzieci zdrowsze itd, to nie umieściłby go w nowym Kodeksie.

(J 8, 32b)

Śr lut 09, 2011 19:35
A ja mówiłem o tym oryginalnym przepisie. To nie zostało zmienione bo i pewnie nie było takiej potrzeby. Przypuszczam, że w instytucji tak starożytnej jak Kościół wiele jest takich zasad, które biorą się z czegoś tam co przed laty miało jakieś konkretne uzasadnienie a nie zmieniono ich przez "siłę ciężkości," czy też szacunek dla tradycji. Skoro nie szkodzi, to zmieniać nie trzeba. Ale komu przeszkadza wiedzieć i o pierwotnych przyczynach?

Śr lut 09, 2011 19:49

ja bym jakoś źle sie czuła czekając tak długo z chrztem. Przecież jeżdzę często z dzieckiem samochodem np, i jest tyle wypadków.. człowiek nie przewidzi co może się zdarzyć. Bez waznej przyczyny bym nie odkładała. Moje dzieci wprawdzie urodziły się wiosną, tak planowaliśmy z wielu względów, ale no kiedy chrzciliśmy młodszego synka (urodzony na pocz maja, chrzest pod koniec czerwca) tylko jedno dziecka z chyba 10 chrzczonych było trochę większe, takie około 6 miesięcy, reszta- same maluszki.

Śr lut 09, 2011 22:09
Toteż i ja nie doradzam, żeby koniecznie czekać, tylko się nie denerwować jeśli się inaczej nie da. U mnie było tak, że maluch urodził się latem, ale zaraz na jesieni zachorowała jego prababcia - głowa naszej rodziny :) - potem zimą też ciężko jej było podróżować, więc chrzest opóźniliśmy dla niej, żeby mogła prawnuka zobaczyć. Gdyby dało się wcześniej, to też pewno chrzcilibyśmy dwu-miesięczniaka. Ale za to prababcia była dumna jak dzieciak przeszedł przez kościół z mamą za rękę. :D

Śr lut 09, 2011 22:20
szumi, kiedys bylo tez rozpowszechnione przekonanie o tym, ze dzieci nieochrzczone nie beda zbawione. Nawet jezeli teraz Kosciol sie z tych rozwazan wycofal i uwaza, ze to nigdy dogmatem nie bylo, wiec o co chodzi?
A tak naprawde to moim zdaniem to przekonanie sprawialo, ze chrzest osob nieswiadomych byl jednak traktowany jak "zabieg magiczny", ktory ma zbawic niemowlaka, jezeli ten zejdzie z tego swiata.
Bo chyba nie wierzysz, ze dziecko 1-2 dniowe (a takie chrzczono jeszcze nie tak dawno) ma mniejsza wiare niz 9-miesieczne, badz roczne?

Cz lut 10, 2011 8:33

nie no oczywiście że dzieci nieochrzczone czy nawet urodzone martwe lub z poronień są zbawione, o tym już wiadomo nawet oficjalnie. Ale jakoś wydaje mi się że chrzest jako sakrament daje dziecku jakąś dodatkową łaskę, nie wiemy jak dziecko to odczuwa ale Duch działa:)

Cz lut 10, 2011 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona