Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 23:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Kto jest patriota 
Autor Wiadomość
Post Re: Kto jest patriota
Kamala napisał(a):
Liam, jak dlugo ty jestes wzorcem? Az dojda do czasu dojrzewania? A potem? Potem to rodzice sa anty-autorytetem, az zycie nie przekona dzieci, ze jednak rodzice tacy najgorsi nie byli. Przy czym musza to byc rodzice normalni a nie patologiczni...

Zauwaz jak wielu ludzi pragnie "autorytetow". Jedni po to, zeby nie musieli sami myslec, inni zeby moc kogos nasladowac...A natura nie lubi pustki. Jezeli nie pokazesz (ty, szkola, srodowisko) dzieciom pozytywnych przykladow, to znajda sobie wlasnych "idoli".
Nie wiem, czy to lepiej. Chyba jednak lepiej miec samemu jasne kryteria tego co jest dobre i godne pochwaly i dlaczego, i tego, czego nalezy unikac. Bo inaczej, jak ty sam chcesz sie w zyciu orientowac?

Jestem wzorcem zawsze. Pewnie, przychodzi okres buntu, ale nie jest to tylko bunt personalny. Młody człowiek kwestionuje w pewnym okresie życia nie tylko rodziców, ale przede wszystkim ich wartości. I to dobrze, bo oznacza, że uczy się myśleć sam. I często po tym okresie buntu faktycznie przyjmuje na powrót hierarchię rodziców, a czasem tworzy własną. Ale na zawsze rodzice pozostają jakimś punktem odniesienia. Nie zmienisz tego etykietkami.

A pragnienie autorytetów... Wiesz, dla mnie to czasem bardzo nadużywane. Jedynym autorytetem może być Bóg tak naprawdę. Reszta to, jak sama piszesz, bardzo często jedynie wygodny sposób na niemyślenie. I wcale mnie nie zachwyca.

Nie wiem, czemu tu akurat przywołujesz kryteria dobra i zła? Tego można uczyć z Pisma Św, a niekoniecznie z historii, która wcale taka jednoznaczna nie jest.

Śr lut 09, 2011 18:10
Wiesz, nie kazdy od razu dorasta do nasladowania Chrystusa, ktory raczej nie byl patriota w rozumieniu potocznym. Nie mowiac o niewierzacych badz wyznawcach innych religii.

A po drodze sa rozne etapy. Mi akurat bardziej odpowiada pomysl na zycie pozytywistow niz romantykow, ale nie oznacza to dla mnie, ze romantycy sa tylko szkodliwi.
Choc patrzac obiektywnie, owe "kamienie rzucane na szaniec" Slowackiego, doprowadzily do bohaterskiej smierci "dla ojczyzny" na polu chwaly(?), a nie w kazamatach radzieckich. Ale moze czesc tych mlodych i wyksztalconych by przezyla i mogla cos dac spauperyzowanemu spoleczenstwo po wojnie?
Czy tradycje wolnosciowe byly zle? Raczej nie. SweetChild napisal, ze nalezy dazyc do utworzenia wlasnego panstwa. No a czy powstania narodowe pomogly czy zaszkodzily "sprawie polskiej"?

Czy w podobnej sytuacji (niewoli, rozbiorow) lepiej jest "pracowac u podstaw", czy "ginac z honorem" w nierownej walce?

Śr lut 09, 2011 18:22

Kamala napisał(a):
Dlatego zadalam takze pytanie czy swiety musi byc patriota?
A przede wszystkim kim patriota jest? I czy to zawsze komplement? Czy tylko kiedy jasno okresli sie, co sie przez patriotyzm rozumie?

To śliski temat. Patriotyzm z założenia jest czymś dobrym i pięknym, tak jak- na przykład- miłość.
I tak jak miłość może się wynaturzać i dawać złe owoce.

Śr lut 09, 2011 18:38
zbanowany na stałe

Cytuj:
Patriotyzm z założenia jest czymś dobrym i pięknym, tak jak- na przykład- miłość.

Gdybym napisal - patriotyzm jest z zalozenia cynicznym narzedziem wmawiajacym ludziom, ze sa lepsi, bardziej godni i musza tego bronic, tez bym nie klamal. Uwazam, ze ten prawdziwy patriotyzm moze byc ukazany wylacznie w chwilach trudnych, kiedy na szali stoi wolnosc czy niepodleglosc.

Śr lut 09, 2011 19:02
SweetChild napisał:
Cytuj:
Moim zdaniem fundamentem takiej wspólnej definicji musiałaby być wspólna definicja dobrego państwa. Patriota to ten, który działa na rzecz dobrego państwa i przeciw złemu państwu. I dalej ten, który kultywuje pamięć patriotów i nie kultywuje pamięci zdrajców.

No to się zapętliłeś.
A co to jest dobre państwo i złe państwo?
A jeżeli jeszcze nie mamy definicji patrioty to jak można definiować że patriota to ten osobnik który kultywuje pamięć o patriotach (masło maślane) i kto jest zdrajcą a kto patriotą?
Ten co kultywuje pamięć o Kuklińskim, czy ten co będzie kultywował kiedyś pamięć o Jaruzelskim kiedy w tym wypadku nie ma zgodności który z nich jest był patriota a który zdrajca?
Wzięliście się za definiowanie czegoś co się nie da zdefiniować ponieważ będziemy mieli zawsze różnice poglądów co do punktu odniesienia jakim jest chociażby Kukliński i Jaruzelski lub sytuacji historycznych gdzie też podzielone są zdania (vide Powstanie Warszawskie) .
Czy nie rozumiecie że porywacie się z motyką na Słońce?

Śr lut 09, 2011 19:17

Moim zdaniem patriotyzm to dbałośc o swoją Ojczyzne. Jeśli trzeba to nawet walka na śmierc dla jej dobra.
W dzisiejszym świecie brakuje patriotów niestety. Jeżeli chodzi o Polske to ciągle jesteśmy podzieleni dlatego brak ludzi którzy dbają o dobro ojczyzny.

Śr lut 09, 2011 19:50

Fan napisał(a):
Moim zdaniem patriotyzm to dbałośc o swoją Ojczyzne. Jeśli trzeba to nawet walka na śmierc dla jej dobra.
Tylko że niektórzy uważają, że jeśli ojciec lub matka działają na szkodę ojczyzny,
to należy ich wydać lub własnoręcznie zlikwidować.
Można też ponieść śmierć dla dobra ojczyzny, jeśli rodzice (zdrajcy) nas ubiegną i zostaniemy zdekonspirowani.

Fan napisał(a):
Jeżeli chodzi o Polske to ciągle jesteśmy podzieleni dlatego brak ludzi którzy dbają o dobro ojczyzny.
Co ty pleciesz?! Polska jest jedna - Nasza!

http://palikot.blog.onet.pl/4690500,421190004,1,200,200,87559438,421233935,6067879,0,forum.html
"POWIELAJCIE !
(...)
Daleko było endekom do piłsudczyków, oj daleko.
Ale w 1920 roku tylko ich połączona duchem polskości siła przemogła bolszewicki najazd.
Znajdzie się czas na różnice, znajdzie się czas na porachunki.
Za trzy miesiące - jeden będzie wróg, który użyje najwyższych sztuczek kuglarskich,
by nas do warszawskiej eskapady zniechęcić.
(...)
Nie bądźmy baranami i tego dnia nie dajmy się podzielić.
Niech hasło divide et impera tego dnia Polski nie dotyczy!
Polska jest jedna! Naród jest jeden!

Mamy trzy miesiące - trzeba zacząć organizować się, by zdążyć.
Trzeba - najdawniejszym staropolskim i słowiańskim obyczajem - rozsyłać wici do kogo się da.
Zorganizujmy im to, czego oni właśnie nie chcą!

Pokojowa manifestacja narodowej SOLIDARNOŚCI

Z flagami. Na ratunek Ojczyźnie!
"

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lut 09, 2011 20:02
osiris napisał(a):
A co to jest dobre państwo i złe państwo?
A jeżeli jeszcze nie mamy definicji patrioty to jak można definiować że patriota to ten osobnik który kultywuje pamięć o patriotach (masło maślane) i kto jest zdrajcą a kto patriotą?
Ten co kultywuje pamięć o Kuklińskim, czy ten co będzie kultywował kiedyś pamięć o Jaruzelskim kiedy w tym wypadku nie ma zgodności który z nich jest był patriota a który zdrajca?
Wzięliście się za definiowanie czegoś co się nie da zdefiniować ponieważ będziemy mieli zawsze różnice poglądów co do punktu odniesienia jakim jest chociażby Kukliński i Jaruzelski lub sytuacji historycznych gdzie też podzielone są zdania (vide Powstanie Warszawskie) .
Czy nie rozumiecie że porywacie się z motyką na Słońce?

Mysle, ze probujemy sprecyzowac co kto rozumie przez, naduzywane moim zdaniem, pojecie patrioty. I wlasnie to, ze nie kazdy rozumie to samo. Jak i to, ze nie-bycie patriota wg definicji jakiejs grupy nie oznacza ze ktos jest osoba negatywna. Szczegolnie jezeli owa grupa przyznaje, ze sama nie potrafi powiedziec jak ona ow patriotyzm rozumie.

osiris teraz wroce do twojej pierwszej wypowiedzi

osiris napisał(a):
Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi i jeśli oczekujesz że ktoś tu stworzy matematyczną formułkę lub wzorzec na patriotę to się rozczarujesz.
Ale zdaję sobie sprawę jaki przyświecał Tobie cel tworząc ten wątek.
Zdeprecjonować pojęcie patriotyzmu jako takiego aby już nigdy PiS nie mógł twierdzić że tu stoją patrioci a tam zdrajcy.

Jezeli uwazasz, ze pojecie patriotyzmu "jako takiego" mozna zdeprecjonowac, to moze jednak wyjasnisz, jak ty to pojecie rozumiesz? Albo jak rozumie to PiS? Jak wikipedia? I czy to ty sam definiujesz co jest, a co nie jest szkodliwe dla panstwa (albo pozyteczne)? A na jakiej podstawie? Wiedzy? Doswiadczenia? Subiektywnych przekonan politycznych? A skad wiesz, ze akurat ty masz racje?

Czy jest to po prostu slowo-wytrych, ktorym oklada sie przeciwnikow politycznych

Jezeli uzywamy jakichs pojec, to warto wiedziec co one oznaczaja przynajmniej dla nas, a czesto warto sie zastanowic, czy dla innych oznaczaja to samo...

Cz lut 10, 2011 8:26
Cytuj:
Jezeli uwazasz, ze pojecie patriotyzmu "jako takiego" mozna zdeprecjonowac, to moze jednak wyjasnisz, jak ty to pojecie rozumiesz?

Bardzo prosto, w sposób książkowy, encyklopedyczny np. z przywołaną definicją patriotyzmu z Wikipedii.
Nie będę silił się - jak niektórzy tu próbują - ustalać swoich kryteriów i wzorców, bo to śmieszne i subiektywne.
Dlatego właśnie napisałem dziwne stwierdzenie "Jako takie" bo nie ma tutaj złotego środka lub wzorca miary z Sevres.

Cytuj:
Jezeli uzywamy jakichs pojec, to warto wiedziec co one oznaczaja przynajmniej dla nas, a czesto warto sie zastanowic, czy dla innych oznaczaja to samo...

No to przykład z całkiem innej beczki.
Dla nas przysmakiem są flaki i kiszona kapusta, gdzie Chińczyk by zwymiotował a odwrotnie dla Chińczyka przysmakiem jest zgniłe jajko, owady i pieczeń z psa gdzie Polak zareagowałby podobnie jak Chińczyk na nasze przysmaki, więc też nie można ustalić na skalę ogólnoświatową co to jest przysmak lub rarytas.
Podobnie jest z patriotyzmem.

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 9:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Cz lut 10, 2011 8:52
No tyle to i jak wiem. Ale jezeli poslugujesz sie jakims pojeciem, to chyba je jakos rozumiesz?

I wlasnie chcialabym wiedziec jak ty i inni je rozumieja. Bo jezeli np PiS dzieli ludzi na patriotow i zdrajcow (jak sam piszesz) to chyba jakos tych patriotow definuje?
Czy to po prostu owo slowo-wytrych, zeby slepo komus dolozyc? Bez ponoszenia odpowiedzialnosci za obrzucenie kogos pomyjami, bo przeciez "wikipedia tak to zdefiniowala". A ze nie do konca precyzyjnie? No coz, to wina wikipedii.

Bo moze nie-bycie patriota w rozumieniu PiSu to komplement? A nie obelga?

Cz lut 10, 2011 8:58
Cytuj:
I wlasnie chcialabym wiedziec jak ty i inni je rozumieja. Bo jezeli np PiS dzieli ludzi na patriotow i zdrajcow (jak sam piszesz) to chyba jakos tych patriotow definuje?

To pytaj się ich a nie mnie bo ja nikogo nie nazywałem zdrajcą i nie wskazuję też nikogo kto miałby być wybitnym patriotą.
Trudno w ogóle wskazać ze sceny politycznej kogoś kto by na takie miano zasługiwał.

Cytuj:
No tyle to i jak wiem. Ale jezeli poslugujesz sie jakims pojeciem, to chyba je jakos rozumiesz?

W zasadzie zgadzam się z tym co wyczytałem z Wikipedii.
Wystarczy?
Nie jest to dla mnie żaden problem egzystencjalny żeby musiał zaprzątać sobie tym umysł, ale widzę że dla Ciebie jest to problem fundamentalny więc się z tym męcz.

Cz lut 10, 2011 9:00
Cytuj:
Bardzo prosto, w sposób książkowy, encyklopedyczny np. z przywołaną definicją patriotyzmu z Wikipedii.
Nie będę silił się - jak niektórzy tu próbują - ustalać swoich kryteriów i wzorców, bo to śmieszne i subiektywne.
Dlatego właśnie napisałem dziwne stwierdzenie "Jako takie" bo nie ma tutaj złotego środka lub wzorca miary z Sevres.

Przyznam Ci rację.
Antoni Heda "Szary" dowódca oddziału AK w lasach iłżecko-starachowickich:
- dla miejscowej ludności, partyzantów, AK, był bohaterem, wzorem patriotyzmu.
- wedle AL był burżujem, skończył przedwojną szkołę wojskową - burżuj.
- za pomoc okolicznej ludności (m.in. rozparcelował majątek przejęty przez Niemców obdzielając wiejską ludność zbożem i mięsem) dostał wyrok śmierci od NSZ za sprzyjanie komunistom.
- po wojnie władza komunistyczna wydała na niego 2 wyroku śmierci za zdradę.
- po1989r znów potraktowano go w kategoriach wzoru patriotyzmu.
Smutne, ale niestety patriotyzm często służy do rozgrywek politycznych, niszczenia ludzi i okładania przeciwników politycznych :(

Cz lut 10, 2011 9:10
Cytuj:
Przyznam Ci rację.

Zrobiłem zrzut z ekranu, wydrukowałem i po oprawieniu w ramkę powiesiłem na ścianie. :D

A podobny przykład to bandy UPA.
Dla Ukraińców to bohaterzy i patrioci z krwi i kości a dla nas mordercy i bandyci.

Cz lut 10, 2011 9:25
Czyli przyznajesz, ze slowo patriota/zdrajca nie powinno byc uzywane w rozgrywkach politycznych?
A jezeli jest, to ... po prostu nic nie znaczy? Tak jak w piaskownicy: "glupi jestes"?

I kto je "deprecjonuje"? Czy ci, ktorzy sie nad nim zastanwiaja, dla ktorych jednak cos oznacza i nie wycieraja sobie geby slowem "ojczyzna" (patrz wiersz z poczatku watku)? Czy ci, ktorzy przyklejaja juz za zycia innym karteczki, puszac sie swoim "patriotyzmem"?

Cz lut 10, 2011 9:33

Kto to jest patriota wg PiS.
Moim zdaniem, PiS zdaje się powoływać na coś w rodzaju patriotyzmu martyrologicznego. Ukułem sobie taki termin na poczekaniu, już wyjaśniam:
Wikipedia.pl napisał(a):
Martyrologia (gr. martys = świadek, łac. martyr = męczennik) - termin oznaczający cierpienie, męczeństwo.

Literatura martyrologiczna ukazuje obrazy wojen i walk od strony ich ofiar, eksponując poświęcenie walczących w imię wyznawanych idei i wartości: wiary, ojczyzny, dobra, sprawiedliwości, prawdy itp.

Teraz w powyższym zastąpmy sobie słówko "Literatura" słowem "ideologia".
Wg PiS wojna trwa w chwili obecnej. Wojna z wymienionymi wyżej patriotycznymi wartościami:
- Z wiarą walczy zeświecczona Unia Europejska.
- Z ojczyzną walczy wewnętrzny wróg: PO, chce sprzedać Polskę Rosjanom i Niemcom. I Żydom.
- Ze sprawiedliwością walczy PO: ukrywa tajnych agentów PRL-owskich służb specjalnych, których tropią bohaterscy badacze IPN. Zamach na CBA to zamach na spawiedliwość, by środowiska związane z PO mogły nadal nurzać się w korupcji na styku biznes-państwo.
- Prawda. Prawda o katastrofie smoleńskiej jest tylko jedna. I ona właśnie jest ukrywana przez PO. PO walczy z Prawdą.

PiS jako ruch patriotyzmu martyrologicznego (połączenie patriotyzmu i martyrologii) ukazuje powyższą wojnę z wartościami patriotycznymi z punktu widzenia ofiar.
PiS jest:
- wyznawcą wartości
- obrońcą wartości
- ofiarą
Cała powyższa ideologia stawia PiS na równi z mesjaszem. Wszak Jezus walczył za pomocą własnego cierpienia i ofiary własnej krwii, po uprzednim wyszydzeniu i poniżeniu.
Przypomnijcie sobie prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Walczył cierpiąc. Był wyszydzany przez liberalne media, liberalne środowiska, umniejszany. Nie szczędzono mu cierpień moralnych takich jak np: brak krzesła w Brukseli. Po czym złożył najwyższa ofiarę. Upamiętniony godnie został dopiero po śmierci. Analogia do Jezusa nasuwa się sama.

Nie wiem czy Jarosław powyższą wizję celowo zaplanował, ale wyszło mu coś takiego: Patriotą jest każdy, kto popiera PiS. I dalej każdy kto popiera PiS jest małym mesjaszem. Miło być mesjaszem, prawda?

Cz lut 10, 2011 9:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona