Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 10:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Kto jest patriota 
Autor Wiadomość
Post Re: Kto jest patriota
Cytuj:
Kto to jest patriota wg PiS.

Chyba się pomyliłeś w swych wywodach bo tytuł brzmi:
"Kto jest patriotą" a nie kto jest patriotą wg Geonidaesa, Kamali, osirisa, Alus......etc.

Widzisz Kamala że wątek idzie w ślepy zaułek, ale jak wcześnie dowodziłem - i chyba słusznie - nie szło Tobie o o dojście do prawdy ostatecznej tylko o zdeprecjonowaniu - tak przy okazji - PiS-u.
To jest typowy wątek polityczny a nie filozoficzny.

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 9:51 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lut 10, 2011 9:49
Bohaterscy badacze IPN, którzy wydają lekką ręką pół miliona złotych na badanie katasrofy giblartarskiej, a nie potrafią w kilka miesięcy dostarczyc kilku dokumentów staremu człowiekowi
http://wyborcza.pl/1,75478,9003921,Jak_ ... ytury.html
Postępowanie nacechowane patriotyzmem......według PiS i osirisa.....

Cz lut 10, 2011 9:51
Geonides, cos w tym jest.
To mi niestety przypomina ideologie nazistowska, ktora tez opierala sie nie tyle na martyrologii, ale na przekonaniu o wyzszosci pewnej rasy, ktora nalezy ocalic i rozwijac dla dobra ludzkosci (?). Kosztem innych.

Dlatego ja staram sie znalezc jakas "obiektywna definicje". Bo inaczej, to kazdy jest patriota. Czyli to slowo nie ma zadnego znaczenia.
Patriota wg siebie jest PiS bo walczy (no wlasnie, walczy a nie pracuje) o Polske taka, jaka jemu sie marzy (choc tak dokladnie nie wiadomo jaka) i patriota jest PO, bo pracuje (a moze walczy?) w interesie Polski, tak jak oni to rozumieja.

Mozna by powiedziec, ze w czasach pokoju (a co by nie mowic, dla Polski w tej chwili nie ma zagrozen porownywalnych z najazdami Tatarow czy II wojna swiatowa) nalezaloby przede wszystkim pracowac, a walczyc w czasach wojny i zagrozenia. Ale jezeli ktos zyje w czasach permamentnego zarozenia, bo albo nie lubi pracowac, albo nie umie zyc w czasach pokoju, albo po prostu widzi wszedzie zlo i spiski (co nie jest prawda) to zostaje mu tylko walka.
Ze walka nic sie nie da zbudowac, a mozna tylko burzyc, to trzeba jeszcze zrozumiec.

@osiris specjalnie dla ciebie wytluscilam to co jest dla mnie najwazniejsze.
Jezeli nie potrafisz powiedziec nic poza wikipedia, to nie uzywaj pojec ktorych nie rozumiesz.
Zadalam ci pytanie:
Cytuj:
Czyli przyznajesz, ze slowo patriota/zdrajca nie powinno byc uzywane w rozgrywkach politycznych?
A jezeli jest, to ... po prostu nic nie znaczy? Tak jak w piaskownicy: "glupi jestes"?

I kto je "deprecjonuje"? Czy ci, ktorzy sie nad nim zastanwiaja, dla ktorych jednak cos oznacza i nie wycieraja sobie geby slowem "ojczyzna" (patrz wiersz z poczatku watku)? Czy ci, ktorzy przyklejaja juz za zycia innym karteczki, puszac sie swoim "patriotyzmem"?

Potrafisz na nie odpowiedziec?

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 9:53 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lut 10, 2011 9:52
Cytuj:
według PiS i osirysa.....

I znów zaczynasz insynuacje.
Gdzie jest stwierdziłem że IPN to patrioci?
Czy Twoją domeną jest ciągłe obrażanie userów.

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 9:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lut 10, 2011 9:52
Kamala napisał(a):
Geonides, cos w tym jest.
To mi niestety przypomina ideologie nazistowska, ktora tez opierala sie nie tyle na martyrologii, ale na przekonaniu o wyzszosci pewnej rasy, ktora nalezy ocalic i rozwijac dla dobra ludzkosci (?). Kosztem innych.

Dlatego ja staram sie znalezc jakas "obiektywna definicje". Bo inaczej, to kazdy jest patriota. Czyli to slowo nie ma zadnego znaczenia.
Patriota wg siebie jest PiS bo walczy (no wlasnie, walczy a nie pracuje) o Polske taka, jaka jemu sie marzy (choc tak dokladnie nie wiadomo jaka) i patriota jest PO, bo pracuje (a moze walczy?) w interesie Polski, tak jak oni to rozumieja.

Mozna by powiedziec, ze w czasach pokoju (a co by nie mowic, dla Polski w tej chwili nie ma zagrozen porownywalnych z najazdami Tatarow czy II wojna swiatowa) nalezaloby przede wszystkim pracowac, a walczyc w czasach wojny i zagrozenia. Ale jezeli ktos zyje w czasach permamentnego zarozenia, bo albo nie lubi pracowac, albo nie umie zyc w czasach pokoju, albo po prostu widzi wszedzie zlo i spiski (co nie jest prawda) to zostaje mu tylko walka.
Ze walka nic sie nie da zbudowac, a mozna tylko burzyc, to trzeba jeszcze zrozumiec.

@osiris specjalnie dla ciebie wytluscilam to co jest dla mnie najwazniejsze.
Jezeli nie potrafisz powiedziec nic poza wikipedia, to nie uzywaj pojec ktorych nie rozumiesz.
Zadalam ci pytanie:
Cytuj:
Czyli przyznajesz, ze slowo patriota/zdrajca nie powinno byc uzywane w rozgrywkach politycznych?
A jezeli jest, to ... po prostu nic nie znaczy? Tak jak w piaskownicy: "glupi jestes"?

I kto je "deprecjonuje"? Czy ci, ktorzy sie nad nim zastanwiaja, dla ktorych jednak cos oznacza i nie wycieraja sobie geby slowem "ojczyzna" (patrz wiersz z poczatku watku)? Czy ci, ktorzy przyklejaja juz za zycia innym karteczki, puszac sie swoim "patriotyzmem"?

Potrafisz na nie odpowiedziec?

Ten post utwierdza mnie już do końca że jest to typowy wątek polityczny - w 100%!!!
W tej sytuacji nie mam zamiaru brać udział w następnej naparzance elektoratów.

Cz lut 10, 2011 9:55
No tak, samodzielne myslenie niektorych boli.
A niektorym sie wszystko kojarzy z .... polityka.

Osirisowi dziekuje, za wklejenie wikipedii i kilka uwag ad personam.

Moze ktos jednak poza Geonidesem (tak mi sie wydaje) pokusi sie o wlasne konkretne zdanie?

Czy po prostu mozna wszystkie wypowiedzi my-patrioci / oni-zdrajcy ignorowac? Tak jak epitety: glupi jestes!

Co nie oznacza, ze patriotyzm jako taki nie istnieje badz jest bez wartosci.

Cz lut 10, 2011 9:59
Cytuj:

Nie stwierdziłeś.
Ale każdy wie, że od 2005r IPN = PiS.
Gdyby nie decydowała polityka,nie robiono by tych numerów Modzelewskiemu, było nie było najbardziej znanej postaci ruchu oporu z czasów PRL.
To obrazuje swoiście pojmowany patriotyzm.

Cz lut 10, 2011 10:18
Alus napisał(a):
Cytuj:

Nie stwierdziłeś.
Ale każdy wie, że od 2005r IPN = PiS.
Gdyby nie decydowała polityka,nie robiono by tych numerów Modzelewskiemu, było nie było najbardziej znanej postaci ruchu oporu z czasów PRL.
To obrazuje swoiście pojmowany patriotyzm.

Tylko co to ma ze mną wspólnego że IPN=PiS?

Cz lut 10, 2011 10:21
Cytuj:
Tylko co to ma ze mną wspólnego że IPN=PiS?

Tylko to, że Modzelewski nie wpisuje się wizję pariotyzmu opcji PiS, IPN.

Cz lut 10, 2011 10:30

osiris napisał(a):
SweetChild napisał:
Cytuj:
Moim zdaniem fundamentem takiej wspólnej definicji musiałaby być wspólna definicja dobrego państwa. Patriota to ten, który działa na rzecz dobrego państwa i przeciw złemu państwu. I dalej ten, który kultywuje pamięć patriotów i nie kultywuje pamięci zdrajców.

No to się zapętliłeś.
A co to jest dobre państwo i złe państwo?

Właśnie na to pytanie należałoby sobie w pierwszej kolejności odpowiedzieć. Ja wskazuję jedynie, że bez tego wspólnego fundamentu będziemy różnie oceniać poszczególne postaci.

osiris napisał(a):
A jeżeli jeszcze nie mamy definicji patrioty to jak można definiować że patriota to ten osobnik który kultywuje pamięć o patriotach (masło maślane) i kto jest zdrajcą a kto patriotą?

To nie masło maślane, ale definicja rekurencyjna (Rekurencja: (ang. recursion, z łac. recurrere, przybiec z powrotem) to w logice, programowaniu i w matematyce odwoływanie się np. funkcji lub definicji do samej siebie.)

Geonides napisał(a):
Nie wiem czy Jarosław powyższą wizję celowo zaplanował, ale wyszło mu coś takiego: Patriotą jest każdy, kto popiera PiS. I dalej każdy kto popiera PiS jest małym mesjaszem. Miło być mesjaszem, prawda?

Mesjasz może być niski, ale nie mały ;) Ale dlaczego w ogóle się tak ograniczać, w końcu to Polska jest Mesjaszem narodów.

Cz lut 10, 2011 10:33
Cytuj:
Właśnie na to pytanie należałoby sobie w pierwszej kolejności odpowiedzieć. Ja wskazuję jedynie, że bez tego wspólnego fundamentu będziemy różnie oceniać poszczególne postaci.

Dlatego gwarantuję wszystkim że takiego wspólnego fundamentu, punktu odniesienia nie stworzymy więc cała ta dyskusja jest jałowa bo ilu dyskutantów tyle pojęć patrioty.
Konkludując samo pytanie zawarte w tytule jest abstrakcyjne wręcz.
Zresztą udowodniłem także że temat jest stricte polityczny dlatego nie warty uwagi.

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 10:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lut 10, 2011 10:37
osiris, miales sie wycofac z dyskusji....

Prosilam ciebie, zebys zdefiniowal patriotyzm. Np wg ciebie. Ty napisales ze zgadzasz sie z wikipedia, choc tamta definicja tez daje duza swobode interpretacji.

Czyli wg ciebie nie istnieje obiektywne pojecie patriotyzmu? Potrafisz odpowiedziec na tak proste pytanie?

A jezeli nie istnieje, to mozna to slowo ignorowac?
A jezeli istnieje, to co ono oznacza?

Czy ty moze po prostu nie uzywasz nigdy slowa patriotyzm/patriota?

Cz lut 10, 2011 10:41
Cytuj:
osiris, miales sie wycofac z dyskusji....

Musiałem odpowiedzieć na post SweetChilda bo był kierowany w części do mnie.
Nie ma zamiaru brać udziału w tej dyskusji chyba że personalnie ktoś się zwróci.

Cz lut 10, 2011 10:42
No to wlasnie ja juz kilkakrotnie personalnie sie do ciebie zwrocilam z konkretnymi pytaniami.
A jakos je ignorujesz.

Cz lut 10, 2011 10:45
Kamala napisał(a):
No to wlasnie ja juz kilkakrotnie personalnie sie do ciebie zwrocilam z konkretnymi pytaniami.
A jakos je ignorujesz.

Bo uważam iż wątek to polityczny atak na PiS i w ogóle temat został założony nie dla ustalenie definicji "patrioty" (co już także udowodniłem iż nie ma fizycznej możliwości ustalenia takowej definicji) tylko dla nawalanki co też się potwierdza.
Życzę Wam miłej zabawy i nie kieruj zapytań w moją stronę ani też żadnych uwag ad personam.

Cz lut 10, 2011 11:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona