Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Duchowy semityzm 
Autor Wiadomość

Post Duchowy semityzm
Już chrześcijański papież twierdził, że chrześcijanie są "duchowymi Żydami". Świadczy o tym jego wypowiedź (słynna z resztą) :

Cytuj:
"My, chrześcijanie jesteśmy duchowymi Semitami"
(Pius XI).

Na czym polega duchowy semityzm tłumaczy nam Jezus Chrystus, w ew. wg. Mateusza

Cytuj:
Potem Jezus odszedł stamtąd i podążył w stronę Tyru i Sydonu. (22) A oto kobieta kananejska, wyszedłszy z tamtych okolic, wołała: Ulituj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciężko dręczona przez złego ducha. (23) Lecz On nie odezwał się do niej ani słowem. Na to podeszli Jego uczniowie i prosili Go: Odpraw ją, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On odpowiedział: Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela. (25) A ona przyszła, upadła przed Nim i prosiła: Panie, dopomóż mi! (26) On jednak odparł: Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom a rzucić psom. (27) A ona odrzekła: Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, które spadają ze stołów ich panów. (28) Wtedy Jezus jej odpowiedział: O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz! Od tej chwili jej córka była zdrowa.

(Ew. Mateusza 15:1-39, Biblia Tysiąclecia)

Jezus nie chciał uzdrowić córki Kananejki, bo nie była Żydówką (kolejny przykład rasizmu Jezusa). Kiedy jednak kobieta porównała Kananejczyków do psów, zaś Izraelitów do panów – Jezus uzdrowił jej córkę, mówiąc, że wielka jest jej wiara (wielka wiara polegała na uległości wobec „narodu wybranego”)

Tak więc być "duchowym semitą" znaczy bezwzględnie wierzyć w Naród Wybrany i żydowskiego mesjasza Jezusa. W oczach Jezusa jesteśmy psami, które jedzą ze stołu łaskawego "pana".

So lut 12, 2011 12:11
Zobacz profil WWW

Post Re: Duchowy semityzm
Cytuj:
Tak więc być "duchowym semitą" znaczy bezwzględnie wierzyć w Naród Wybrany i żydowskiego mesjasza Jezusa. W oczach Jezusa jesteśmy psami, które jedzą ze stołu łaskawego "pana".

Błędne wnioski.

"Bo Żydem nie jest ten, który nim jest na zewnątrz, ani obrzezanie nie jest to, które jest widoczne na ciele, ale prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, duchowe, a nie według litery. I taki to otrzymuje pochwałę nie od ludzi, ale od Boga." Rz 2 28-29

"Z tego możecie poznać, że ci, którzy są z wiary, są dziećmi Abrahama" (Galacjan 3, 7).

"A jeśli jesteście Chrystusowi, tedy jesteście potomkami Abrahama, dziedzicami według obietnicy" (Galacjan 3, 29)

Być duchowym semitą nie ma nic wspólnego z wiarą w Naród wybrany. Zresztą w samej apokalipsie masz napisane, że zbawieni będą tylko Żydzi, a kto jest Żydem to masz napisane w wersetach które podałem.

Źle też interpretujesz ten fragment o kobiecie kananejskiej. Wtedy kiedy miało to miejsce, ewangelie nie była jeszcze głoszona poganom. Jezus sam powiedział, że został posłany jedynie do Izraela, wszyscy inni to poganie i dlatego na początku Jezus ją zupełnie olał. Czas nawracania pogan jeszcze nie nadszedł. Gdyby Jezus na równi potraktował tą kobietę z Izraelitami, zaprzeczyłby Bogu Ojcu, ponieważ ten wyraźnie postawił granicę między Izraelem, a całą resztą. Izrael jest symbolicznym ludem Bożym, a poganie niewiernymi. Bóg ceni sobie bardziej swój lud niż bezbożników. Ta różnica między wyższością fizycznego Izraela, a pozostałymi została zatarta w momencie kiedy Jezus posłał Pawła, żeby ten głosił słowo Boże poganom. Od teraz Żydami (dziećmi) są wszyscy wierzący, a cała reszta to poganie (psy/niewierzący). Jeśli jesteś tym który słucha i wypełnia naukę Jezusa, jesteś dzieckiem Abrahama, a nie psem. Jezus nie jest rasistą. Wiara tej kobiety polegała na ufności i podporządkowaniu się wyrokowi Bożemu. Wiedziała, że Bóg wywyższył Izraela i poddała się temu wyrokowi uznając siebie za "psa". Wiara w Biblii zawsze odnosi się do Boga i jest to wiara w Niego. Nie wiara w Izraela czy cokolwiek innego. To nie wiara czyni cuda sama z siebie ale Bóg. Uznała wyrok Boży za słuszny, mimo że z perspektywy poganki niesprawiedliwy/krzywdzący i dlatego została wysłuchana.

So lut 12, 2011 13:14

"Bo Żydem nie jest ten, który nim jest na zewnątrz, ani obrzezanie nie jest to, które jest widoczne na ciele, ale prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnątrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, duchowe, a nie według litery. I taki to otrzymuje pochwałę nie od ludzi, ale od Boga." Rz 2 28-29

Nie jest murzynem ten, kto jest czarny, ale ten kto ma dobre Mzimu. Bzdurny nonsens.
Kolejna sprawa - dlaczego mamy się do tego stopnia upadlać, żeby rezygnować z własnej narodowości i przyjmować cudzą ?
Ponadto warto zważyć na fakt, że to wyjątkowy rasizm ze strony Żydów - zakładać że każdy kto nie czci wymyslonego przez nich bożka jest gorszy i jest poganinem.

Jezus sam powiedział, że został posłany jedynie do Izraela,

Ciekawe dlaczego. Może dlatego, że sam był Izraelitą i jak można łatwo się domyśleć - rasistą.

Gdyby Jezus na równi potraktował tą kobietę z Izraelitami, zaprzeczyłby Bogu Ojcu, ponieważ ten wyraźnie postawił granicę między Izraelem, a całą resztą

To wyjątkowo rasistowski ten bóg ojciec, ode mnie nie dozna cienia czci. Izrael - czego dowiadujemy się ze Starego Testamentu był narodem a.)składającym ofiary ze zwierząt, brutalnie znęcającym się nad nimi w imię bożka b.)gardzącym wszystkimi innymi narodami, uważającym się za naród wybrany (czyt. rasistowskim). I ten bożek wybrał właśnie ten naród - żyjący w duchu jeszcze prymitywnej kultury, nielepszej w żadnym stopniu od kultur "pogańskich", a wręcz jeszcze bardziej prymitywnej i zabobonnej.

Wróćmy zaś do tego "duchowego żydostwa". Co to za absurd, żeby w imię starożytnych tekstów, nie odpowiadających w ogóle naszej epoce, wyrzekać się swojej własnej narodowości ? Swojej kultury, historii, korzeni narodowych ? Szczerze ? Nie mam nic do Żydów. Ale Żydem być nie chcę, bo jestem już Polakiem.
I nie wmówi mi nikt, że katolicy duchowo są Polakami - bo przecież odrzucili wieki temu polskich Bogów, są już teraz duchowo obrzezani.

So lut 12, 2011 15:45
Zobacz profil WWW

Słowianin napisał(a):
Już chrześcijański papież twierdził, że chrześcijanie są "duchowymi Żydami". Świadczy o tym jego wypowiedź (słynna z resztą) :

Cytuj:
"My, chrześcijanie jesteśmy duchowymi Semitami"
(Pius XI).
Jest już o tym temat:
viewtopic.php?f=6&t=5437 (Starsi bracia w wierze - Żydzi).

Co do relacji między Żydami i Kananejczykami:
viewtopic.php?f=40&t=23488&p=584311#p584311 (Potop, Kanaan i stosunek Jezusa do pogan).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So lut 12, 2011 16:04
zbanowana na stałe

Słowianin napisał(a):
Tak więc być "duchowym semitą" znaczy bezwzględnie wierzyć w Naród Wybrany i żydowskiego mesjasza Jezusa...

Naród wybrany czyli dzisiejsze państwo Izrael?
My z historii pamiętamy okupacje naszego kraju.
Czy ponad 50 letnia okupacja Palestyńczyków jest sprawiedliwa?
Obejrzyjcie:
Occupation 101 na YouTube ;
http://www.youtube.com/watch?v=TFmDt9e0NEM

So lut 12, 2011 16:52
czasowo zablokowany

Loginie, czyli żydzi nie są żydami???

So lut 12, 2011 18:38

No w takim razie ci wierzący Żydzi są Żydami, a niewierzący nie są :-) Także inni którzy wierzą w bożka z mitologii żydowskiej są wedle Biblii Żydami. Można się przecież "duchowo obrzezać" :-) hahaha

So lut 12, 2011 18:47
Zobacz profil WWW

heh...
Musicie rozgraniczyć bycie Żydem jeśli chodzi o narodowość i duchowość. Żydzi są Żydami jeśli chodzi o narodowość, ale w świetle nowego przymierza już nimi nie są jeśli chodzi o duchowość. Ja jestem Polakiem jeśli chodzi o narodowość ale duchowo mogę być dzieckiem Abrahama/Żydem jeśli Bóg mnie uznaje za członka swego kościoła.

So lut 12, 2011 20:24
czasowo zablokowany

Login2 napisał(a):
heh...
Musicie rozgraniczyć bycie Żydem jeśli chodzi o narodowość i duchowość. Żydzi są Żydami jeśli chodzi o narodowość, ale w świetle nowego przymierza już nimi nie są jeśli chodzi o duchowość. Ja jestem Polakiem jeśli chodzi o narodowość ale duchowo mogę być dzieckiem Abrahama/Żydem jeśli Bóg mnie uznaje za członka swego kościoła.

Sorry Gregory ale nic nie zrozumiałem. Pominę, że "żyd" piszesz z dużej, a "Kościół" z małej litery... Nawet nie próbuję się domyślić co rozumiesz pod pojęciami "narodowość" i "duchowość". Czytałem np. gdzieś prof. Sanda z Izraela, że współcześni mieszkańcy Izraela więcej genetycznie mają wspólnego z Hazarami niż z Hebrajczykami sprzed 2 tys. lat i że faktycznie w Palestyńczykach płynie więcej żydowskiej krwi niz arabskiej. Ale to na marginesie. Co do swojej polskości (genetycznej) też nie bądź taki pewny. Jesteśmy wyjątkowo skundlonym (by R. Makłowicz) narodem. I dlatego na tle innych rasistowskich narodów (jak Żydzi czy Niemcy) wyróżniało nas to, że o byciu Polakiem decydowało poczucie przynależności do tego narodu, niezależnie od narodowości rodziców.

Zatem zapytam raz jeszcze: czy żyd (osobnik wierzący w to co jest napisane w Starym Testamencie w wersjii żydowskiej) jest "żydem" w rozumieniu Piusa XI?

So lut 12, 2011 20:53

Nie interesuje mnie jak to Pius XI rozumiał. Interesuje mnie natomiast jak sprawę przedstawia Biblia.

Cytuj:
Nie wszyscy bowiem, którzy pochodzą od Izraela, są Izraelem, (7) i nie wszyscy, przez to, że są potomstwem Abrahama, stają się jego dziećmi, lecz w Izaaku uznane będzie twoje potomstwo, (8) to znaczy: nie synowie co do ciała są dziećmi Bożymi, lecz synowie obietnicy są uznani za potomstwo.

Dokładnie tak jak sam powiedziałeś. Żydzi nie są Żydami.

Cytuj:
Jeżeli zaś należycie do Chrystusa, to jesteście też potomstwem Abrahama i zgodnie z obietnicą - dziedzicami.

Jeśli należysz do Chrystusa, to jesteś Żydem.

W Biblii słowo Żyd ma dwojakie znaczenie i jest nim ten który:
1) Należy do narodu Izraelskiego.
2) Należy do Chrystusa

Jeśli urodziłeś się w Izraelu. Miałeś ojca i matkę z tego narodu, ale nie należysz do Chrystusa, to nie jesteś Żydem na mocy definicji nr.2! I o to mi cały czas chodzi.

So lut 12, 2011 21:38

Cytuj:
Jesteśmy wyjątkowo skundlonym narodem

Jesteśmy wyjątkowo homogenicznym narodem. 50% r1a1 słowiańska haplogrupa. Polacy to chyba najbardziej homogeniczny naród na świecie, bo nawet u innych narodów słowiańskich r1a1 występuje rzadziej. Najnowsze badania genetyczne o tym świadczą - Genographic Project itd. ponadto jak dowodzi Czekanowski w narodzie polskim przeważa typ nordyczno-laponoidalny co uściśla Carleton Coon - określając go typem neo-danubian.

Nauka nie kłamie, a genetyka to nauka ścisła.

So lut 12, 2011 22:02
Zobacz profil WWW
czasowo zablokowany

1. Loginie, rozumiem: żydzi to nie żydzi, chrześcijanie to żydzi... ale kim u diabła sa w takim razie muzłumanie??? :D
2.Słowianinie: Czy Czekanowski był genetykiem? Może masz rację- ja tylko bezmyslnie powtarzam za Makłowiczem, który genetykiem nie jest. Ale z tego co przytoczyłeś wynika, że mieszkańcy Polski są genetycznymi Słowianami i nic więcej.

So lut 12, 2011 22:17

Bóg zazwyczaj dzieli ludzi na dwie kategorie! Na wiernych i niewiernych. Do których byś zaliczył muzułmanów?

So lut 12, 2011 22:24
czasowo zablokowany

Login2 napisał(a):
Bóg zazwyczaj dzieli ludzi na dwie kategorie! Na wiernych i niewiernych. Do których byś zaliczył muzułmanów?

To Bóg wprowadza podziały. My szukamy tego co łączy :x

So lut 12, 2011 22:39

Nom Bóg stanowczo oddzielił pogaństwo od prawdziwej wiary.

Cytuj:
My szukamy tego co łączy.

Szatan też nie lubi podziałów :P

So lut 12, 2011 22:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona