Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Pomóżcie mi się odnaleźć w tych całych wiarach i niewiarach. 
Autor Wiadomość

Post Re: Pomóżcie mi się odnaleźć w tych całych wiarach i niewiar
Dok,

Dzieki za tekst (może rzeczywiście trochę przekombinowany, mniejsza o to...) ale jest z tych, które mnie utwierdzają w wierze!!! ;)

Przypomniała mi się też reklama z londyńskich autobusów „Prawdopodobnie Boga nie ma. Przestań się martwić i ciesz się życiem”... to "prawdopodobnie" analogicznie do Twoich dylematów robi wielką różnicę świadczy o ukrytej gdzieś baaaaardzo głęboko i wręcz tłamszonej wierze...

Co to Twojej prośby. Chłopie - weź się w garść pomyśl trochę, pomedytuj, wejdź w siebie, popatrz na innych ludzi i wybierz - to Twoje życie, Twój wybór (mamy w to nie mieszaj) i żyj w zgodzie z samym sobą a nie na przekór siebie czy komuś.

Wt lut 01, 2011 23:41
czasowo zablokowany

Login2 napisał(a):
(...)

Izajasza 19:18 ów dzień będzie pięć miast w kraju egipskim, mówiących językiem kananejskim, które przysięgać będą na Pana Zastępów; jedno z nich będzie zwane Ir-Haheres.

Języka Kananejskiego nigdy nie używano w Egipcie. Dziś jest językiem wymarłym

Ezechiela 29:12 Uczynię z ziemi egipskiej pustynię wśród wyludnionych krajów, a miasta jej zostaną pustynią wśród wyludnionych miast - przez lat czterdzieści - i rozproszę Egipcjan wśród narodów i rozdzielę ich po krajach.

Przypomnij mi kiedy Egipt był niezaludniony przez 40 lat?

Izajasza 7:14 Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel.

Niby przez Chrześcijan często przywoływane jako proroctwo, że Jezus zostanie poczęty przez dziewicę, tylko dlaczego z imieniem się nieomylna Biblia myli?

dobrze to porównać z:

Mateusz 1:21-23 Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów. A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami.

No to już jest wręcz przezabawne. Oczywiste kpiny z czytelnika czy też Ewangelista na siłę dopasowuje Jezusa do proroctwa? Jak miał właściwie na imię rzekomy zbawiciel?

Mateusz 1:1 Rodowód Jezusa Chrystusa, syna Dawida, syna Abrahama

Zakładając, ze Jezus został urodzony przez dziewicę ww rodowód jest bzdurą. Józef był z rodu Dawida (przecież nie był biologicznym ojcem Jezusa), Maria nie.

Mateusz 15:21 Potem Jezus odszedł stamtąd i podążył w stronę Tyru i Sydonu.

Jezus odwiedza Tyr, który wg Ezechiela powinien być już dawno unicestwiony (26:14, 21; 27:36, 28:19)

Mateusz 24:34 Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.

Jezus mówi o końcu świata do swoich uczniów. Minęło 2000 lat, tamte pokolenie dawno już "gryzie glebę" i jakoś nici z tego całego spektaklu.

Mateusz 23:36 (por Łukasz 9:27, Marek 13:30) Zaprawdę, powiadam wam: Przyjdzie to wszystko na to pokolenie.

Jw koniec świata z przyczyn techniczny został odłożony na ... później?

Mateusz 26:64 Jezus mu odpowiedział: Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich.

Jezus mówi, do najwyższego kapłana, że jeszcze za jego życia ujrzy cały ten spektakl. Najwyższy kapłan już dawno wyzionął ducha i nie miał okazji być tego wszystkiego świadkiem.

1 list Piotra 4:7 Wszystkich zaś koniec jest bliski. Bądźcie więc roztropni i trzeźwi, abyście się mogli modlić.

Jedno z najbardziej oczywistych fałszywych proroctw w Biblii.

Wszelkie proroctwa o końcu świata miały się spełnić lada chwila i wariaci wciąż wierzą, że lada chwila będzie koniec świata - ponoć 70% wierzących chrześcijan w USA wierzy, że Jezus przyjdzie ponownie w ciągu następnych 50 lat. Od 2000 lat lada chwila będzie koniec.

Na zadanie domowe przemyśl: Dlaczego przepowiednie Nostradamusa się sprawdzają? Czyżby dlatego, że są na tyle niejasne i podatne na interpretacje, że zawsze można je przypasować po JAKIEŚ wydarzenie?

Śr lut 02, 2011 0:46
Cytuj:
Izajasza 19:18 ów dzień będzie pięć miast w kraju egipskim, mówiących językiem kananejskim, które przysięgać będą na Pana Zastępów; jedno z nich będzie zwane Ir-Haheres.

Chodzi tu,że w dzień Syna Człowieczego będzie pięć miast w kraju egipskim itd.
A ten dzień jeszcze nie nadszedł więc możliwe,że tak się stanie i co z tego,że język wymarły istnieją pewnie ludzie którzy znają ten język.

Cytuj:
Ezechiela 29:12 Uczynię z ziemi egipskiej pustynię wśród wyludnionych krajów, a miasta jej zostaną pustynią wśród wyludnionych miast - przez lat czterdzieści - i rozproszę Egipcjan wśród narodów i rozdzielę ich po krajach.

To wszystko ma jeszcze nadejść...

Cytuj:
Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel.

Ja tu nie widzę nic omylnego Emmanuel - Bóg z nami co z tego,że nadała mu imię Jezus jak Maryja miała widzenie anioła i tak nazwała swojego syna jak anioł powiedział.

Cytuj:
Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.

Tego też nie rozumiem i muszę się z tobą zgodzić :)

Cytuj:
Mateusz 26:64 Jezus mu odpowiedział: Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich.

Myślę,że chodzi tu o śmierć mieli oni po śmierci ujrzeć Syna Człowieczego siedzącego po prawicy Wszechmocnego chyba,że się mylę :).

Cytuj:
1 list Piotra 4:7 Wszystkich zaś koniec jest bliski. Bądźcie więc roztropni i trzeźwi, abyście się mogli modlić.

Koniec jest bliski dlatego,że nie wiadomo kiedy się to wszystko stanie to może w każdej chwili przyjść.

Moim zdaniem każdy te słowa odczyta inaczej.

Śr lut 02, 2011 12:10

Wiadomokto... Nie wiem czy jakikolwiek sens jest w tym żebym tobie odpisywał, bo nie interesuje cię nic co by potwierdzało Biblię. Jedyne co robisz to atak i na mój materiał potrafisz tylko odpowiedzieć, że to bzdury. Jednak w przeciwieństwie do ciebie ja odpowiem na twoje zarzuty, choćby dla tego żeby pokazać, że Biblia się nie myli.

Cytuj:
Izajasza 7:14 Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel.

W Biblii imiona mają dużo bardziej złożone znaczenie niż obecne. To że Jezusa nazywa się Emanuel nie przeczy temu, że mowa o tej samej osobie. Imię w Biblii może wskazywać na jakieś dokonania, czy być czyimś tytułem. Inne przykłady:
Jakub nazywał się Jakub ale został nazwany także Izraelem.
Szymon został nazwany Piotrem/Kefas.
Jezus nazywa się Jezus (JHWH zbawia) ale został także nazwany Emanuel (Bóg z nami). Już nie wspomnę o tym, że Jeśli ktoś wyznaje, że Jezus jest Bogiem, to nazywa go w pewnym sensie Emanuel. To drugie powiedziałbym nie jest imieniem własnym ale raczej tytułem, który wskazuje na Jego pozycję. Podobnie od Jakuba mówili Jakub, a przecież ten miał imię także Izrael.

Cytuj:
Mateusz 1:1 Rodowód Jezusa Chrystusa, syna Dawida, syna Abrahama

Zakładając, ze Jezus został urodzony przez dziewicę ww rodowód jest bzdurą. Józef był z rodu Dawida (przecież nie był biologicznym ojcem Jezusa), Maria nie.

Cytuję:
Jezus nie był, co prawda, biologicznym synem Józefa, był On jednak najprawdziwszym synem Józefa na mocy prawa adopcji.Nie trzeba daleko szukać przykładów, wystarczy spojrzeć do linii rodowodowej potomków samego Izraela w 1 Krn 2, aby znaleźć tam wzmiankę, że do tej genealogii wszedł Egipcjanin imieniem Jarch, stając się biologicznym protoplastą następnych pokoleń (1 Krn 2,34-35). O Esterze czytamy na przykład, że „nie miała ona ojca ani matki […], a gdy umarli jej ojciec i matka, przyjął ją Mardocheusz za córkę” (Est 2,7 – BT; por. też Est 2,15; Rdz 15,3; 16,2; 30,9-13; 48,5; Dz 7,21). Jak widzimy, adopcja jak najbardziej zdarzała się w starożytnym Izraelu, mimo braku ścisłych definicji prawnych w tej dziedzinie.

Jak widzisz, to że Jezus nie był biologicznym synem nie przeszkadza mu być potomkiem Dawida.

Mateusz 15:21 Potem Jezus odszedł stamtąd i podążył w stronę Tyru i Sydonu.

Cytuj:
Jezus odwiedza Tyr, który wg Ezechiela powinien być już dawno unicestwiony (26:14, 21; 27:36, 28:19)

Widzisz, nawet nie chciało ci się obejrzeć tego co zamieściłem. O Tyrze jest mowa od 3 minuty.
http://www.youtube.com/watch?v=2qBIM2hO ... re=related
Tyr został zniszczony i stał się miejscem gdzie "rybacy rozciągają sieci".

Cytuj:
Mateusz 24:34 Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie.

Jezus mówi o końcu świata do swoich uczniów. Minęło 2000 lat, tamte pokolenie dawno już "gryzie glebę" i jakoś nici z tego całego spektaklu.

Mateusz 23:36 (por Łukasz 9:27, Marek 13:30) Zaprawdę, powiadam wam: Przyjdzie to wszystko na to pokolenie.

Jw koniec świata z przyczyn techniczny został odłożony na ... później?

Widzisz w tych fragmentach przeplatają się 2 proroctwa. Jedno odnośnie zburzenia Jerozolimy i pomście dokonanej na Żydach z tego pokolenia. Drugie odnośnie przyjścia końca czasów i powrocie Jezusa. Kawałek wcześniej Jezus mówi:
"A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec." albo dwa wersy dalej... "A o onym dniu i godzinie nikt nie wie, ani Aniołowie niebiescy, tylko sam Ojciec mój. "

Uważasz, że Jezus najpierw mówił, że koniec świata będzie za tego pokolenia, a sam sobie przeczy chwilę wcześniej i później? Część proroctw jest trudnych do odgadnięcia i zostaną one wyjaśnione we własnym czasie. Sam nie potrafię zinterpretować tego proroctwa, a ty który nie masz większego pojęcia o Biblii przychodzisz i oznajmiasz, że tu i tu to nie prawda.

Cytuj:

Języka Kananejskiego nigdy nie używano w Egipcie. Dziś jest językiem wymarłym

Przypomnij mi kiedy Egipt był niezaludniony przez 40 lat?

Wybacz ale skąd ty możesz wiedzieć takie rzeczy.... Zastanów się. Od tamtych wydarzeń minęło ponad 2500 lat, a ty przychodzisz i mówisz "nic takiego nie było!". Sam nie badałem tych proroctw i nie mam czasu tego teraz robić, bo jest to bardzo czasochłonne. Ty natomiast przeczytałeś 1 wers i od razu orzekłeś, że to niemożliwe!

Nie mam pojęcia czy języka Kananejskiego nie używano w Egipcie i ty też nie...
Podobnie nie wiem czy Egipt był 40 lat niezaludniony...

Ty piszesz, że wiesz że tak nie było, więc to ty udowodnij.

Cytuj:
Na zadanie domowe przemyśl: Dlaczego przepowiednie Nostradamusa się sprawdzają? Czyżby dlatego, że są na tyle niejasne i podatne na interpretacje, że zawsze można je przypasować po JAKIEŚ wydarzenie?

Nie lubię się powtarzać ale cóż.

Wybrane prorocze wersety dotyczące dziejów Izraela.

"I rozproszy cię PAN pomiędzy wszystkie ludy od krańca po kraniec ziemi..."
"Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie."
"Wywołasz grozę, wejdziesz do przysłowia i w pośmiewisko u wszystkich narodów, do których zaprowadzi cię Pan. "
"Wzbudzi Pan przeciw tobie lud z daleka, z krańców ziemi,.. Będzie cię oblegał we wszystkich twoich grodach, aż padną w całym kraju twe mury najwyższe i najmocniejsze, na których polegałeś. Będzie cię oblegał we wszystkich grodach w całym kraju, który ci dał Pan, Bóg twój."
"Gdy tedy przyjdzie na cię to wszystko, błogosławieństwo i przekleństwo ... i będziesz słuchał jego głosu, zgodnie z tym wszystkim co ja ci dziś nakazuję, ty i twoi synowie ... wtedy przywróci PAN, Bóg twój, twoich jeńców ... i zgromadzi cię z powrotem ze wszystkich ludów ... I sprowadzi cię PAN, Bóg twój, do ziemi, którą posiadali twoi ojcowie..." Pwt. 30:1-5
"I odbudują starodawne ruiny, podźwigną opustoszałe osiedla przodków, odnowią zburzone miasta, osiedla opustoszałe od wielu pokoleń." IZAJASZA 61:4
"Wtedy uznają przestępstwo swoje i przestępstwo swoich przodków, to jest zdradę, którą popełnili względem Mnie, i to, że Mnie postępowali na przekór, 41 wskutek czego Ja postępowałem na przekór im i zaprowadziłem ich do kraju nieprzyjacielskiego, ażeby upokorzyło się ich nieobrzezane serce i ażeby zapłacili za swoje przestępstwo. 42 Wtedy przypomnę sobie moje przymierze z Jakubem, przymierze z Izaakiem i przymierze z Abrahamem. Przypomnę sobie o tym i przypomnę o kraju Jednakże nawet wtedy, kiedy będę w kraju nieprzyjacielskim, nie odrzucę ich i nie będę się brzydził nimi do tego stopnia, żeby ich całkowicie zniszczyć i zerwać moje przymierze z nimi, bo Ja jestem Pan, ich Bóg. 45 Przypomnę sobie na ich korzyść o przymierzu z ich przodkami, kiedy wyprowadziłem ich z ziemi egipskiej na oczach narodów, abym był ich Bogiem. Ja jestem Pan!" 46 To są ustawy, wyroki i prawa, które Pan ustanowił między sobą a Izraelitami na górze Synaj za pośrednictwem Mojżesza"

Odpowiedz mi którego z tych wersetów nie jesteś w stanie zrozumieć bo ręce mi opadają. Co tam jest takiego niezrozumiałego i podatnego na interpretacje? Wytłumacz mi ....

Przepowiednie Nostradamusa to bełkot który można dopasować do wszystkiego, bo ten nie mówi o czym prorokuje. Biblia natomiast jasno stwierdza co jest przedmiotem proroctwa i czego ono dotyczy. W tym przypadku mówi bezpośrednio do Izraela jasnymi słowami co się stanie, a ty chcesz to przyrównać do przepowiedni Nostradamusa typu "będzie lecia żelazny ptak i potem spadnie"- nie wiadomo o co chodzi.

Śr lut 02, 2011 12:57

Cytuj:

Najpierw go zabija, a następnym razem kiedy go zobaczą, będzie to podczas jego ponownego przyjścia i o tym tu mowa. To, że będzie to jeszcze za życia kapłana, to dopowiedziałeś sobie sam. O zmartwychwstaniu na sąd pewnie słyszałeś.

Śr lut 02, 2011 13:07

tyle razy na tym forum czytałem ze niema dowodu na wiarę bo wiara nie na tym polega-a co i rusz ktoś tu próbuje udowodnić niemożliwe.

Jeżeli chodzi o bibile szatana to polecam każdemu-świetna esencja zwierzęcej strony człowieczeństwa.
Jednak jezeli chodzi o część 2gą, tą mistyczną, to śmiechu warte. włosy, czary, cuda na kiju. Brakuje tylko horoskopu i homeopatii.
Jeżeli zaś chodzi o autora tego wątku to chyba ktoś bardzo go zindoktrynował we wczesnych latach jego życia. Teraz z jakiegoś powodu odwrócił się od religii, zaś skłonności do mistycyzmu pozostały.
Moim skromnym zdaniem lukę tą mogła by zapełnić tylko i wyłącznie nauka i poszanowanie do praw natury.
Gdyby autor był z takim zapałem indoktrynowany fizyką teraz miałby konto na elektrodzie a nie tutaj.
Ostatnio na wykładach miałem o wpływie drgań na człowieka. Okazuje się ze niskie dzwięki/wibracje ok 4-8herców mogą wywoływać uczucie niepokoju, obecności innej osoby, zmęczenia.To dlatego w niektórych budynkach straszy, a po jedzie pociągiem jestemy wymęczeni i śpiący.
Zastanawiam się czy
a) wiał wtedy wiatr?
b)organy są orginalne takie jak kiedyś tzn, nie syntezator +wzmacnaicz +głośniki
c)czy może kościół ma drewnianą konstrukcje?
jeden z czynników + sugestia i już. mamy obecność sił nadprzyrodzonych.
zato wiedza jest wielkim nieobecnym.

Cz lut 03, 2011 0:31

@Dok
wybrales zle forum na takie pytanie ;)

N lut 13, 2011 4:32

Login2 współczuje Ci tylko pracy przychodzi pihu i jest niewzruszony. Bóg też jest niewzruszony podczas sądu ostatecznego ... a naukowcy jeszcze tego nie udowodnili może nigdy nie udowodnią...

Czytając forum jak dodał vahoo naprawdę można znaleźć tu zgubę.

N lut 13, 2011 8:58

Twój stan jest dośc dziwny. Myśle, że odnajdziesz Jezusa, bo przeciez każdy z nas błądzi.
Pisałes, że masz wstręt do księży, Krzyży wiszących na ścianie to może byc działanie złego ducha.
Jeżeli tak dobrze czułeś się w Kościele może warto tam wrócic? Tam napewno znajdziesz pomoc!
Pozdrawiam!

N lut 13, 2011 13:02

Fan napisał(a):
Myśle, że odnajdziesz Jezusa,

A co - zgubił się? :P

N lut 13, 2011 20:02

maly_kwiatek napisał(a):
stanislav napisał(a):
W necie jest "Biblia Szatana" której autorem jest Anton LaVey, poczytaj sobie.

Zdecydowanie odradzam czytanie tego dzieła.
Najlepiej w ogóle nie brać tego do ręki, czy pod oczy.

Chyba, że ktoś lubi duże kłopoty.

.....................
Masz racje zgadzam sie z toba i popieram zeby nie brac nawet tego przed oczy.... to byloby otwarcie drzwi szatanowi...

Pn lut 14, 2011 11:03

Acro napisał(a):
Fan napisał(a):
Myśle, że odnajdziesz Jezusa,

A co - zgubił się? :P

.........
jak widac tobie rowniez :)

Pn lut 14, 2011 11:04

amadeus35 napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
stanislav napisał(a):

.....................
Masz racje zgadzam sie z toba i popieram zeby nie brac nawet tego przed oczy.... to byloby otwarcie drzwi szatanowi...

rozumiem, ze mitologii tez nie cztaliscie? sluchac radio i ogladac tv mozna, czy tam tez czeka jakis rogacz?
musicie miec bardzo rozwiniety swiatopoglad ;]

Wt lut 15, 2011 4:20
amadeus35 napisał(a):
maly_kwiatek napisał(a):
stanislav napisał(a):

.....................

Księga Ezechiela 9.5
Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni! I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. Następnie rzekł do nich: Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami! Wyszli oni i zabijali w mieście.

Księga Liczb 31. 17
„Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu."

Cóz takich rzeczy w Biblii Szatana nie ma natomiast sa w Biblii hebrajskiej (i wiele więcej) wiec
uważam że czytanie jej... to byloby otwarcie drzwi szatanowi...

Wt lut 15, 2011 13:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3