Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość

Post Re: KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
romulus napisał(a):
A jeszcze odnośnie dinozaurów ostatnio na Dicawery oglądałem że prawdopodobnie było tylko kilka rodzajów dinozaurów bo jak wiadome gady rosną cale życie i te kości co obecnie klasyfikują jako małe ,średnie i duże są to prawdopodobnie te same dinozaury w różnym wieku.

Dicawery to nowy program Hovinda?

Cytuj:
Ja bym to napisał inaczej ,że zostało im to po stworzeniu zgodnie z księgą rodzaju do czasu grzechu.

Chłopcze.... wsadź sobie swoje opowiastki o grzechu.

Postawiłeś tezę, że w dawnych czasach wszystkie zwierzęta oraz ludzie, były na diecie wegetariańskiej. To jest głupie pytanie, ale czy masz na to jakiekolwiek inne argumenty niż wynurzenia na temat Biblii? Czy może, no wiesz, to jest taka bujda z kompletnie z d..y wyciągnięta...?

Pt lut 11, 2011 23:27

Fakt biologiczny, do znalezienia w każdym podręczniku licealnym: zwierzęta mięsożerne, podobnie jak ludzie, nie trawią celulozy, który to związek jest głównym składnikiem roślinnych ścian komórkowych (co znaczy, że w spożywanym trawiastym pokarmie jest go baaardzo dużo). Służy im ona jako tzw. błonnik, który owszem, świetnie oczyszcza i poprawia perystaltykę jelit, bo zachowuje się jak masażysta wewnętrzny i spychacz.
Jeszcze ciekawszy jest fakt, że roślinożercy również nie trawią celulozy. Robią to za nie symbiotyczne bakterie żyjące w ich przewodzie pokarmowym, specjalnie do tego anatomicznie przystosowanym (u krowy żyją w trzech żołądkach, u królika w wydłużonym jelicie ślepym, u konia w ogromnej okrężnicy.
Przewód pokarmowy mięsożerców nie jest przystosowany do 'hodowania' tych bakterii.

So lut 12, 2011 9:36

Elbrus napisał
Cytuj:
Czy ta klasyfikacja opierała się tylko na rozmiarach kości?

Porównywali kości małych dinozaurów z większymi osobnikami i dochodzili do wniosków że są to te same dinozaury tylko w różnych wiekach.Wnioski końcowe były taki że trzeba będzie zrewidować populacje do kilku rodzajów.
Fakt jest taki że kreacjoniści o tym dawno już nauczali.
Cytuj:

Tylko że nie oglądałem jeszcze żadnego filmu przyrodniczego,czy związanego z kosmosem albo z naszą ziemią gdzie nie padały słowa,,miliny ,miliardy lat temu za górami za lasami była piękna królewna która miała na imię EWOLUCJA .
Cytuj:
Chłopcze

Dzięki za odmłodzenie.
Cytuj:
Postawiłeś tezę, że w dawnych czasach wszystkie zwierzęta oraz ludzie, były na diecie wegetariańskiej

Teza ta pochodzi z Biblii a ja Biblię popieram całą a tak niektórzy chrześcijanie czynią że część pisma odrzucają,tworząc z tego mitologię.

Pisząc o tym chciałem tylko nadmienić że nie wszystkie zwierzęta które mają kły są to mięsożercy i nie koniecznie żywią się mięsem .Bo nawet mięsożercy będący na diecie wegetariańskiej czują się świetnie i dożywają późnej starości.
Cytuj:
To jest głupie pytanie, ale czy masz na to jakiekolwiek inne argumenty niż wynurzenia na temat Biblii? Czy może, no wiesz, to jest taka bujda z kompletnie z d..y wyciągnięta...?

Zastosuję twoją taktykę i zadam ci pytanie a ty mi daj niezbitego dowodu.
Udowodnij że zwierzęta po stworzeniu nie były wegetarianami.

N lut 13, 2011 11:41

romulus napisał(a):
Elbrus napisał
Cytuj:
Czy ta klasyfikacja opierała się tylko na rozmiarach kości?

Porównywali kości małych dinozaurów z większymi osobnikami i dochodzili do wniosków że są to te same dinozaury tylko w różnych wiekach.Wnioski końcowe były taki że trzeba będzie zrewidować populacje do kilku rodzajów.
Fakt jest taki że kreacjoniści o tym dawno już nauczali.
Cytuj:

Tylko że nie oglądałem jeszcze żadnego filmu przyrodniczego,czy związanego z kosmosem albo z naszą ziemią gdzie nie padały słowa,,miliny ,miliardy lat temu za górami za lasami była piękna królewna która miała na imię EWOLUCJA .
Cytuj:
Chłopcze

Dzięki za odmłodzenie.
Cytuj:
Postawiłeś tezę, że w dawnych czasach wszystkie zwierzęta oraz ludzie, były na diecie wegetariańskiej

Teza ta pochodzi z Biblii a ja Biblię popieram całą a nie tak jak niektórzy chrześcijanie część pisma odrzucają,tworząc z tego mitologię.

Pisząc o tym chciałem tylko nadmienić że nie wszystkie zwierzęta które mają kły są to mięsożercy i nie koniecznie żywią się mięsem .Bo nawet mięsożercy będący na diecie wegetariańskiej czują się świetnie i dożywają późnej starości.
Cytuj:
To jest głupie pytanie, ale czy masz na to jakiekolwiek inne argumenty niż wynurzenia na temat Biblii? Czy może, no wiesz, to jest taka bujda z kompletnie z d..y wyciągnięta...?

Zastosuję twoją taktykę i zadam ci pytanie a ty mi daj niezbitego dowodu.

N lut 13, 2011 11:47

romulus napisał(a):
Dzięki za odmłodzenie.

Och wybacz. Po twoich wypowiedziach, sądziłem raczej że mam do czynienia z niezbyt rozgarniętym gimnazjalistą.

Cytuj:

Grono nauk wyklętych przez kreacjonizm się poszerza.

1. Biologia
2. Chemia
3. Astronomia
4. Fizyka
5. Geologia
6. Historia
oraz:
7. Elementarne zasady prowadzenia dyskusji i argumentacji

N lut 13, 2011 12:21

Witold

Daruję sobie komentowania twoich postów.

N lut 13, 2011 12:43

Podpowiem, że twoje "udowodnij, że nie...", wchodzi w skład punktu 7: elementarne zasady prowadzenia dyskusji i argumentacji.

W skrajnym przypływie dobrej woli podpowiem co nawet tak:
Ei incumbit probatio qui dicit, non ei qui negat.

Ale to też pewnie jest jakaś gałąź "ewolucji", w związku z czym ciebie nie obowiązuje.

N lut 13, 2011 12:50

romulus napisał(a):
Teza ta pochodzi z Biblii a ja Biblię popieram całą
a tak niektórzy chrześcijanie czynią że część pisma odrzucają,tworząc z tego mitologię.
ziemne bowiem stworzenia zmieniały się w wodne, a wodne na ląd wychodziły.
(Mądrość Salomona 19:19)

http://nauka.wiara.pl/doc/468983.Od-szczurka-do-wieloryba
Obrazek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Indohyus
http://www.youtube.com/watch?v=yYz1B-aMJGk (formy pośrednie)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lut 13, 2011 14:10

romulus napisał(a):

Dobra. Chętnie się o takim dowiem, podasz jakieś źródło?

Aha, i skromnie upomnę się o to, że mój poprzedni post został zignorowany ;) Mogę też dodać jeszcze jeden biologiczny fakt, na pewno Cię zaciekawi.

Otóż istnieją bardzo ważne składniki białek (z których się w dużej części składamy), zwane aminokwasami egzogennymi (http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy_egzogenne ), których nędzni mięsożercy nie są w stanie sami syntezować. To jest problemem diety wegetariańskiej - tak, można tak żyć, podobnie jak żyje się o chlebie i wodzie. Ale ma to swoje konsekwencje.

Czekam na odpowiedź.

N lut 13, 2011 15:47

Elbrus napisał.
Cytuj:
ziemne bowiem stworzenia zmieniały się w wodne, a wodne na ląd wychodziły.
(Mądrość Salomona 19:19)

Apokryf Nie wchodzi w skład kanonu Biblii.

Poprzez Swoje Zmartwychwstanie Jezus odniósł zwycięstwo w odkupieniu człowieka. Jeśli śmierć i przelew krwi istniałyby zanim człowiek zgrzeszył, wtedy orędzie Odkupienia byłoby nonsensem.

N lut 13, 2011 16:14

Cytuj:
Apokryf Nie wchodzi w skład kanonu Biblii.

Owszem wchodzi.

A poza tym jak zwykle uciekłeś od wszystkiego co istotne. Od pytań o argumentację swoich urojeń także.

N lut 13, 2011 17:03

Cytuj:
Dobra. Chętnie się o takim dowiem, podasz jakieś źródło?

Aha, i skromnie upomnę się o to, że mój poprzedni post został zignorowany ;) Mogę też dodać jeszcze jeden biologiczny fakt, na pewno Cię zaciekawi.
Odnośnie bakterii to dodam że każde zwierze i człowiek posiada bakterie,bez bakteri nie bylo by trawienia.A co do białka to jest go wiele w produktach roślinnych.
A o tym lwie oglądałem film.

http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns

http://www.wegetarianie.pl/Article245.html

N lut 13, 2011 17:58

Cytaty z Twoich artykułów:

Z pierwszego (pozwoliłam sobie wrzucić oryginał, bo jest z tłumacza google wychodzą różne rzeczy:
Cytuj:
A typical meal consisted of various grains, chosen for their protein, calcium, fats, and roughage. Margaret always cooked a few days' supply ahead of time. At feeding time, a double handful of the cooked grains along with one-half gallon of milk with two eggs, supplied Little Tyke a delicious meal

Cytuj:
Science is at a loss when it comes to Little Tyke. Felines are the strictest of carnivores. Without flesh she should have developed blindness, as well as dilated cardiomyopathy (DCM), a degenerative disease that turns heart muscles flabby and limits their ability to pump blood. This is because her diet didn't contain an adequate source of the amino acid, taurine.
Little known in the 1950's, subsequent research at UC Davis in 1976 proved that taurine is an essential nutrient for felines, the lack of which would cause degeneration of the retina. later research implicated inadequate taurine levels in dilated cardiomyopathy as well. For cats with DCM, if the disease has not progressed too far, administering taurine causes an almost miraculous recovery. Formerly, cats lived only a few days to weeks after diagnose.
Taurine is non-existent in natural non-animal sources. It is present in minute amounts in milk and eggs. Little Tyke could have gotten her taurine requirement from milk, if she drank 500 gallons per day, or from eggs, if she ate more than 4000 per day. How did Little Tyke get taurine?

Z drugiego:
Cytuj:
Wojciech Gołacki, weterynarz z 13-letnim stażem, właściciel lecznicy Panda w Łodzi, ostrożnie podchodzi do stosowania karmy wegańskiej.
– Nie znam żadnych badań, które potwierdziłyby, że jest ona odpowiednia dla psów – stwierdza.
– Teraz Nelson jest zdrowy, ale co będzie za pięć, dziesięć lat? Nikt nie jest w stanie zagwarantować, że bezmięsne karmy nie mają skutków ubocznych. Powinniśmy poczekać na profesjonalne badania zwierząt, które były karmione bezmięsnym jedzeniem przez co najmniej 10 lat i wtedy dopiero zdecydować, czy jest to zdrowe.
Jeszcze krytyczniej do wegańskiego żywienia psów podchodzi Elżbieta Gołacka, fizjolog zwierząt. – Budowa,
długość jelit, kształt czaszki i zębów wskazują wyraźnie, że pies to zwierzę mięsożerne – przekonuje.
– Jego układ trawienny może wykorzystywać składniki z pokarmu roślinnego, ale niektórych z nich, np. celulozy, nie przyswaja. Teoretycznie wegańskie karmienie psów jest możliwe, ale tylko po sporządzeniu starannego jadłospisu, który uwzględni wszystkie potrzeby danego psa: jego wiek, rasę, wagę, przebyte choroby, obecne dolegliwości, tryb życia.
Fakt, że Nelson schudł, Wojciech Gołacki kwituje stwierdzeniem: – Widocznie dostaje teraz mniej kaloryczne posiłki. A alergie u psów to choroby wynikające z dobrobytu, czyli skutek zbyt obfitej lub monotonnej diety. By je wyleczyć, nie jest potrzebne wegańskie jedzenie tylko pomoc dobrego weterynarza.

Więc tak. Uprościłam nieco, bo nie wspomniałam o tym, że wegetarianie uzupełniają swoją dietę i z innych źródeł pozyskują białko czy inne niezbędne organizmowi składniki, których dostarcza mięso (zerknij chociażby tu http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/arch ... miejsce_mięsa_diecie.html bądź tu http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia- ... ywcze.html ). Na przykład z kukurydzy czy soi, które uprawiane są przez człowieka. Tak samo było w przypadku tej lwicy, miała pokarm zbożowyi mleko (notabene odzwierzęce dość, i zawierające mnóóóstwo witamin i minerałów). Zgadnij, kto to wszystko przygotował? Człowiek. Kto przed Grzechem Pierworodnym uprawiał rolę i doił krowy? Bo chyba nie lwy? A człowiek tylko przechadzał się po ogrodzie?

Po drugie. Jak już wcześniej pisałam, skutki tego, czym się żywimy, są bardziej długofalowe niż myślimy. Tak, nastolatek wcinający hamburgery za czterdzieści lat będzie w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na miażdżycę. Pies jedzący wegańską karmę może mieć np. problemy z kośćmi. Ale żeby powiązać jedno z drugim, to już nieee...

N lut 13, 2011 19:14

Asj. Przechodząc do witamin lub braku ich.Oglądałem film o żyrafie która jadła kości padniętego zwierzęcia jak twierdzili że jest to nie spotykane zjawisko.Debatując na tym stwierdzili że prawdo podobnie brakowało jej wapnia.Debatują dalej mówili że obecna roślinność nawet ta dziko rosnąca ma braki witaminowe.
A jeśli chodzi o wegetarian to mam dość spora wiedzę na ten temat bo sam jestem od prawie 2 lat wegetarianinem,i znam osobiście sporo wegetarian jak i wegan ,ponadto dużo czytałem o diecie
witariańskiej która jest również bardzo zdrowa a kto wie czy nie najlepsza dla człowieka.
Przechodząc na tą dietę pozbyłem się kilku dolegliwości chorobowych z którymi nie mogłem sobie poradzić od kilu nastu lat .
Czy taki pomidor,ogórek itd.kupiony w super markecie posiada te same witaminy co ten z uprawy ekologicznej .Oczywiście że nie.
Dziś nie tylko wegetarianin jest zmuszony zwłaszcza ten który żyje w mieście kupować tanią żywność w super markecie na dodatkowo kupowanie witamin.
Jeśli byś chciał wiedzieć że średnia życia weganina jest dłuższa od zwykłego zjadacza mięsa o około 10lat.Parę dni temu w Stanach w maratonie pewna pani 92 letnia brała udział w maratonie na 40pare kil.i zajęła 1 miejsce czym ustanowiła rekord Guinessa.Jak oświadczyła w swojej wypowiedzi że od dziecka jest weganką.
Wiec myślę że tym psom które po przejściu na wegetarianizm ustąpiły choroby i poczuły się lepiej
to będą się czuły dobrze do późnej starości.
Ponadto co do czego naukowcy są zgodni że na ziemi kiedyś było więcej tlenu ,większe ciśnienie a tym samym były większe i zdrowsze rośliny i najprawdopodobniej wielu obecnie roślin już nie ma które służyły za pokarm .

N lut 13, 2011 20:14

Oczywiście, bo dbasz o swoją dietę i to się chwali! Poza wszelkimi dobroczynnymi właściwościami - mięso zawiera wręcz zbyt dużo białka, no i te okropne tłuszcze nasycone powodujące choroby cywilizacyjne... Trudno się dziwić, że wegetarianie, świadomi swej diety i dokładnie dobierający jej składniki, są zdrowsi od bezmyślnych wszystkopożeraczy. Pod tym względem zdecydowanie POPIERAM wegetarianizm.

Należy jednak pamiętać, że po pierwsze, zwierzęta tej świadomości nie mają, i nie będą bilansować swej diety, bo kieruje nimi instynkt. I nigdy nie mają tego jedzenia na tyle dużo, by się zastanawiać, jakie tam składniki ono zawiera.

Po drugie, człowiek jest wszystkożercą. To znaczy jego naturalnym pokarmem są i rośliny, i zwierzęta.
Taki lew czy pies jest z natury mięsożercą. To znaczy, że jego zapotrzebowanie na naturalne składniki jest naturalnie pokrywane z jednego rodzaju pożywienia - mięsa. Ma do tego przystosowany przewód pokarmowy i tak nim kieruje instynkt.

Wydaje mi się jednak, że odeszliśmy od tematu. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, skąd zwierzęta miały owe wyłuskane i spreparowane płody roli, które wsuwały, gdy człowiek się przechadzał?
No i dodam jeszcze jedno - skąd wiedziały, jak bilansować swoją dietę?

N lut 13, 2011 20:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54  Następna strona