Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia.
Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
 Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
marta987 napisał(a): Skoro teoria ewolucji jest jedną z najlepiej udokumentowanych teorii, to dlaczego nikt nie chce odpowiedzieć na proste pytanie, jaki jest chociaż jeden naukowy dowód na jej prawdziwość. 1. Kladystyczna taksonomia 2. Biogeografia 3. Homologia narządów 4. Konwergencja Cytuj: W teorię grawitacji nie muszę wierzyć, ponieważ WIEM, że grawitacja istnieje i doświadczam jej na co dzień Niech zatem marta, jako wyznawca grawitacjonizmu, wytłumaczy, dlaczego Księżyc nie spada na Ziemie? Dlaczego samoloty balony i ptaki, latają, skoro powinny spadać?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 17, 2011 14:57 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
marta987 napisał(a): Skoro teoria ewolucji jest jedną z najlepiej udokumentowanych teorii, to dlaczego nikt nie chce odpowiedzieć na proste pytanie, jaki jest chociaż jeden naukowy dowód na jej prawdziwość Zostałaś zapytana przez kilka osób, jakie teorie uznajesz za pewne oraz jakie są te pewne dowody, a nie przypuszczenia, żeby ktoś mógł odnieść to do pewnych dowodów na ewolucję. marta987 napisał(a): Ja niestety nie znam żadnego takiego dowodu. Dość powszechny argument: nie uznaję, bo nie wiem. marta987 napisał(a): Jeżeli zatem nie mam dowodu, to w takim razie musiałabym w teorię ewolucji UWIERZYĆ. W to że Ziemia nie jest płaska też musisz uwierzyć, bo nie możesz mieć pewności, czy wszystkie tzw. zdjęcia z kosmosu nie są fałszerstwami (tak jak np. te z lądowania na Księżycu). marta987 napisał(a): W teorię grawitacji nie muszę wierzyć, ponieważ WIEM, że grawitacja istnieje i doświadczam jej na co dzień To już jest tylko twoje mniemanie, bo opierasz się na teorii podsuniętej ci przez osoby trzecie. Czym innym jest fakt ruchu przedmiotów (niekoniecznie uporządkowanego), a czym innym jest (rzekoma) wiedza o teorii opisującej ruch tych obiektów. Teoria grawitacji (jak sama nazwa wskazuje) jest tylko teorią, a praktyka pokazuje czasem coś kompletnie przeciwnego. Konkretnie: - skoro grawitacja Księżyca doprowadza do przemieszczania się niewyobrażalnie dużych mas wody, to dlaczego z innymi rzeczami na Ziemi nie jest podobnie? - dlaczego te magnesy unoszą się w powietrzu: - dlaczego chmury unoszą się w atmosferze, skoro zawierają ogromne ilości wody? - dlaczego Ziemia porusza się po orbicie eliptycznej wokół Słońca? (czy grawitacja Słońca lub Ziemi jest zmienna w czasie?) - dlaczego w ogóle dochodzi (podobno) do ruchu orbitalnego ciał niebieskich, a nie obserwuje się oczywistej i wypływającej wprost z TG zależności - przedmioty się przyciągają? - dlaczego mówi się, że fotony nie mają masy spoczynkowej? - skoro fotony światła nie mają (niby) masy, to dlaczego dochodzi do czegoś takiego jak soczewkowanie grawitacyjne? marta987 napisał(a): P.S. I nie należę do osób, którym brakuje woli, aby „nieco poczytać” o teorii ewolucji. Właśnie dlatego w nią NIE WIERZĘ, ponieważ „nieco poczytałam”. CO przeczytałaś, i co to jest to nieco?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lut 17, 2011 15:10 |
|
 |
marta987
|
Gratuluję silnej i niezachwianej WIARY w ewolucję (i krasnoludki).
|
Cz lut 17, 2011 15:18 |
|
|
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
marta987 napisał(a): Gratuluję silnej i niezachwianej WIARY w ewolucję (i krasnoludki). Czyżby nowe konto Pana Andrzeja Gduli? 
Cz lut 17, 2011 15:23 |
|
 |
Rutus
|
Zaczynam rozumieć, o co chodzi. Wnioskuję, że pani Marcie chodzi o dowody w rozumieniu dowodu matematycznego w stylu "wtedy i tylko wtedy...". Muszę z przykrością wyjaśnić, że tego typu dowody występują jedynie w matematyce i z całą pewnością nie występują w naukach przyrodniczych (chemia, biologia, fizyka, astronomia, geologia itp). Podobnie, jak nie ma niepodważalnego dowodu na ewolucję, nie ma podobnego w sile dowodu na grawitację czy istnienie światła jako wiązki fotonów. O zjawiskach kwantowych nie wspomnę.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Cz lut 17, 2011 15:35 |
|
|
|
 |
awaryjan
|
Geonides napisał(a): marta987 napisał(a): Gratuluję silnej i niezachwianej WIARY w ewolucję (i krasnoludki). Czyżby nowe konto Pana Andrzeja Gduli?  Nie sądzę, bardziej bym optował za pewną szeroko znaną w kręgach kreacjonistycznych panią Martą C. Choć to oczywiście tylko domysł  .
|
Cz lut 17, 2011 15:52 |
|
 |
Witold
|
Rutus napisał(a): Zaczynam rozumieć, o co chodzi. Wnioskuję, że pani Marcie chodzi o dowody w rozumieniu dowodu matematycznego w stylu "wtedy i tylko wtedy...". Podziwiam twoją wiarę w ludzi. Bo ja myślę że chodzi jej raczej o to, żeby się trochę powydzierać "nie ma żadnych dowodów na ewolucję" i sprowokować kilka bezsensownych dyskusji, czyli dokładnie o to o co wszystkim innym kreacjonistom...
|
Cz lut 17, 2011 17:28 |
|
 |
asj
|
Marto, to przykre widzieć, jak ignorujesz nasze wszystkie wyliczenia dowodów i mówisz rezolutnie (co za odparcie argumentów): I TAK W TO NIE WIERZĘ.
_________________ "There ain't no answer. There ain't going to be any answer. There never has been an answer. That's the answer." Gertrude Stein -- Charytatywne codzienne klikanie http://www.suchoparek.yoyo.pl/akcje_charytatywne.html
|
Cz lut 17, 2011 20:29 |
|
 |
Rutus
|
"Niewiara" w dane naukowe to raczej mania odrzucania rzeczywistości (vide Andrzej Gdula) a nie podejście naukowe. Ze względu na światopogląd mniej osób odrzuca dane fizyczne niż te z dziedziny biologii ewolucyjnej, ale fakt odrzucania danych naukowych z różnych dziedzin jest zaobserwowany. Natomiast nigdy nie ma podanego rzeczywistego uzasadnienia przyczyny odrzucenia tych a nie innych danych, o dowodach naukowych świadczących o konieczności odrzucenia tych a nie innych danych nie wspomnę. Myślę, że pani Marta nie poda nam żadnych argumentów naukowych, gdyż takich po prostu nie ma.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Pt lut 18, 2011 5:33 |
|
 |
Seweryn
|
marta987 napisał(a): Skoro teoria ewolucji jest jedną z najlepiej udokumentowanych teorii, to dlaczego nikt nie chce odpowiedzieć na proste pytanie, jaki jest chociaż jeden naukowy dowód na jej prawdziwość (wśród „bez mała milionów obserwacji potwierdzających jej słuszność”). Ja niestety nie znam żadnego takiego dowodu. Jeżeli zatem nie mam dowodu, to w takim razie musiałabym w teorię ewolucji UWIERZYĆ. W teorię grawitacji nie muszę wierzyć, ponieważ WIEM, że grawitacja istnieje i doświadczam jej na co dzień (a w krasnoludki NIE WIERZĘ podobnie jak w ewolucję, bo nie ma naukowych dowodów na ich istnienie).
P.S. I nie należę do osób, którym brakuje woli, aby „nieco poczytać” o teorii ewolucji. Właśnie dlatego w nią NIE WIERZĘ, ponieważ „nieco poczytałam”. Nie ma dowodów bezpośrednich, są za to poszlaki. Ktoś zaobserwował pewne prawidłowości więc być może potwierdza to ewolucję. Być może Elwis żyje, być może ewolucja jest prawdziwa. Wiele osób twierdzi, że zostało uprowadzonych przez kosmitów. Nauka potwierdza, że istnienie kosmitów nawet w naszej galaktyce jest bardzo prawdopodobne . Znaleziono około 3000 planet podobnych do Ziemi na których może istnieć życie .Jeśli jest bardziej zaawansowane od naszego uprowadzenia wchodzą w grę . Powinniśmy uwierzyć nie tylko w ewolucję, ale również w porwania przez kosmitów.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So lut 19, 2011 11:34 |
|
 |
Rutus
|
Seweryn napisał(a): Być może Elwis żyje, być może ewolucja jest prawdziwa. To właśnie sposób, w jaki pan Seweryn odczuwa wiarygodność nauki. Przykre ale prawdziwe. Tak się dzieje, kiedy zamiast zrozumienia mechanizmów poznawczych człowiek zatrzymuje się na poziomie "wierzyć lub nie wierzyć w dane naukowe". Pan Seweryn właśnie uwierzył w Elwisa-króla! Dla niego "być może żyje". Sąd nie ma więcej pytań, świadek jest wolny.
|
So lut 19, 2011 11:45 |
|
 |
Seweryn
|
Elwis to oczywiście przenośnia . Natomiast porwania przez kosmitów to już nie przenośnia . Najciekawsze jest to, że w świetle naukowych odkryć doniesienia o porwaniach przez kosmitów należy uznać za prawdopodobne. Dlatego też Pan Rutus oprócz ewolucji powinien również uznać możliwość porwań przez kosmitów i uwierzyć w UFO. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... anety.html
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So lut 19, 2011 15:38 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: Najciekawsze jest to, że w świetle naukowych odkryć doniesienia o porwaniach przez kosmitów należy uznać za prawdopodobne. W świetle jakich "naukowych" odkryć? Z dziedziny kosmologii czy może raczej psychiatrii?
|
So lut 19, 2011 16:00 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): W świetle jakich "naukowych" odkryć? Z dziedziny kosmologii czy może raczej psychiatrii?
Pyta Pan o UFO, porwania czy o ewolucję? Jeśli chodzi o porwania to oczywiście z dziedziny kosmologii, natomiast jeśli o ewolucję to raczej z dziedziny biologii.
|
So lut 19, 2011 16:11 |
|
 |
Rutus
|
W tym momencie (kosmologia i ufo) sąd naprawdę przestał mieć jakiekolwiek pytania, gdyż argumentacja sięgnęła dna (a myślałem, że gorzej się nie da, ale dało się)!
|
So lut 19, 2011 16:13 |
|
|
|