Autor |
Wiadomość |
Rutus
|
 Genialne miejsce w sieci
Ludzie! Znalazłem (całkowicie przypadkiem) coś niebywałego! Jeśli uważałem wcześniej, że Andrzej Gdula to był szczyt głupoty, to to miejsce to wręcz jak Mount Everest przy osiedlowej górce w stosunku do Gduli. Tylko nie pospadajcie ze stołków. Wszystkich, którzy poczytali tam przynajmniej 4 strony wątku proszę o opinię.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So lut 19, 2011 19:07 |
|
|
|
 |
Login2
|
 Re: Genialne miejsce w sieci
Czytałem już trochę i oglądałem debaty pod tytułem " ewolucja vs kreacjonizm". Dyskusja jak każda inna jeśli chodzi o ten temat. Co takiego szczególnego tam zobaczyłeś ? Przeczytałem kilka stron i nic specjalnego nie znalazłem.
|
So lut 19, 2011 21:13 |
|
 |
Rutus
|
No to podam, co mnie "uderzyło": Sirena napisał(a): Adam w dniu stowrzenia choc mial jeden dzien zycia gdyby go zbadac moznaby stwierdzic ze nie zyje jeden dzien ale 300 lat ( tego nie wiem ale z pewnoscia nie byl to jednodniowy niemowlak... ) Ta sama zasada dotyczy wieku ziemi. Ziemia choc miala 1 dzien byla dojrzala planeta gotowa na przyjecie ludzi.. Moze w dniu stworzenia liczyla juz 100 000 000 lat? Nie wiem. Wiem ze byla doskonala na pelnienie swojego "zadania" i badania ludzi jej wieku doprowadzilyby ich do absurdalnych wnioskow Wnioskowanie idzie tym torem - cokolwiek nauka odkryje, to i tak oszustwo sfabrykowane przez Boga w dniu stworzenia. Moim zdaniem genialne! Ucina wszelkie dyskusje naukowe wedle zasady: cokolwiek byś nie odkrył, to i tak nieprawda, bo Bóg to załatwił jednego dnia. Nie ma dyskusji, "mnie nic nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne".
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So lut 19, 2011 21:19 |
|
|
|
 |
Login2
|
Z punktu widzenia wierzącego takie rozumowanie jest poprawne. Adam został stworzony jako dorosły człowiek i jakby go przebadać dziś pewnie badania te wykazałyby, że jest starszy niż 1 dzień. Podobnie Bóg stworzył ogród Eden, który był już przygotowany i nie trzeba było czekać aż drzewa wyrosną. Jak wiadomo wiek drzew ocenia się na podstawie ilości słojów na pniach. Zapewne jakbyśmy wzięli takie drzewo z ogrodu eden i ścieli, posiadałoby więcej zwojów niż 1, a przecież miało kilka dni. Kiedyś oglądałem debatę gdzie jakiś astronom udowadniał, że świat ma biliony lat ponieważ tyle trwałoby uformowanie się gwiazd. Tyle, że jeśli Bóg stworzył w pełni uformowanego Adama i Eden, to mógł tak samo uczynić i z wszystkim innym.
|
So lut 19, 2011 21:41 |
|
 |
Rutus
|
Jak widzę, są ludzie, których nic nie zdziwi. Tak też można... Mam pytanie - jak w takiej optyce filozoficznej traktować wszelkie dane naukowe?
|
So lut 19, 2011 21:52 |
|
|
|
 |
Login2
|
Faktem jest, że ziemia istnieje. To kiedy została stworzona, to już są nasze domysły. Ewolucjoniści mają swoje dowody, kreacjoniści swoje. Dane naukowe to raczej coś co możemy zmierzyć/zobaczyć.
|
So lut 19, 2011 22:06 |
|
 |
Elbrus
|
Login2 napisał(a): Ewolucjoniści mają swoje dowody, kreacjoniści swoje. A każdy sam powinien wybrać, komu wierzyć.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lut 19, 2011 22:34 |
|
 |
Elbrus
|
Rutus napisał(a): Jeśli uważałem wcześniej, że Andrzej Gdula to był szczyt głupoty, to to miejsce to wręcz jak Mount Everest przy osiedlowej górce w stosunku do Gduli. Tylko nie pospadajcie ze stołków. Nie ma wśród postów z pierwszych stron jakichś szczególnych rewelacji (było o nieredukowalnej złożoności oka, o szansie na powstanie życia porównywalnej z samoczynnym ułożeniem się części w zegarek itp. - nic nowego). Pojawił się odnośnik do strony znanego już kręgu płaskoziemców: http://theflatearthsociety.org/cms/http://www.theflatearthsociety.org/tiki/tiki-listpages.phphttp://www.theflatearthsociety.org/tiki/tiki-index.php?page=The+Conspiracyoraz do newsu propagatorów wielkopowodzizmu: http://www.cbn.com/CBNnews/275993.aspx (The Global Flood as You've Never Seen It) Sources: Dr. Walt Brown, Center for Scientific Creation, Institute for Creation Research, Answers in Genesis //CBN= Christian Broadcasting NetworkJag napisał(a): Niemniej coraz liczniejsza jest rzesza wyksztalconych adwentystow ktorzy akceptuja ewolucyjne pochodzenie zycia na ziemi, a jednoczesnie swieca sobote. Jeremiasz Szary napisał(a): Jag - jak zwykle - demagogia. Jakies badania statystyczne na temat rzeszy wyksztalconych adwentystow? Nie wiadomo, czy jest to krytyka wykształcenia adwentystów, czy też krytyka zależności mówiącej o dużej liczbie wykształconych adwentystów akceptujących ewolucję. Jag napisał(a): George McCready-Price, adwentystyczny geolog-amator byl tworca tzw. geologii potopu i stwierdzil, ze kolumna geologiczna to fikcja (no bo Biblii nalezy wierzyc bardziej, niz naocznym faktom). Jego uczen, Harold W Clark (rowniez adwentysta) zadal sobie trud wyjazdu na pola naftowe, gdzie fakty mogl sprawdzic z pierwszej reki - no i oczywiscie musial zdanie zmienic i zwrocic sie przeciw swojemu mentorowi! Clark byl rowniez mlodoziemskim fundamentalista, i jego proba wyjasnienia spojnej i konsekwentnej hierarchii warstw geologicznych byla teoria "zonacji ekologicznej", ktora zreszta jest do dzis oficjana wykladnia adwentyzmu (najnowsze wydanie "Seventh-day Adventist Bible Commentary" jest zgodne z taka interpretacja, choc przyznaje, ze nie wszystko ona potrafi wyjasnic). Wg tej teorii (w uproszczeniu) podczas potopu prostsze organizmy zginely najwczesniej, gdyz nie potrafily uciec przed wzbierajacymi wodami uciekac. Bardziej inteligentne zwierzeta znalazly schronienie w wyzej polozonych regionach (ludzie np. na wysokich drzewach i gorach). Jest teoria, jest metodologia, jest nauka! Jeremiasz Szary napisał(a): Ja jedynie, korzystajac ze zrodel kreacjonistycznych, pokazalem ci co na ten temat maja do powiedzenia. Ani prof. Pajewski, ani prof. Giertych adwentystami nie sa. Nie są adwentystami, więc ich poglądy można uważać za bardziej obiektywne niż naukowców adwentystycznych (wszak nie mają oni interesu w tym, by wspierać teorie heretyków).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
So lut 19, 2011 23:36 |
|
 |
Rutus
|
Elbrus napisał(a): Jest teoria, jest metodologia, jest nauka! Błąd. Jest wyłącznie postawiona hipoteza. Do teorii i nauki jeszcze daleko: należy choćby spróbować przeprowadzić choćby jedno badanie potwierdzające, czego oczywiście kreacjonista nie zrobi, bo zaprzeczy swojej tezie... Taką "naukę" uprawiają dzieci opowiadając o zmyślonych owadach, możliwościach cyrkowców czy tym, co "same widziały".
|
N lut 20, 2011 7:49 |
|
 |
Witold
|
Kreacjoniści drżyjcie. Rutus was wszędzie wytropi! http://korwin-mikke.pl/forum/read.php?31,8100,page=2Znaleźć dyskusji o kreacjonizmie na portalu Korwina Mikke to się szczerze mówiąc nie spodziewałem... A już tym bardziej, znaleźć tam cytatów z moich tekstów... 
|
Wt lut 22, 2011 23:14 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Rutus napisał(a): cokolwiek byś nie odkrył, to i tak nieprawda, bo Bóg to załatwił jednego dnia. Heh, kiedyś mi też to przyszło na myśl Ale - hipotetycznie - nawet jeśli Bóg stworzył świat w jednym momencie, np. kilka tysięcy lat temu, to przecież zupełnie nic nie zmienia, ponieważ stworzył też całą przeszłość. Zatem ta przeszłość faktycznie istnieje. Żadna różnica 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lut 23, 2011 0:08 |
|
 |
Rutus
|
Soul33 napisał(a): to przecież zupełnie nic nie zmienia, ponieważ stworzył też całą przeszłość To jakaś nowa filozofia? Co to znaczy: " stworzyć przeszłość"? Czy ona istniała, czy nie? Co będzie znaczyło w takim razie sformułowanie: "przed stworzeniem"? Coś czuję, że Zen przy tym to przedszkolne zabawy. To jakby postulat, że Bóg dopuścił się potężnego oszustwa stwarzając rodzaj "przeźroczystej przesłony czasowej", zza której widać przeszłość, można ją nawet badać za pomocą narzędzi naukowych, ale nic za nią nigdy nie było, całość to tylko iluzja albo raczej, że "było", ale "nigdy".
|
Śr lut 23, 2011 6:43 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Już św. Augustyn stwierdził, że to Bóg stworzył czas. Natomiast Stephen Hawking w Krótkiej Historii Czasu opisywał koncepcję, że czas można potraktować jako czwarty wymiar przestrzeni. Wtedy wszechświat łącznie z całą historią staje się jakby czterowymiarową kulą. A kula z każdego miejsca wygląda tak samo.
Zatem można sobie wyobrazić, że Bóg mógł stworzyć wszechświat w dowolnym punkcie czasu. Ale co to zmienia? I tak istnieje jako całość.
Takie zabawy logiczne.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lut 23, 2011 12:46 |
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Ale - hipotetycznie - nawet jeśli Bóg stworzył świat w jednym momencie, np. kilka tysięcy lat temu, to przecież zupełnie nic nie zmienia, ponieważ stworzył też całą przeszłość. Podobnie jak FSM stwarzając świat kilka lat temu? Soul33 napisał(a): Zatem ta przeszłość faktycznie istnieje.  Polecam poczytać trochę PŚ, a w tym miejscu zacząć od Księgi Rodzaju, rozdział I: Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię.(Rdz 1:1) Na początku, to na początku. Nie ma tu nic o jakiejś wirtualnej przeszłości, jaka np. była wpajana klonom w filmie "The Island". Nie było żadnego 'wcześniej'. Soul33 napisał(a): Zatem można sobie wyobrazić, że Bóg mógł stworzyć wszechświat w dowolnym punkcie czasu. Nie mógł istnieć czas bez wszechświata (na tym założeniu opiera się preegzystencja Chrystusa - zrodzony przed wszystkimi wiekami). Soul33 napisał(a): Ale co to zmienia? I tak istnieje jako całość. Jako całość, czyli materia, przestrzeń i czas. Soul33 napisał(a): Takie zabawy logiczne. Takie logiczne oszustwa.
|
Śr lut 23, 2011 13:15 |
|
 |
Grzegor
|
Soul33 napisał(a): Ale - hipotetycznie - nawet jeśli Bóg stworzył świat w jednym momencie, np. kilka tysięcy lat temu, to przecież zupełnie nic nie zmienia, ponieważ stworzył też całą przeszłość. Zatem ta przeszłość faktycznie istnieje. Żadna różnica  Równie dobrze Bóg mógł stworzyć świat wczoraj.
|
Śr lut 23, 2011 13:56 |
|
|
|