Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
amadeus35 napisał(a): dlatego ze w moim Kosciele sa wygodne krzeselka ludzie bardzo skupiaja sie na modlitwie i czuc jest Blogoslawienstwo Boze .... Tak, masz rację. Twój Kościół jest lepszy od innych. Jeżeli Panu Jezusowi milsza jest postawa przyjmowania na klęcząco komunii to często sami księża na to nie zwracają uwagi. U mnie w kościele księża podają komunie stojąc na stopniu co skutecznie uniemożliwia wiernym przjęcie jej na klęcząco. Gdyby ludzie tak ją przyjmowali to ksiądz musiałby za każdym razem przyklękać aby sięgnąć z tego stopnia. Dlatego dla ludzi postawa stojąca staje się nawykiem i czymś normalnym. Tylko nieliczni przed przyjęciem klękają a przyjmują już na stojąco. Do tej pory też nie zwracałem uwagi na postawę przyjmowania komunii co było efektem porządku który sami księża zaprowadzają i tolerują, bo to chyba oni w pierwszej kolejności powinni uczyć wiernych dobrych postaw, a niestety w tym przypadku często jest odwrotnie.
|
Śr lut 16, 2011 14:34 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
quas napisał(a): amadeus35 napisał(a): dlatego ze w moim Kosciele sa wygodne krzeselka ludzie bardzo skupiaja sie na modlitwie i czuc jest Blogoslawienstwo Boze .... Tak, masz rację. Twój Kościół jest lepszy od innych. Jeżeli Panu Jezusowi milsza jest postawa przyjmowania na klęcząco komunii to często sami księża na to nie zwracają uwagi. U mnie w kościele księża podają komunie stojąc na stopniu co skutecznie uniemożliwia wiernym przjęcie jej na klęcząco. Gdyby ludzie tak ją przyjmowali to ksiądz musiałby za każdym razem przyklękać aby sięgnąć z tego stopnia. Dlatego dla ludzi postawa stojąca staje się nawykiem i czymś normalnym. Tylko nieliczni przed przyjęciem klękają a przyjmują już na stojąco. Do tej pory też nie zwracałem uwagi na postawę przyjmowania komunii co było efektem porządku który sami księża zaprowadzają i tolerują, bo to chyba oni w pierwszej kolejności powinni uczyć wiernych dobrych postaw, a niestety w tym przypadku często jest odwrotnie. ............... A gdzie powiedzialem ze jest lepszy  napewno jest inny  a co do komuni zastanawialo mnie jak to jest mozliwe .... Komunia jest symbolem ...Ostatniej Wieczerzy tak  to dlaczego Ksiadz prowadzacy Msze Sw. wypowiadajac te oto slowa..... bierzcie i pijcie to jest krew moja ...... wypija sam , a wiernym rozdaje tylko ``chlebek`` czy taka niekompletna ceremonia spelnia swoje zadanie, o ktorym mowi Pismo Swiete??... To czyncie na moja pamiatke ... a wiec powinno byc dzielenie ...Chlebem i Winem ... czy sie myle??
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So lut 19, 2011 14:08 |
|
 |
merkaba
|
w fatimie ukazana był rozdanie komunii po co to było nie wystarczyło sam cud słońca i objawienia tajemnic
|
So lut 19, 2011 18:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A gdzie powiedzialem ze jest lepszy  napewno jest inny  a co do komuni zastanawialo mnie jak to jest mozliwe .... Komunia jest symbolem ...Ostatniej Wieczerzy tak  to dlaczego Ksiadz prowadzacy Msze Sw. wypowiadajac te oto slowa..... bierzcie i pijcie to jest krew moja ...... wypija sam , a wiernym rozdaje tylko ``chlebek`` czy taka niekompletna ceremonia spelnia swoje zadanie, o ktorym mowi Pismo Swiete??... To czyncie na moja pamiatke ... a wiec powinno byc dzielenie ...Chlebem i Winem ... czy sie myle?? Komunia nie jest symbole - jest jednoczeniem się z żywym Chrystusem. Komunię w dwu postaciach przyjmują wierni w dniu święta Jana Ewangelisty i uroczystego poświecenia wina, w dniu 27 grudnia. Odbywają się też róznego rodzaju celebracje w trakcie których komunikuje się w dwu postaciach. Na codzień z racji trudności technicznych, Komunia podawana jest w postaci chleba.
|
N lut 20, 2011 12:46 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Ja ma takie doświadczenia w tej sprawie. W parafii z ktorej pochodzę jest zwyczaj że księza idą z Komunią wzdłuż kościoła aż do samego tyłu a ludzie klękają w dwóch rzędach wzdłuż nawy. Nawy boczne są wąskie, ludzi często dużo. Efektem jest scisk, trzy rzedy, przyjmowanie Komunii (niby na klecząco a jakże!) przez ramię innych, wystawianie głów z ławek.... jabyście to zobaczyli...... naparwdę. Strasznie mi to przeszkadzało i to nawet kiedy byłam dzieckiem! Teraz w mojej parafii jest klasycznie- księża stają przed ołtarzem a ludzie procesyjnie, powoli podchodzą. Nie ukrywam że bardzo mi sie to podoba. Kto może, przyklęka, kto jest mniej sprawny po prostu podchodzi i przyjmuje się na stojąco. To podchodzenie procesją pod ołtarz ze śpiewem pieśni ma swój wymiar modlitwy przed przyjeciem Komunii, pozwala na skupienie w te kilka minut- niemożliwe w mojej byłej parafii klęcząc na jednym kolanie w potrójnym rzędzie i mając ze wszystkich stron wpychających się ludzi....
_________________ Ania
|
Pn lut 21, 2011 13:45 |
|
|
|
 |
efka
|
Mam pytanie, czy ksiądz może odmówić podania Komunii Świętej, jeśli osoba chcąca przyjąć Sakrament uklęknie, a w danej parafii jest zwyczaj przyjmowania Komunii na stojąco? Ostatnio byłam świadkiem takiej sytuacji i zastanawiam się, czy ksiądz miał prawo do takiego zachowania?
|
Wt lut 22, 2011 13:31 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie powinno to mieć miejsca. Świadczy to o dwóch sprawach: 1. Skostniałej postawie osoby przyjmującej 2. Skostniałej postawie kapłana
Osoba przyjmująca powinna zrozumieć, że w danej wspólnocie istnieją określone zwyczaje i należy je uszanować.
Kapłan zaś powinien być na tyle wyrozumiały, by nie czynił tego tak ostentacyjnie, a raczej ewentualnie porozmawiał z tą osobą po Mszy.
Nie ma tu dobrej rady, pozostaje tylko mieć nadzieję, że 'mądrzejszy ustąpi'.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt lut 22, 2011 14:50 |
|
 |
janusz2526
|
Jeśli tylko możecie to klękajcie przed przyjęciem Jezusa. Osobiście uważam też za niewłaściwą postawę przyjmowania komunii na rękę. (Akceptuję ją i staram rozumieć ale uważam ją za wyraz braku pokory i nie do końca zrozumianej sytuacji spotkania z Bogiem)
|
Wt lut 22, 2011 16:15 |
|
 |
Aizen
|
Że też jeszcze ktoś zadaje takie pytania. To oczywiście, że komunie powinno się przyjmować na klęcząco, ponieważ: -musisz przecież czuć lęk przed Bogiem, gdyż ten jest duchem groźnym i mściwym i nie zniesie afrontu, że zwykły śmiertelnik przyjmuje Boskie Ciało na stojąco. -ty nie znaczysz dla Boga nic, jeśli nie czujesz przed nim pokory -tak robi większość, więc musisz podążać za tłumem -Bóg jest duchem, dla którego nie ma znaczenie, w jaki sposób przyjmujesz sakramenty. -Jeśli przyjmiesz komunię bez czci, twoje grzechy nie zostaną odpuszczone. Możesz nawet pójść do piekła!!
|
Wt lut 22, 2011 17:57 |
|
 |
janusz2526
|
No i pytanie...kto ma wypaczony obraz Boga ja czy Ty?
|
Wt lut 22, 2011 20:17 |
|
 |
amadeus35
|
Alus napisał(a): Cytuj: A gdzie powiedzialem ze jest lepszy  napewno jest inny  a co do komuni zastanawialo mnie jak to jest mozliwe .... Komunia jest symbolem ...Ostatniej Wieczerzy tak  to dlaczego Ksiadz prowadzacy Msze Sw. wypowiadajac te oto slowa..... bierzcie i pijcie to jest krew moja ...... wypija sam , a wiernym rozdaje tylko ``chlebek`` czy taka niekompletna ceremonia spelnia swoje zadanie, o ktorym mowi Pismo Swiete??... To czyncie na moja pamiatke ... a wiec powinno byc dzielenie ...Chlebem i Winem ... czy sie myle?? Komunia nie jest symbole - jest jednoczeniem się z żywym Chrystusem. Komunię w dwu postaciach przyjmują wierni w dniu święta Jana Ewangelisty i uroczystego poświecenia wina, w dniu 27 grudnia. Odbywają się też róznego rodzaju celebracje w trakcie których komunikuje się w dwu postaciach. Na codzień z racji trudności technicznych, Komunia podawana jest w postaci chleba. ............ Jezus rzekl to czyncie na moja pamiatke ..... wiec jest to pewien rodzaj zachowania symboliki i pamieci z ostatniej wieczerzy. Jakie techniczne problemy moga istniec w podawaniu wina  Kosciol Ewangielicki z tym ``problemem`` swietnie sobie radzi 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So lut 26, 2011 23:32 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: -musisz przecież czuć lęk przed Bogiem, gdyż ten jest duchem groźnym i mściwym i nie zniesie afrontu, że zwykły śmiertelnik przyjmuje Boskie Ciało na stojąco A jeżeli ktoś musi przyjąć Komunię na leżąco, to pewnie będzie już potępiony, co? Na jakiej podstawie twierdzisz, że przyjęcie Komunii św. na stojąco jest afrontem? Cytuj: Mam pytanie, czy ksiądz może odmówić podania Komunii Świętej, jeśli osoba chcąca przyjąć Sakrament uklęknie, a w danej parafii jest zwyczaj przyjmowania Komunii na stojąco? Ostatnio byłam świadkiem takiej sytuacji i zastanawiam się, czy ksiądz miał prawo do takiego zachowania? Ksiądz nie miał prawa odmówić udzielenia Komunii św. Jest to poważne wykroczenie przeciw przepisom Kościoła, które dopuszczają różne sposoby przyjmowania Komunii św. Jest podstawa by księdza upomnieć. amadeusz35 napisał(a): ``chlebek`` czy taka niekompletna ceremonia spelnia swoje zadanie, o ktorym mowi Pismo Swiete??... A niby dlaczegóż by nie? Twierdzenie, że Chrystus pod któraś z postaci, Ciała lub Krwi jest niekompletny jest błędne. Chrystus jest cały w swym Ciele i cały w swej Krwi. U większości protestantów, którzy nie wierzą w realną obecność Chrystusa w Najświętszym Sakramencie, nawet spożycie i chleba i wina będzie niekompletne, bo pod żadną postacia nie jest obecny Chrystus, bo nie wierzą, że Chrystus mówił prawdę mówiąc: "to jest Ciało moje, to jest Krew moja".
|
N lut 27, 2011 11:19 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Adres Jezusa Ch.: Poznań, Szamarzewskiego 3 Parafia pw. Podwyższenia Krzyża Świętego. Tabernakulum - pukać dwa razy
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
N lut 27, 2011 13:24 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: Adres Jezusa Ch.: Poznań, Szamarzewskiego 3 Parafia pw. Podwyższenia Krzyża Świętego. Tabernakulum - pukać dwa razy Mam już się śmiać, czy jeszcze poczekać? Bo nie wiem, czy to już koniec dowcipu.
|
N lut 27, 2011 16:18 |
|
 |
sebeq
|
Witam wszystkich! Wszedłem na to forum przypadkiem i tak sobie czytam wasze wypowiedzi i jestem w szoku. Nie chcę tu nikogo oskarżać ale widzę że wśród rzymskich katolików szerzy się religijne podejście do relacji z Bogiem.
Aż mnie ciarki przechodzą czytając dywagacje na temat tego jak należy "czynić pamiątkę" tego co Jezus zrobił podczas ostatniego posiłku z uczniami.
Może warto spojrzeć w przeszłość? Na to co zrobił Jezus? Czytaliście ewangelię? Bo wydaje mi się, że większość nie i wyobraża sobie Jezusa w kapłańskiej szacie stojącego przed tabernakulum i podającego opłatek klęczącym przed nim uczniom :/
Otóż Jezus wziął chleb a nie "opłatek" (wiadomo z powodów ekonomicznych w dużej wspólnocie łatwiej i taniej jest dla każdego przygotować opłatek, to zrozumiałe). Łamał i dał po kawałku swoim uczniom którzy najprawdopodobniej żydowskim zwyczajem leżeli bądź siedzieli. Możliwe, że leżeli jeden oparty na "łonie" drugiego jak to było kiedyś w zwyczaju. I po prostu jedli!
Tak! Jedli! Dalej czytamy w dziejach i listach, że spotykali się (świętych obcowanie) i spożywali wspólnie wieczerzę Pańską.
Wiadomo w tak dużej wspólnocie jaką jest KRK wspólne spotkania wszystkich wierzących nie mogą tak dokładnie wyglądać ale ludzie! Zastanawianie się nad kontem nachylenia przed księdzem kiedy daje ci opłatek jest czysto faryzejskie a przytaczanie jakichś objawień które przeczą temu co zrobił Chrystus w ewangelii jest po prostu skrajnie śmieszne i przerażające zarazem.
Zastanówcie się nad tym czy rzeczywiście idziecie za Chrystusem czyniąc z Chrześcijaństwa tylko i wyłącznie jakiś rodzaj religii w której będziesz potępiony jeśli nie zjesz opłatka pod nachyleniem 45% od końca dużego palca księdza jednocześnie nie zapominając, że aby komunia była ważna należy koniecznie pod karą piekła odrzec "Amen".
Pozdrawiam!
|
Śr mar 23, 2011 9:41 |
|
|
|