Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Droga Neokatechumenalna
Silva, Albowiem, dziękuję za linki do Statutu Drogi. Pozdrawiam.
Ps. Powoli zaczynam rozumieć, dlaczego nie ujawniana jest całośc Drogi, tylko poszczególne jej etapy. Podobnie jest w Oazie. Trzy stopnie, rozłożone w czasie, a nie wszystko naraz. Potrzeba czasu by coś przeżyć, doświadczyć, a nie tylko wiedzieć.
|
N lut 27, 2011 10:17 |
|
|
|
 |
szukam
|
Mam takie pytanko do osób z Neokatechumenatu . Ile trwają katechezy przygotowujące do wstąpienia na DN?
|
Cz mar 03, 2011 22:16 |
|
 |
Albowiem
|
W sumie jest 15 katechez. W każdym tygodniu dwie, czyli ok 7,5 tygodnia 
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
Pt mar 04, 2011 0:09 |
|
|
|
 |
szukam
|
Albowiem dziękuje za szybką odpowiedz  Trzeba chodzić na wszystkie katechezy czy można być tylko na części ? Czy automatycznie po zakończeniu katechez można przyjść na spotkanie ? Czy jest to po zakończeniu ogłaszane ?
|
Pt mar 04, 2011 19:48 |
|
 |
Silva
|
Nie trzeba być na wszystkich katechezach, nikt nie sprawdza żadnej "listy obecności". Ale warto być, bo katechezy są ciekawe. Po zakończeniu katechez jest konwiwencja, czyli weekendowy wyjazd ze wspólnotą na którym formuje się wspólnota.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
So mar 05, 2011 11:10 |
|
|
|
 |
szukam
|
Dzięki! Na konwiwencje jadą wszyscy ze wspólnoty ? Czy tylko osoby, które prowadziły katechezy ? Gdzie zazwyczaj odbywają się takie konwiwencje? Czy Neokatechumenat ma swoje ośrodki ? Czy taki wyjazd jest kosztowny ?
|
So mar 05, 2011 15:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na konwiwencję nie muszą jechać wszyscy, ale warto. To takie przedłużenie katechez i zawiązanie wspólnoty. Konwiwencje odbywaja sie gdzieś niedaleko od miejsca zamieszkania (przynajmniej pierwsza). Nie wiem czy neo maja swoje ośrodki. Wyjazd nie jest kosztowny.
|
N mar 06, 2011 17:32 |
|
 |
jo_tka
|
Raczej nie "swoje" tylko wynajmowane. Owszem, zwykle te same - to kwestia warunków. Neokatechumenat jako taki chyba w ogóle niewiele posiada, jeśli cokolwiek. To było jakoś określone w statucie (tym pierwszym), ale zdążyłam zapomnieć.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn mar 07, 2011 22:04 |
|
 |
kropeczka_ns
|
to sa pewnie te same ośrodki rekolekcyjne gdzie odbywają się różne rekolekcje, nie tylko neo. Jest ich sporo.
_________________ Ania
|
Wt mar 08, 2011 15:33 |
|
 |
Kamczatka
|
A czy w Polsce udziela się gdzieś katechezy neokatechumenatu dla obcokrajowców? A jeśli tak to gdzie jest możliwość uczęszczania na takie spotkania? 
_________________ "Złożyłem w Panu całą nadzieję, On schylił się nade mną i wysłuchał wołania mego."
|
Śr mar 09, 2011 14:23 |
|
 |
szukam
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi ! Obecnie chodzę na katechezy i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Na początku bardzo się sugerowałam tym co było napisane na forum w szczególności negatywnymi postami. Miałam nawet przestać chodzić na nie, teraz się cieszę , że wytrwałam.  Pozdrawiam wszystkich 
|
Śr mar 09, 2011 21:40 |
|
 |
Iwon30
|
Ja tez chodze na katechezy i tak niektórzy mówia że to jak jakas sekta hehe,ale powiem tak ze troche mnie one odmieniły,oczywiscie w pozytywnym słowa znaczeniu i bardziej zblizyły do Boga,chociaz cięzko mi powiedziec co będzie dalej ale chodze ,lubie słuchac tego o czym mówią ,dosyc ciekawe sprawy i napewno nie zaszkodzą.To zwyczajni świetcy ludzie tacy jak kazdy z nas. 
|
Cz mar 10, 2011 14:06 |
|
 |
deszczblask
|
Mikael napisał(a): Dyrektorium Katechetyczne DN, które zostało przez Kościół przebadane (m. in. treść katechez), wprowadzono zalecenia itd., ostatecznie zatwierdzono.
A program DN to jej statut, również przez Kościół zatwierdzony. Dyrektorium Katechetyczne DN zostało zatwierdzone i nie mam wątpliwości, że w nim wszystko jest jak najbardziej OK. Mam tylko pytanie Mikaelu, kiedy będziemy mogli zobaczyć na własne oczy to Dyrektorium? Obawa by nie było jak ze statutem - statut sobie, a wspólnoty sobie. Choć może to się zmieniło - przyznaję, że ponad rok na żadnej liturgii nie byłem.
|
Pn mar 21, 2011 21:27 |
|
 |
merkaba
|
kościołem kieruje duch św jeżeli wraca sie do początku chrześcijaństwa to sie neguje obecność tego ducha albo ze źle prowadzi
|
Wt mar 22, 2011 11:01 |
|
 |
jo_tka
|
A Duch Święty oczywiście NIE MOŻE przypomnieć żadnych elementów, które były na początku chrześcijaństwa i w jakimś czasie były mniej obecne? Duchowi Świętemu wolno tylko iść do przodu, w żadnym wypadku nie sięgać po STARE i NOWE?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt mar 22, 2011 21:08 |
|
|
|