Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 23:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Czy szatan to idiota? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy szatan to idiota?
Elbrus napisał(a):
Co mu daje ta wolność, skoro w końcu i tak będzie uwięziony, a dodatkowo będzie jeszcze cierpiał katusze na wieki wieków?
To jest głupota związana z niemyśleniem przyszłościowo i dążeniem do samozagłady
(żeby chociaż unicestwienia, ale tu mamy do czynienia z wieczną hańbą - por. Daniela 12:2).

A co do hańby, to czy Szatan uważa się za zhańbionego i przegranego? Juliusz Cezar powiedział, że lepiej być pierwszym obywatelem w zapadłej dziurze, niż drugim w Rzymie. Jeśli dla Szatana to jest ważniejsze, niż szczęście w Niebie, to znaczy, że w swoim mniemaniu wygrał.

Elbrus napisał(a):
Albo jest głupi albo cała ta koncepcja jest głupia.
Ja uważam tą drugą opcję za bardziej sensowną,
bo ciężko mi uwierzyć w to, żeby inteligentniejsza osoba od człowieka mogła dokonać głupszego od niego wyboru.
I to znacznie głupszego, bo jednak osoba będąca tak blisko Boga,
ma znacznie większe szanse na pozostanie mu wiernym, nawet jeśli są pewne przesłanki "pro-wolnościowe",
to jednak świadomość wiecznej kary bierze górę nad głupotą chwilowej wolności.
Wybór tym bardziej absurdalny, że dokona/ło go 1/3 aniołów (por. Apokalipsa 12:4).

Czyli uważasz, że chrześcijańska koncepcja Szatana, kupy się nie trzyma? W zoroastryzmie, było to bardziej klarowne, bo Aryman był równorzędnym przeciwnikiem Ahura Mazdy (choć i Persowie wierzyli, że Aryman marnie skończy).

Elbrus napisał(a):
Decydowanie się na chwilę przyjemności ze świadomością późniejszych długich cierpień nie zasługuje na szacunek.

Ale czy Szatan byłby szczęśliwy w Niebie?

Cz mar 10, 2011 16:04
Niedoskonały napisał(a):
Jeśli mamy być szczegółowi to ok. Kłótnia kłótnią, wymiana zdań wymianą zdań, chociaż często mówi się że ktoś nie chce się kłócić i wcale nie chodzi mi o gwałtowną i ostrą wymianę zdań ; )

Jaka jest zatem Twoja definicja idiotyzmu ? Może wtedy dojdziemy dlaczego uważasz że szatan idiotą nie jest.

Co do uczuć to powiem Ci tyle że miłość jest takim samym odczuciem jak samotność, żal, gniew itd i jest to skutkiem działania hormonów jeśli się nie mylę. W każdym razie to co czujesz to reakcja organizmu na różnego rodzaju bodźce. Np tęsknotę "produkuje" Twój organizm na myśl o kimś dla Ciebie ważnym kogo nie ma w tym momencie przy Tobie. Tak samo jest z odczuciem obecności boga. To jest uczucie wyprodukowane przez Twój organizm, to jest działanie hormonów i ogólnie rzecz biorąc mechanizmów działających w ciele człowieka. Ludzie wierzący mówią że czują obecność boga, a tak na prawdę to jest działanie tych mechanizmów i tyle.

Obawiam się, że mylisz uczucia z postawami. Z uczuciem złości niewiele zrobisz(ktoś Cię akurat zdrowo wkurzył), natomiast możesz tę osobę znienawidzieć za ten czyn lub przebaczyć (postawa). Odczucie obecności Boga nie jest dojrzałą wiarą, to inne mechanizmy ( nie wykluczam odczucia obecności Boga w dojrzałej wierze).
Poruszamy się w sferze wiary i niewiary w obecność szatana i na razie nie wyjaśni się tych mechanizmów na drodze reakcji neurohormonalnych. Pozostają świadectwa. Osobie, która próbowała 'układać' się ze złym i o mało nie straciła córki żadne dowody nie są już potrzebne, osobom, które uwierzyły w prawdziwość tej relacji pewnie też nie...

N kwi 24, 2011 12:12

Asparagus napisał(a):
Ale czy Szatan byłby szczęśliwy w Niebie?

Dobrze powiedziane! Tylko, jedna sprawa - Szatani. Bo jest ich paru. Jak dla mnie Władcy Piekieł mają się całkiem dobrze, a do idiotyzmu jest im daleko. No bo wystarczy spojrzeć na to, za co zostali ukarani. Lucyfer chciał tylko wiedzieć, jak został stworzony świat. (zauważmy, że kochający Bóg postąpił tak samo z ludźmi, wygnał ich z Raju tylko dlatego, że chcieli wiedzy. Czyżby miał on coś przeciwko posiadaniu szerokich horyzontów? Cóż, coś w tym jest, idiotami łatwiej się manipuluje). Samael nie chciał się płaszczyć przed człowiekiem. Czy to jest dziwne? Według mnie nie, gdyż anioły są na pewno bytami wyższymi od ludzi, więc jaki jest sens klękania anioła przed człowiekiem. To tak jakbyśmy my, wspaniali i wielcy ludzie mieli się płaszczyć przed karaluchami. Szatani po prostu zauważyli, że pod tyranią Boga nie mogą dobrze oddychać, więc wybrali wolność będąc potępieni. Prawdę powiedziawszy nie dziwię im się w ogóle.

Śr maja 04, 2011 14:07

carcinoGeneticist napisał(a):
Jak dla mnie Władcy Piekieł mają się całkiem dobrze, a do idiotyzmu jest im daleko.
A ja bym powiedział, że bliżej niż niejednemu człowiekowi.
Dlaczego? Z racji posiadanej WIEDZY.
Szatani po prostu zauważyli, że pod tyranią Boga nie mogą dobrze oddychać,
więc wybrali wolność będąc potępieni.
Prawdę powiedziawszy nie dziwię im się w ogóle.
A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok.
I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków.

(Apokalipsa 20:10)

Postąpiłbyś tak jak oni?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr maja 04, 2011 14:35

Tak, postąpiłbym. Bo wolę być człowiekiem wolnym, sam sobie wyznaczać granice i tak dalej. Do cierpienia da się przyzwyczaić.
Nie do końca zrozumiałem stwierdzenie, że są idiotami z racji posiadanej wiedzy. Czy wiedza nie czyni kogoś mądrzejszym? Ponadto, moim zdaniem można podciągnąć nawet postępowanie Szatanów pod odwagę. No bo niewątpliwie trzeba jej mieć sporo, żeby w imię własnych ideałów stanąć przeciw Stwórcy.

Śr maja 04, 2011 14:51
zbanowany na stałe

Jeżeli ktoś wiedząc, że za bunt spotka go wieczne potępienie, a mimo to buntuje się, to jest idiotą i nie ma co deliberować.

Mi też może nie podobać się to jaki jest Bóg, ale kim jestem ja, a kim jest Bóg. Więc pokornie staram się Go zrozumieć, 'dogadać' się z Nim, a jeżeli nie da rady to pokornie Mu służę, gdyż konsekwencje buntu mogą być dla mnie tragiczne, bo z tego co wiem nie lubię cierpieć, a tym bardziej bez końca. Więc jeżeli szatan też nie lubi, a wiedział co się z nim stanie, to raczej zbyt mądry nie jest.

Śr maja 04, 2011 16:49
zbanowany na stałe

Tylko powstaje jeszcze pytanie - po co w ogóle Bóg stworzył niemądre istoty?

Śr maja 04, 2011 17:40

Elbrus napisał(a):
A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok.
I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków.

(Apokalipsa 20:10)

Postąpiłbyś tak jak oni?
Tak, postąpiłbym.
Bo wolę być człowiekiem wolnym, sam sobie wyznaczać granice i tak dalej.
Do cierpienia da się przyzwyczaić.
Łatwo powiedzieć, dopóki nie przyjdzie prawdziwe cierpienie i brak nadziei na ulgę.
Nie do końca zrozumiałem stwierdzenie, że są idiotami z racji posiadanej wiedzy.
Czy wiedza nie czyni kogoś mądrzejszym?
Powinna, ale jeśli ktoś tej wiedzy nie wykorzystuje roztropnie postępując idiotycznie?
Ponadto, moim zdaniem można podciągnąć nawet postępowanie Szatanów pod odwagę.
Odwaga połączona z brakiem rozwagi jest raczej brawurą, lekkomyślnością lub właśnie po prostu głupotą.

gargamel napisał(a):
Tylko powstaje jeszcze pytanie - po co w ogóle Bóg stworzył niemądre istoty?
Bo tak chciał.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr maja 04, 2011 17:50

gargamel napisał(a):
Mi też może nie podobać się to jaki jest Bóg, ale kim jestem ja, a kim jest Bóg. Więc pokornie staram się Go zrozumieć, 'dogadać' się z Nim, a jeżeli nie da rady to pokornie Mu służę, gdyż konsekwencje buntu mogą być dla mnie tragiczne, bo z tego co wiem nie lubię cierpieć, a tym bardziej bez końca.

To dość tchórzliwe z Twojej strony. Nie uważasz? A poza tym co to za dobry Bóg, który wymaga od swoich stworzeń aby były posłusznymi niewolnikami?

gargamel napisał(a):
Więc jeżeli szatan też nie lubi, a wiedział co się z nim stanie, to raczej zbyt mądry nie jest.
Jeżeli ktoś wiedząc, że za bunt spotka go wieczne potępienie, a mimo to buntuje się, to jest idiotą i nie ma co deliberować.

Ale to jest ocenianie kogoś na zasadzie - jest idiotą ten, który buntuje się przeciwko silniejszemu. Skąd możemy wiedzieć jakie były pobudki Szatana, które sprawiły, że się zbuntował? A może Szatan się zbuntował bo nie wierzy w wrzechmoc Boga i uważa, że może zwyciężyć?

Cz maja 05, 2011 14:26

Hmmm. Wielu władców było "niezwyciężonych". Do czasu.
A skąd wiemy że szatan nie przemoże Boga ? Gdyż Bóg nam o tym powiedział...
Dodatkowo szatan zapewne wie o Bogu znacznie więcej niż my. Więc trudno nam którzy znamy relacje tylko jednej strony ocenić czy jest idiotą.
Może wcale nie być... :-|

Cz maja 05, 2011 14:27

Asparagus napisał(a):
A może Szatan się zbuntował bo nie wierzy w wrzechmoc Boga i uważa, że może zwyciężyć?
Ziemianie wierzą i wiedzą, a ten, który przebywał na niebieskim dworze przed obliczem Najwyższego nie wierzył/nie wiedział.
Powalający argument.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz maja 05, 2011 17:10
zbanowany na stałe

Asparagus napisał(a):
To dość tchórzliwe z Twojej strony. Nie uważasz?
Moim zdaniem to roztropność i zdrowy rozsądek. Co mi da bunt jeżeli skończę jak najgorszy niewolnik?

Cytuj:
A poza tym co to za dobry Bóg, który wymaga od swoich stworzeń aby były posłusznymi niewolnikami?
Właśnie ponoć nie wymaga, dał nam wolną wolę.

Cz maja 05, 2011 17:19
@gargamelu: dobrze odczytałam Twoją intencję? Układasz się z Bogiem ze strachu przed cierpieniem? Czy nie jest to postawa niewolnika? Bóg nas kocha i pragnie dla nas dobra. Czy nie miłość powinna prowadzić nas ku Bogu? Jeśli źle odczytałam intencję to przepraszam.
Szatan nie jest idiotą, ale pycha zaślepia...każde stworzenie.

Cz maja 05, 2011 19:40

Elbrus napisał(a):
Asparagus napisał(a):
Asparagus napisał(a):
A może Szatan się zbuntował bo nie wierzy we wszechmoc Boga i uważa, że może zwyciężyć?.

Ziemianie wierzą i wiedzą, a ten, który przebywał na niebieskim dworze przed obliczem Najwyższego nie wierzył/nie wiedział.
Powalający argument.

Jest to jedyny logiczny argument, który wyjaśnia postępowanie Szatana. Piszesz, że Szatan był na "niebieskim dworze", ale czy to wyklucza możliwość podważenia wszechmocy Boga, przez "lokatorów" owego "dworu"? Jak to możliwe, że tylu aniołów, istot inteligentniejszych od ludzi i obcujących blisko z Bogiem dało się porwać do bezsensownego buntu?

A może nawet Szatan jest ateistą?

Cz maja 05, 2011 22:44

Asparagus napisał(a):
Jak to możliwe, że tylu aniołów, istot inteligentniejszych od ludzi i obcujących blisko z Bogiem
dało się porwać do bezsensownego buntu?
Jest to możliwe co najmniej z dwóch powodów:
- Bóg nie jest wszechmocny, więc Szatan ma szansę Go pokonać,
- Szatan mimo wiedzy o wszechmocy Boga woli być zbuntowanym przez x tysięcy lat i cierpieć katusze przez wieczność,
co jest skrajną głupotą.

Przyjmując wszechmoc Boga, można więc uznać głupotę u Szatana lub u ludzi, którzy historię o buncie wymyślili.
Osobiście uważam tę drugą ewentualność za bardziej sensowną.
Asparagus napisał(a):
A może nawet Szatan jest ateistą?
Biblia temu przeczy, choć niektórzy starają się tego nie zauważać.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz maja 05, 2011 23:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona