Spowiedz, Komunia, miesiąc.
| Autor |
Wiadomość |
|
patryk84
|
 Spowiedz, Komunia, miesiąc.
Witam, która "teoria" jest prawdziwa?
1. Aby móc przystępować do Komunii muszę, co miesiąc chodzić do spowiedzi, niezależnie czy popełniłem grzech ciężki czy nie. Przykład: W styczniu byłem u spowiedzi, od tego czasu nie popełniłem żadnego grzechu ciężkiego, który odciąłby mnie od Miłości Boga, ale mimo to, aby móc przystąpić do Komunii Świętej w pierwszą niedzielę lutego muszę iść w lutym do spowiedzi.
2. Do Komunii mogę chodzić po spowiedzi nawet cały rok o ile nie popełniłem grzechu ciężkiego i nie odczuwam potrzeby spowiedzi (oczywiście pamiętając, aby w okresie wielkanocnym przystąpić do spowiedzi jak jest nakazane). Przykład: W styczniu byłem u spowiedzi, od tego czasu nie popełniłem żadnego grzechu ciężkiego i w lutym mogę bez przeszkód przystąpić do Komunii.
_________________ http://www.pompejanka.info
|
| N mar 13, 2011 13:56 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
 Re: Spowiedz, Komunia, miesiąc.
patryk84 napisał(a): 1. Aby móc przystępować do Komunii muszę, co miesiąc chodzić do spowiedzi, niezależnie czy popełniłem grzech ciężki czy nie. A dlaczego miałoby tak być? Gdzie Kościół stawia takie wymagania? Z grzechów lekkich nie trzeba się spowiadać, żeby przystępować do Komunii, więc jeśli nie popełniłeś grzechu ciężkiego, to jakie grzechy byś wyznawał? Sąsiada? A może wymyślałbyś grzechy i kłamał spowiednikowi?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano N mar 13, 2011 14:06 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
| N mar 13, 2011 14:03 |
|
 |
|
patryk84
|
Elbrus, ja wiem jak jest, ale spotkałem się z taką wypowiedzią która mocno mnie zdziwiła. Dlatego napisałem 
|
| N mar 13, 2011 14:06 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
patryk84 napisał(a): Elbrus, ja wiem jak jest, ale spotkałem się z taką wypowiedzią która mocno mnie zdziwiła. Dlatego napisałem Skoro napisałeś, to nie byłeś pewien, czyli nie wiedziałeś, bo gdybyś wiedział i był tego pewien, to byś się nie pytał.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ostatnio edytowano N mar 13, 2011 14:07 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
| N mar 13, 2011 14:07 |
|
 |
|
Kamczatka
|
Z grzechami lekkimi można przyjąć Komunię św., ale powinno się je także wyznawać na spowiedzi.
_________________ "Złożyłem w Panu całą nadzieję, On schylił się nade mną i wysłuchał wołania mego."
|
| N mar 13, 2011 14:07 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
Kamczatka napisał(a): ale powinno się je także wyznawać na spowiedzi. Nie powinno się, tylko dobrze by było. Nie jest to powinnością - jest to jedynie zalecane.
|
| N mar 13, 2011 14:08 |
|
 |
|
patryk84
|
Elbrus, napisałem bo jestem pewien, że skoro usłyszałem taką wypowiedz to znaczy, że ludzi którzy tak twierdzą jest więcej i na pewno są też na tym forum, a ten temat wyprowadzi ich z błędu.
|
| N mar 13, 2011 14:10 |
|
 |
|
Kamczatka
|
Elbrus napisał(a): Kamczatka napisał(a): ale powinno się je także wyznawać na spowiedzi. Nie powinno się, tylko dobrze by było. Nie jest to powinnością - jest to jedynie zalecane. Czy to nie oznacza tego samego? 
_________________ "Złożyłem w Panu całą nadzieję, On schylił się nade mną i wysłuchał wołania mego."
|
| N mar 13, 2011 14:12 |
|
 |
|
Elbrus
|
Kamczatka napisał(a): Elbrus napisał(a): Kamczatka napisał(a): ale powinno się je także wyznawać na spowiedzi. Nie powinno się, tylko dobrze by było. Nie jest to powinnością - jest to jedynie zalecane. Czy to oznacza tego samego? Nie oznacza tego samego, bo powinność jest obowiązkiem, a zalecenie pozostawia pewne pole dowolności.
Ostatnio edytowano N mar 13, 2011 14:15 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
| N mar 13, 2011 14:15 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Sam miałem kiedyś dawno taki dylemat, jednak chodziło mi wtedy o rytuał obchodzenia pierwszych piątków miesiąca. Czy w objawieniu dotyczącym tej sprawy, Jezus wymagał tylko Komunii Pierwszopiątkowej, czy każdorazowej spowiedzi. I o ile pamiętam, chodziło tylko o Komunię Świętą, co oczywiście jest zgodne z ogólną nauką Kościoła o nie nadużywaniu Sakramentu Pokuty, o czym pisze Elbrus wyżej.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| N mar 13, 2011 14:15 |
|
 |
|
Elbrus
|
maly_kwiatek napisał(a): Czy w objawieniu dotyczącym tej sprawy, Jezus wymagał tylko Komunii Pierwszopiątkowej, czy każdorazowej spowiedzi. Pamiętać należy, że było to objawienie prywatne, a Kościół nigdy nie uznawał Komunii pierwszopiątkowych jako obowiązku a jedynie jako zachętę. Podobnie jest z uczestnictwem w nabożeństwach majowych czy różańcowych (a w okresie Wielkiego Postu - Drodze Krzyżowej i Gorzkich Żalach). Nie ma takiego obowiązku.
|
| N mar 13, 2011 14:18 |
|
 |
|
patryk84
|
Wydaje mi się, że gdy czynimy takie "nadprogramowe" czyny to sprawiamy Bogu najwięcej radości. Dlatego warto je robić 
|
| N mar 13, 2011 14:30 |
|
 |
|
Elbrus
|
patryk84 napisał(a): Dlatego warto je robić Warto, ale nie należy zaniechania ich traktować jako grzechu.
|
| N mar 13, 2011 15:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 tak myślę ,że im częściej się myjemy tym większa pewność że będziemy dbać o czystość . kamczatka dobrze napisał , że dla swojego dobra powinno się grzechy lekkie również wyznawać bo w następstwie to te grzechy lekkie powodują powstanie grzechu ciężkiego . 
|
| N mar 13, 2011 15:32 |
|
 |
|
shelby92
|
A ja napiszę krótko: oczywiście że ta druga "teoria" jest prawdziwa 
|
| Pn mar 14, 2011 20:26 |
|