Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 7:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 84  Następna strona
 Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT
aspherus napisał(a):
Przekład Interlinearny Vocatio "Nie bowiem jesteśmy jak wielu kupczących Słowem Boga , ale jak z nieskażoności , ale jak z Boga naprzeciw Boga w Pomazańcu mówimy ." Żadni tłumacze ?

Interlinię trudno nazwać przekładem.

Śr lut 23, 2011 9:58

LIST DO EFEZJAN

Jest tu wiele wersetów wymieniajacych Boga i Jezusa zaczynając od pierwszego fragmentu (w większości dotyczą jedności wiernych uczniów z Chrystusem i pośrednictwo Mesjasza w pojednaniu z Bogiem), dlatego skupimy się na tych o głębszej wymowie w ramach tematyki tego wątku.

Efezjan 1:3-6 " Niech będzie błogosławiony Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa,
On napełnił nas wszelkim błogosławieństwem duchowym
na wyżynach niebieskich - w Chrystusie.
4 W Nim bowiem wybrał nas przez założeniem świata,
abyśmy byli święci i nieskalani przed Jego obliczem.
Z miłości 5 przeznaczył nas dla siebie jako przybranych synów przez Jezusa Chrystusa,
według postanowienia swej woli,
6 ku chwale majestatu swej łaski,
którą obdarzył nas w Umiłowanym.

Komentarz unitarny: JHWH jest "Ojcem i Bogiem Jezusa Chrystusa". Wybrał do świętości ludzi będących w jedności z Chrystusem

Efezjan 1:19-23 "i czym przemożny ogrom Jego mocy względem nas wierzących - na podstawie działania Jego potęgi i siły. 20 Wykazał On je,
gdy wskrzesił Go z martwych
i posadził po swojej prawicy* na wyżynach niebieskich*,
21 ponad wszelką Zwierzchnością i Władzą, i Mocą, i Panowaniem*,
i ponad wszelkim innym imieniem wzywanym
nie tylko w tym wieku, ale i w przyszłym.
22 I wszystko poddał pod Jego stopy*,
a Jego samego ustanowił nade wszystko* Głową dla Kościoła,
23 który jest Jego Ciałem,
Pełnią* Tego, który napełnia wszystko wszelkimi sposobami."

Komentarz unitarny: JHWH ukazał swoja moc przez wskrzeszenie z martwych Jezusa Chrystusa (wers 19,20), następnie posadził go po swojej prawicy dając mu wielką władzę. Ustanowił go także głową dla Zboru Chrześcijańskiego który jest jego symbolicznym 'ciałem'. Mamy tu dwie odrębne osoby. Podmiot działający (JHWH) i obiekt jego działań (wskrzeszenie, przekazanie władzy, ustanowienie Głową) Chrystusa.

Efezjan 2:20-22 "zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, gdzie kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus. 21 W Nim zespalana cała budowla rośnie na świętą w Panu świątynię, 22 w Nim i wy także wznosicie się we wspólnym budowaniu, by stanowić mieszkanie Boga przez Ducha.

Komentarz unitarny: Fundamentem duchowej świątyni dla JHWH jest Chrystus, zaś w jej skład wchodzą apostolowie, prorocy i inni święci. Jest to światynia w której Bóg mieszka swoim duchem.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pn mar 14, 2011 13:47
:aniol: co do zmartwychwstania to Jezus Chrystus powiedział o swoim życiu i cierpieniu cyt
św.J. nikt mi go nie odbiera , lecz sam dobrowolnie je oddaję . mam moc je oddać i mam moc znowu je odzyskać .
to tak jakby sam potrafił zmartwychwstać , w końcu jest Bogiem . :bukiet:

Wt mar 15, 2011 16:26

tajfun napisał(a):
:aniol: co do zmartwychwstania to Jezus Chrystus powiedział o swoim życiu i cierpieniu cyt
św.J. nikt mi go nie odbiera , lecz sam dobrowolnie je oddaję . mam moc je oddać i mam moc znowu je odzyskać .
to tak jakby sam potrafił zmartwychwstać , w końcu jest Bogiem . :bukiet:

W listopadzie 2009 odpisałem na niemal identyczny post innego użytkownika:

Cytuj:
Coś ci zjadło końcówke wersetu: "Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca."
Ten fragment wskazuje na to że Jezus miał prawo (nakaz od Ojca) złożyć swoje zycie w ofierze i miał prawo życie odzyskać (zostać wskrzeszonym przez Ojca)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Wt mar 15, 2011 17:42
:aniol: zacytowałem to co pisze w ewangelii. Jezus Chrystus stwierdza - mam moc je oddać i mam moc je odzyskać , nie zauważyłem nigdzie stwierdzenia mam prawo od Ojca . i stwierdza że sam dobrowolnie je oddaje . :bukiet:

Wt mar 15, 2011 18:14

Czytając Jana 10:17,18 w całości trudno tego nie zauważyć.
A wyrywając fragmenty wersetów z kontekstu to rózne rzeczy można udowodnić.(128)

Wt mar 15, 2011 20:03
:aniol: np takie że Jezus Chrystus jest Bogiem . :brawo:

Śr mar 16, 2011 8:03

tajfun napisał(a):
:aniol: np takie że Jezus Chrystus jest Bogiem . :brawo:

No dokładnie tak :razz:

Śr mar 16, 2011 11:03
:aniol: tak tylko , że jak mówi - sam dobrowolnie - to chyba nie można tłumaczyć nakazem . dobrowolność wynika z wolnej woli .po drugie - ja mam moc odzyskać swoje życie . czyli zmartwychwstanie przez Jezusa Chrystusa .który posiada moc wskrzeszania z martwych . ale inna rzecz - mam moc oddać swoje życie - żeby odebrać komuś życie niewiele tak po prawdzie trzeba , ale odebrać życie Jezusowi Chrystusowi , czy mogli to uczynić ludzie bez jego mocy .? :brawo:

Cz mar 17, 2011 9:27

tajfun napisał(a):
:aniol: tak tylko , że jak mówi - sam dobrowolnie - to chyba nie można tłumaczyć nakazem . dobrowolność wynika z wolnej woli .po drugie - ja mam moc odzyskać swoje życie . czyli zmartwychwstanie przez Jezusa Chrystusa .który posiada moc wskrzeszania z martwych . ale inna rzecz - mam moc oddać swoje życie - żeby odebrać komuś życie niewiele tak po prawdzie trzeba , ale odebrać życie Jezusowi Chrystusowi , czy mogli to uczynić ludzie bez jego mocy .? :brawo:

Jezus miał wolną wolę podejmując się zadania zleconego przez JHWH - mógł odmówić.
Wiedział tez na co się godzi, co wynika z tego zadania - czyli że będzie musiał umrzeć. A więc dobrowolnie - dał siebie na ofiarę co nie wyklucza tez zdania że na ofiarę dał go JHWH (bo to w końcu jego plan).
Sugerujesz że Jezus przyczynił się do własnej śmierci? Że była to forma samobójstwa?
Ludzie nie potrzebowali jego pomocy aby go zabić. Wystarczyło że Jezus nie oponował (a mógł poprosić Ojca o "12 legionów aniołów")

Cz mar 17, 2011 9:54
:aniol: po co Jezus Chrystus miałby mówić - mam moc je oddać - te słowa były zbędne w momencie stwierdzenia - sam dobrowolnie je oddaję .nie widzę żadnego zadania zleconego czy nie zleconego . sam dobrowolnie je oddaję jasno wykazuje że nie jest zmuszony , ani proszony ani w inny sposób zachęcany przez nikogo . patrzysz na Boga jako Boga , ja patrzę na Jezusa Chrystusa jako na Trójjedynego Boga i postrzegam jego zachowanie i słowa inaczej .dlatego żeby odebrać życie Jezusowi Chrystusowi potrzebna była moc Boża a taką moc posiadał właśnie On . :3majsie:

Cz mar 17, 2011 10:50

tajfun napisał(a):
:aniol: po co Jezus Chrystus miałby mówić - mam moc je oddać - te słowa były zbędne w momencie stwierdzenia - sam dobrowolnie je oddaję .nie widzę żadnego zadania zleconego czy nie zleconego . sam dobrowolnie je oddaję jasno wykazuje że nie jest zmuszony , ani proszony ani w inny sposób zachęcany przez nikogo . patrzysz na Boga jako Boga , ja patrzę na Jezusa Chrystusa jako na Trójjedynego Boga i postrzegam jego zachowanie i słowa inaczej .dlatego żeby odebrać życie Jezusowi Chrystusowi potrzebna była moc Boża a taką moc posiadał właśnie On . :3majsie:

Pod warunkie że odrzucasz treść końcówki tego wersetu:
"Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca."

Jana 10:17,18 Dlatego miłuje Mnie Ojciec, bo Ja życie moje oddaję, aby je [potem] znów odzyskać. Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca.

Cz mar 17, 2011 11:27
:aniol: ja nic nie odrzucam po prostu pokazuje że Jezus Chrystus jest Bogiem , dlatego w tym cytacie ukazuje się nam Bóg w Jezusie Chrystusie - On ma moc nad życiem i śmiercią i może uczynić co zechce nawet oddać swoje życie w ziemskim mniemaniu za nas grzeszników - natomiast dalsze słowa odnoszą się do jego człowieczeństwa , Mój Ojciec nakazuje mi uczynić to co uczynie .streszczenie ofiary w ziemskim ja jest nakazem Boga lecz nie ma to nic wspólnego w moc Boga jaką posiada Jezus Chrystus i nie może być inaczej bo Bogiem jest .natomiast tak myślę że podstawą są słowa - mam moc by je oddać - obojętnie z której strony spojrzeć nie trzeba jakiejś mocy aby oddać swoje życie .w tym przypadku jednak ta moc jest konieczna skoro wspomina o niej Jezus Chrystus , a dlaczego . bo Bóg sam daje swoje życie ,nie było by to możliwe nawet w ziemskim wydaniu . dwie natury Jezus Bóg i Jezus człowiek nic pośredniego . :)

Cz mar 17, 2011 16:59

tajfun napisał(a):
:aniol: ja nic nie odrzucam po prostu pokazuje że Jezus Chrystus jest Bogiem

I w tym problem. Robiąc interpretacje pod z góry założoną teze odrzucasz przekaz biblijny.

tajfun napisał(a):
natomiast dalsze słowa odnoszą się do jego człowieczeństwa

Karkołomne wytłumaczenie. No ale na takich opiera sie cały trynitaryzm.

tajfun napisał(a):
natomiast tak myślę że podstawą są słowa - mam moc by je oddać - obojętnie z której strony spojrzeć nie trzeba jakiejś
Cytuj:
mocy
aby oddać swoje życie .w tym przypadku jednak ta
Cytuj:
moc
jest konieczna skoro wspomina o niej Jezus Chrystus , a dlaczego . bo Bóg sam daje swoje życie ,nie było by to możliwe nawet w ziemskim wydaniu . dwie natury Jezus Bóg i Jezus człowiek nic pośredniego . :)

Tylko jest pewien problem. Nie o moc tu chodzi.
Budując swoja teorię zbytnio zawierzyłes w tłumaczenie BT.
W oryginale nie ma 'mocy'. Jest 'władza' - authority (Vocatio). To 'uprawnienie do...' (otrzymania życia), uprawnienie od JHWH. Nie chodzi tu więc o 'moc' (cecha bytu) a o 'uprawnienie' (pojęcie relacji bytu do rzeczywistości)

Cz mar 17, 2011 19:51
:aniol: ty myślisz jedno ja drugie . nie odrzucam żadnej literki ani słowa . nie dodaje ani nie ujmuje. staram się zrozumieć dlaczego moc to moc a nakaz to nakaz .i dlaczego Jezus Chrystus raz mówi tak a raz coś dodaje .
dlatego to co karkołomne dla ciebie jest proste dla mnie .
czytam tłumaczenia - ty może czytasz oryginał , ja nie znam języka ani nie mam przed sobą oryginału .
natomiast ty wspaniale tłumaczysz - nie moc ale , władza , no nakaz ale jednak uprawnienia .przy czym - moc , uprawnienia czy władza odnoszą się do Boga Jezusa Chrystusa , a nakaz do jego człowieczeństwa . bo inaczej nijak nie można tego połączyć . popatrz posłużyłeś się sam slowem moc , a teraz negujesz to co sam zacytowałeś .

Pt mar 18, 2011 6:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 84  Następna strona